iPon Hírek

A madarak is igazodnak a sebességkorlátozásokhoz

Dátum | 2013. 08. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ugyan kevéssé valószínű, hogy a madarak le tudnák olvasni a közlekedési táblákat, egy új kutatás eredményei szerint azonban valamiért mégis tisztában vannak azzal, hogy milyen maximális sebességgel lehet haladni egy-egy úton – függetlenül attól, hogy a szakaszon haladó konkrét autó eléri-e azt vagy sem. Amikor két kanadai kutató, Pierre Legagneux (Quebec-i Egyetem) és Simon Ducatez (McGill Egyetem) 2006-ban Franciaországban dolgoztak, a laborból hazafelé vezetve figyeltek fel először a madarak különös viselkedésére, és ezt követően tudatosan tanulmányozni kezdték a jelenséget. Úgy találták, hogy azokon az utakon, ahol 50 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, a madarak többsége akkor rebben fel az úttestről, amikor körülbelül 15 méterre van az autó, a 110 km/órás utakon viszont ez a távolság 75 méter. A kísérletek alapján ráadásul úgy tűnt, hogy a madarak az úthoz, és nem a közeledő gépjármű sebességéhez igazítják a „követési távolságot”, mivel akkor is tartották magukat korábbi viselkedésükhöz, ha a lassabb úton nagy sebességgel közeledett egy autó vagy a gyorsabb szakaszon nagyon lassan hajtott valaki.

A kutatók szerint a madarak úgy kezelik az autókat, mintha azok ragadozók lennének, amelyekre területenként (útszakaszonként) különböző átlagos „támadási” sebesség jellemző, és ehhez alakítják saját viselkedésüket is. A kutatók arra is rájöttek, hogy a madarak különböző évszakokban eltérő közelségbe engedik az autókat, mielőtt felszállnának: ősszel jóval elővigyázatosabbak, mint tavasszal. A szakértők szerint ennek magyarázata az lehet, hogy a tavaszi időszakban jóval aktívabbak, mozgékonyabbak az állatok, ősszel pedig több köztük a fiatal egyed, akik még csak tanulják, hogyan kell bánni a járművekkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. sosnuts
2013.08.22. 15:23
Érdekes... A fentiekre kísértetiesen hasonlító magatartásformát vélek felfedezni az általam tanulmányozott gyalogos fajon. Az egyedek úttesten történő áthaladási sebességét itt is nagyban befolyásolja a közeledő jármű sebessége, valamint az "aktuális" évszak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.08.22. 18:14
Bár az autósok ismernék fel a táblákat! ... Mondanám hogy tyúkagyúak, de megsérteném a madarakat... végül is most lett bebizonyítva hogy okosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DaemonPC
2013.08.22. 18:22
Az autósok felismerik a táblákat, de egyesek nem törődnek vele és gyorsan hajtanak, a motorosok nem is látják azokat és még büntetést se kapnak -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Szefm...
2013.08.22. 18:22
Majd a madarakat is elkezdik trafizni, "na mi van gólya úr, sietünk sietünk tűléptük az 50Km/h", hiába magyarázza a szerencsétlen hogy egy autós 80 -al jött azért a sietség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2013.08.23. 13:19
Ezen össze ne vesszetek. Állatok mindig is voltak/lesznek az utakon. Akár 2 akár 4 kerekű. (Bár való igaz, h a motorosoknál ARÁNYYÁBAN több az eszetlen )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010
2013.08.23. 13:28
Szerintem inkább 100 traffipax működjön mint egy újraélesztő készülék vagy 1 karosszériavágó, sajnos az emberek visszatartó erő nélkül esztelenül hajtanak, igen a hölgyek is mert "sietek a fodrászomhoz".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!