iPon Hírek

A Lenovo felvásárolná az IBM x86-os szerver üzletágát

Dátum | 2014. 01. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az IBM és a Lenovo között meglepő megállapodás köttetett, amelynek értelmében a Lenovo felvásárolhatja az IBM x86-os szerver üzletágát – persze csak akkor, ha az illetékes hatóságok is engedélyezik a tranzakciót. A felvásárlás a System x szervereket, a BladeCenter és Flex System pengeszervereket és switcheket, valamint az x86-os integrált Flex rendszereket, a NeXtScale és iDataPlex szervereket, plusz a hozzájuk tartozó szoftvereket, hálózati megoldásokat, illetve a karbantartással kapcsolatos feladatok átvételét egyaránt érinti. Az IBM tulajdonában maradnak a Power alapú Flex szerverek, a System z nagyszámítógépes rendszerek, illetve a PureApplication és PureData termékcsaládok, valamint a Power Systems és a Storage Systems termékcsaládok is.
Az IBM és a Lenovo között 2005-ben indult együttműködés, amikor a Lenovo felvásárolta az IBM PC üzletágát, amelybe a ThinkPad sorozat tagjai is beletartoztak. Azóta a felek több területen is együttműködést folytattak egymással és ez az együttműködés az x86-os szerver üzletág felvásárlása után is folyatódik majd. Az IBM a tervek szerint a továbbiakban is folyathatja az x86-os Windows és Linux szoftverportfóliójának fejlesztését. A felek ezzel együtt stratégiai kapcsolatba is lépnek egymással, amelynek részeként globális OEM és viszonteladói megállapodás születik az IBM piacvezető belépőszintű és középkategóriás Storwize lemezes adattároló rendszerének, szalagos adattároló rendszereinek, General Parallel File System szoftverének, SmartCloud Entry megoldásának és a vállalat szoftveres portfóliójának részét képező egyéb termékek értékesítésére.
A tranzakció lezárása után a Lenovo gondoskodik a kapcsolódó felhasználói szolgáltatások és karbantartási feladatok biztosításáról. A felek együttműködésének köszönhetően a vásárlók csak minimális változást vehetnek majd észre, már ami a karbantartási támogatást illeti. A felvásárlás után a Lenovo az IBM nagyjából 7500 érintett alkalmazottját várhatóan átveszi. A Lenovo ~2,3 milliárd dolláros áron vásárolhatja fel az IBM x86-os szerver üzletágát, amennyiben a lépést az illetékes szervek jóváhagyják. Az üzlet nyélbe ütéséig minden működik tovább, változatlan formában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Gyurkov
2014.01.24. 10:56
Miért akar ettől is megválni az IBM? Tudtommal nem állnak rosszul anyagilag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2014.01.24. 13:58
Azért adja el az IBM a részleget, mert a vas eladás nem túl jövedelmező, a haszon nagyja az Intelnél és a Red Hatnél/VMWare-nél/Microsoftnál csapódik le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2014.01.24. 14:12
A Lenovo meg amúgy is piacvezető a pc eladásokban.

Lassan eljutunk oda, hogy a farok fogja csóválni a kutyák, vagy a "kis hal" megeszi a "nagy halat"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2014.01.24. 15:06
Az IBM azért nem ragaszkodik bármilyen hardver gyártáshoz, mert a mai világban a szolgáltatásokkal lehet a legjobban keresni.

Az IBM pénzügyi mutatói egyébként hihetetlenek, pl. a saját tőke arányos nyeresége évi 70-80% átlagosan, a válság mélyén sem ment le túlzottan (nyilván benne van, hogy nagy arányú az idegen tőke a tőkeszerkezetében).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!