iPon Hírek

A Material Design jegyében újul meg a Play Store

Dátum | 2014. 07. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google mindig is szerette összehangolni a különböző szolgáltatások grafikus felületét az Android operációs rendszerben történt változásokkal, ennek megfelelően az elmúlt években számtalanszor rajzolták már át a Google Play Store-t (illetve korábban Android Market-et) is. Most, hogy hamarosan befuthat az Android következő főverziója, ismét dizájnváltásra készülnek a piactér esetében is.
A Google célja ezúttal az, hogy az Play Store megjelenését ötvözzék a Material Design elemeivel. A Material Design az Android L egyik legfőbb újításának számít. Alapjaiban fog átalakulni az operációs rendszer felülete, és a végeredmény még a korábbinál is sokkal letisztultabbnak ígérkezik. Búcsút intenek például az „össze-vissza” grafikus elemeknek, és jellemzően olyan formákat alkalmaznak majd, amik valamilyen geometriai alakzatot írnak el. Elsősorban négyzetekkel és körökkel lehet majd találkozni, viszont a visszafelé mutató nyíl helyébe pl. egy háromszög lépett. Emellett a színvilág is kicsit átalakul az Android L-ben, és ami még kiemelendő, hogy a grafikus elemeket réteges felépítéssel látták el, a szintkülönbségeket pedig árnyalások fogják lépten-nyomon kihangsúlyozni. A dinamikus árnyékok nagyon fontosak az Android L-ben.
Okostelefonon az új Google Play Store
Milyen lesz a jövőben a Google Play Store, miután megkapja a Materiel Design felületbe jobban illeszkedő rajzolatot? Nos, erre az Android Police tudja megadni a választ, ugyanis ők már közelebbről is megismerkedtek a friss piactérrel, ami azért még nem a végleges arculatát mutatja. A szaklap munkatársa rengeteg képernyőmentéssel is szolgált, ennek köszönhetően mi is láthatjuk már, hogy nagyjából mire kell számítani a közeljövőben. A közzétett képek tanulsága szerint a különböző kategóriák valamelyest eltérő bőrbe öltöztek, ám ez vélhetően még változni fog a következő hónapokban, és az Android L érkezésére már egyenruhában lesz az alkalmazások, a filmek, a zenék, valamint a könyvek szekciója. Fontos, hogy a táblagépek és az okostelefonok a jövőben is eltérő felületet fognak kapni a jobb optimalizáció jegyében, ezzel is növelve a felhasználói élményt.
Táblagépen az új Google Play Store
A megújuló Google Play Store-ban a különböző tartalmak ikonjai még kisebbre zsugorodtak, esetenként pedig el is tűntek. Ezeknek a szerepét részben a fejléc vette át, ahol már nem a böngészett kategóriára utaló színes csíkok jutnak főszerephez (de ezek is megmaradnak, akkor tűnnek majd fel, ha lentebb görget a felhasználó), hanem előnézeti anyagok vették itt át az uralmat. Ezek egyelőre lehetnek ikonok, illetve az adott dologhoz kapcsolódó videós anyagok is, például egy film esetében az alkotás előzetese bukkan majd fel egy érintést után, játékoknál a játékmenetbe enged betekintést szintén egy videó, zenei anyagoknál pedig az album borítója körvonalazódik ki. A fejléc minden esetben teljes szélességében tölti ki a készülék kijelzőjét, a leírások és egyebek viszont a tabletnél egy középre igazított sávban fognak siklani a képernyőn. Az új felület egyértelműen kellemesebb látványt nyújt és letisztultabb, ezzel együtt viszont információszegényebb is lett, ami vélhetően sokak számára negatívumként fog hatni.
Hogyan fest majd egy-egy applikáció, zene, könyv vagy film adatlapja? A Google Play Store-ban a különböző tartalmak oldalán felül tehát egy nagyobb kép jelenik majd meg, ami alá kerül a cím, a kívánságlistára mentés, illetve a telepítés billentyűje. Ezeket követően fog felbukkanni a teljes leírás a bemutatóképekkel karöltve, valamint a friss változások listája is, a szöveges részek a gyorsabb áttekinthetőség kedvéért össze lesznek zárva kisebb felületekre. Tovább görgetve tűnik majd fel az értékelés, ami a korábbinál egyszerűbb, de színesebb lett – a csíkok az erősnek ható pirosat elkerülve, narancssárgától fognak indulni. A pontozás alatt néhány kommentár ki lesz emelve, ezeket követően meg újra a kívánság listához adás, valamint a megosztás és a „+1-ezés” fog feltűnni. A lap alján pedig ismételten a különböző alkalmazás- és tartalomajánlások lesznek láthatóak, mint korábban, a sort pedig a fejlesztői adatok zárják.
A Google már megkezdte az alkalmazásainak átalakítását az Android L-nél is látható Materiel Designra, azonban vannak olyan dolgok, amik nagyobb lélegzetvételűek. Ilyen lehet példának okáért a Play Store és a hozzá tartozó kliens is, így ennek az érkezése valószínűleg még várat magára. Legkésőbb az Android L-lel persze biztosan ez is eljut a felhasználókhoz. Zárásul azt azért le kell szögezni, hogy a képeken látható dolgok változhatnak a későbbiekben, hiszen még távoli a fejlesztések vége. Még több kép:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jocek
2014.07.15. 18:22
A mostani valahogy jobban tetszik. Kezd el windowsosodni így .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2014.07.15. 18:27
Nem kötekedésből, de ha ezek csak színes vonalak és csíkok, akkor miért kellet ilyen nevet adni neki, hogy "material design"?
Én azt vártam, hogy valami többé-kevésbé minimalista anyagmintázat sémák lesznek, meg valami komolyabb árnyékolás.
+1 pont azért, hogy nem jöttek még rá, hogy a fehér háttér este 7-8 után kiégeti az ember szemét....
Na jó, ez már eléggé kötekedésnek tűnik nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun
2014.07.15. 20:08
Ez már nekem se tetszik... még nem volt alkalmam letesztelni hogy mit tud, de majd leirom milyen ha lesz időm! SGS4-es teszt lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. meridaboy asdsa
2014.07.16. 09:09
nem kötekedsz,nszerintem is lehetne egy éjszakai téma ami sokkal több sötét tónust használ, mert a képernyő "elsötétítése" nem oldja meg ezt a problémát, továbbá akár választható is lehetne, hogy egy beállított időt követően autómatikusan átkapcsoljon (vagy egyáltalán nem) vagy igény szerint CSAK a "sötét téma" jelenjen meg!
Én biztos a legutóbbit használnám csak és kizárólag!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Yoshileon
2014.07.16. 09:50
Nekem nagyon bejön ez a material design, de nem csak a kinézet miatt, bár nekem az is tetszik. Az első dolgom volt másnap, amikor kiadták, multibootba feltenni egy nexus 5re (azóta ottvan, jó néha nyomkodni kicsit).
A lockscreen is mérföldekkel jobb lett, a mostani stock lock ringet vagy mit annyira nem szeretem, hogy konkrétan ez miatt nem is használok lockscreent...
A notificationsre nagyon ráfért az átszabás, jól néznek ki így szépen külön, és a quick settings is sokkal jobb helyen van így. Nekem a navbar gombok is jobban tetszenek, a recent appsal viszont majd meg kell barátkoznom, szépnek szép de talán mintha kicsit nehezebb lenne a használata...
Az animációk (már ahol készen vannak) sokkal szebbek lettek.
Ezen felül az appok átszabása nem nagyon izgat, viszont abban igazatok van, hogy egy éjszakai skin váltót megoldhatnának valahogy (de az biztos hogy arra is elkészül a darkui mod, ami pontosan ezt teszi a mostanival)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2014.07.16. 15:14
Annó kislány koromban már az IGO is át tudta váltani a térképet fehérről feketére és az a dúrva hogy pont akkor amikor kellett!
Itt már nem megoldani kellene a dolgot, már csak az eszükbe kéne hogy jusson, hogy ilyen is létezik ám!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2014.07.16. 20:11
S5-re ma toltottem vlami updatet,amitol kikerult harom szines potty a kepernyore,elsore igen random pozicioba.
Semmit sem tudok veluk kezdeni,de legalabb ott vannak passzivan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!