iPon Hírek

A Lenovo nyugdíjazta az IdeaPad Yoga 11-et

Dátum | 2013. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Elbúcsúzik a Lenovo IdeaPad Yoga 11 A Lenovo, ami nemrégiben a világ elsőszámú PC gyártójává lépett elő, meglehetősen váratlan, ugyanakkor abszolút logikus döntésre szánta el magát. A vállalat minden különösebb hírverés nélkül, csendben szüntette be a Windows RT alapú IdeaPad Yoga 11 gyártását és forgalmazását, amire valószínűleg azért kerülhetett sor, mert a Microsoft Windows RT operációs rendszere finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az IdeaPad Yoga 11 a gyártó állítása szerint a készletek erejéig még kapható lesz a különböző Lenovo viszonteladók kínálatában, így aki ilyen konvertibilis táblára vágyik, annak igencsak igyekeznie kell a vásárlással. A Tegra 3 alapú IdeaPad Yoga 11 ugyan eltűnt a Lenovo termékpalettájáról, de a Windows 8 Pro operációs rendszerrel érkező, x86-os alapokon nyugvó IdeaPad Yoga 11s továbbra is elérhető marad. Utóbbi egy konvertibilis ultrabook, amely Intel Ivy Bridge processzorral, SSD meghajtóval és egy 11,6 colos képátlójú, 1366 x 768 pixeles natív felbontást kínáló érintőkijelzővel büszkélkedik. Az érintőkijelző természetesen többujjas gesztusvezérlésre is lehetőséget ad, így hatékonyan kiaknázhatóak vele a Windows 8 érintő támogatásában rejlő lehetőségek. A Lenovo lépése nem példa nélküli Érdekesség, hogy a Lenovo nem az egyetlen gyártó, aki úgy döntött, hogy Windows RT alapú termékének forgalmazását befejezi. A Samsung korábban hasonló döntésre jutott, így a Microsoft Windows RT alapú Ativ Tab eltűnt az európai üzletek polcairól. Ezt a terméket a gyártó az Amerikai Egyesült Államokban abszolút nem is forgalmazta - talán nem véletlenül. Nem áll jól a Windows RT szénája A Windows RT alapú eszközök több okból is halmozottan hátrányos helyzetből indulnak. Egyrészt ezek a termékek ARM alapú hardverrel érkeznek, amelyen - a Windows név ellenére - nem futnak a klasszikus, x86-os Windows alkalmazások, ami sok felhasználó számára kellemetlen hír. Az átlagfelhasználókat a Windows név félrevezeti, ugyanis az elnevezés alapján a többség arra számít, hogy ezeken a termékeken a megszokott windowsos alkalmazások is futnak majd. Emiatt több PC gyártó is úgy döntött, hogy a Windows RT alapú termékek első hullámával még nem dobják piacra saját megoldásaikat annak érdekében, hogy így kevésbé sújtsák őket a vásárlói félreértésekből adódó problémák. Persze a Windows RT elterjedésének az sem tett jót, hogy a Windows RT alapú termékek általában túlárazottnak tűntek a vásárlók szemében, és szoftverkörítés tekintetében sem olyan versenyképesek, mint Android vagy iOS alapú társaik. A Microsoft szakemberei éppen ezért már gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Windows RT szoftverkörítését ütőképesebbé varázsolják. Emellett némi marketing bravúrra is szükség lesz, hogy a kissé megtépázott Windows RT név a későbbiekben új fényben tündökölhessen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Shinjiii
2013.07.22. 13:41
Ki gondolta volna, hogy bebukja a Microsoft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2013.07.22. 14:54
Onnantól hogy ARM és az x86-os szoftverkörnyezet közötti átjárhatóságnak halovány jele sincs (és itt most nem az összes Desktop felhasználó torkán kötelező jelleggel ledugott ModernUI-ra gondolok, hogy ismerős legyen a cucc ARM eszközön is), annyi esélyük sincs, mint hóembernek a sivatagban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.07.22. 17:19

Úgy néz ki tényleg uborka szezon van: ilyen hírre hat óra alatt nem alakult ki a már már hiányolt egy ide egy oda hozzászólás bunyó.

Szabad szofverek esetén megoldott az ARM és az x86-os szoftverkörnyezet közötti átjárhatóság.

Microsoft fejlesztői igen lassan fejlődnek a programozás technikákban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vlevi
2013.07.22. 17:33
Azért sem nyerő az ARM platform, mert az átlaguser tudja, hogy azon nem fog futni a régi programja, és ha már két ipad árát kiadja egy használhatatlan windowsos táblagépre (a használhatatlant úgy értem, ahogy az előbb írtam), akkor már vagy nem vesz semmit, vagy mégegy kicsit többért vesz egy nem ARM-osat. Vagy sima laptopot. Ezért volt eleve halott ötlet az ARM-os windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!