iPon Hírek

A meleg beindította a klímákat

Dátum | 2010. 06. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A hirtelen jött meleg miatt a légkondicionáló berendezések (split, mobil, ventilátor) forgalmában az előző hétvége óta erős a fellendülés - tudtuk meg Szánthó Balázstól, a Media Markt koncepciómenedzserétől. A beszerelést igénylő split klímák és a mobil klímák hasonló arányban fogynak. A vásárlók főképp a márkás, A energiaosztályú készülékeket keresik, e szegmensben kiemelkedően fontos választási szempont az energiatakarékosság. A legtöbben a 70 ezer forinttól elérhető készülékeket vennék, jóllehet mind a mobil, mind a split klímánál a hetvenezres kategória alatt is vannak termékek szép számmal.

A Tesco áruházakban is akcióssá váltak a klímák, bár az igazi csúcsot csak a jövő hónapra várják. A klímák iránt egyelőre nem kiugró az igény, nem úgy az olcsó ventilátorok esetében: a cég közlése szerint a múlt hétvégén már kétszer annyi fogyott e termékekből, mint a korábbi hetekben, e héten pedig már egy-egy nap értékesítenek annyit, mint korábban egy hét alatt. Az utóbbi napokban megugrott a klímák és ventilátorok eladása a bauMax Zrt.-nél is - mondta a Napinak Simonyi András vezérigazgató. A C energiaosztályos klímákat keresik leginkább a vásárlók.

A szerelőknél szintén beindult a nyári főszezon. A sokáig tartó hideg miatt korábban kicsi volt az érdeklődés a lakossági klímáknál - mondta lapunknak Korbuly Máté, a Gas-Parts Europe (GPE) Kft. kereskedelmi vezetője. Ezzel szemben az ipari megrendelések emelkedése már korábban elkezdődött, gyakorlatilag a válság előtti szinten áll, a tavalyi azonos időszakot 60 százalék feletti mértékben szárnyalja túl a megrendelésállomány. Korbuly szerint a klímapiacot alapvetően árcsökkenés jellemzi: a készülékeknél a magasabb kategóriákban 5-35 százalék közötti mértékben, az olcsóbb termékeknél kisebb mértékben. Emellett a szerelési díjak is némileg lejjebb mentek. A GPE tapasztalatai szerint a karbantartás iránti kereslet jelentősen nőtt a múlt évhez képest; tavaly ugyanis sok felhasználó ezen próbált spórolni. A szerelési árak csökkenéséről számolt be lapunknak Budai Zsolt, a Klíma Áruház Épületgépészeti Kft. mérnök üzletkötője is. A kilenc évvel ezelőtt 55-60 ezer forintért végzett szolgáltatás annak ellenére kerül ma 40-45 ezer forintba, hogy a bérek, közterhek, alapanyagárak jelentősen emelkedtek az időszakban. A problémát az jelenti, hogy a felhígult szerelési piacon több esetben a szükséges szereléstechnológiai lépések kihagyásával ígértek egymás árai alá a gyakran megfelelő hozzáértéssel sem rendelkező cégek - véli Budai.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. YuGabe
2010.06.10. 18:02
Napi, csak mondanám, hogy a meleg nem indítja be a klímákat. A megsülő emberek azok, akik beindítják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!