iPon Hírek

A magyaroknak a teljesítmény a döntő laptop vásárlásakor

Dátum | 2014. 03. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel megbízásából 2013. decemberében egy meglehetősen érdekes reprezentatív kutatás készült, amely arra kereste a választ a 20 és 40 év közötti internetezők körében, hogy a hazai vásárlóknak melyek a legfontosabb szempontok új notebook vásárlásakor. Az eredmények meglehetősen érdekesek és részletesek, meglepően sok információ kiolvasható belőlük. A kutatás eredménye szerint minden harmadik ember notebookon dolgozik, minden második pedig havi rendszerességgel használ munkájához noteszgépet. A férfiak közül tízből négyen (39,1%) nyilatkozták azt, hogy sosem használnak notebookot, míg a nők esetében tízből öt (47,5%) volt ez az arány. Munka vagy szórakozás? A kutatás alapján egyértelműen látszik, hogy a válaszadók több, mint kétharmada naponta, illetve heti 3-4-szer használ szabadidejében notebookot, és csak minden nyolcadik válaszadóról (12,8%) mondható el az, hogy sosem laptopozik szórakozási céllal.
Internetezésre szinte minden válaszadó használja készülékét (85,1%). Virtuális kommunikációra, azaz levelezésre, internetes telefonálásra és csevegőprogramok futtatására a válaszadók 74,7%-a használja notebookját, de a közösségi oldalak is népszerűek (Facebook, Twitter, stb. - 69,2%) , csak úgy, mint a videózás (68,2%). Érdekesség, hogy facebookozásra inkább a nők (78,4% – 60,2%), míg videózásra inkább a férfiak vetik be a laptopot (77,4% – 57,7%). Hordozhatóság és szín A válaszok szerint notebook vásárlásakor a hordozhatóság az egyik elsődleges szempont: a válaszadók 85%-a fontosnak, nagyon fontosnak vagy alapvető fontosságúnak jelölte meg ezt a tényezőt. A megkérdezetteknek közel fele (46,8%) véli úgy, hogy egy ilyen notebook ideális súlya alulról súrolja az 1,5 kilogrammot. A súly távmunka vállalásánál is fontos tényező, ugyanis a válaszadók 53,7%-a jelentette ki, hogy szívesen dolgozna heti egy napot otthonról, ha egy könnyű notebookot kéne csak hazacipelnie – igaz, a hazai munkaadók körében még nem igazán terjedt el a távmunka lehetősége, tisztelet a kivételeknek.
Meglepő az az adat is, ami a notebookok színének fontosságáról rántja le a leplet. Tízből három ember szerint a noteszgép színe egyáltalán nem fontos, és tíz válaszadóból mindössze kettő keres kifejezetten színes gépet, ami nem feketében vagy ezüstben pompázik. A nők között a rózsaszín a legnépszerűbb (46,9%), de a fehér sem marad le sokkal (46,3%), a férfiak körében pedig a kék az a szín, ami elsöprő népszerűséggel bír. (81,2%). Az emberek nyitottak a 2 in 1 konfigurációkra
Érdekes tény az is, hogy a hazai vásárlók egyre nyitottabbak az újdonságokra: a nyilatkozók 71,3%-a szívesen vásárolna úgynevezett 2-az-1-ben készüléket, ami noteszgépként és táblagépként egyaránt használható, hála a lecsatolható billentyűzetnek. A vásárlók átlagosan 15 ezer forinttal lennének hajlandóak többet fizetni egy ilyen notebookért. Külön érdekesség, hogy ha a 2-az-1-ben készülék és Ultrabook között kellene választani, a válaszadó férfiak közül háromszor többen választanák a 2-az-1-ben modelleket, míg a nők esetében négyszeres ez az arány. Asztali PC-k, érintőkijelzők Asztali számítógépek terén már nem voltak ennyire lelkesek a megkérdezettek: a nőknek mindössze 5%-a, a férfiaknak pedig mindössze 15%-a venne asztali számítógépet – utóbbi eredmény valószínűleg a számítógépes játékokkal magyarázható. Meglepő az is, hogy érintőképernyőre meglehetősen komoly igény mutatkozik: a válaszadók 76,5%-a szeretné ily módon is vezérelni hordozható számítógépét, és az extra lehetőségért cserébe mintegy 11 600 forinttal többet is hajlandó lenne kifizetni az adott noteszgépért.
Érdemes megjegyezni, hogy habár az ideális notebook sokak számára ugyanazt jelenti - egy gyors, könnyű, érintésvezérelt készüléket - csupán minden harmadik ember (34,3%) van tisztában azzal, hogy ezen kívánalmaknak leginkább egy Ultrabook felel meg. Ebben a kérdésben a férfiak (48,1%) háromszor tájékozottabbak, mint a nők (15,2%). Fontos szempontok sorrendje notebook vásárlásakor Noha a magyar piac hagyományosan árérzékenynek tekinthető, a megkérdezettek válaszai alapján az ár csak a harmadik legfontosabb szempont új noteszgép vásárlásakor. A legfontosabb a teljesítmény, amit a maximális 10-ből 9,2 pontra értékeltek, a második helyen 9 ponttal a processzor végzett, a harmadik pedig 8,9 ponttal az ár. Fontos még az akkumulátoros üzemidő (8,3 pont), a funkcionalitás (8 pont), a dizájn (5,6 pont), az érintésvezérlés (5,4 pont) és a szín is (4,8 pont). Külön meglepő, hogy – a minimális különbségeket leszámítva – ez a sorrend állt be a férfiak és a nők esetében is. Habár az ár kérdése csak a harmadik legfontosabb, 190 ezer forintot meghaladó összeget csupán minden ötödik (20,9%) válaszadó lenne hajlandó fizetni álmai notebookjáért. A notebook már az önkifejezés részévé vált A kutatás alapján a hordozható számítógép manapság már az önkifejezés részét képezi. Tízből három nő (30,5%), illetve két férfi (22%) számára fontos, hogy notebookja kifejezze nőiességét, illetve férfiasságát. Ezt jól mutatja az is, hogy minden második nő (48%) nem egy unalmas táskában vagy hátizsákban, hanem kifejezetten dizájnos, egyedi notebook táskában szeretné hordozni digitális kedvencét.
A notebookok mellett a jövőt képviselő viselhető eszközökkel kapcsoltban is megkérdezték a válaszadókat, akik a jelek szerint egyelőre nem jöttek lázba az okosórák, a karkötők, a melltartók, a fogkefék, a zoknik és a kabátok láttán. A felhasználók több mint fele (56,8%) nem szívesen építene be viselhető számítástechnikai eszközöket az öltözékébe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. LechooEdy
2014.03.14. 14:18
Van isten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. P100
2014.03.14. 15:09
"legfontosabb a teljesítmény, amit a maximális 10-ből 9,2 pontra értékeltek, a második helyen 9 ponttal a processzor végzett"

Höh?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Simba
2014.03.14. 15:20
Nagyon sokat számít a dizájn is, nem csak a teljesítmény a minden! A többség a felét sem használja ki amúgy sem. Játék meg nem mindenkit mozgat meg. Igaz nekem hardver esem sincs gyenge gépem, de a külcsín sokat számít, nem véletlen van Apple gépem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. skateout
2014.03.14. 16:32
OFF: Első kép: Toolbar-al ellátott IE, XP alatt.
Lapáttal ütném őket
/OFF

A teljesítmény muszály, hiába vesz szépet vagy nagy tárhelyes gépet valaki, ha nem tudják jól használni a gépet, egy erősebb asztali gépet is térdre kényszerítenek az olyan emberek, akik az első képen szerepelnek.
Ha már nem értenek hozzá, legalább a teljesítmény kompenzálja őket.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Szefmester Simba
2014.03.14. 17:17
Mert mind tudjuk hogy egy szép noti sokkal gyorsabban elvégzi a munkát mint a rusnya...
nem hiszem hogy létezne akkora facepalm kép ami most leírná a reakcióm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. thedevelop... Szefm...
2014.03.14. 17:49
+1
Egyeseknél ez a probléma fennáll a tápegységek, alaplapok és vga hűtések design-ja terén is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. croix
2014.03.14. 17:51
És IGEN!!! Ebben a cikkben leírtak minden szempontot amivel palira lehet venni egy hozzá nem értő laptopot vásárolni akaró embert...
Méghogy laptop... Asztali gép + 2-in-1 tablet droiddal...

@Simba: méghogy apple szép, lehető legsivárabb kinézet, sok és sokkal szebb, de nem csicsás laptop van a piacon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. thedevelop... croix
2014.03.14. 17:59
Az asztali gép nem hordozható, a "2-in-1 tablet droiddal" pedig drága, ráadásul androiddal semmire sem használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Resike
2014.03.14. 18:28
Sosem értettem a laptopot használó felhasználókat. 90%-uk szerintem havi 1x ha mozgatja a gépet. Amúgy a PC-k is ugyanúgy hordozhatók, az más tészta hogy egy kicsit nehezebben. Valamint szerintem legalább 30%-al lassabban lehet operálni egy laptop tapipad, laptop billentyű kombóval mint egy rendes egér billentyűzettel, ami miatt sem dolgozni sem játszani, sem böngészni nem hatékony, hacsak nem fölös időt akarsz elvesztegetni. Ellenben ha akkumulátorról akarsz bohóckodni 2-3 órán keresztül 50%-ra visszafogott rendes hűtés nélküli vackon akkor nosza vegyél laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. CyberPunk6...
2014.03.14. 19:00
Süt az igénytelenség és a hozzá nem értés a statisztikából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. zoltszalay Resik...
2014.03.14. 19:05
A laptophoz is lehet bill-egeret külső monitort kötni, és nagyon kevés embernek van szüksége nagyobb teljesítményre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. thedevelop...
2014.03.14. 19:06
Resike: Pedig egyszerű a képlet. Otthon AC-n megy a gép, teljesítménycentrikus profillal, a buszon, egyetemi előadáson, munkahelyen, stb.. akkuról, energiagazdálkodásos módban. Vagy azt gondolod, hogy az ember minden élethelyzetben ugyanazokat a dolgokat szeretné elvégezni a gépén? Segítek: nem.
Például egy egyetemi előadáson kb. az Adobe Reader-nek és a Word-nek kell futnia. Ez egy mai gépen nem 2-3 óra, hanem 5-6 óra üzemidőt jelent.
Szoftverfejlesztéshez , prezentáció megtartásához, filmnézéshez, ppt-k olvasásához, vagy jegyzeteléshez nem kell egér. De ha mégis, akkor senki sem tiltja meg, hogy használj egyet. A notebook billentyűzetekkel semmi gond nincs, nem tudom, hogy miből gondolod ezt.

Most azért tartson valaki külön egy asztali gépet, hogy a napi 1-2 óra szabadidejében játsszon rajta? Egy 740M simán kiszolgálja a Battlefield4-et is medium-on. Nincs szükség arra, hogy havi 2000Ft-al többet fizess az E.on-nak a 700W-os tápegységért.

A hűtéssel kapcsolatban pedig: Nem kell elvékonyított design-Acer gépet venni 750M-el és nem lesz gond. A mai gépekben általában 2 ventilátor van: Az egyik a CPU-t, a másik a GPU-t hűti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. mythbuster
2014.03.14. 20:06
Számomra fontosabb az anyagminőség és a stabilitás mint a 2 terrás videokártya, így választásom egy i7 -s MacBook Pro 15" 2011 Late -re esett 16GB memóriával pár évvel ezelőtt. Még mindíg megy, még mindíg kussban van, még mindíg 8 órát bírja az akkuja és eddig még soha nem fagyott meg(érdekes de a por sem fogja). A billentyűzetvilágítás istenkirály sötétben, a touchpad meg OSX szinten veri az összes konkurenciáét és az összes egeret együtt véve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kopibagoly
2014.03.14. 20:56
A szempontok nálam:
14" matt kijelző; normális billentyűzet kiosztás; korrekt szerviz háttér

Az idő előrehaladtával egyre silányabbnak tűnnek a laptopok:
- a kijelzők merevítésének és külső szegélyének elhagyása (a billentyűzet hozzáér a kijelzőhöz, nyomot hagy rajta);
- beviteli eszközök elsorvasztása (szigetes billentyűzet, tapipadhoz tarozó fizikai gombok lesprórolása, ultranav elcseszése)

Az ilyen lecsatolható billentyűzetes megoldásoktól meg lábrázást kapok.

Van egy mini-itx -es asztali gépem is. Viszonylag egyszerűen hordozható ez is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tanulo01 Simba
2014.03.14. 21:16
1, kérlek szerezd be az "Akadémiai Magyar Helyesírás Szabályait" és olvasgassad
én sem használom szabályosan a nyelvet, de ez már túl ment egy határon....
2, azt mondom hogy a külcsín legyen a legutolsó amit egy gépnél nézni kell, és inkább legyen bitang erős, és ne egy 200.000 Ft-os vasat adjanak el +400.000 Ft-ért
2+1, laptopoknál nagy külsőleges változatosság nincs is szerintem, mert nincs mit változtatni egy monitoron és egy billentyűzeten amit összelehet hajtani. Lehet vitatkozni a kerekített sarkakkal és vastagságon, de most nem nyitok vitát.
OFF: (PC szegmensnél szerintem)
Magamból és általam látott sok fajta rétegbe tartozó embernek a lakásából kiindulva, egy fehér egybegép vagy adj isten, milliós fehér számítógépház/fekete henger nem fogja feldobni a szobát. Megfordítva, egy szimpla monitor és az asztal alá bedobott PC-től nem fog hányni egy dizájner sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Simba tanul...
2014.03.14. 21:58
1. Nem kértem tanácsot, de azért köszönöm a véleményed. Sajnos mobiltelefonról menet közben nem mindig sikerül úgy, ahogy azt kéne. Így utólag visszaolvasta tényleg vicces. Viszont elégé szomorú, hogy kapásból személyeskedéssel kezded ahelyett, hogy a témára koncentrálnál. Valahogy ez jellemző azokra, akiknek nem tetszik a másik véleménye. Folyton-folyvást keresik a hibát, hogy jól bele lehessen kötni, vagy rúgni a másikba. Szóval ha nekem helyesírást kéne tanulnom, akkor neked meg illemet! Egyébként azt látom én is, hogy nem használod szabályosan a nyelvet. Kicsit bagoly mondja verébnek eset.

2. Mindenkinek más a fontos. Szerintem harmóniában kell lennie a két dolognak egymással. Tehát egy bizonyos értékhatáron felül nekem nem elfogadható a műanyag ház, a besüppedő billentyűzet, benyomódó fedlap stb... Azért persze legyen "vas" is benne, amit sokszor megkapok azért az árért cserébe. Nyilván lehet találni feleannyiért is hasonló hardverrel szerelt gépet a consumer kategóriában, de az olyan is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Simba Szefm...
2014.03.14. 22:00
Hol olvastál te ilyet tőlem?

Kedves Resike! Van akinek ez vált be, mert kisebb a helyigénye, hordozható, halkabb stb... Én sem kérdem meg, hogy minek FB-re, meg YT-hez egy 24"-os monitor, egy GTX Titan VGA-val. Nem mellesleg van ahol elég jól megcsinálták a touchpad-es vezérlést, én nem nagyon használok már egeret sem, mert bénább! Nyilván csézni én sem azzal cséznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. fofoka thede...
2014.03.14. 23:37
"Otthon AC-n megy a gép, teljesítménycentrikus profillal, ...munkahelyen akkuról"

Ez igen, te vagy a munkaadók álma. Még az áramot sem fogyasztod, amikor benn vagy. Fizetést azért kérsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szefmester
2014.03.15. 11:42
Simba:

Nagyon sokat számít a dizájn is, nem csak a teljesítmény a minden! A többség a felét sem használja ki amúgy sem. Játék meg nem mindenkit mozgat meg. Igaz nekem hardver esem sincs gyenge gépem, de a külcsín sokat számít, nem véletlen van Apple gépem.

És ennél keményebben is leszűkíthettem volna az idézetet, de jobbnak találtam ha az egészet másolom be, és mondatrészenként emelem ki a tartalomból, nem csak mondat töredékeket. (ugye milyen jó az összetett mondatok használata?)

Nem mellesleg egy izmos asztali gép a lehetőségét adja meg hogy izmot használj. Sokkal jobb egy ilyen gépet "kihasználatlanul hagyni", mintsem egy nyüves kis vágódeszkának is gyenge notin szívni amikor véletlen erőforrás igényes programot futtatsz... Leegyszerűsítve (hogy az epöl fanok is értsék), a nagy erő még nem jelenti azt hogy használnod is kell, de egy girhes kisgyerek pedig nem fog kamionokat elhúzni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim Szefm...
2014.03.15. 11:53
Egy olyan országban, ahol a lakosság kétharmada alsó-középosztálybeli (és az alatti), azok vannak kisebbségben, akiknek nem a forint/teljesítmény az egyetlen szempont; ők az egyharmad ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Simba Asagr...
2014.03.15. 12:59
Van ám MacBook Pro is, nem csak Air! Azért egy rMBP kellően erős minden feladathoz. GPU szinten is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Simba
2014.03.15. 13:37
Bocsánat Szefmesternek szántam a válaszom. Amúgy meg még mindig nem látom hol írtam azt, hogy ha szebb, attól gyorsabban is végez a munkával! Tudom hogy zavarosra sikeredett ez a hozzászólás, de még véletlenül sem állítottam azt, hogy a dizájn a legfontosabb. Csak értelmezni kéne a leírtakat! Még így hibákkal is sikerülnie kéne szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Szefmester Asagr...
2014.03.15. 18:34
Egy olyan országban az emberek nem külső alapján döntenek hanem az alapján hogy az adott kis pénzecskéjükből miképp tudnák megkapni a legjobbat. A gond akkor kezdődik, amikor a legjobb=legszebb lesz.

Simba... ha nem írtad volna hogy a külcsín sokat számít, akkor vélhetőleg egyet is érthetnék azzal hogy értelmezési gondban voltam...
Ha dísztárgyat vennék akkor nyilván a megjelenés is nagyon fontos lenne. De én inkább úgy vagyok vele hogy szánok rá pl 300ezret akkor kinézem hogy mi a legtartósabb, legerősebb amit kapok érte. Ha csak 100ezrem van rá akkor meg aszerint leskelődök.

Van egy notim, aminél a megjelenés volt a legutolsó szempont, mert meg kellett felelnie sok más paraméternek. Az meg hogy a szobában, vagy exemnél a koliban milyen volt a megjelenése, vagy hogy a hordtáskában hogy nézett ki édes mindegy lett volna ha semmilyen AutoCAD jellegű szoftver nem indult volna el rajta de legalább szép. Persze ha van két gyártó, azonos teljesítményű és árcédulával rendelkező gépekkel, akkor valószínű azt fogom venni amelyik szebb. De csak mert minden másban ugyanaz a kettő. Ha nincs a választásnak értelme akkor marad a külcsín.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Simba Szefm...
2014.03.15. 19:26
Ezért fogalmaztam úgy, hogy "sokat számít a dizájn is". És itt az "is"-en van a hangsúly. Persze magam nevében beszélek nem másokéban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Resike thede...
2014.03.15. 19:38
Nem tudom én egér nélkül nem tudnék ugyanolyan gyorsasággal fejleszteni, mert különben az időm 20%-át a navigálási gombok nyomogatása tenné ki.

A laptop billentyűzetek eleve síkban fekszenek ami már az első bukkanó, sokkal nagyobb a melléütési ráta főleg ha normális billentyűzethez vagy szokva, valamint szerintem a billentyűk mérete is kérdéses, én még senkit sem láttam laptopon 200 wpm-et produkálni.

A nagyobb PC-s tápegységek egyáltalán nem fogyasztanak többet a kisebbeknél sőt, mivel csak 50%-on mennek sokkal kevesebb hőt termelnek nagyobb hatékonyság mellett.

Ellenben a laptopoknál nem is a ventilátor számokkal, sokkal inkább az elhelyezéssel vannak a gondok, többnyire nem jutnak elég mennyiségű levegőhöz, nincs mivel túl közel vannak a felülethez ahova lerakod a gépet. Ha meg befekszel vele az ágyba még rosszabb. A műanyag alkatrészek sem a gyors kihűlésről híresek, szóval szerintem méreteihez képest egy laptop sokkal több felesleges hőt termel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim Resik...
2014.03.15. 20:52
"A laptop billentyűzetek eleve síkban fekszenek ami már az első bukkanó, sokkal nagyobb a melléütési ráta főleg ha normális billentyűzethez vagy szokva, valamint szerintem a billentyűk mérete is kérdéses, én még senkit sem láttam laptopon 200 wpm-et produkálni."

Tavaly májusban vettem egy ilyen lapos billentyűzetet (Rapoo 9050), múlt héten poroltam le a Logitech Internet 350-et, amit előtte használtam, ezt meg bevágtam a fiókba, mert megelégeltem hogy folyamatosan melléütök.

Ezek után még az ellenségemnek sem kívánok laptopot állandó használatra, főleg ha a gépelés a fő munkafolyamat amivel keresi a pénzét.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Pandamoniu...
2014.03.16. 11:08
Azért durva, hogy szinte bármilyen hír alatt képesek a Windows -osok nekiesni az Apple -ösöknek és vica-versa.

Sokszor el lett már mondva, a két dolog nem ugyanazt a célt szolgálja.
Lehet, hogy te megveszed ugyan azt a vasat közel fele annyiért, de a build quality ott olyan is, nem elfelejteni, hogy a 13" Macbook Air-ek mostmár 12 órás aksiidővel rendelkeznek a Haswell procik miatt (és egy Windows notit se tudok Haswellel mondani ami ezt megközelíteni) plusz utána sok szerencsét a driver supporthoz, amit tapasztalatból tudok, hogy az összes gyártónál amíg nem high-end laptopot veszel (értsd 250.000+) rettentő szegényes a garanciáztatásról meg már ne is beszéljünk. Persze, az viszont tagadhatatlan, hogy Apple elkéri az árát, és ebből majd 50.000Ft az az Apple logó a notin (képletesen értve természetesen).

Nem akarom én se az Apple -t védeni se a Windows-t, de szánalmas látni, hogy azért mert valaki kimeri mondani, hogy neki fontos a megjelenés is egyből hárman ugranak a torkának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Pete89555
2014.03.16. 16:50
Hmmm. Intel procik teljesítményben általában jobbak, vagy csak szimplán a laptop konfigja miatt jobbak, mint az AMD-s laposok.
Éééés milyen érdekes, hogy egy intel megbízásából készült felmérésben, a teljesítményt hozzák ki legfontosabbnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06
2014.03.16. 17:36
Szerintem inkább az ár döntő a magyaroknál. Játékra inkább asztali gépet érdemes venni, netezésre meg munkára laptopot. Senkit nem láttam még 400 ezres gamer laptoppal szaladgálni, akinek van az pedig nem meri kivinni a lakásból. Mindenkinek alap-középkategória van főleg eMachines széria.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop...
2014.03.16. 19:10
pdx06: Ez ma már egy elégé elcsépelt sztereotípia. Szerinted azon az asztali gépen, ami alkalmas játékra, nem lehet internetezni és dolgozni? Mert ha mégiscsak képes minderre egy asztali gép, akkor ugyebár minek venne bárki kis notebook-ot?

Egy 150.000Ft-os notebook-on tökéletesen lehet játszani is, így semmi értelme asztali gépet tartani. Ha elmegy az áram, akkor egy PC védtelen marad, vagy lehet mellé venni még egy UPS-t is, stb..
Szerintem ma már csak a legelvetemültebb játékosoknak van szükségük asztali gépre, ugyanis az átlagfelhasználó "elviseli", hogy ultra high beállítások helyett medium-on kell játszania, cserébe, ha kell, akkor felkapja a gépét és viszi magával bárhová.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pdx06
2014.03.16. 19:29
Mindnek megvan az előnye és a hátránya is. Én laptopot nem veszek mert ha elszáll benne valami, vagy véletlenül lepottyan akkor cseszhetem. Nagyobb játékokra használom az asztali gépet, szinte azonnal cserélhetek benne alkatrészt ha úgy adódik, meg azért jobb egy 37 colos kijelzőn játszani - odakint meg jó a telefon vagy tablet. Áramkimaradás nálam ritkán van ezért nem is foglalkozok a dologgal, ha pedig van akkor kibírom azt az időt mivel nem világmegváltó dolgokat művelek a gépen. De áramkimaradáskor is inkább a wifi meg a net megy el amit egy laptop sem kompenzál, mivel a modem/router nem aksiról működik, kivéve persze ha van helyben wifi valamerre, de nem sok olyan hely van még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. thedevelop...
2014.03.16. 21:39
pdx06: Igazad van, meg nekem is. A preferenciáink az életkor függvényében változnak.
Nekem már nincs annyi időm, hogy minden nap órákon át számokat növeljek különböző játékokban, viszont elég nagy problémát jelentene, ha debug közben kikapcsolna a gép, miközben 4 virtuális gép is fut.

Amúgy áramkimaradás esetén csak meg kell osztani a mobilnetet és mehet minden tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nancsi zolts...
2014.03.16. 21:47
Nagyobb teljesítményre minél? Céges gépem egy Dell Latitude E7440. Ennél a cégnél mindenkinek laptop van, tehát nem volt sok választási lehetőségem. Elég a teljesítménye? Hát éppen csak. Mivel teljesítményben kicsit rosszabb mint az otthoni 5800K, ami kb 110eFt - és hát ugye attól van gyorsabb. Pedig SSD van benne, meg 8G memória, meg i7-es (persze U betűs). Ettől függetlenül a böngészős játékok is megizzasztják, 25% terhelésnél már beindul a porszívó, meg tudnám még sorolni, hogy mikben gagyibb az 5800K-tól. Egy pozitívuma van: 1.6kg, tehát tényleg hordozható (de minek...). Megéri? Fenéket, magamnak sose vennék ilyet. Olcsóbb 2-3 rendes gépet venni arra a 2-3 helyre, ahol szoktam használni. Adatok meg mennek klódba, aztán ennyi. 21. században vagyunk kérem - a laptopok hordozhatósága értelmetlenné vált, mivel ma már az adat mozog velünk, nem kell gépet cipelnünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nancsi Asagr...
2014.03.16. 21:53
"Ezek után még az ellenségemnek sem kívánok laptopot állandó használatra, főleg ha a gépelés a fő munkafolyamat amivel keresi a pénzét."
Ne dramatizáljuk túl a helyzetet: egy fejlesztő jellemzően 2-3 betűt ír be minden szóból, utána ctrl+space, és fel-le nyilakat használ. Szóval a gépelésnél sokkal fontosabb, hogy a space-t könnyű legyen eltalálni, meg a nyilakat :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop...
2014.03.16. 22:21
nancsi: Mi az a klód? Zsan Klód?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Resike nancs...
2014.03.17. 10:05
Ez eléggé programnyelv és project függő, de ha már azt a 2-3 betűt elbaszod akkor már nyúlhatsz a backspace után és amikor már reflexből 4x-re is melléütsz akkor kezd megugrani a vérnyomásod is, a laptop nyilak elhelyezéséről meg ne is beszéljünk.

Ami még elképesztően idegesítő amikor a ctrl helyére beteszik a fn billentyűt. Na az kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2014.03.17. 11:34
Rettegünk az áramszünettől? Jujj... egy "normális" tudású lapos árából megveszed az asztali gépet, meg mellé pár szünetmentes tápot. Az anyagminőségről meg egy gyártó esetén is nehéz beszélni.
Én magam több mint egy évig voltam Dell szervizes, és találkoztam borzalmas szerelhetőségű, gyenge teljesítményű de legalább szép és tartós anyagú notit, meg láttam szerelők álmát is ami legalább nem mindenkinek tetszett ( a debugosok közül csak ketten szimpatizáltunk vele) ellenben olcsóbb volt és erősebb mint a szebbik elődje.

Ahogy olyan notival is dolgoztam amit az ellenségemnek kívánnék csupán, mert eredendően tervezési hiba miatti vga kábel elégés, vagy a tápcsati földeletlensége miatti kiégéseket előztük meg átépítéssel meg szigetelések beszerelésével... És ez a géptípus 250ezertől felfele volt kapható mint munkára alkalmas gép... Nesze neked esztétikum... (ohh és véleményünk szerint ronda volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kray
2014.03.17. 12:31
Én már hetek óta próbálok 13"-os matt kijelzős gépet találni, amiben értelmes vga van és nem retek U szériás intel szutyok, vagy a már említett 1.x GHz-n futó proci.

Jelentem, nem igen találtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2014.03.17. 15:26
Szefmester: "egy "normális" tudású lapos árából megveszed az asztali gépet, meg mellé pár szünetmentes tápot", majd hónod alá kapod a cuccot és felszállsz a vonatra. Na ne szórakozz már.

kray: a sok "retek U szériás intel szutyok" röhögve kiszolgál 5-6 virtuális gépet is (ha SSD van alattuk), nem tudom, hogy mihez kell ennél nagyobb teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2014.03.17. 16:27
Tevedsz,nem eleg,hogy feher,de legyen rajta viragmintas nyomat is
Ez az egesz teljesitmenyadonto egy hatalmas megvezetes.
Bar,igy a valasztasok korul akar meg kampanybeszedbe is elmenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nancsi thede...
2014.03.17. 17:00
"a sok "retek U szériás intel szutyok" röhögve kiszolgál 5-6 virtuális gépet is (ha SSD van alattuk), nem tudom, hogy mihez kell ennél nagyobb teljesítmény."
Például arra, hogy azokon a virtuális gépeken futtass is valamit. Mert üreset tényleg kiszolgál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2014.03.17. 18:47
A különbség hatalmas egy "kemény" i7 és egy U-s között még noti fronton is.
Csak néhány dolog:
U 2mag +HT vs MQ 4mag+HT , U 4mb cache vs MQ 6mb cache és persze a kb ~1GHz es órajel különbség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2014.03.17. 19:59
csabi02: Nem vitás, hogy nagy a különbség. Viszont továbbra sem mondott senki példát arra, hogy egy hordozható munkaállomáson milyen szoftvert szeretne futtatni a felhasználó, aminek a kiszolgálásához szükség van a többletteljesítményre és a disszipált teljesítmény okozta hőmennyiség elvezethetetlenségéből adódó meghibásodásokra. Merthogy valamiért elfelejtetted megemlíteni a TDP különbségeket az ULV és a sima mobilprocesszorok között. Nem is beszélve az akkus üzemről.
Ugyanis ha éppen dolgozol a gépen (= pénzt keresel), akkor nem szívesen hagyod abba olyan apróság miatt, minthogy megszűnt a külső áramszolgáltatás. És ilyenkor nagyon jól jön, hogy a processzor képes akár 700MHz-n is üzemelni és a gép teljes fogyasztása nem haladja meg a 7W-ot óránként...

nancsi: Mit szeretnél futtatni azokon a gépeken? Mindegyiken egy Sharepoint szervert? Nekem például csak az egyiken fut SP szerver, a többin a fejlesztett klienst tesztelem. (Win 8.1, Win 7, Win XP + a szerver)

Miért érzem úgy, hogy a notebook-ok teljesítményét fikázók közül senkinek nem volt, vagy legalábbis jelenleg nincs mai, modern gépe?
Vagy miért fog el az az érzés, hogy pusztán a napközben felgyülemlett adrenalin miatt szeretne valaki mindenképpen belekötni a másik emberbe?

Ezek csak gépek, azt választjuk, amelyikre szükségünk van.
Ha valaki napi 20 órát otthon ül és World of Tank-ozik, annak nyilván szüksége van a 4-way SLI-s VGA-ra, átlátszó plexi oldalú házra, kék-háttérvilágítású ventilátorokra, és a vízhűtésre.
De talán nem elképzelhetetlen, hogy ezen túl is van élet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02
2014.03.17. 20:48
thedeveloper:
nem értem miért akadtál ki hiszen 1értelmű,hogy a Q a dupláját kajálja van olyan aminek a cache 8mb ez jelen esetben kb 40w vs 20w max. TDP ami alapból nem lehűthetetlen és az erős is képes alacsony MHz en,takarékosan működni.
(de ha esetleg kell a kakaó,akkor ott van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nancsi thede...
2014.03.18. 10:05
"Mit szeretnél futtatni azokon a gépeken? Mindegyiken egy Sharepoint szervert? Nekem például csak az egyiken fut SP szerver, a többin a fejlesztett klienst tesztelem. (Win 8.1, Win 7, Win XP + a szerver)"
És mennyi memóriát kap 1-1 virtuális gép az U betűs gépen, amiben nemigen vagy 8G-nál több memória? 1-1 GB-ot? És azzal hasítanak? Na ne vetítsünk már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike thede...
2014.03.18. 10:55
A 7 W-os fogyasztást azt megnézném amikor kb csak egy mezei SSD eszik 3-at alapból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2014.03.18. 13:06
nancsi: 12GB van a gépben, tudok a virtuális gépeknek is adni 1-2-t És igen, jól futnak.

Resike: Rendben, legyen 13W.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!