iPon Hírek

A Lyme-kór idősebb az emberiségnél

Dátum | 2014. 06. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár a kullancsok által terjesztett Lyme-kórt hivatalosan először mindössze 40 évvel ezelőtt írták le a szakértők, utólag visszatekintve világosnak tűnik, hogy a betegség hosszú ideje veszélyezteti az embereket. Egy új lelet alapján azonban a Lyme-kór kórokozója jóval hosszabb múltra tekint vissza, mint valaha is gondolták volna: néhány nemrég fellelt, borostyánban megőrződött vérszívó vizsgálata alapján a betegséget okozó baktérium legalább 15 millió éve él együtt a kullancsokkal. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói 15−20 millió éves, dominikai lelőhelyeken előkerült borostyánok vizsgálata során akadtak rá azokra a kullancsokra, amelyekben kimutatható a Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium jelenléte. Ugyanez tudóscsoport bizonyítékokat talált arra is, hogy a kiütéses tífusz kórokozója legalább 100 millió éve élősködik a különféle tetű- és kullancsfajok egyedein, amelyek cserébe gazdatestről gazdatestre hurcolják a fertőzést. A vérszívók által terjesztett betegségek tehát minden jel szerint jóval távolabbi múltra tekintenek vissza, és sokkal elterjedtebbek lehetnek, mint azt korábban gondolták a szakértők. „A kullancsok és a tetvek, illetve az általuk hordozott baktériumok rendkívül jók az alkalmazkodásban” – mondja George Poinar, a kutatás vezetője. „Ezek a vérszívók fertőző mikrobák széles körének képesek helyet adni saját szöveteikben, és mivel ők maguk emlősök, madarak és hüllők vérével egyformán elégedettek, mindenféle állatcsoportot megfertőzhetnek baktériumaikkal.”
Poinar elmondása szerint az Egyesült Államok, Európa és Ázsia területén az ízeltlábúak közül a kullancsok terjesztik a legtöbb betegséget, vagyis ugyanazt a szerepet töltik be, amit Afrikában a szúnyogok. A vérszívók által terjesztett baktériumok jelentős részéről még napjainkban is roppant keveset tudunk, pedig élőlények széles csoportjait fertőzik meg. A kutató szerint könnyen elképzelhető, hogy az emberi történelem során több, egyelőre megmagyarázhatatlannak tűnő járvány hátterében is kullancsok által terjesztett baktériumok álltak. A Lyme-kór kiváló példa arra, hogy milyen nehéz ezen megbetegedések diagnosztizálása. A fertőzés nyomán ízületi, érrendszeri és idegi problémák lépnek fel, mindezeket azonban könnyű más okoknak tulajdonítani. Ha a Lyme-kórt időben azonosítják, antibiotikumokkal viszonylag könnyen kezelhető, rendkívül gyakori azonban a téves diagnózis, ami súlyos, krónikus állapot kialakulásához vezethet. Ez a fő oka annak, hogy 1975-ig senki sem tudta, hogy a betegség egyáltalán létezik. Poinar 30 éve tanulmányozza a borostyánban megőrződött vérszívókat, és azon baktériumokat, amelyeket ezek az állatok hordoztak és terjesztettek. Vizsgálatai szerint már a dinoszauruszok körében is általánosak lehettek a vérszívók által közvetített betegségek, az embert pedig gyakorlatilag felbukkanása óta gyötrik a hasonló kórok. A Lyme-kór legkorábbi ismert emberi áldozata Ötzi, az 5300 éves tiroli gleccsermúmia, akinek halálát ugyan a legújabb bizonyítékok alapján egy vállába fúródó nyílvessző okozta, Poinar elmondása szerint viszont már ezt megelőzően rendkívül rossz állapotban volt a betegség következtében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. dongo84
2014.06.02. 12:47
Az egyetlen faj a földön, amit cseppet sem sajnálnék ha kihalna, az a kullancs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Taranisz dongo...
2014.06.02. 13:35
Én az embert mondanám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko Taran...
2014.06.02. 13:43
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dongo84 Taran...
2014.06.02. 13:53
Én az embert azért nem mondanám, mert bár jelenlegi fejlettségi szintje még nem engedi meg, de valószínűsíthetően a jövő homályában már ott van a technológia amivel minden hibánkat úgymond jóvá tehetjük. Még azokat is amiket jelenleg visszafordíthatatlannak, vagy végzetesnek vélünk.

Rengeteg faj kihal / kihalt az ember közbenjárása nélkül is. De egyetlen faj sem tud egy másikat visszahozni a halálból...csak is az ember.

Ezért csak pozitívan.


Rossz példa de hátha.: Az elefántnak mikor lenne lehetősége egy másik bolygón megtelepednie? Ha ez a bolygó meghal évmilliók múlva és az ember addigra már képes a terraformálásra, akkor új jövőt biztosíthat pl.: az elefántok számára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2014.06.02. 15:33
Poinar elmondása szerint az Egyesült Államok, Európa és Ázsia területén a rovarok közül a kullancsok terjesztik a legtöbb betegséget, vagyis ugyanazt a szerepet töltik be, amit Afrikában a szúnyogok.

A kullancs nem rovar, a pókszabásúak közé tartozik (8 lába van és nem 6).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint dongo...
2014.06.02. 15:38
Az emberiség nem fogja visszaállítani, és nem is kell visszaállítania az eredeti állapotot, mert olyan nincsen, az emberiség ökológiai beavatkozása valójában a rendszer része, az evolúció ugyanis nem állt meg a jelenben.

Inkább két szcenarió lehetséges, vagy kihal az emberiség, továbbfejlődik, a lényeg, hogy a mai formájában eltűnik, és megy minden tovább.

Vagy az megy tovább, ami most is van, a saját igényei szerint alakítja át a környezetét, csak ügyelve a fenntarthatóságra. Utóbbi miatt kaptam én rendesen múltkor, pedig ez sokkal fenntarthatóbb irány, mint az, hogy állítsunk vissza mindent, ahogy volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.02. 15:48
Valóban, javítottam, köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Taranisz Zabal...
2014.06.02. 19:37
Az itt a probléma, hogy messze nem a fenntarthatóság irányába megyünk jelenleg.

Nem lenne semmi gond ha nem úgy élnénk ezen a bolygón aminek korlátosak az anyagi lehetőségei mintha korlátlanok lennének. Ha csupán annyit tennénk, hogy az energiaszükségletünk nagyobb részét megújulból szereznénk be és amit kitermelünk szemét az 90+%-san újra hasznosítható lenne (és ez csak a jéghegy csúcsa) akkor egy büdös szavam nem lenne, de tudjuk, hogy nem ezek az iránymutató tendenciák.... sajnos! Ebben az értelemben pedig az ember önpusztító spirálba hajszolja magát és magával együtt olyan élőlényeket is akiknek semmi közük nem lenne hozzá. Ha azért halnak ki, mert nem képesek életben maradni a természetben hát jó, ez a rendje a dolognak, de ha azért, mert az ember környezet rombolással vagy egyéb nem természetes úton történő környezet átalakítással pusztít ki egy másik fajt az igenis elítélendő. Az embernek megadatott az, hogy képes legyen minden élőlényt kipusztítani a földön (beleértve magát is), de egyben megadatott neki az is, hogy harmóniában éljen velük úgy, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnie a fejlődés oltárán, valóban nehezebb út, de sokkal élhetőbb is egyben.

A faj rehabilitációs törekvéseink pedig szépek, de jelen állapotban annyit nem vagyunk képesek megtenni, hogy a kihalás szélén lévő fajokat megmentsük (tigris és annak bármelyik alfaja), mert hiedelmek meg "hókusz-pókuszok" miatt levadásszuk őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint Taran...
2014.06.02. 22:01
Akkor kihalunk, ha nem indulunk el a fenntarthatóság irányába.

Abban tévedsz, hogy az ember képes lenne minden élőlényt kipusztítani, ez egyáltalán nincsen így. A környezet átalakítása pedig nem annyira egyértelmű, mert a földtörténet során elég sokszor volt olyan, hogy egyes élőlények jelentősen átalakították, hogy ez nem volt tudatos, mint az embernél, bár meglátásom szerint az embernél sem tudatos olyan értelemben globális szinten, mint ahogy 1-1 épületet megtervez az építész, az már csak részletkérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!