iPon Hírek

A Microsoft erős vetélytársat akar a Nokiának?

Dátum | 2013. 12. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Egy frissen felbukkant pletyka szerint a Microsoft nem teljesen örül annak, hogy a Nokia domináns szerepet tölt be a Windows Phone oldalán, és ezen változtatni szeretne, méghozzá oly módon, hogy támogatást fizetne a piacvezető szerepben tetszelgő Samsungnak, hogy az készítsen WP8-as modelleket is az androidos megoldások mellett. A Microsoft pénzügyi támogatásáról szóló pletykát Eldar Murtazin hozta nyilvánosságra egy Twitteren közzétett bejegyzésében, és Murtazin általában nagyon jó rálátással van a redmondiak ügyeire. Példának okáért ő volt az is, aki először írt arról, hogy a Microsoft a Nokia felvásárlását tervezi. Eldar Murtazin értesülései szerint a Microsoft nem kevesebb mint egy milliárd dollárt ajánlott fel a Samsung számára, hogy a jövőben is támogassák a Windows Phone-t különböző, versenyképesebb eszközökkel. "Egy másik "jó" hír a Microsofttól - a cég tárgyalásokat folytat a Samsunggal, valamint felkínál 1 milliárd támogatást, ha a gyártó készíteni fog Windows Phone készülékeket" - olvasható az orosz szakember Twitter oldalán.

A hír első hallásra nemhogy meglepő, egyenesen butaság is lehetne, de jobban belegondolva egyértelmű, hogy a Microsoft nem jár jól a jelenlegi helyzettel. Erre már mi is többször utaltunk korábban, de nem is kell hozzá nagy jóstehetség, hogy bárki felismerje a problémát. Ha egy gyártónak nincs igazi vetélytársa, akkor az bizony a fejlesztések rovására fog menni az idő előrehaladtával, mert nincs igazi versenyhelyzet. Az innováció hiánya pedig akár egy operációs rendszer vesztéhez is vezethet. Jobb esetben csak azon felhasználókat tudják majd elérni egy idő után, akik mindenképpen az adott gyártó – jelen esetben a Nokia – mellett szeretnék letenni a voksukat. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a Nokia 90 százalékos részesedéssel rendelkezik a Windows Phone-os telefonok piacán. Lényegében tehát kijelenthető, hogy a teljes Windows Phone piacot az általuk gyártott modellek tartják kézben. Sok választási lehetőség sajnos egyébként sincs, a WP8 mellett ugyanis a Nokián túlmenően csak a HTC, a Huawei és a Samsung tette le a voksát 1-2 telefonnal. Ráadásul ezen gyártók java is csak a tavaly bemutatott okostelefonokkal van jelen a piacon. A Microsoft ennek fényében azt is megfontolhatná, hogy a friss érdeklődőknek nyújtson némi kedvezményt, hiszen jelentkező azért akadna. A ZTE például már előzetesen bejelentette, hogy jövőre az okosórák mellett Windows Phone 8 (8.1?) operációs rendszert futtató mobilokat is piacra szeretne dobni. Úgyhogy ha minden a jól megy, akkor 2014-ben a Nokia új vetélytársakkal, és egy erősebb Samsunggal nézhet szembe. Végszóként érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pénzbeli támogatás nem most először jelenne meg a redmondiak részéről a mobilos rendszer kapcsán. A Microsoft a most kiszivárgotthoz hasonló üzletet kötött korábban a Nokiával. A finnek a WP-hoz csatlakozásukat követően minden negyedévben 250 millió dollárt kaptak kézhez platformfejlesztésre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Sr4c
2013.12.18. 16:20
igazság szerint nem si a nokiát akarják nógatni arra ott vannak a nokia részvényeik, inkább azt mondom, hogy a samsung név kell nekik a platform fölé, mivel a samsung a kemény marketinggel simán élmezőnyben van az okostelefonok piacán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. LechooEdy
2013.12.18. 16:25
Nananaaa, az MS már elég vetélytársat ad azzal a Nokiának, hogy kivásárolta a mobilos szegmenst. Nagy valószínűséggel el is fogja hagyni a nevet és csak simán Lumia, vagy MS Lumia lesz a neve, amivel szerintem pont maguk alatt vágják a fát. A Nokia még van olyan erős húzónév, hogy megvegyék, erre kilövik.

Most meg jön majd a Samu, a vacak műanyag házas telefonjaikkal, rontsuk a minőséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Fzoltan
2013.12.18. 16:57
Nagy hiba lenne elhagyni a Nokia nevet, erős a gyanúm, hogy sokáig nem is fogják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. arn
2013.12.18. 17:06
az iphonenak is konkurencia az andorid, megsem ugyanaz az os. de gyakran meg a vasarlokozonseg sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MrFox
2013.12.18. 17:12
Ez még a Ballmer baromsága, jöhetne Elop, hogy rendbetegye már a céget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Cooley
2013.12.18. 17:50
A Microsoft 10 évig használhatja a Nokia nevet, szóval addig egész biztosan megmarad. Mondjuk ha van eszük, akkor csinálnak valami olyan márkát, hogy MS Nokia, aztán amikor a felhasználók már az MS márkanévvel is megbarátkoztak, akkor el lehet hagyni a Nokiát (10év múlva).
Minden esetre jó lenne, ha több WP készülék lenne, mert akkor kicsit fellendülne a WP fejlesztése is meg az appoké is.
Én most készülök venni egy Lumia 1520-at, szóval ajánlom is nekik, hogy a lehető legtöbbet kihozzák belőle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mzso
2013.12.18. 18:08
"Ha egy gyártónak nincs igazi vetélytársa, akkor az bizony a fejlesztések rovására fog menni az idő előrehaladtával, mert nincs igazi versenyhelyzet"

Ez de béna maszlag. A Microsoft annyit fejleszt amennyit akar vagy tud az nem sokat számít hányan gyártanak még mellette telefont. Amúgy meg van versenyhelyzet az Androiddal IOS-sel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tixem
2013.12.18. 19:54
"Most meg jön majd a Samu, a vacak műanyag házas telefonjaikkal, rontsuk a minőséget."

Nézzük már végig a samsung wp-s palettáját: Omnia 7, Omnia M, Ativ S. Légyszi mutass galaxy szappantartót wp fronton
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Phantomstr...
2013.12.18. 20:16
Én sem egészen értem, hogy miért akar más gyártókat bevonni a WP alá, miután megvette a Nokia telefonrészlegét. A Nokia élvonalbeli gyártó, az N9-esem összeszerelési és anyagminőségben megáll bármelyik iPhone mellett, és a Lumiák is ezt követik. A MS helyében inkább bezárnám és exkluzívvá tenném, hogy az Apple irányába mozduljon el a gyors, stabil, időtálló telefonok felé, nem pedig a droidos tucattelefonok felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. prohlep
2013.12.18. 20:44
"Ha egy gyártónak nincs igazi vetélytársa, akkor az bizony a fejlesztések rovására fog menni az idő előrehaladtával, mert nincs igazi versenyhelyzet" ... Ez de béna maszlag.

Korunk hitvallása, hogy a verseny mindent megold és fejlődést hoz.

Pedig nem.

A verseny kifejezetten erőforrásokat von el az igazi fejődéstől, részben mert eltéríti a fejlődés irányát a másik legyőzése, kicsinálása irányába, ami valójában nem hasznos fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror prohl...
2013.12.18. 20:56
Az igazán hasznos az lenne, ha felkeresnél egy szakembert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog prohl...
2013.12.18. 21:10
Teljesen egyet ertek,idealis esetben a verseny csak visszatart.Sajnos az emberiseg nem tekintheto idealis alanynak ehhez.Igy marad a verseny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. otherl
2013.12.18. 22:30
Azért egy piacra betörni próbáló termékről azt mondani, hogy nincs versenyhelyzetben, elég meredek. (Bár tükrözi az MS mentalitást.)

Valami durvát akartam írni a cikk átgondoltságával kapcsolatban, de helyette csak néhány gondolat:
1. A Samsung marketing értéke az okostelefon piacon. (Bár ez nem gondolat, hanem tény.)
2. A jelenlegi szakaszban az ellenfél a többi platform, tök mindegy, hogy kik gyártanak, csak minél többen legyenek. Majd 50% körüli részesedésnél kerülhet szóba a belső verseny.
3. Az MS nem HW-en akar meggazdagodni, hanem a platformon. Egy tuti 50-60%-os részesedésért szerintem bárki vihetné a Nokia maradványait, az MS még egy nagyobb összegről szóló csekket is adna mellé.

A Nokia felvásárlás nem volt egy nagy titok. A híres, symbian-t kinyíró bejelentés után csak az időpont volt kérdéses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Balucsek
2013.12.18. 22:54
Én is úgy látom hogy inkább az a célja hogy egyre több gyártó próbálkozzon a WP8-al. És ennek fényében bennem felmerül, hogy nem lehet-e, hogy részben azért is vásárolta fel a Nokia telefon részlegét, hogy a legnagyobb WP8 gyártónak ne fájjon ha másokat (is) erősen pénzelni kezd a WP8 használatáért...
Minden esetre akár hogy is van, de sokba fáj ez a Widows8-as álom az MS-nek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. blackmajes...
2013.12.18. 23:41
tixem:

Az Ativ S az pont galaxy szappantartó wp fronton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gab78
2013.12.19. 02:45
Már egy ideje tervezem a telefon cserét, és miután jó ideje Nokiát használok (egy kis Samus botlással), így úgy döntöttem, megpróbálok megmaradni a márkánál és ma úgy döntöttem kipróbálok egy Lumiát (sőt, hogy pontos legyek, ma egy kisebb kalap telefont próbáltam ki, gyűjtsünk tapasztalatot címmel...), a Lumiából a 920-ashoz volt szerencsém, bár én egy pillanatig sem éreztem annak, nagyon csili-vili meg minden az OS, elég gyors is volt, de rettenetesen idegennek éreztem. Olyan volt, mintha valami showműsor lenne a kezemben, szép volt (már amennyire ez a WP-ról elmondható), de a használhatósága?! Engem az egész inkább idegesített... Aztán jött a marketinges gyöngyszem, az iPhone (5S)... és sikerült teljesen értetlenné válnom, hogy mégis mi a manót esznek ezen ennyien... Talán egy picit jobb lett ugyan vele a viszonyom, de nem éreztem azt, hogy na ez kell nekem... Aztán kipróbáltam egy BB Z10-et a leggyengébb verziót 10.1-es szoftverrel (Z30 nem volt)... Nem futott ugyan olyan simán, mint a Lumia, de kb 3 perc alatt sikerült összebarátkoznom vele, egyértelmű volt, sallangmentes, semmi felesleges cicoma... a készülék pedig nagyon kellemes tapintású, egy dolog nem tetszett a képernyő felületén a legkisebb érintés is azonnal meglátszott... de tulajdonképpen el is döntöttem, hogy BB kell, de szerintem megvárom a Z30-at, vagy hogy a Z10 STL100-2-es verziót szolgáltatónál elérhessem.

Andoridot nem néztem, nem is érdekel, még csak annyira sem hogy viszonyításképpen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sermi
2013.12.19. 08:45
Elsőre tényleg furának tűnik ez a dolog. De talán az lehet az MS célja hogy ha az emberek azt látnák hogy a piacvezető Samsung tolja ki a WP-s telefonokat akkor jobban rákapnának. Mert a részesedésük jelenleg nem éppen rózsás. Mondom ezt elégedett Lumia 720 tulajként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. palacsa
2013.12.19. 09:32
"I make him an offer he can't refuse"
Itt akár össze is beszélhettek a mobilgyártók hogy csak androidos készülékeket adjanak ki, a microsoft meg új szereplőként és tele pénzzel gondolhatták úgyis ajánlatot fog tenni, és minél később fogja megtenni, annál kedvezőbb lesz az az összeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pete89555
2013.12.19. 10:09
Hülye lenne a samsung, ha elfogadná Bár kijönne belőle az Apple-nek fizetett bírság
Ahogy lentebb is írták, elég vetélytársa van a WP-nek magának, az iOs és az android szerepében, nincs szükség belső versenytársa, maximum a készülékpaletta növekedésére.
Csak az a kérdés, ha a Samsung legyárt azon az 1 mrd dolláron pár100.000 készüléket, vajon ki a fene fogja megvenni ? Bár a samunak így sem lenne deficit tehát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02
2013.12.19. 10:28
gab78:

A helyedben Lumia 920-at venném,mert kb 1-2óra matatás után teljesen kiismerhető a telefon.
Bár WP8 társaságában csak 2darab krait mag és adreno 225 dolgozik benne,de olyan gyorsan és stabilan teszi,hogy szét flexelheted vele a lakást is!

A 8,7 megapixeles kamerája meg olyan minőségű képet csinál mint a 60ezer ft-os Nikon fényképezőm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2013.12.19. 11:49
Az a baj, az emberek nem a Samsung márkanév miatt vesznek Samsungot, hanem az Android miatt, és a Samsung fedi le Androidos telefonból a legszélesebb palettát, a kínai gyártókat leszámítva pedig elég olcsó is. Attól, hogy a Samsung is gyártana WP-os telefont, nem sokkal többen vennének összesen WP-os telefont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gab78
2013.12.19. 13:01
csabi02:

Köszi... Még újra meg fogom vizslatni a készülékeket, hogy pár nap után melyik hogy köszön vissza a kezemben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gyurkov
2013.12.19. 16:38
Eldar Murtazin szavának ne adjatok hitelt, kéthetente kiír valami nagy maszlagot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!