iPon Hírek

A Microsoft bekeményít: fontos változások OneDrive fronton

Dátum | 2015. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Microsoft tavaly óriási lendülettel fogott hozzá ahhoz, hogy felhő alapú tárhelyét, amely OneDrive névre hallgat, jelentősen versenyképesebbé alakítsa a konkurens megoldásokkal szemben. A siker érdekében óriási léptékű tárhely-bővítésre került sor: az ingyenes felhasználói fiókhoz tartozó tárhely mérete 7 GB-ról 15 GB-ra nőtt, az Office 365 előfizetők pedig korlátlan tárhelyet kaptak, így sokan tértek át Google Drive-ról vagy éppen DropBoxról az immár sokkal vonzóbb OneDrive-ra. Ahogy telt-múlt az idő, sokan olcsó felhő alapú biztonsági tárhelyként kezdték használni a OneDrive szolgáltatást: személyes fájlokat, DVR felvételeket, filmeket, sorozatgyűjteményeket, komplett PC mentéseket és egyéb tartalmakat is felpakoltak a "korlátlan" tárhelyre. Egyes esetekben az extrém felhasználók 75 TB-nál is több tárhelyet foglaltak le, ami közel 14 000-szerese a normál tárhelyfoglalásoknak. Ez a gyakorlat idővel szemet szúrt a vállalat illetékeseinek, akik végül úgy döntöttek, hogy a felelőtlen kisebbség miatt kollektíven büntetik a OneDrive felhasználókat.
A visszaélések miatt az ingyenes regisztrációhoz biztosított 15 GB-nyi tárhelyet 5 GB-ra csökkentették, az Office 365 előfizetésekhez biztosított korlátlan tárhely esetében pedig 1 TB-nál húzták meg a határt. Az ingyenes fiókoknál eszközölt csökkentés komoly visszalépés, hisz az 5 GB-os korlát bevezetésével a tavalyi tárhely-bővítés előtti 7 GB-nál is kevesebb lett az ingyenes tárhely mérete, az Office 365 felhasználók többsége azonban nem járt rosszul az 1 TB-os limittel, hisz átlagos felhasználás esetén, azaz dokumentumok tárolásakor nehéz kifutni ekkora korlátból. Persze, aki média tartalmakkal gazdagon teleszórt dokumentumokkal dolgozik, ebből a limitből is kifuthat. Fontos változás, hogy a korábban bevezetett 100 GB-os és 200 GB-os tárhely-bérleti konstrukciót is megszüntették, így most már csak 50 GB-os előfizetést lehet választani, ami havi 1,99 dollárba kerül. A már meglévő 100 GB-os és 200 GB-os előfizetéseket nem érinti a változás, de újakat nem lehet majd kötni. Aki Office 365 előfizetőként túllépte az 1 TB-os szintet, értesítést kap, így 12 hónapja lesz extra tárhely vásárlására vagy a fájlok törlésére. Aki ingyenes fiókkal rendelkezik és 5 GB-nál több tárhelyet vesz igénybe, egy év ingyenes Office 365 Personal előfizetést kaphat, így 1 TB-nyi tárhelyhez juthat, az előfizetést azonban bármikor felmondhatja. A fentiekben részletezett átalakulás a következő év elején megy végbe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. djbundy
2015.11.04. 10:12
Megashare 50GB Ingyen. Hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. benczeb90
2015.11.04. 10:55
köszi. máris átpakolom a cuccaimat megára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2015.11.04. 12:11
Hehe. Beetetés után jön a valóság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Charx
2015.11.04. 12:24
Hát ez szép, nekem eddig elég volt a 15Gb, de most keresnem kell más helyet, vagy fizethetek havidíjat, hogy ne töröljék a cuccaim!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. flashpoint...
2015.11.04. 12:37
75 tera
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. frenc Charx
2015.11.04. 14:11
15 gigat google drive-val is kapsz, vagy a dropbox-al is ossze tudsz "lejmolni" https://www.dropbox.com/help/200
Vagy hasznalsz tobbfele accountot (ms, dropbox, google, stb..)
Az ingyenesben mindig megvan a veszely, hogy egyszercsak kiveszik alolad. A neves/nagy cegeknel ez kevesbe felo, itt is van 1 eved lementeni mindent. A megashare-ben pl. mar kevesbe biznek.
Amugy ha elofizetsz 5 haveroddal a csaladi home csomagra, akkor fejenkent havi par szaz forintbol 1TB tarhelyet kap mindegyikotok meg hozza az office csomagot is ingyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Stark
2015.11.04. 20:36
Undorító húzás, hogy szépen beetetik a népet, aztán mikor megszokod és berendezkedsz rajta, szépen megvágják, mindenféle ürüggyel...

Nekem eddig volt a 15GB ingyenes, meg be volt kapcsolva a filmtekercs mentés, így jött még +15GB, most meg a 30-ból marad majd 5? Köszi MS, mentem is át Megára..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2015.11.04. 21:28
Ha azért vezetik be, mert volt pár extrém user, akkor miért vágják meg az összeset, és miért nem csak az extrém felhasználást?

^^

Ennek semmi értelme így...


Annak azért örülök, hogy szinte ég a fórum az ms-nél emiatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mosdatlan_...
2015.11.05. 08:26
Abban mi az extrém, ha rendeltetésszerűen használod ? (korlátlan nálam legalábbis azt jelenti, akármennyi adatot tárolhatsz rajta)
Vagy ennyire rosszul megy a picipuhának, hogy már a szerverparkot sincs miből bővíteni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2015.11.05. 09:41
Sz@rjanak sünt, akkor csinálok 2 google fiókot és kész, én még azt vártam hogy a 15GB is megnövelik.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. grrrgo
2015.11.05. 12:08
Annyira jellemző ez a mentalitás az MS-re! (Semmit sem változtak az utóbbi 30 évben.) Először lenyomják a konkurenciát (lepénzelik őket, erőszakosan konkurens terméket fejlesztenek, zsarolnak stb.)
Lásd: Netscpape vs IE6 ; Flash vs.Silverlight; Steam vs. MS Games For Windows; Dropbox vs. OneDrive.
Ha megerősödik az MS terméke és legyőzi a konkurenst akkor abbahagyják a fejlesztés (lásd: IE6) mivel akkor a "minek fejlesszünk ha már mi vagyunk a legjobbak" stratégiát alkalmazzák .
Ha veszítenek akkor 0 support lesz. lásd: Silverlight, Games for Windows
Ha meg már beetették a jó népet akkor pedig egyszerűen megmásítják az ígéretüket!
Kérdem én mi a #&$%? gondoltak, mit fognak tenni a userek, ha VÉGTELEN nagyságú tárhelyet ígértek nekik?
A helyükben felfogadtam volna egy szociológust és felkértem volna, hogy csináljon egy kutatást, de saját józan ésszel is kitalálom, hogy kb. az összes OneDrive user 1% kihasználja az ígéretet és XX TB adatot fog feltenni, 50%-nál normál használat, 30% 1-2GB, maradék 0-1%. Miért mi a fenére gondoltak. (Ha ingyen pénzt osztogatnának a téren akkor is rohannának az emberek. Ez általános reakció, semmi új nincs benne.)
(Egyébként, én csak jót röhögök rajta mert a saját NAS-omat használom. FTP, Web kliens 6 TB-tal untig elég nekem. A OneDrive-ot eddig csak tesztelgettem.
De az MS megint lejáratta magát, mert megint megmutatta, hogy nem lehet bízni bennük! Miért nem csak az extrém felhasználókat büntetik, miért kellett a 15GB-ot 5-re csökkenteni? Ezek szerint ez is csak olyan ígéret volt, hogy "úgyse fogják az emberek kihasználni a teljes tárhelyet".
Hát ezek után bízzunk a Win 10-ben ugye? Amikor naponta jönnek az ismeretlen frissítések, amikről azt se tudjuk, hogy mit javítanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. grrrgo
2015.11.05. 17:41
Ja, a Tomb Raider vs Uncharted háborút is elfelejtettem megemlíteni.
Kellet az Xbone-ra is egy húzós "Indiana Jones klón" (mert ugye a PS4-nek is van) ezért lefizették a Crystal Dynamics-et, hogy a Rise of the Tomb Raider exclusive legyen. Pedig ez mindig is PC-s sorozat volt.
Még hosszan lehetne sorolni az MS "kedves" lépéseit a felhasználók felé.
Csak egy példa: A milliárd dolláros Minecraft helyett vehettek volna 1 millióiért egy normális kalkulátor programot és beletehették volna a Windowsba, mert szerintem egy NORMÁLIS kalkulátor igazán kellene már bele. iPaden pár dollárért olyan kalkulátorok/konvertáló app-ok vannak hogy csak na. (De jó lenne normális particionáló progi, HDD monitorozó progi, rendszer monitorozó program /mint a Speccy/ fájl kezelő program /mint a TC/, home server funkció stb.
De nem az MS-nek a Minecraft kellett, mert az a trendi. Kíváncsi vagyok mikor ba**k el azt is.)
A Candy Crush-ról sajnos lecsúsztak
Egy szóval a windows-ra kellene koncentrálniuk nem minden sz**ra ami eszükbe jut!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo
2015.11.05. 18:03
Ja és még valami, a Minecraft 2,5 milliárd dolláros felvásárlásával szemen köpték a Win-re fejlesztő programozókat (tessék emlékezni, Steve Ballmer: "Developer, Developer" kirohanására)
Ez nekem azt jelenti, hogy nem érdemes komoly programokat fejleszteni (lásd Ghisler Software, Paragon, EaseUS, Norton, Piriform cégeket) , akik évtizedek óta fejlesztenek Windows platform-ra. Hanem át kell állni a gagyi app-ok fejlesztésére (pl. Candy Crush) aztán majd valami mamut cég millió dollárért felvásárol. És hagyni kell a francba az X86-ot! (úgyis mindenki a freeware-t fogja használni, meg a crack-elt verziót amit letölt a torrent-ről).
(Mielőtt valaki azt hinné, egyáltalán nem vagyok program fejlesztő, meg programozó, csak tisztelem azokat a fejlesztőket, akik évtizedek óta segítik a munkám. Segítenek, hogy a windows használható valami legyen. (Ehhez képest egy Minecraft vagy Fruit Ninja, vagy Candy Crush mekkora értéket képvisel egy EaseUS Data Recovery-vel szemben?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. grrrgo
2015.11.05. 18:13
Nálam egyébként az a 15 GB igazából 30 GB volt!
Volt egyszer valami akció pár napig, hogyha feljelentkeztél vagy mi akkor megduplázták a tárhelyet. Mindegy most is 29,9 GB üres belőle. Nyugodtan visszavehetik amit egyszer nekem ajándékoztak! Igazából, úgy se jött be nekem a OneDrive!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!