iPon Hírek

A Microsoft az AMD felvásárlásán gondolkodna?

Dátum | 2015. 09. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kétségtelen tény, hogy az AMD szénája állt már jobban is: a vállalat az utóbbi hónapokban nem teljesített valami jól, mi meglátszott a sorozatosan veszteségbe forduló pénzügyi negyedéveken is. Ezt persze a vezetés is tudja, éppen ezért született meg az a döntés, hogy hamarosan újra egyetlen tapasztalt, erős kezű vezető irányítja majd a vállalat grafikai üzletágát. Ez a személy nem lesz más, mint Raja Koduri, aki némi kihagyás után 2013 folyamán tért vissza a cég kötelékébe. Az átalakulás hírét követően most már sokan úgy vélik, végre dereng némi fény az alagút végén, ám az majd csak az elkövetkező hónapok folyamán derül ki, sikerül-e kikecmeregni a jelenlegi gödörből. A legfrissebb pletykák szerint ebben akár tőkeerős segítséget is kaphat az AMD, méghozzá nem mástól, mint a Microsofttól. A magukat jól értesülteknek beállító források azt csiripelik, hogy a Microsoft az AMD felvásárlására készül. Miért tenne ilyet a szoftveróriás? Nos, kevés épkézláb ötletünk van, de azért akad. Az Xbox One-t már most AMD hardver hajtja, ahogy a konkurens PS4-et is (sőt, a Wii U GPU-ja is AMD-s), úgyhogy a konzolpiacon érdekes lenne, ha az MS kezébe kerülne az AMD. Ezen felül az sem lehetetlen, hogy Surface táblák készüljenek AMD chipekkel, de ez utóbbi még kevés indoknak tűnik egy felvásárláshoz. Az Xbox One APU-kért az elemzők szerint nagyjából 100-100 dollárt fizethet mostanában a Microsoft az AMD-nek, tehát ha saját maga gyártaná, valamennyit spórolhatna, de mellette fenntartani az egész AMD-t elég költséges móka lenne, még azért a megmosolyogtató helyzetért is, hogy a Sony és a Nintendo a riválistól vásárolhatja a chipjeit (mondjuk üzletben ez nem számít, az Apple is a nagy ellenségével, a Samsunggal gyártatja a chipjeit).
A pletykaszintű információk alapján egyébként elképzelhető, hogy a Microsoft csak az AMD egyik üzletágát vásárolja fel, nem a teljes vállalatot – ez az üzletág a források szerint a komoly átalakítás előtt álló grafikai részleg lehet, amelynek struktúráját pont a felvásárlás miatt kezdik el megváltoztatni. Amennyiben a grafikai részleg a Microsoft tulajdonába kerül, az AMD fennmaradó üzletágai licencelhetik a Microsofttól az APU egységek gyártásához szükséges technológiákat. Szerintünk mondjuk ez eléggé lehetetlennek hangzik, az AMD nem valószínű, hogy megszabadulna attól a részlegétől, aminek még most is van látható jövője, míg CPU fronton csak reménykedni lehet az érkező architektúrák képességeiben. Pénze egyébként bőven lenne a Microsoftnak az ügyletre, közel 100 milliárd dollár áll a rendelkezésére, hogy shoppingoljon egy kicsit, az AMD értékét pedig manapság 1,81 milliárd dollárra becsülik, ami azért szomorú, mert ez kb. a harmada annak, amennyiért még anno a cég megvásárolta az ATI-t (5,4 milliárd dollár). Ha a fenti pletyka nem lenne elég meredek, akkor megemlítjük, hogy egy másik lehetséges felvásárlóról is beszélnek az iparági pletykagyárak, ez a potenciális felvásárló pedig nem más, mint az Intel. Ilyen irányú, teljen nonszensz híresztelések (nincs az a versenyhivatal ami erre rábólintana) persze eddig is voltak, viszont a Microsoft-AMD reláció teljesen új elem, amiben lehet ráció, ha nem is sok. Emlékezzünk csak vissza, néhány hónapja is ontották magukból a pletykákat a magukat jól értesültnek beállító iparági források, akkor viszont nem a Microsoftot, hanem a Samsungot állították be lehetséges AMD-felvásárlóként – abból az ügyből pedig még semmi sem lett (és valószínűleg nem is lesz, de láttunk mér érdekes dolgokat az évtizedek alatt).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. FaL
2015.09.14. 09:14
Csak kb. 2 hónapos a "pletyka"

Kb. szóról szóra ugyanaz a két cikk, úgyhogy ez most vagy clickbait, vagy nagyon megkésett a dolog.

[LINK] June 29th, 2015 at 7:34 pm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Meteorhead FaL
2015.09.14. 09:33
Én is pont ezt akartam mondani. Csak egy kicsit bele van fésülve az új Radeon vezetés a szövegbe.

Egyébként jót tenne az AMD-nek, ha végre szerezne egy elkötelezett gyártót maga mellé. Az AMD-s Surface-ek tuti olcsóbbak lennének az Intelesnél, és így könnyebb lenne felvenni az árversenyt az almásokkal. Az üzletemberek meg úgysem éreznék a különbséget. Az Excel és a Word ugyanolyan gyors mindkettőn; csak az SSD számít desktop sebességben.

A konzolok miatt minél előbb érné meg felvásárolni őket, mert még az XB1 életciklusának a derekán járunk csak. Most térülne meg legjobban a dolog. A további fejlesztések is könnyebbek lennének. Arról már nem is beszélek, hogy ha lenne házon belüli chiptervező cége MS-nek, akkor talán a K12 ARM prociból is talán csinálna telefonos verziót AMD, és még Lumiákban is találkozhatnánk AMD-vel Qualcomm helyett. Még eggyel kevesebb helyre kellene licensz díjakat fizetni, ráadásul nagyon ütős HSA chipeket kapna érte cserébe MS.

Én a helyükben simán felvásárolnám az egész bandát. Mindenkinek jót tenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Crytek01
2015.09.14. 09:41
A CPU részleget kéne eladni olyannak aki érti is hozzá.
Vagy takarodjanak a fenébe és adjanak x86 vagy milyen licenszet a mobilos gyártoknak vagy nvidiának ők legalább évről évre fejlesztik a cuccaikat és nem szüttyögnek mint az amd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Meteoreso
2015.09.14. 09:44
Vannak ilyen pletykák de a Silverlake-kel és NEM a teljes AMD felvásárlásáról ez elég nonszenszül hangzik
A VGA 20% tőkeinjekciójáról beszélnek, na ez már reálisabb.
AMD-nek nem az kell hogy felvásárolják hanem hogy tőkével felerősítse valaki a VR ipart ami elég kecsegtető lehetőségeket kínál.
A minden Fury kártya kiadásakor meglevő Nvidiás pánikkeltést ne mossuk össze a valós hírmorzsákkal !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tibaimp
2015.09.14. 10:15
Az Intel féle "felvásárlás", szerintem totál kizárt, esetleg azt tudom elképzelni, hogy komoly tőkét ad, bizonyos licenszekért, fejlesztésekért, csak azért, hogy maradjon rajta kívül is egy cpu gyártó.

Az cég piaci értékén viszont komolyan meglepődtem, az a 1,81 milliárd dollár elég kevés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. dobko
2015.09.14. 10:29
Nem tudom mi fog ebből kisülni, de remélem az Intel mellett desktop processzoroknál megmarad riválisnak valahogy, mert különben kegyetlen árazások jönnének, egyszerű magyarnak már most is az.

Microsoft.... Amikor ezt a nevet hallom mindig kételyeim támadnak... Pénzük az van dögivel, de talán pont az miatt, hogy ők elsősorban erre mennek, a minőség, megbízhatóság valahol hátul kullog.... (egy-két kivétel) Persze lehet direkt, hogy legyen mit eladni jövőre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Meteorhead dobko
2015.09.14. 10:39
Ezzel a Satya Nadellával nagyot fordult a Microsoft és minden téren előnyére változott a cég magatartása. Számomra nagyon szimpatikus az új irány, és az AMD-vel sokat nyerhetnének. Hasonlóan koherens platformot alakíthatna ki szoftveresen és hardveresen egyaránt, mint az Apple. Nem kis fegyvertény lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dobko Meteo...
2015.09.14. 10:46
Van több példa is rá mikor egy új vezető, személycserék nagyon jót tettek egy cégnek, remélem itt is lesz valami hosszútávon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.14. 10:47
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Fzoltan
2015.09.14. 10:48
Megmondom őszintén, én nagyon örülnék egy ilyen felvásárlásnak. Biztos vagyok benne, hogy csak előnyünkre válhat, akár az AMD részleg tőkeinjekciójára, vagy erősebb, stb. Surface táblákra gondolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. djgeg dobko
2015.09.14. 11:13
Sajnos a legjobb vezető se csoda tevő. Szokták mondani, hogy "Szarból várat építeni...."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010 Cryte...
2015.09.14. 11:21
Egy rakat hülyeséget sikerült 2 mondatban összehordani, a licencet az Intel keresztszerződés lévén nem adhatják tovább senkinek, ezt már a fiam is tudja pedig igencsak fiatal hozzád képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.14. 11:22
Kérlek mesélj még arról, hogy lenne "erősebb" a Surface AMD-vel?! A Pro 3-ban Core i3-5-7 van, ezeket teljesítményben egyik jelenlegi AMD megoldás sem közelíti meg ugyanazon a fogyasztáson. A sima Surface 3-ban meg Atom x7 van, ami szintén ezen a fogyasztáson nem rendelkezik konkurenciával.

Ez a felvásárlás (bár nem túl valószínű) tényleg jó dolog, de ilyen butaságokat ne mondjunk már.


Ebben a pletykában egyébként csak annyi a buktató, hogy mennyire érné meg a MS-nak egy masszívan veszteséges céget felvásárolni, ami több éves technológiai lemaradásban van az egyik részlegben, a cég renoméja igencsak megkopott és rengeteg járulékos költséggel járna.
Az AMD-t felfuttatni nem fél éves móka lenne, hanem legalább 2, de inkább több. Ekkora lutrit a MS nem hinném, hogy felvállalna, mivel a megtérülés egyáltalán nem garantált, sőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Fzoltan FaL
2015.09.14. 11:29
Egy szóval sem mondtam, hogy a jelenlegi felhozatallal. Ahhoz miért kellene felvásárolni az AMD-t???

EGY szegmensben van lemaradva, és a többiben?
Persze,hogy nem fél év felfuttatni, de ez melyik cégre jellemző, hogy fél év alatt képes változni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Crytek01 atti2...
2015.09.14. 11:46
Ezért is írtam ha megadnák mindenkinek.
De természetesen nem fogják mert déndzsör lenne rájuk nézve nem is oktalanul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. xcomman Meteo...
2015.09.14. 11:53
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. RaimiHS
2015.09.14. 12:12
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSSEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. RealDreamQ
2015.09.14. 12:25
[A Silver Lake tulajdonába kerülhet az AMD egy része ]

a Silver Lake befektetési cég 20 százalékos tulajdonrészt szerezhet a gyártóban


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. lillehamme... Meteo...
2015.09.14. 12:32
Persze, hisz a Nokia-val is milyen szep sikeret ertek el. Oh wait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. siriq
2015.09.14. 13:02
Nagyon kellene egy befekteto, zaros hataridon belul nem hozzak letre az uzletet, akkor ennek igen rossz vege lesz szitu jon az amd-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Shinjiii lille...
2015.09.14. 13:05
DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Meteoreso
2015.09.14. 13:47
Szépen elkezdett emelkedni a részvény !
Üdvözöljük az új Radeon Technology Group-ot !!!

levalik_a_radeon_az_amd-rol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. RaVer86
2015.09.14. 14:15
Valaki vásárolja fel őket végre aztán hadd szóljon! Így keményen odavághatna végre az Nvidiának!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Meteorhead lille...
2015.09.14. 14:18
Ami azt illeti, szép sikereket is értek el. Két "befutott" gyártó mellett jelentek meg a futottak még kategóriában. Magyarországon is a Lumia 520 tizedelte meg a konkurencia eladásait a maga kategóriájában, de más piacokon (Dél Amerika, India) elsöprő sikert arattak, és megjelenésükkor az eladások többségét bonyolították le. (Most nem találom a linket kapásból, de ha nagyon sokan lehurrognak, majd előkeresem.)

Ez az én szótáramban siker. A felső kategóriában még nem teremtettek maradandót, de ne temessük még a WP-t.

Nekem is 520-asom van, és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Jót szoktam röhögni az iP6 és társai tulajdonosokon, hogy az én telómat 25 pénzért vettem közel két éve, netezek rajta, 64GB-os microSD-ről hallgatom a 40 zsigás zenegyűjteményem egy blútottyos fülesen, offline navigációval visz el Drezdába, Rómába, email, játékok, Office, PDF olvasás... MINDENT meg tud csinálni amit a nagyok. A fényképezője ugyan jelképes, de valamire az is jó. (Ezért fenem egyedül a fogam egy 1040/1050-re.) Ár/értékben verhetetlenek a WP-k az alsó kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. BReal Meteo...
2015.09.14. 14:35
De nincs retina kijelződ!!!
Aki fényképezőgépet akar, az vegyen fényképezőt. Az, hogy egy mobilban 5-8-20-200 mpixeles kamera van, oly mindegy, maximum nem tudod annyira kinagyítani a képet, nagy ügy. Egy méregdrága telefon kamerája se lesz soha olyan minőségű, mint egy tükörreflexes gép és társai.
Persze egy WP-n nincs 200 milliárd alkalmazás, az a tinik körében nagy hátrány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. arn
2015.09.14. 18:00
Az amd procireszlege kb semmit nem er a grafikus reszleg nelkul. Be is csukhatjak a boltot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Sightseer
2015.09.14. 18:26
Az a röhej, hogy a legtöbb AMD-szidó embernek AMD processzora meg videókártyája van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lillehamme... Meteo...
2015.09.14. 18:32
Kimaradt hogy az egesz Nokia deal le lett irva vesztesegkent?

Lehet, hogy bizonyos piacokon sikerult elerni akar a 10%-os reszesedest(amit azert durva elsopro sikernek nevezni), de kozben lowend kinai gyartokkal versenyeznek. Remelem nem gondolod, hogy az MS es az Apple 10%-ja ugyan az pl profit margin vagy akar revenue tekinteteben.
Lehet, hogy teged nem erdekel a flagship hianya, de ez nem potolja a brand erteket, amit egy olyan telefon jelent, fokepp mivel ez kihat a hosszutavu nepszerusegre. S lehet, hogy nem erdekel a kisebb store sem, de az ugye az Applenek jelentos beveteli forrasa, amely az MSnek megint minimalis penz termel.

A penzugyi eletben nem csak a nyeresegesseg szamit(ha egyaltalan a Nokia deal mellett letezik ilyen az MS szamara), hanem a hozamok is, a befektetot szamara az a kerdes, hogy ilyen eredmenyek mellett a mobilba feccolt penzt jobban is el lehetne-e kolteni.

Valoszinuleg igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djgeg lille...
2015.09.15. 10:42
Az úgy megvan, hogy a Nokiát kb csak a licensek miatt vette meg?! Vagy addig már nem ment a gondolat menet?!
Ugyan az csinálta mint a Google... Annyi különbséggel, hogy ő azt mondta magában... "Bazz van egy mobil gyártóm akkor gyártsunk már saját mobilt."
Nem jött be? Lehet... de nem is az volt a fő cél, hogy itt az IOS-t vagy az Android piaci részesedését be előzze...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lillehamme... djgeg
2015.09.15. 11:47
Mmmm.... sztem patent-et akartal irni, es afaik az csak 2 millard volt a 9 milliardbol, es nem megvette a szabadalmakat, hanem licenszelte 10 evre...

Raadasul a Google a Motorolat darabonkent eladta, amibol isszaszereztek 5-6 millardot, es ezen felul volt 3 milliard cash asset. A szabadalmak megvetelere joval kevesebbet forditottak. Es ugye megvetelere, nem licenszelesere
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Balucsek djgeg
2015.09.15. 12:06
A licensek a 7 milliárd $-is üzletből csak 1,56 milliárd volt és tudtommal ez csak 10 évre szóló használatot jelent és a licensek tulajdon joga továbbra is a Nokia Technologies kezében maradt.
A további 5,44 milliárd a mobil gyártásra ment, amit állítólag azóta már részben meg is bánt az MS.
Az AMD-s buissnes picit jobban jönne ki a konzolok miatt valamint így részben az mobil részleget is megerősíthetné, de ennek ellenére kétlem hogy túl sok valóság alapja lenne a közel jövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba
2015.09.15. 13:29
Kitört belőlem a nyelvtannáci ennyi szépséget olvasva
license -> licensz vagy licenc
patent -> szabadalom
cash asset -> pénzeszköz

Jóvanna', megyek már a búsba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83 ChoSi...
2015.09.15. 16:58
Nenene , ne menj ! Magasan egyetértek veled ! Magyarok vagyunk és igen magyarul illene írni is. Csak ugye aki nemigazán tud értelmezni / fogalmazni , azaz megfogalmazni / átfordítani , hogy mi is az , mit akar mondani , mit is jelent... inkább odailleszti az eredeti angol kifejezést és így még menőnek is hiszi magát , legyen az bárki . Szememben csak nem vágja a témát , nemigazán vannak tudatában , hogy mindennek van magyar értelmezése , mert a magyar szókincs dúsgazdag .

AMD-s buissnes...


Szerinetem alap dolog lenne a tiszta érthető írás / fogalmazás , mert röhejes néhány emberke gyermeteg írása / fogalmazása (butasága) . Rossz nézni látni olvasni, húzzák ipon minősítését szépen .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... FaL
2015.09.15. 17:32
"Ebben a pletykában egyébként csak annyi a buktató, hogy mennyire érné meg a MS-nak egy masszívan veszteséges céget felvásárolni, ami több éves technológiai lemaradásban van az egyik részlegben, a cég renoméja igencsak megkopott és rengeteg járulékos költséggel járna. "

Az MS a Nokia telefon részlegét is felvásárolta, ami akkor már szintén több éves lemaradásban volt és igencsak megkopott a renoméja. Azóta a nevére is vette és mint márkanév is eltűnt a Nokia. Szerintem egy AMD felvásárlás is hasonló végeredménnyel járna. A márkanév megszűnne és házon belül tudná a cuccait gyártani. A Surface tabokból és az Xbox One által követett irányból ítélve, szerintem egyáltalán nem lenne elvetélt ötlet a dolog. A MS pedig van olyan tényező, hogyha egy ilyen felvásárlás után meg akarja kapni az AMD x86 licencét, akkor az Intel sem fog sokat kekeckedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02 Phant...
2015.09.15. 17:40
kb én is így látom a helyzetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan ChoSi...
2015.09.16. 08:27
Én ki nem állhatom, amikor valaki angol szavak mögé rejti a nem létező tudását.

Nyugodtan használjon csak magyar szavakat. Attól, hogy angolokat használ, semmivel nem fog jobban érteni hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lillehamme... Phant...
2015.09.16. 10:19
A baj az, hogy a Nokia felvasarlassal sem ert semmit. A kinai gyarakat bezarjak, outsource-oljak a gyartast Taiwanba(ha jol tudom, Vietnamban van meg sajat gyaruk). Az AMD eleve fabless. A low-end cpu-on, es a konzol businessen alacsony a profit, sehol mashol nem rug labdaba az AMD, es igazan se uj VGA nincs, se uj processzor, csak igeretek. A Microsoftnak se telefonok teren, se processzorok teren nincs megfelelo tapasztalata es szakemberei: igy nehez mind a ceg tobbi reszebe integralni ezeket a felvasarolt cegeket, mind potolni az egyes tavozo kulcsemebereket, illetve egyaltalan mukodokepesse tennie ezeket a szethullo vallalatokat.

Persze ezen dolgok ellenere megveheti az AMDt, Balmer alatt el tudtam volna kepzelni, de a mostani vezetest jozanabbnak gondolnam annal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso
2015.09.26. 17:42
A Microsoft igenis tudna mit csinálni az AMD-vel. Mondjuk léphetne egy Apple-set és csak AMD-n futna a windows. Az AMD CPU-kat pedig fel lehetne zárkóztatni megfelelő költségvetéssel.

Az Intelt meg az Nvidiát elküldhetné a p*csába.

A (jóformán) garantált windows eladásokhoz hozzájönne így a CPU/GPU bevétel is.
Ráadásul lehetne sokkal optimalizáltabb így a rendszer, hogy a GPU/CPU fix. Ami a felhasználónak is érezhető előny lenne.

Mivel a CPU/GPU így már fix így az xbox-hoz hasonlóan lehetne hardveres másolás védelem is. Sőt még jobb lenen ha integrálná az Xboxxal a PC/windows-t és a piacaikat így aki akarna tök ugyanazzal a játékkal játszhatna PC-n vagy Xbox-on is nem kéne portolgatni, csak a bővebb input perifériákat kéne támogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.26. 17:45
Ez az Ipon norma. A cikkek is tele vannak ilyen horribils lefordítatlan idegen szavakkal/kifejezésekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!