iPon Hírek

A Microsoft felvásárolhatja a Dell-t?

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hét folyamán nagy port kavart fel az a hír, amely arról számolt be, hogy a Dell ismét privát vállalatként szeretne működni. E lépéshez a cégnek ki kell vonulnia a tőzsdéről és keresnie kell egy olyan befektetőt, aki segít a terv megvalósításában, azaz megveszi a Dell-t a részvényesektől.

A döntés háttere

Hogy erre miért van szükség? Nos, azért, mert a Dell egy ideje lejtmenetben van, így a fenti terv egy lehetséges kiutat jelenthet a szorult helyzetből. A Dell rosszul teljesít a piacon - gondoljunk csak az okostelefon szegmensében elszenvedett kudarcára, plusz arra a tényre, hogy a vállalat nagy riválisaival, azaz a HP-vel és a Lenovo-val szemben nem tudott lépést tartani, így vesztett a világ legnagyobb PC gyártójának járó címért folytatott harcban is. Utóbbi miatt jelenleg a Dell "csak" a harmadik legnagyobb PC gyártónak számít.

A PC piac manapság eléggé gyengélkedik, ami a Dell számára különösen rossz hír, hiszen a cég jelenleg teljes egészében ettől a szegmenstől függ - se az egyre felkapottabb tábla piacon, se az okostelefonok piacán nem kínál termékeket, pedig ezek kihúzhatnák a csávából, ha a vásárlók körében pozitív fogadtatásra találnának.

Érdekesség egyébként, hogy rögtön azután, hogy a Dell bejelentette, privát cégként szeretne a továbbiakban működni, részvényeinek árfolyama jelentős emelkedésnek indult, azaz a piac a jelek szerint nem tartja hamvában holt ötletnek az elképzelést. Az emelkedés mértéke a CNBC információi szerint 2%-os volt, így a cég részvényeinek árfolyama 13,08 dollárra ugrott.

Belép a képbe a Microsoft

A Dell vezetősége egy külön bizottságot is létrehozott annak érdekében, hogy a potenciális befektetők ajánlatait alaposan mérlegelhesse, azaz a végleges döntés minden tekintetben megfelelhessen a cég érdekeinek. A pletykák szerint már érdeklődők is megkeresték a vállalatot, amelyek között a nagy szoftveróriás, a Microsoft is jelen van, aki az utóbbi időben a hardverpiac felé is kacsintgat.

A Reuters, a CNBC, és a Wall Street Journal informátorai szerint a Microsoft a Silver Lake magánbefektetési társasággal karöltve már tárgyalásokat kezdeményezett a Dell vezetőségével, köztük a vállalat névadójával és elnök-vezérigazgatójával, Michael Dell-lel is. Egyelőre meglehetősen homályosak az ügy részletei, mindössze annyi tűnik biztosnak, hogy a Microsoft maximum 3 milliárd dolláros befektetéssel segítené a Dell-t, hogy az mielőbb privát vállalattá alakulhasson.

Meglepő a Microsoft reakciója?

A Microsoft szerepvállalása abszolút nem meglepő, hiszen a nagyvállalat már korábban is eszközölt befektetéseket különböző nagy cégekbe, mint például a Facebook-ba, a Barnes & Noble-be, a Comcast-ba, illetve még az Apple-be is. A cég a Dell-lel kapcsolatos befektetéssel hosszabb távon mindenképpen jól járhat, hiszen a Dell nagyban függ a Microsofttól, illetve annak Windows operációs rendszerétől, a Microsoft pedig a PC piacon bontogatja szárnyait, így egy szorosabb együttműködés mindkét fél számára előnyös lehetne.

Az ügyben egyelőre nagyon nagy a homály, így érdemes megvárni, hogy tisztuljon a kép és kiderüljenek a részletek, amelyek új megvilágításba helyezhetik az egész történetet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Keksz03
2013.01.23. 16:10
ne csak a Dell-t ne...miért akar mindent megvenni aztán tönkretenni a microsoft??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. CyberPunk6...
2013.01.23. 16:13
Keksz03 - Megint a buta agy nélküli MS fikázás.

HWban mindig is nagyon jót és minőségit csinált az MS, ráadásul nagyon jó áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. arin
2013.01.23. 16:17
Egyébként lehet tönkremenne magától is, mert állítólag a PC -kben már nincs annyi pénz mint régen. Persze nem egyik napról a másikra, csak kell nekik a pénz, hogy esetleg tablet téren is teret nyerjenek, és gondolom erre nem áll elég tőke a rendelkezésükre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arin
2013.01.23. 16:20
CyberPunk666: igen ez meg a másik, nem kell annyira kriminalizálni az Microsoftot Pl. jó az a Windóz, mégha nem is a legjobb esetleg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. langward
2013.01.23. 16:21
Nagyvállalati szegmensben mindig is lesz szerepe, ahol eddig is volt kb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bagi1992
2013.01.23. 16:24
Ha felvásárolja a Dell-t a Microsoft, lehetősége nyílik megtenni azt, amit az Apple-nek már régóta. Hardware és Software egyben! Ez nagy lehetőség a Microsoftnak, mivel a Dell igencsak jó Hardware gyártó a PC piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zord01
2013.01.23. 16:48
Nem örülök. Dell az egyik kedvenc márkám, de ha az MS polip ráteszi a csápjait... ágyő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen
2013.01.23. 16:56
"Érdekesség egyébként, hogy rögtön azután, hogy a Dell bejelentette, privát cégként szeretne a továbbiakban működni, részvényeinek árfolyama jelentős emelkedésnek indult, azaz a piac a jelek szerint nem tartja hamvában holt ötletnek az elképzelést."

Egész egyszerűen csak abban bíznak, hogy a visszavásárlásnál/kivásárlásnál jól fognak járni. Ha kivezetik, a piac szemszögéből nem történik semmi a vállalattal, csak új címke kerül rá. Tehát nem azért emelkedik a részvényár, mert most hirtelen jobb lett a Dell vagy mert ez egy világmegváltó ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zodiac83
2013.01.23. 17:12
Baginál és CyberPunknál a pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Keksz03
2013.01.23. 17:26
CyberPunk666: hát ezzel azért nem igazán értek egyet, nem igazán voltam lenyűgözve az MS termékeitől, az árazásuk sem éppen barátságos sok esetben úgyh féligazságokkal messze nem tudsz meggyőzni.

A Dell minőségében viszont soha nem kellett csalódnom, legtöbbször drága de már vannak jó áron elérhető termékei és azok is kifogástalanok akár monitor akár laptop!

Egyébként magát a Microsoft céget nem tartom sokra több okból sem úgyh annyit tudok mondani neked:

"Megint a buta agy nélküli MS fanboykodás." és akkor most ugyanott vagyok ahol a part szakad, neked jó, nekem nem! Szted én vagyok a hülye szerintem meg te...dedó komolyan mondom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sturmtiger
2013.01.23. 17:32
Én csak örülnék neki ha a Dell és az MS kézakézben járnának együtt. Mivel eddig még egyikkel sem volt bajom külön-külön Asztali szegmensben mondjuk nem ismerem a Dellt de ha olyanok mint a Laptopjaik akkor csak jók lehetnek, a Microsoft meg nem szokott mellényúlni mostanában, mind a 7 mind a 8-as Windows jó sőt még a WP is jó (nekem bejön, ami meg szubjektív azon meg fölösleges vitázni). Szóval hajrá, csak ne felejtsék el a terméktámogatást visszafelé, most 5 évig nem szándékozom lapost venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zord01
2013.01.23. 17:51
Keksz03 - 2013-01-23 17:26:30

Agree
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... Keksz...
2013.01.23. 18:08
HWról beszéltem nem minden termékükről. Az xbox, egerek, billentyűzetek mind-mind kimondottan jó minőséget képviselnek és vagy olcsó vagy minimum normál áruk van.

A 1.1a egerük például a mai napig nagyon kedvelt gamer egér, nálunk egy már vagy 8 éve bírja a strapát, én is csak a gombok száma miatt cseréltem le, de a másik gépen azóta is tökéletes. volt vagy 3000 forint.

Nem a cégről volt szó, tehát az, hogy az MS céget mekkorára tartod totál irreleváns, HWben eddig mindig minőséget csináltak és jó áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. malvoisen
2013.01.23. 18:36
CyberPunk666

Nem akarok veled kötözködni, de az 1.1a mint gémer egér nekem kicsit távolba mutat... Továbbá nem tudom, van-e xboxod, de amit megspórolsz a hardveren, azt bőven kifizeted Live előfizetésekre. Az első xboxnak meg azért voltak problémái minőségileg.

Nekem semmi bajom a MS-tal, van xbox otthon (Live előfizetéssel, certified fejhallgatóval, Kinect és társai), éppen Windowsról vagyok bejelentkezve, stb. Nem érzem magam átverve a termékeikkel, de hogy "jó áron" lennének az erős túlzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Keksz03
2013.01.23. 18:36
CyberPunk666: sejtettem h felhozod az 1.1a egeret, ez mind szép és jó csak vagy 10 éve gyártották...az újabb termékeik már annyira nem lettek korszakalkotóak pl webkamerák közül rengeteg a hibás, beégett pixelek stb. A Surface is elég drága lett, a WP is túl van árazva!

Mindegy is kár ezen vitázni, neked jó tapasztalataid vannak a cég termékeivel, nekem nem, a Dell viszont számomra a prémium kategória csakúgy mint hűtés terén a Noctua és lássuk be h sokan megizzadnának egy olyan cikk láttán h a Noctua-t megveszi a Cooler Master vagy a Thermaltake...úgyh ezek után nem értem miért lennék én az agyatlan, buta mert egy a tapasztalataim alapján nem túl meggyőző cégtől féltem a számomra egyik legkedvesebb céget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2013.01.23. 19:29
Én nem örülök a dolognak, remélem valami normális cég segít majd rajtuk! Amióta a Skype-ot is megvette a májkrémszoft, ott is elkezdett romlani a minőség.

OFF:

CyberPunk666: "HWról beszéltem nem minden termékükről. Az xbox, egerek, billentyűzetek mind-mind kimondottan jó minőséget képviselnek" Tudod te hogy hány milliót bukott a májkrémszoft a hibás RROD-s xboxok garanciális javításán/cseréjén? Több év kellett mire ki tudták küszöbölni a hibát, ezért járt már minden frissen vásárolt boxhoz 3 év microfos garancia! Az más tészta hogy alapvetően semmit nem csináltak a hibával, csak az újabb szériás alaplapokon már kisebb csíkszélességű volt a GPU, és így már nem melegedett annyira hogy felszakadjanak a forrasztások akár pár hét alatt..... Az meg hogy nézett volna már ki hogy ha egy nagyobb házba rakják nagyobb hűtéssel.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.01.23. 19:48
Na ez a vég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2013.01.24. 10:07
"Ha felvásárolja a Dell-t a Microsoft, lehetősége nyílik megtenni azt, amit az Apple-nek már régóta. Hardware és Software egyben! Ez nagy lehetőség a Microsoftnak, mivel a Dell igencsak jó Hardware gyártó a PC piacon."

Én éppen ezért nem örülök neki. Egyrészt nem akarok még egy Apple-t, egy is sok, másrészt a Dell termékeit elérhető áron akarom, Microsoft nélkül. A végén még nem tudok Linuxot IS telepíteni a legújabb Dell laptopomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2013.01.24. 10:11
Egyébként nekem most is Microsoft egerem van, új modell, mivel fél éve vettem és meg vagyok vele elégedve.

A Dellt pedig vegye meg inkább a Lenovo, akkor legalább a minőség biztosan maradna. Nem mint ha a kínaiaknak drukkolnék, csak hát például a Nokia-Microsoft együttműködésből sem sült ki jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BlueFox
2013.01.24. 13:19
Érdekes, hogy egerekkel példálóztok, nekem is van egy microsoft vezeték nélküli egerem, az piszok jó ez tény, de egy egér és egy notebook azért messze van egymástól (hozzáteszem, az egeret még régen a vodefone adta ajándékba, én 10 ezerért nem vettem volna egeret notebookhoz, asztali az már más tészta). XBOX már más tészta, de szerintem az se egy akkora szám.

Ami viszont a lényeg: Tragédia, ha ez bekövetkezik. Ha jól értem a cikket, akkor nem lenne a Microsofté teljesen, de részesedne rendesen, de akkor valószínűleg megszünne a linux support (itt a vég), garantáltan lenne rajta windows (minek???) és ahogy már előttem szóló is írta: A Nokia Microsoft kombó se sikerült, ez miért menne?

Dell jelenleg az egyik legjobb a PC piacon, ez addig tud így maradni, ameddig ők irányítanak vagy egy hasonló minőségű cég veszi át az irányítást. A Microsoft nem az, ott a windows, tömegtermék, nem minőség. Fut, megy, működik, de azért nem tökéletes. Dell sem az persze, de a Dell notebokjaim akkumulátorjai a mai napig jók, a zsanérjuk tökéletes, már a 2005-ös notebook felbontása is brutálisan nagy volt, igényesen vannak kialakítva - Tehát teljesen más koncepció, mint a Microsofté.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller BlueF...
2013.01.24. 13:44
PC-nél a Dell semmit nem csinál amihez kell külön driver, Linux support marad a régi.

Notebook más kérdés, valszeg byebye touchpad meg energiagazdálkodás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2013.01.24. 15:10
BlueFox:
Az, hogy a Microsoft megveszi, nem feltétlenül jelentene minőségromlást, attól lehet hogy ugyanazokon a gyártósorokon készülne, ugyanazok a mérnökök terveznék.

Inkább az a félő, hogy az Apple koncepcióját követné a Microsoft (mert amúgy elég sok területen ebbe az irányba ment az utóbbi években), tehát a hardver és a szoftver szoros egysége alakulna ki, természetesen jó nagy felárral. Nem tudom ki mit gondol erről, de én nem szeretném, mert egyrészt ezt biztosan elszúrná a Microsoft, ezzel tönkretéve a Dellt, másrészt ha működne a koncepció, én magam többet nem vennék többé Dell gépet, valamint a konkurencia gépei is jobban le lennének szarva, ami a Windows hardver támogatását illeti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2013.01.24. 15:11
"PC-nél a Dell semmit nem csinál amihez kell külön driver, Linux support marad a régi."

Most még nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2013.01.24. 15:17
R.I.P Dell.

Ha az MS ráteszi a kezét valamire, abból hulladék lesz, lásd Skype. A Dell túl jó cég ahoz hogy ezek a barmok tönkretegyék, nem sok más PC gyártó ad ki a kezéből minőségi terméket. Amúgy az MS -nak is volt két jó terméke, az egyik a Windows 7, a másik a Visual Studio 2010. Viszont a windóz nyócal elb...tak mindent, és ha ezt az Dell vásárlókra erőltetik, akkor sokan jobban meg fogják utálni a céget mint a windóz nyóc kiadását követően. Steve Ballmer egy állat és el kéne zárni, mióta vezetői állásban van, az MS megy a leejtőn...

http://www.youtube.com/watch?v=wvsboPUjrGc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!