iPon Hírek

A MacBook Pro noteszek Retina kijelzőinek árai

Dátum | 2012. 05. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az NPD DisplaySearch munkatársai készítettek egy gyors elemzést azzal kapcsolatban, hogy a Retina típusú LCD kijelzők nagyjából mekkora plusz költséget jelentenek a MacBook Pro család tagjainál alkalmazott hagyományos LCD kijelzőkhöz képest.

A DisplaySearch egyik munkatársa, Richard Shim a CNet News-nak adott interjújában rántotta le a leplet a számokról. Elöljáróban annyit tudni kell, hogy a nagyfelbontású 13,3 colos Retina panel 2560 x 1600 pixeles, 15,4 colos társa pedig 2880 x 1800 pixeles natív felbontással érkezik – a jelek szerint ezek kapnak majd helyet a következőgenerációs, júniusban érkező MacBook Pro noteszekben.

A szakember elmondása szerint a 15,4 colos MacBook Pro esetében az Apple jelenleg 68 dollárt fizet egy LCD panelért, ezzel szemben a fentebb említett nagyfelbontású Retina panel már nagyjából 160 dolláros költséget jelent. A 13,3 colos modellek esetében a normál LCD panel 69 dollárért, a nagyfelbontású Retina panel pedig 134 dollárért érhető el. Ez azt jelenti, hogy a 15,4 colos modellnél 92 dolláros, a 13,3 colos modellnél pedig 65 dolláros plusz kiadást jelent a Retina Display alkalmazása.

Hogy ezt a költséget a vállalat áthárítja-e a vásárlókra? Nos, ez egyelőre kérdéses. Az új iPad esetében a Retina kijelző 30 dollárral került többe, mint az iPad 2 kijelzője, az Apple mégis ugyanolyan ajánlott végfelhasználói áron dobta piacra mindkét modellt. Tény viszont az is, hogy a MacBook Pro noteszek nem a kereskedelem fő áramában kapnak majd helyet, így nagy rá az esély, hogy a plusz költség az árakban is megjelenik, de az igaz, hogy a 13,3 colos és 15,4 colos MacBook Pro modellek 2,4-3,6-szor többe kerülnek, mint az új iPad (1199 és 1799 dollár), így a gyártónak elvben sokkal nagyobb mozgástere van a plusz költség beépítésére, illetve kigazdálkodására. Így vagy úgy, néhány hét múlva kiderül, mi a helyzet az újdonságok háza táján.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gabest
2012.05.17. 15:05
Ezt értsük úgy, hogy az 1366x768 mégse elég mindenre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arn
2012.05.17. 15:15
elso korben ratukmaljak az emberekre a nagy felbontast, a masodikban meg majd a vasat, ami meg is tudja hajtani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fekszi
2012.05.17. 15:23
1280x800-as 13"os macbook prom kijelzőjéről tudok nyilatkozni. Láttam már rengeteg megjelenítőt laptopon, de közel sem hozták ezt a képvilágot. A felbontással sincs bajom, ha nem 10 centiről nézem a pixeleket nem látom. Számomra ez is nagyon szép felbontás, de ha behozzák a 2560x1600-as felbontást, az már több mint gyönyörű lesz. Képszerkesztésre használom főleg a laptopot és végül is nem lenne rossz ha a nagy felbontású kép 50%os nagyítással már majdnem elférne a monitoron. Jelenleg általában 16%os nagyításban tudom nézni ha egészet egyben akarom látni. Ez elég sok pixel veszteséget okoz, így a részletek elvesznek. De hangsúlyozom, ez csak egy extra dolog lenne, a jelenlegivel is tökéletesen meg vagyok elégedve, ez inkább az iphone 3gs - 4 használata után tűnik inkább fel. (4-esem van, ismerős pedig vett egy 3gs-t és így visszafelé már szörnyű a felbontása, pedig régen még az a felbontás is gyönyörűnek nézett ki. Értitek, hogy mire akarok utalni.) Az árát pedig remélem az apple fogja állni, főleg a mostani biztonsági hibáik után, ez a minimum lenne, hogy nem emelnek árat ha új vevőket akarnak szerezni vagy régieket megtartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tom1985
2012.05.17. 20:32
Lehet velem van a gond de ezeket a felbontásokat nem asztali monitorokon kellene behozni először?
Láttam élőben én is az új iPad kijelzőjét mellette az előző generációst és természetesen azonnal szembetűnő volt a különbség, persze szebb is, de akkor is miért egy tenyér méretű és egy kisebb(13-15" kijelzőn hozzák be ezeket, amiket ugye valahol grafikusan meg is kell "hajtani" (a beépített videó vezérlőre nagyobb terhelés jut -> nagyobb energiafelhasználás ami hordozható eszközöknél főleg kritikus; a nagyobb pixelsűrűségről pedig szintén nem az energiatakarékosság jut az eszembe)...
Ahogy én tudom, kb. 27"-os monitoknál jön be a 2560 x 1440-es felbontás, és 30"-nál a 2560 x 1600 és itt vége a növekedésnek, jelenleg. Erre bejelentik 15,4"-ra a 2880 x 1800-at...
Jah tudom már, a marketingeseknek nehezebb dolguk lenne valamit kitalálni, ami nélkül az emberek már nem állnának sorban ilyen cuccokat venni...
Közben az innovációnak nem sok nyomát látom. (a felbontás növelés szvsz a "finomítás" kategória nálam és nem valami újdonság bemutatása)
Tudom,h. a 4k-s felbontás már lassan a küszöbön van, mégis én inkább nagyobb asztali monitorokban (24"< ) leszek ezekre kíváncsi és nem hordozható eszközökben...
Ha esetleg valaki tud 24"-os monitorban (csak ez a méret!) 2560 x 1600-nál nagyobb felbontással rendelkezőt, az ne tartsa magában, kíváncsi vagyok jelenleg létezik-e ilyen és milyen áron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.05.18. 14:50
" A szakember elmondása szerint a 15,4 colos MacBook Pro esetében az Apple jelenleg 68 dollárt fizet egy LCD panelért ... A 13,3 colos modellek esetében a normál LCD panel 69 dollárért ... érhető el."

Ez most hogy is van? A nagyobb panel olcsóbb egy dollárral ??

A felbontásnövekedéssel kapcsolatos kommentekről ez jutott eszembe.

@Tom1985: "miért egy tenyér méretű és egy kisebb(13-15" kijelzőn hozzák be ezeket".
Egyrészt: hasonlóan nagy felbontásra (pontosabban képpontsűrűségre) nem biztos, hogy ugyanakkora szükség van asztali monitornál, azt ugyanis OPTIMÁLIS esetben messzebbről nézed, mint egy laptop kijelzőt, vagy egy tabletet. Másrészt 24"-os méretben képzeld el mekkora felbontást jelentene ugyanez a képpontsűrűség, és mennyibe kerülne az előállítása (+ milyen VGA kell a meghajtásához). Sőt pl egy 4x akkora alapterületű kijelző nem feltétlenül csak 4x annyiba kerül, mert számolni kell a selejtekkel is, és a nagyobb méret (főleg kezdetben, új technológiáknál) jó eséllyel roszabb kihozatali arányokat jelent. Egy nagyon sarkított példával élve: lehet, hogy maga a 4x akkora panel önmagában selejt lenne, de ezt "felnegyedelve" a 4 kisebb panelből csak egy lesz selejt. Továbbá a negyedakkora panelből négyszer annyit (ha nem többet) lehet gyártani adott kapacitás mellet (és így négyszer annyi termékben tudok érvényesíteni extra profitot is). Természetesen továbbra is az előző sarkított példánál maradva. Gondolom a valóság azért a szimpla panelszeleteléstől jóval bonyolultabb a gyártástechnológia szempontjából. Valamint az sem mindegy, hogy mennyi telefont, tabletet, laptopot, vagy iMac-et tudok eladni. Nem vagyok tisztában az értékesítési statisztikákkal, de gyanítom, hogy nem az iMac, vagy az Apple monitorok vezetik az értékesítési listákat.
Mindenesetre az sem véletlen, hogy az AMOLED kijelzőkkel is jobbára csak okostelefonokon találkozni egyelőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!