iPon Hírek

A Lian Li új PC háza akár NAS építésére is ideális

Dátum | 2016. 01. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lian Li PC-M25 típusjelzéssel egy új számítógépházat mutatott be, amely ezúttal azok számára lesz érdekes, akik nagy adattároló kapacitású házi NAS-t szeretnének építeni, ehhez pedig stílusos, könnyedén berendezhető házat keresnek.
A PC-M25 elegáns szálcsiszolt alumínium oldallapokkal érkezik, formavilágát pedig egyenes, határozott vonalak jellemzik, vagyis az újdonság összességében minőségi, igényes termék benyomását kelti. A ház feketében és ezüstben egyaránt forgalomba kerül, előlapi portok azonban nem lesznek rajta.
A 28,3 literes „űrtartalmú” ház 199 milliméter széles, 322 milliméter magas és 441 milliméter mély, tömege pedig 3,74 kilogramm. Belsejében Mini-ITX vagy microATX formátumú alaplap fér el, az alaplaptálcán pedig jelen van a szokásos szerelőablak is. Az igazi tűzijátékot persze nem ezek a tulajdonságok okozzák, hanem az a tény, hogy a ház belsejében egy speciális, öt darab 3,5 hüvelykes adattárolót fogadó HDD keret kapott helyet, amihez Hot-Swap támogatás is jár, ugyanis a keret végében SATA táp- és adatcsatlakozót tartalmazó NYÁK lapul.
Az egyes merevlemezek beszerelése szerszámok nélkül történik, a rezgésmentes rögzítésről pedig gumibetétekkel kiegészített rendszer gondoskodik. Akinek ennyi adattároló nem elég, a ház alján további két darab 3,5 hüvelykes vagy három darab 2,5 hüvelykes meghajtót szállásolhat el, ezekhez viszont már nem jár Hot-Swap keret.
A négy PCI bővítőhellyel ellátott számítógépház belsejében akár 41 centiméter hosszú bővítőkártya is elfér, a tápegység pedig maximum 23 centiméter hosszú lehet. Processzorhűtő terén sajnos már van némi megszorítás, ugyanis az adatlap szerint 80 milliméternél magasabb példány nem fér be a házba, mivel pont a CPU hűtő elé pozícionálták a tápegység bővítőhelyét. Ez a megkötés persze manapság már nem olyan fájó pont, mint néhány évvel ezelőtt, hisz szép számmal találunk alacsony profilú, nagy hűtőteljesítményt biztosító modelleket.
Az adattároló-részleg számára egy 140 milliméteres átmérőjű előlapi ventilátor szállít friss levegőt, a meleg levegőt pedig egy 120 milliméteres tetőlapi ventilátor tereli ki a házból. A Lian Li PC-M25-ös számítógépháza könnyen szerelhető kivitelben, előlapi portok nélkül kerül az üzletek polcaira, európai listaára pedig 160 euró.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. wolkew
2016.01.29. 20:02
Korrekt háznak tűnik, szép kivitel, nincs picsogás hogy csak miniITX, király a vga hossz, egyedül az ártól biggyed le a szám;
Marad a cooltek C2, amiből 3 db-ot tudok venni a fenti PC-M25 árából, ami eléggé elgondolkodtat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp wolke...
2016.01.29. 20:30
Nekem van egy kb. 12 éves Lian-li házam is, most a kis c2d "dühöng" benne, de a mai napig semmi baja, pedig 4 venti van benne, azért kellett csak lecserélnem, mert a 30 cm-es vga-k már nehezen férnek el benne (annó még nem nagyon volt olyan).
Olyan akkoriban egyedi innovációkat vonultatott fel, mint pl.: alaplapi tálca, kiszedhető porszűrő, hátulról beszerelhető táp, állítható venti ford. szám. stb...
Egyszóval drágán vettem én is, de a mai napig ház. Nem kötekedés képen, de kíváncsi lennék, hogy a 3 db cooltek hol lesz 12 év múlva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. xcomman
2016.01.29. 22:33
Az olcsóbb házak is kibírják ugyanúgy, más kérdés, hogy a szellőzés és a szerelési lehetőségek milyenek bennük. Mindig is vágytam egy Lian Li házra amit decemberben sikerült beszerezni. Igazából ég és föld még az 50-60 rongyos házakhoz képest is. Az első ami feltűnt, hogy kb az egész ház fémből van Pár lényegesebb helyen van műanyag vagy gumi (gyári rezgéscsillapítók, rögzítő cuccok stb), de ezt leszámítva minden fém. Semmi sem zörög, alig van csavar benne, minden pattintós. Viszont nem volt olcsó. Húztam a számat amikor az árakat néztem... Szerintem 10 évig, ha a szabványok nem változnak biztos nem lesz lecserélve. Tökéletes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wolkew
2016.02.01. 19:14
Volt egyszer régen két böhömnagy HP Workstation-unk. Szuper volt a ház olyan feature-ökkel, amik a consumer cuccokban csak 3-4 évvel később jelentek meg. Kétségtelenül marhajó volt az egész, DE egyszerűen 6-8 év alatt annyira elavult minden része a cuccnak, hogy használhatlanná vált. Annyira sajnáltam, mert szép volt, masszív mint egy zongora, de akkor sem lehetett értelmesen használni.
Hiába volt a tápon akkor még nem szabvány 2.1-es ATX ág, meg minden, nem lehetett a házba egy másik alaplapot beletenni, az alaplapi tálca valami bénasága miatt. A táp meg méretben nem ATX szabvány volt (köcsög HP...) pedig valami elég korrekt FSP belső volt benne, nem tudtam használni máshol.
Hiába volt egyedi légterelő szirszar a belsejében, amitől nem kellett alsótáposnak lennie, mert nem lehetett a légterelő alá betenni egy korszerű hűtőt.
Hiába volt az előlapon a bios-nak külön kijelzőre kivezetése, ha csak az eredeti alaplappal tudott működni csak.
Hiába volt rajta előlapi usb-ből nemtudomhány jó magasságban, ha az USB 1.0 volt.
És így tovább egy rakat feature-rel ...

Egyszerűen nem tudom elképzelni azt, hogy 12 éven át nem lesz olyan technikai megújulás ami nem fogja legalább részben használhatatlanná tenni bármelyik házat ennyi idő alatt. Akkor talán már racionálisabb rövidebb távra, de olcsóbban házat venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. wolkew
2016.02.01. 19:20
De hogy félre ne értsük egymást ez a Lian-Li cucc nagyonszuper; azt a viszonylag rikta feature-t tudja, hogy közel miniITX méretű házba mATX alaplapot is bele lehet pakolni. A legtöbb kisház gyártó ezt valamiért akkora házakat gyárt, amibe simán beleférne egy szabvánnyal nagyobb alaplap, de csak miniITX lapot lehet belepakolni, és még a szellőzés is fos benne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock wolke...
2016.02.02. 06:18
Márkagépeknél ez már csak így megy. A wörksztésön gyorsan "'elavul",néha érdemes megnézni hogy milyen áron osztogatják a 2-3 éves cuccokat
A lian li ház nagyon jól néz ki,és biztos hogy minőségi de attól még pofátlanul drága. Találni még jó házakat,és nem ennyiért... Az előlapi port hiánya meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!