iPon Hírek

A Lenovo szemet vetett a Sony PC üzletágára?

Dátum | 2014. 02. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lenovo – ami 2004-ben bekebelezte az IBM PC üzletágát – nemrégiben kezdeményezte az IBM x86-os szerver üzletágának felvásárlását is, majd a vállalat a jelek szerint újabb célpontot talált, ami nem más, mint a Sony. A pletykaszintű információk alapján úgy tűnik, a Lenovo hamarosan felvásárolhatja a Sony PC üzletágát is. A japán nagyvállalat kétségkívül sikeresebb a konzolok piacán, mint a számítógépekén, sőt, az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök piacán is remekül cseng a neve, így a PC-s üzletág eladása nem tűnik logikátlan, felesleges lépésnek, hiszen azzal, hogy a cég megszabadul e szegmenstől, több figyelmet fordíthat majd sikeresebb részlegeire. A várható eladással kapcsolatban már több pletyka is felröppent. A legfrissebb szerint, amelyről a Bloomberg számolt be, rövidesen hivatalosan is bejelenthetik a felek a fentebb említett tranzakciót, azaz a Sony PC üzletága a Lenovo tulajdonába kerülhet. Hogy mekkora összegért cserél gazdát a szóban forgó üzletág? A korábbi hírek szerint 50 millió jen lehet az eladási ár, ami nagyjából 492 millió amerikai dollárnak felel meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. MrFox
2014.02.05. 17:19
A Vaio szériával jól járnának, top minőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. AxoPy
2014.02.05. 18:03
igen, valszeg azok el fognak tűnni...de legalább is lenovo néven fognak tovább futni, egyébként teljesen egyetértek a döntéssel, fölösleges a sonynak a pc divízió
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. GuTi20
2014.02.05. 18:43
És akkor megszületik a LenoV(ai)o! Aranyos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Bloodx
2014.02.05. 19:19
OFF:
Az utolsó mondat pénzbeli része rossz. Nem tudom az árfolyamokat, de biztos vagyok benne, hogy a jen nem ér többet a dollárnál. Nem 50 milliárd inkább?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. FRK
2014.02.05. 19:45
1 dollár az most kb. 101 japán jen, szóval sehogy sem jó a fenti összeg. Ha 50 millió dollár az 5,05 milliárd jen, ha 50 millió jen, akkor az durván 495 ezer dollár.

Ez a vásárlás mindkét cégnek jó lehet. A Sony leadja a sikertelenebb üzletágat, míg a Lenovo fejlődhet. Rájuk fér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tibaimp
2014.02.05. 21:30
úgy van az 50 milliárd jen lesz...

A Lenovo szépen felvásárol több nagyobb pc üzletágat is, valamit tudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. madcaptain
2014.02.06. 02:23
A Vaio-val a szokasos Sony matrica miatt 50ezerrel dragabb volt, mint hasonlo tarsai. Van vagy 12 szint Vaio notibol, amibol persze az alja kategoriat adtak aranyaron Mo-n.
Egy versenytars kiiktatasrol van szo, Lenovo-nak semmi ujat nem hoz a Vaio noti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KaiotEch
2014.02.06. 07:45
Hmm. Lenovonak ennyi píze van? Most vette meg a Motorolát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pandion
2014.02.06. 09:35
Nem valószínű, hogy technológiai, vagy gyártási okok miatt kell a lenovonak a sony vaio, inkább szabadalmi jogok megszerzéséről lehet szó, illetve a brand használatáról. A sonynak lehet hogy nincs nagy szüksége a laptop szabadalmaira, mivel veszteséges az ág, a lenovónak viszont jól jöhet pár új szabadalom, és szerintem a vaio márkanevet is tovább fogja vinni (a presztizse miatt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2014.02.06. 09:54
Volt VAIO notebookom és nagyon hűvös volt, nagyon halk volt és a billentyűzete jobb volt, mint a bátyám céges elitbookjának, pedig az állítólag az egyik mérce a témában. Az összeszerelés minősége elsőosztályú volt.

Nem csak a számadatokat kell nézni. Azért ha mondjuk egy jobb lenovoval hasonlítod nem szólok semmit, de egy ACERhez hasonlítani kicsit erős. Lehet azokat olcsóbban adják erősebb hardware kiszerelésben is, csak éppen más a minőségérzet.


Nekem nem volt szükségem a sony supportra szerencsére, de amikor a wd kihozott egy olyan szériát, ahol a hdd-k a szokottnál sokkal többet parkoltatták a fejet, akkor ők a garanciaidőn túl is cserélték az érintett lemezeket még azokat is, amik nem mentek tönkre, de érintett volt.Amúgy van egy rossz érzésem a felvásárlással kapcsolatban. Az a helyzet, hogy jelenleg veszteséges a pc és notebook üzletág a legtöbb gyártónak. De sorban szállnak ki a piacról egyre többen. A visszaesés ellenére a kereslet biztosan nem fog megszűnni. Szerintem a lenovo azért vásárolja fel a piacnak minél nagyobb részét, hogy minél kevesebb konkurencia legyen és felnyomhassa az árakat.
Valami olyasmire számítok, mint ami bekövetkezett a memóriák és a HDD-k piacán az elmúlt két évben.

Ne legyen igazam.

Btw a sony egyébként sok design levédést birtokol, nem véletlenül nem perelte be őket az apple sem, aki ugye mindenki mást. Még ők is a sonytól lopták a design felét. Vagy éppen a szigetes billentyűzetet és társait.
Most ugye a másik hírből az is kiderült, hogy steve jobsnak nagyon tetszettek a korai VAIO-k, és ez meg is látszik némelyik apple terméken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2014.02.06. 11:03
Közben kiderült, hogy a SONY nem a Lenovonak adja el a VAIO üzletágat, hanem egy helyi japán cégnek, akik csak japánban akarnak majd forgalmazni. Tehát kb vehetjük úgy, hogy a VAIO nem tulajdonost vált, hanem megszűnik számunkra.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Dosi
2014.02.06. 11:47
Ahogy az Oracle megvette a JAVA-t nincs Java? sebaj, megvesszük 7végén
good guy lenovo, nincs telefonos részleged és nem akarsz licenc díjat fizet? vedd meg a motorolát. Szeretnél még több laptopot gyártani? vedd meg a sony pc részlegét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oiskin
2014.02.06. 12:36
Szerintem nem a gyártási kapacitásukkal van a gond, inkább az hogy így nagyobb szeletet tudnak harapni a tortából. Amúgy a két cég célközönsége sem teljesen egységes. Lenovo eléggé nyomul az üzleti célokra szánt gépek piacán (ha jól tudom a nagy multik már elkezdtek átállni Dell gépekről Lenovo-ra), még a Sony véleményem szerint inkább a "civil" felhasználok felé nyitott jobban. Sajnos Sony laptopom sose volt, így arról nem tudok érdemben nyilatkozni milyen minőségűek, viszont jelenleg 2 Lenovo laptop-ot használok (céges és privát) és elég vegyes érzéseim vannak velük kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.06. 15:16
Én mai eszemmel kétszer meggondolnám, hogy Lenovo-t vegyek-e. Habár az 1 év utáni zsanértörés nálam elmaradt, így is bosszantó, hogy egy 2 dolláros csatlakozó hibája miatt vagy csak fejhallgatót használok, vagy utaztatom Lengyelországba. Aminél ugye fenn áll, hogy ki tudja hány nap/hét mire megérkezik és megcsinálják., ha megcsinálják. Nagyon vigyáztam a zsanérokra, külön egér+bill van rákötve, asztalon van használva, meg sincs mozdítva, így 1 év után megadta magát az, amit a leggyakrabban használtam rajta a jack csatlakozó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. oiskin FRK
2014.02.06. 15:28
Enyém még csak kb 3 hónapos, de eddig elégedett vagyok vele. Egy hibája volt, 8.1-es windows nem kezelte le normálisan a 2 videokártyát. Ezt egy gyári firmware frissítés megoldotta. Céges gépem viszont hulladék, lenovo felirat válik el a fedélről, (több kollégám gépén is láttam ugyanezt), F1-F12-ig csak az Fn gombbal tudom nyomni (gyárilag a gyorsfunkciók mint némítás meg hasonlók vannak előtérbe helyezve).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.02.06. 18:57
Teljesen érthető szerintem, hogy szabadulnak 1-1 részlegüktől ezek a multik.
Fel kell futtatni egy vállalatot, utána meg eladni, amíg nem ég a nyakunkra veszteségestül, mindenestül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!