iPon Hírek

A lépfene mérge segíthet a rák gyógyításában

Dátum | 2014. 09. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A lépfene (anthrax) kórokozójának méreganyaga rendkívül hatékony abban, hogy veszélyes fehérjéit bejuttassa a sejtek belsejébe. Az MIT kutatócsoportja úgy döntött, hogy kölcsönveszi, és jó célra, rákgyógyszerek célba juttatására használja fel ezt a kiváló rendszert. Ahogy Bradley Pentelute, a kutatás vezetője elmondta, ehhez először is hatástalanítaniuk kellett a baktérium toxinját, majd a használni kívánt hatóanyagokat a szállító rendszerhez kapcsolták. A kísérlet sikeres volt: az ártalmatlanított toxin segítségével két úgynevezett mesterséges antitestet sikerült bejuttatniuk a sejtekbe. A rákgyógyszerek legújabb generációját jelentő hatóanyagok specifikus fehérjéket vesznek célba a rákos sejtekben, és ezek működésének megzavarásával pusztítják el a daganatos sejteket. Az MIT kísérlete volt az első, amelynek során valóban hatékony módon sikerült bejuttatni a mesterséges antitesteket a sejtekbe. A módszer ráadásul számos egyéb betegség esetében is használható lehet.
A mesterséges antitestek a rákgyógyítás rendkívül biztató irányvonalát jelentik, mostanáig azonban komoly problémát okozott annak megoldása, hogy a molekulákat bejuttassák a sejtek belsejébe. Ha ez sikerül, a fehérjék roppant hatásosak tudnak lenni, de mivel a célpontok jelentős részénél problémát jelent a sejtmembránon való átjutás, a hatóanyag sokszor nem tud elérni oda, ahol igazán hasznos lenne, magyarázza Pentelute. A lépfene toxinjának ezzel szemben nem jelent akadályt a sejtmembrán. A szakértők évek óta vizsgálják, hogy a méreg pontosan hogyan fejti ki hatását, nem titkoltan annak reményében, hogy a rendkívül hatékony célbejuttató rendszer esetleg lemásolható lehet. A méreganyag három komponensből tevődik össze: egy védő antigénből (PA), amely a legtöbb emlős sejten megtalálható TEM8 és CMG2 receptorokhoz kötődik, illetve a letális faktorból (LF) és az ödéma faktorból (EF). A védő antigén a receptorok valamelyikéhez kapcsolódva megnyitja az utat a két faktor előtt, amelyek bejutnak a sejtbe és belső működését megzavarva elpusztítják azt. A letális faktor és az ödéma faktor nélkül a komplex teljesen ártalmatlan, hiszen mindössze annyit tud tenni, hogy átjárhatóvá teszi a sejtmembránt. A kutatócsoport tehát mesterséges antitestekre cserélte le a sejtet károsító faktorokat, az új rakomány pedig a védő antigén által létrehozott úton bejutott a sejtek belsejébe. A kísérlet során a krónikus mieloid leukémia egyik jellemző fehérjéjét, illetve a hRaf−1 nevű, többfajta daganatos sejtben is túlműködő proteint vették célba a kutatók. A fehérjék működésének antitestes blokkolása a daganatos sejtek pusztulásához vezetett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. I.Jozsef83
2014.09.27. 21:23
Ideje lenne már valamit felmutatni és alkalmazni is valakinek ! Persze a sok gyógyszergyártónak ez sem fog tetszeni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. petyus76
2014.09.27. 22:45
Miért ne tetszene? A cikkben említett modernebb eljárás ugyanúgy megélhetést biztosíthat nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. istvankiss...
2014.09.28. 11:39
A gyógyszergyártóknak is csak egy dolog a mérvadó, a negyedéves pénzügyi mérleg. Magát a kutatást sem azért finanszírozza valaki mert épp nincs jobb ötlete. Egyébként szerintem egy nagyon ötletes dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek
2014.09.28. 16:37
Jellemző, hogy ezt minden cikk alá ide kell írni, hogy gonosz gyógyszergyárak, szemét gyíkcion háttérhatalom

Csak azt felejtik el sokan, hogy míg egy eljárást, technológiát vagy új hatóanyagot kifejleszteni milliárdos összeg, ráadásul a megtérülése sokszor igen kétséges (mert többnyire az alapkutatás után végigmenni az állatkísérletek során, plusz a humán kísérletek, majd hosszútávú tanulmányok annyi időbe kerülnek, hogy megeshet addigra már nem is lesz értelme gyártani a hatóanyagot...plusz még tiltakozik a PETA, a bioetika, a jogvédők stb...) ...
addig egy biokamu táplálékkiegészítőt, ami "jó hatással van" a reumára, rákra és náthára is, azt kb nulla tudományos bizonyítékkal piacra lehet dobni, az emberek meg tonna számra veszik, közben lehet szidni a mocskos gyógyszergyárakat.

Nulla befektetéssel legyártasz egy hatástalan tápkiegészítőt, piacra dobod, kihasználod a hülyéket, és meggazdagszol. Ez a tökéletes képlet.

Visszatérve a lényeghez, amire egy ilyen ígéretes eljárás bekerül a közegészségügybe, hosszú évek fognak eltelni, mert ebben a tudományágban rendkívül alapos kutatások és tanulmányok szükségesek, míg valami tényleg hasznosítható... és még így is becsúszhatnak hosszútávú problémák, amik sokszor kutatói karrierekbe és milliárdos büntetésekbe kerülnek.

Sokszor nem könnyű "versenyezni" a milliárdos és teljesen hatástalan, vagy placebón alapuló homeo-bio-tápkiegészítő maffiával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2014.09.28. 18:09
Nem lesz ebből semmi. Jelenpillanatban híznak az emberek, szaporodnak, naponta kétszer annyi ember születik mint aki meghal (aki nem hiszi, megnézheti a Worldometers-en), az utódok összes készletét feléljük tehát nem attól kell félni hogy nem lesz meg egy gyógyszer ellenszere, hanem a hatalmas népirtásoktól amit a jövő tartogat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Renhoek pdx06
2014.09.28. 20:08
5 éven belül ipari méretekben előállítható lesz mesterséges hús őssejtek segítségével. Meg nem mondod, hogy miből lett az a burger... Pár évtized múlva szánakozni fogunk azon, hogy állatokat kellett felnevelni majd megölni a húsukért

Az újgenerációs GM növények és a vertikális gazdálkodás (felfelé kell épített üvegház tornyok) segítségével pedig orvosolható lesz(het) az éhinség a modernebb gazdaságokban.

Alkalmazkodunk majd, mint mindig.

Ha mindez nem következik be hirtelen, akkor nem lesz baj... A technológia megoldja a problémákat.

Akkor van probléma, ha rohamszerűen megszűnik pl több százmillió ember ellátása egy kiszáradt folyó miatt, és megindulnak nyugat felé... Reméljük nem lesz ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.28. 21:25
Hát aki azon szánakozik, hogy állatokat kell ölni az élelemért, az menjen és legelje a füvet, éljen elvont életet. A természet rendje volt mindig is ez a dolog. Manapság az emberség túlságosan elment a nyámnyila irányba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.28. 21:34
A gyógyszergyárak sajnos a profitot figyelik, nem az emberek egészségét, persze valamit fel kell mutatniuk, hogy fogyjon a termék, meg mellé száz mellékhatás, hogy utána arra is beszedjünk valamit.
Viszont sajnos egyre jobban terjed a természetes gyógymódok között is a kamu, ebben sajnos van igazság. Egyik 19 másik 1 híján 20.....
Ha ténylegesen az emberek gyógyítása lenne a fő cél, akkor a kemikália és természetes gyógymód szorosan együtt működve dolgozna,de ez csak egy álom marad. Negatív tapasztalatok árán azért az ember lassan rájön, hogy mikor melyik a járhatóbb út.
A természetes gyógymódokban annyi pozitívabb van, hogy általában az a probléma gyökerét próbálja orvosolni, míg a kemikália csak tüneti kezelés nagyrészt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dobko
2014.09.28. 21:42
Cikkhez csak annyit, hogy próbálkoznak, remélem lesz vmi hivatalos gyógymód is minél hamarabb. De mikor olyanokat olvas az ember, hogy azért nem kísérleteznek egyes anyagokkal mert az túl olcsó, akkor nem tudom mit gondoljak... Ha végre egyszer sikeresen gyógyítható lesz minden típusú rák, akkor meg lesz helyette valami új betegség, ez szinte tuti.
Az ember az ember marad, "talán egy újabb özönvíz rendet tenne pár évre megint..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim dobko
2014.09.28. 21:45
Arról nem is beszélve, hogy egyelőre nemhogy a rák kikezelésére, még a szinten tartására sincs mód, aki meg hulla az már nem fizet, szóval a gyógyszergyár lobbiját a rákot gyógyító megoldások ellen maximális konteós baromságnak vélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek dobko
2014.09.29. 15:41
"A természetes gyógymódokban annyi pozitívabb van, hogy általában az a probléma gyökerét próbálja orvosolni, míg a kemikália csak tüneti kezelés nagyrészt."

Csak azt felejted el, hogy a gyógynövények felhasználásának külön szakterülete van, és ez igen is szoros együttműködésben van a jelenlegi orvostudománnyal. Értsük már meg, hogy a gyógynövényekkel való foglalkozás NEM EGYENLŐ a sok milliós tápkiegészítő maffiával, aminek nagyon nagyrészt semmi tudományos alapja nincs, és sokszor vagy teljesen más, vagy nagyon kis mennyiségű gyógynövény található a szerekben, vagy olyan, aminek egyáltalán semmi hatása nincs.

Sajnos azonban a gyógynövények hatóanyagaitól sem szabad csodát várni, mivel ezek inkább kiegészítő kezelésekre, megelőzésre valóak (és ezek között is rengeteg "urban legend" van, ezért kéne csak tudományos, orvosi szinten vizsgálni őket, és nem a natura-bio-antalvalis kuruzslóknak)

A hatóanyag ugyan úgy a növényben és a tablettában is vegyületekből, molekulákból áll.

Az meg szimplán hazugság, hogy a "szintetikus" hatóanyagok tüneti kezelésre vannak. Aki ilyet állít fingja nincs az egészről. Legtöbbször az a helyzet, hogy a gyógynövény hatóanyagánál manapság már van sokkal hatékonyabb gyógyszeres terápia, így ténylegesen megelőzésre és kiegészítő terápiaként ajánlott, azért mert nem mérgező, mellékhatásai nincsenek (általában!) tehát biztonságosan használható... Általában olyan könnyen kezelhető betegségekre, melyek maguktól is meggyógyulnának, (nátha, gyomorhurut, székrekedés), vagy veszélytelen krónikus állapotokra. Sajnos a komoly betegségekre tényleg csak kiegészítő terápiaként érdemes használni őket, különben súlyos életveszélyes állapotok is kialakulhatnak.

Az a probléma, hogy óriási sötétség van a fejekben a természettudományokkal kapcsolatban, és minden gyógyszert egy kalap alá véve kijlentjük hogy az káros. Ez nettó hülyeség, ugyan olyan molekulák találhatóak meg a természetben is, mint a szintetikus gyógyszerekben. Ugyan úgy lehetnek jótékonyak, mérgezőek, rákkeltőek, stb...

Azt is sokan elfelejtik, hogy a gógynövényekkel kapcsolatban igen is léteznek tudományos és orvosi kutatások, mert foglalkozni kell a témával. Főleg a kombinációk adta lehetőségek az érdekesek, mikor egy növényben pl 200 féle hatóanyag egyszerre található meg.

Ezen kívül a legendákban, szóbeszédben nem nagyon érdemes hinni... Ica néninek 67'-ben meggyógyította a köszvényét a szurokzsálya, az sajnos távol áll egy kettős vak teszttől, több ezres mintán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek dobko
2014.09.29. 15:54
A rák nem "egy" betegség. A tumorsejtek kialakulása az életünk része...Minden órában több tumoros sejt születik mindenkiben, csak az immunrendszer elpusztítja őket, vagy apoptózis áll be. Akkor van baj, ha a rendszer túlterhelté, vagy legyengültté válik bizonyos külső/belső hatások miatt. Az egész a genetikai esendőségünk része, és az hogy az ember ~30 éves élettartamra született, nem 70-80-ra. Persze ettől még lehet vígan élni 90 éves korig

Általános gyógymód sohasem lesz, mivel a szervezet bármelyik sejtje érintett lehet. Éppenséggel talán ha sikerülne transzgenikus embert létrehozni, és hozzáadni a DNS-ünkhöz hatékonyabb, jobban bebiztosított javító rendszert, akkor a jövő generációi védettek lehetnek... ez jelenleg sci-fi kb...

A közeljövőben inkább személyre szabott terápiák lesznek, melyekkel szinten tartható, vagy visszafordítható lesz bizonyos típusai ennek a betegségnek. Ez a realitás. A személyes génszekvenálás és analízis pedig egyre jobban elterjed, és olcsóbb is lesz, pont azért, hogy mindenki a megfelelő kezelést kapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek dobko
2014.09.29. 15:59
"Hát aki azon szánakozik, hogy állatokat kell ölni az élelemért, az menjen és legelje a füvet, éljen elvont életet."

Én nem szánakoztam Imádom a húst, és én is azt vallom, aki eszik húst, az legyen képes levágni egy állatot is. Ha szükség lenne rá megtenném.

Nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy az üvegházhatású gázok jelentős részét termelik jelenleg a haszonállatok, a mezőgazdaság pedig brutális mennyiségű takarmányt termel csak állatok ellátására. Olyan földeket használunk, ahol emberi táplálékot is tudnánk termelni. Ezért az ipari állattenyésztés jelenleg a legfenntarthatatlanabb folyamat a bolygón.
Ha részben sikerülne kiváltani tenyésztett hússal, az sok problémát megoldana... Ettől még én is inkább Mari nénitől venném a bontott tyúkot, mert az jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!