iPon Hírek

A LucidLogix újabb nagy dobása: jön a Virtu

Dátum | 2010. 12. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az izreali székhellyel rendelkező LucidLogix egy ideje már jelen van a piacon: ez az a cég, ami a Hydra névre keresztelt SoC segítségével lehetővé teszi, hogy multi-GPU rendszert építhessünk bármilyen Nvidia vagy AMD videokártya felhasználásával, akár még úgy is, hogy a rendszerben keverjük egymással az AMD és az Nvidia videokártyáit.

Már több gyártó kínálatában is találunk olyan alaplapokat, amelyek a Hydra chipet használják a multi-GPU támogatás biztosításához. Ebben a tekintetben az MSI volt a piacvezető, aki anno elsőként mutatta be a piacon saját Hydra alapú megoldását. A tegnapi nap folyamán is érkezett hír egy különleges, Hydra chippel ellátott P67-es alaplapról.


A LucidLogix most egy újabb nagy dobásra készül: a gyártó Virtu néven egy új technológiát mutatott be, amely az Nvidia Optimus megoldásához hasonló módon üzemel majd és kifejezetten a H67-es alaplapokhoz lesz elérhető, legalábbis első körben. A Virtu tulajdonképpen nem más, mint egy úgynevezett GPU virtualizációs, teljes mértékben szoftveres technológiára alapuló megoldás, amely H67-es alaplap esetében lehetővé teszi, hogy a Sandy Bridge processzorba épített integrált videó vezérlő és a rendszerben elhelyezett videokártya között valós időben váltogathassanak a felhasználók. Az LGA-1155-ös processzorban elhelyezett IGP a Virtu technológiának köszönhetően a rendszerben elhelyezett Nvidia vagy AMD videokártyával egyaránt képes lesz üzemelni és azt, hogy éppen melyik videó vezérlő legyen aktív, a pillanatnyi 3D-s terhelés fogja meghatározni. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy alacsony GPU terhelés alkalmával, vagyis internetezés, szövegszerkesztés és minden olyan tevékenység közben, amikor nincs szükség kiemelkedő 3D-s GPU teljesítményre, az IGP aktiválódik, de ahogy játékra, vagy egyéb GPU intenzív alkalmazás futtatására kerül sor, a rendszer automatikusan és észrevétlenül átvált a diszkrét videokártyára.

Ezzel az eljárással a H67-es alaplapok esetében energiát spórolhatnak meg a felhasználók, ugyanis a videokártya feleslegesen nem növeli a fogyasztást, ha nincs rá szükség. A fogyasztáscsökkenés mellett a zaj- és  hőtermelés mértéke is csökken. A Virtu használatához a LucidLogix által készített szoftver beszerzésére lesz szükség akkor, ha H67-es alaplapunk esetében szeretnénk, hogy az IGP és a diszkrét videokártya között dinamikusan váltson a rendszer a pillanatnyi terhelésnek megfelelően.

A jelenlegi információk szerint a LucidLogix a jövő héten kezdődő CES 2011 alkalmával mutatja be a Virtu technológiát és akkor a vele kapcsolatos egyéb részletekről is lerántják majd a leplet a vállalat illetékesei. A Virtu technológiát alkalmazó szoftver béta változatát január folyamán teszik elérhetővé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. ZetorGumi
2010.12.30. 13:24
Nah ez egy kivételesen jó ötlet. Egész használható lesz, ha jól megcsinálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. carraroxt
2010.12.30. 13:31
Végre valami hasznos dolgon törik a buksijuk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. myckie2
2010.12.30. 13:31
ZetorGumi csak a tesztekben a két kártya összerakva rosszabb volt mint singleben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. carraroxt
2010.12.30. 13:32
AMD/NV diszkrét VGA-s SB notikban ez tényleg értékes dolog lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kiskoller
2010.12.30. 13:46
Igaz most már egyre csökken a diszkrét videókártyák fogyasztása (a 300W-os "dög" hd5970-nek is 40 W idle-ben), még így is sok energiát spórolhatunk, ha mondjuk egy gamer-géppel töltünk le valamit esténként, csak nagyritkán játszunk, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. saba
2010.12.30. 14:00
Kérdem én, hogy az ilyen dolgokat nem az op. rendszernek kéne csinálni, native. + Mindig elgondolkodom, hogy az op.rendszer valamilyek köztes API-n keresztül mért nem képes (mondjuk directX -hez hasonlóan) egységes GPU teljesítménymegosztásra, általános feladatmegoldához, CUDA-hoz hasonlóan de platform függetlenül. Persze a kezelői felület mindenek előtt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. carraroxt
2010.12.30. 14:25
Azért, mert az Intel védi a saját integrált videókártyáját, akár annak az árán is, hogy a konkurencia megoldásait direkt hátráltatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kiskoller
2010.12.30. 14:27
és az intelé a legnagyobb részesedés a videochipek terén, nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. 7ep3s
2010.12.30. 14:34
hordozhato gepek piacan az intel grafikus media lassito uralja a piacot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. lajthabala...
2010.12.30. 15:03
A Hydra nem SoC, akármilyen divatosan is hangzik ez a hárombetűs rövidítés. A Hydra egyszerűen chip (C).

Az operációs rendszer is megtehetné, hogy elkéri az egyik videokártya frame-buffer-ét, és a másik videokártya kimenetére küldi, de ez már egy FulHD-s monitor esetén is 60Hz-en 2Mpixel 32 bites febontással: 3.8Gbit/sec. Elég sok feleslegesen mozgatott adat, amit a processzoron kell áthúzni jobb híján. Ha már operációs rendszernél tartunk, az egész cikk értelmét veszti majd a Windows 8 megérkezésével. Már az Aero sem egy erőforráskímélő megoldás, de a következő Windows állítólag teljesen 3D-s lesz. Jön a HTML 5, mozgó webtartalom natívan, valószínüleg ahhoz is kijön majd a hardware-es gyorsítás, mint a Flash-hez, és ott állunk majd, hogy mindig kell egy erős diszrkét VGA kártya.

És valószínüleg nem az Intel hibája, hogy nem lehet átkapcsolni az integrált és a diszkrét videovezérlők közt terheléstől függően. Az nVidia és az Ati is csinálnak alaplapi chipsetet és diszkrét kártyát, és mégsem reklámozzák, hogy itt lehet kapcsolgatni.

Arról sem szól a cikk, hogy pontosan mi történik a "kikapcsolt" videovezérlővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Mandris90
2010.12.30. 16:13
azt szoftveresen át is dugja a monitor csatit ha lekapcsolja a videokarit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zack( ro)
2010.12.30. 16:14
Ez teljesen kikapcsolja vga-t vagy valamenyire "elve" hagya mert a moncsi kabele az arra van kotve akor lenyegeben csak minimalizalja a terheleset es a fogyasztasat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2010.12.30. 16:32
Ez lenne az igazi értelme az alaplapi integrált,vagy processzorban lévő video vezérlőnek,és a diszkrét VGA-nak, együttesen, nem is értem pl. az AMD miért nem biztosit ilyen lehetőséget, még akár ugy is hogy az integrált és a diszkrét VGA is rá lenne kötve a monitorra, vagy egy adapterre, és az a monitorra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sleepingdr...
2010.12.30. 17:18
Az AMD-nek van ilyen (Hibrid-Crossfire) de ugy, ahogy ők kitalálták, úgy pont semmi értelme. (Integrált 2-3-4 ezres sorozatú VGA-k mennek együtt azonos sorozatú diszkrét VGA-val mindenféle kábel nélkül)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tibaimp
2010.12.30. 17:21
józsef m.: az egy külön marketing fogás lesz majd, valami ENERGY-VISION néven
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. carraroxt
2010.12.30. 17:32
józsef m. Tényleg furcsa, hogy idáig nem oldották meg (nameg, hogy miért), de az APU-s rendszerekben már lesz. És azért igaz késnek néhány hónapot, de egy házon belüli megoldás csak hatékonyabb akkor is (nem fogyaszt a Lucid chip is). Az intel tulajoknak meg úgy néz ki jobb híján meg kell barátkozniuk ezzel, feltéve, ha nem lesz irreálisan drága...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm carra...
2010.12.30. 17:43
Én is a miértre keresem a választ, már régebben is, még abban is benne lennék ,hogy a CCC-ben egy-két kattintással lehessen váltani, az se olyan nagy ördöngösség,vagy profilt létre hozni mondjuk, és azok között váltogatni az alkalmazás megkezdése előtt.Ez az automatikus dolog már az igazán ideális lenne, és a gyártó se járna rosszul ,hiszen igy is ugy is megveszi az ember mind az alaplapot mind a VGA-t,sőt ,ha a sajáttal menne az még tovább erősitené az AMD lap+ CPU+VGA konfig.vásárló tábort, további réteget csábitva át a kunkurensektől. Dehát ezeknek beszélhet az ember..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Cooley
2010.12.30. 19:11
Nekem még az tetszene, ha mindezt egy integrált nV videokártyával csinálnák, ami 3D módban áll vagy ha van CUDA/PhysX támogatása az adott programnak, akkor azt számolja. Természetesen asztali gépekbe, és működőképesen úgy is, hogy bent van egy AMD kártya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. carraroxt
2010.12.30. 19:25
Cooley Az NV régebben megcsinálta már ezt, de már nem gyártanak Chipset-eket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2010.12.30. 19:25
Ja bocs, természetesen csak saját VGA-jukkan működött nekik is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm Coole...
2010.12.30. 20:26
Ehhez leginkább az AMD pénzügyi fizetési hajlandósága kellene!Kereszt licenc medgállapodás keretében, de ő nem a CUDA/PhysX vonulatot követi.Ettől független még bizonyos szempontból mindig jobb a viszony kettejük közt mint Nv-Intel,mert az AMD azért lehetővé teszi ,hogy NV csippes lapok készüljenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. justin
2010.12.30. 20:48
Nvidia csinálta a Hybrid Power technológiát, amihez 7xx chipkészlet kellett meg Vista operációs rendszer. Tavaly januárban vettem a gépemhez alkatrészeket, ha akkor az Nvidia videó kártyái éppen nem lettek volna gyengék és drágák akkor most nekem ilyen konfigom lenne. Ott az alaplapi videó kártyára kell kötni a monitort, viszont a kártyák között kézzel kell átkapcsolni (mármint az Nvidia tálcaikonon keresztül). Ez az átkapcsolás eléggé lassú, fórumokban 7-9 másodpercet írtak.

Mivel a diszkrét kártya képét át kell csalni az alaplapira, romlik a diszkrét kártya teljesítménye kb 5-8 százalékkal a tesztek szerint.

Viszont nagy megtakarítást lehet elérni vele mert amikor olvastam róla, azt írták hogy egy kétkártyás SLI rendszert is le tud kapcsolni teljesen, és csak az alaplapi működik, ha nincs teljesítmény igény.

De mivel ATI párti lettem így az alaplapom egy Giga gama790gp-ds4h, a proci Pheno 9850, a videó kártya meg Sapphire Toxic 4870 512MB, amit ATITool-lal 2D-ben 250 MHz-re van leszabályozva, így teljesen néma, és a leghangosabb alkatrész a gépben a vinyó, pedig az is eléggé csendes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. carraroxt
2010.12.30. 21:14
Nekem is kéne már halkítanom a gépemen. Asszem Január végén megajándékozom magam egy különleges házzal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Hawaii carra...
2010.12.31. 01:47
Akkor pssszt! El ne rontsd a meglepetést...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szilagyi_a...
2010.12.31. 05:39
justin: a ház- és táphűtésnek sincs semmi zaja?

carraroxt: olyan házat, aminek az egyik egész oldala egy ventilátor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. carraroxt
2010.12.31. 09:45
Nem, egy egyedi építésűt, ami totál hangszigetelt (remélem lesz rá időm meg zsém).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mandris90
2010.12.31. 10:03
azt a hütést hogy oldod meg ha hangszigetelt? vagy fáj a fogad egy kis saját levében fött sziliciumlapra?

mellesleg baromság az egész ha rinyál a fogyasztásért nem vesz bele egy 200 wattos kárytát hanem használja az alaplapi szemetetet, hameg teljesitmény kell neki nem integrált videokaris alaplapot vesz, máásrészt elég szépen leveszi a fogyasztást ha nem járatják a kárytát midn a 2 gyártonál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2010.12.31. 12:22
Azért még így is sok esetben 30W körül lehetne ezzel spórolni, ami tekintetbe véve az újabb procik kedvező alapjárati fogyasztását rendszerszinten akár 40% teljesítménymegtakarítást is jelenthet üresjáratban (vagy minimális terhelésen).
A hűtést meg lazán meg lehet oldani, egy hangszigetelt házban is, csak nagyobb tömeggel, és mérettel kell számolni, mint alap esetben. De úgysem mozgatom valami gyakran...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. justin
2010.12.31. 16:20
Nekem Thermaltake Xaser II házam van, akkor vettem mikor már kifutó modell volt, és mivel régi ebben csak 8 cm-es ventillátor helyek vannak benne. 44k volt az ára, de járt hozzá 5db halk Thermaltake ventilátor aminek akkor darabja akkor 3500 forint volt. A házban 4 nagy, és 6 kicsi meghajtóhely van, a kicsik közül 2 kívülről is elérhető. A legfelső nagy helyre, egy egyszerű ventilátor szabályzó van beépítve (gyárilag), amin 2 USB, és egy FireWire kimenet van kiépítve. A szabályzó elég bagatell mert sima tolókapcsolós amivel 5V, 7,5V, 12V állítható be. Én 5V-on használom, így nincs hangja (egy pici közelről hallható mert a csapágyazás már nem egészen új, de ennyi év után már jobbat nem várhatunk). Középső álláson már van kicsi hangja, de ha a géped nem az asztalon tartod hanem lent akkor tuti, hogy még így sem hallatszik. Maximum álláson van némi szélzaj, és motormorgás. Ha gyengébb, netán gyári hűtőd van, akkor max terhelésnél 10-15 fokot lehet nyerni a házhűtés feljebb állításával.

A régebbi tápegységem Enermax axve465 volt. Ennek 2db 8cm ventilátora van, egyik alulról szív (gondolom ez tápegység saját hűtését láthatja el mert az áram felvétel függvényében szabályozott valós időben), a másik hátul van ez potméterrel szabályozható és középső álláson jó a légszállítás de még nincs szélzaj. Sajna ma már ez a táp nem sok mindenre jó mert nincs PCIe tápcsatlakozó rajta, bár ezt átalakítókkal megoldottam. De azért kellett lecserélnem egy másikra mert szerintem kicsit csökkent a kapacitása. Meg a jelenlegi 4870 kicsit sokat fogyaszt a Phenom-mal egyetemben. A másik baj, hogy még a régi alaplapokhoz készül amik még a tápegység 5V-os ágát terhelték főképpen. A processzort megterhelve a Pi kiszámításával 4 magon, és a 4870-re ráküldve a FurMarkot, kb 5 percig bírta, és ilyenkor a 4870 lekapcsol, és világít rajta egy led, hogy kevés volt neki a kakaó.
A jelenlegi tápom szintén Enermax, és ECO 80+ EES400AWT a típusa. Ez tényleg nagyon csendes, de ez már 12 cm-es légkeverővel van ellátva. Viszont egy erősebb konfignál, szerintem nem tudná ellátni a ház hűtését egymagában.
A procihűtőt rendesen túlméreteztem, de hát mit tud az ember tenni akkor ha az egész faluban nincs még egy AMD proci, hogy az ember lássa mennyire melegszik, és mennyire zajos a gyári hűtés. Sajnos nem tudtam kivárni a Phenom II megjelenését, és árának csökkenését, így csak 9850-et tudtam venni megfizethető áron. Muszáj volt venni új gép belsőt mert a régi AthlonXP-s gépre kaptam ismerőstől egy jó ajánlatot, és később nehéz lett volna túladni rajta.
A procihűtő így néz ki:
[LINK]

A 4870 2D-ben 1,083V 250MHz GPU, és 1000 MHz memória órajelre van leszabályozva. Játékot kivéve egyedül a PowerDVD 10 volt kévés az órajel HD videónál. Ilyenkor néha bekockázott a kép, és megakad a kép egy kicsit, ilyenkor adok neki 500MHz-t, és akkor már megy frankón. Játékok közben azért a kártyának már van hallható hangja, de ilyenkor meg kit érdekel. Én minden játékban bekapcsolom a V-Sync-et, így nem melegszik annyira se a kártya se a proci, meg így nem törik a kép. Még Race Driver 2-vel és 3-mal játszottam de a játék indítása előtt elfelejtettem feltekerni az órajelet. Akártya így is tudott annyit mint az előző X1950Pro.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2010.12.31. 16:55
most már annyira keveset fogyasztanak a high-end VGA-k is, hogy nincs sok értelme ennek, ez az igazság. Most 30W helyett 20W az aztán nem oszt nem szoroz sztem. Főleg, hogy mire bejön ez a szolgáltatás, addigra lehet hogy a VGA-k fogyasztása mégjobban lecsökken (az eddigi tendencia ezt mutatja)
Házat Hangszigetelni sztem fölösleges. Ha nem tuningolsz, vegyél jó passzív VGA és CPU hűtőt (vagy vedd le a procihűtőről a ventit, pl Mugen 2 erre tökéletes), vegyél olyan házat amiben előre és hátra nagy ventit lehet rakni, vedd ki az összes fölösleges HDD-keretet, rakj előre hátra ventiket, rendezd el a kábeleket. A végeredmény extra halk számítógép ami hűs is egyben. A lényeg hogy szélcsatorna legyen a gépben.

No persze ha 100ezer forintos VGA-d van 3 db a gépben, meg szénné tuningolt proci, akkor ez a taktika nem működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2010.12.31. 18:19
Most még nincs izom vga-m, de remélem nyárra lesz. Igazából már most sem nevezhető hangosnak a gépem, szimplán maximalista vagyok ezen a téren... Szerencsére legalább a fogyasztással nem lesz bajom, mert 700W-os szervertápom van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!