iPon Hírek

A magyaroknak jut a legtöbb szemét

Dátum | 2010. 07. 06.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. június havi jelentésének eredményeit, amelyből kiderül, hogy még mindig Magyarországon a legtöbb a kéretlen levél. A számok csak minimális csökkenést mutatnak: a májusi 95,4 százalékhoz képest - amikor is száz levélből több mint 95 volt levélszemét - 94,8 százalékra esett a spamek aránya Magyarországon. Összehasonlításként: az USA-ban a levelek 90 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 88 százalék, az Egyesült Királyságban 88,2 százalék volt. Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 90,2 százalékra nőtt, Ausztráliában 88,5 százalékot, Németországban pedig 90,7 százalékot mutattak a szűrők. Hongkongban az e-mail-forgalom 91 százaléka volt spam, míg Japánban valamivel kevesebb, 88,6 százalék. A vírusaktivitás szempontjából Tajvan a leginkább veszélyeztetett ország, itt ugyanis 55 levélből egy vírussal fertőzött. Az Egyesült Királyság továbbra is vezeti a listát az adathalászat terén, itt ugyanis közel 261 levélből egy személyes adatok ellopását célozza. Júniusban a levélforgalom 89,3 százaléka kéretlen reklámlevelet tartalmazott, ami a májusi adatokhoz képest 0,9 százalékos csökkenést jelent. Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,11 százalékkal csökkent májushoz képest. A vírusos levelek 16,7 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, ami viszont 5,9 százalékos csökkenést jelent a májusi adatokhoz képest.

A felmérés arra is rávilágít, hogy 2010 márciusa óta a futball-világbajnoksággal kapcsolatos kéretlen levelek aránya elérte a teljes spamforgalom egynegyedét. Ez nem véletlen, az online-bűnözők minden nagyobb eseményt kihasználnak, hogy labdába rúghassanak. "Várható volt, hogy a spammerek igyekeznek kihasználni a vb körüli óriási felhajtást, visszautasíthatatlan ajánlatokkal bombázva a mit sem sejtő áldozatokat. Ne dőljünk be, egyetlen céljuk hogy megszerezzék személyes adatainkat, melyeket aztán jó pénzért értékesítenek a feketepiacon" - figyelmeztet Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. axe
2010.07.07. 00:39
kb 2 éve van gmail fiókom ez idő alatt 1 spam-ot kaptam azt is véletlenül rakta oda mer nem volt az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2010.07.07. 02:02
A levélszemét nagy részét nem szerverekről, hanem zombigépekről küldik. IP alapú szűrés ezért kizárva, a tartalmon alapulót (pl. kulcsszavak) meg könnyű kijátszani.

Nem vagyok szakember, de a Google szerintem valami olyan szűrést IS alkalmazhat, hogy spamnek tekinti az olyan leveleket, amelyeket azonos tartalommal legalább x usernek elküldenek. Esetleg több IP-ről, mert ezzel kizárhatók a levlistás levelek, amelyek mind azonos IP-ről érkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csicsoblad...
2010.07.07. 07:55
Nekem UPC-re nem jön, gmail-re viszont igen. A citrom és a freemail ebből a szempontból nulla. Mindent beenged.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. viktorxxx
2010.07.07. 11:40
nalunk a mail szerver szuroje percenkent 5-10 spamet fog meg, de igy is orankent 1-2 atszalad meg
ha az emberek nem a ceges postafiokjukat hasznalnak minden hulyesegre, hanem csak a munkara, akkor elenyeszo lenne a spam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sarocker
2010.07.07. 14:05
Pedig itt van Magyarországon a világ egyik legjobb spam szűrője:
http://www.vamsoft.com/press-releases.asp

@Vendég-Vendög: És ezt az eredményt IP alapú szűréssel érte el:
http://blog.vamsoft.com/2010/05/20/configuration-used-for-the-vbspam-test/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!