iPon Hírek

A Microsoft is beszállt a hibrid memóriakocka projektbe

Dátum | 2012. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HMC (Hybrid Memory Cube – Hibrid memóriakocka) egy rendkívül fontos technológia, amelynek fejlesztésén rengeteg vállalat dolgozik. A projektet eredetileg a Micron és a Samsung indította, de rövid időn belül többen is csatlakoztak a pároshoz, így mára már az Altera, az IBM, az Open-Silicon és a Xilinx is jelen van az együttműködő partnerek között, sőt, a napokban a Microsoft is bejelentette, hogy csatlakozik a társasághoz.

Az új memóriaszabványhoz hatalmas reményt fűznek az együttműködésben résztvevő cégek. A HMC eljárás segítségével a jelenlegieknél sokkal hatékonyabb memória megoldások készülhetnek, amelyeket széles körben lehet majd alkalmazni az ipari termékektől kezdve a nagyteljesítményű konfigurációkon át egészen a nagyméretű hálózatokig. A konzorcium terve szerint a szabványtervezetet a belépők mindegyike megkapja, majd a későbbiekben a felek közösen tökéletesítik a szabványtervezetet, így végül létrejön a HMC eljárás végleges specifikációja. Utóbbi várhatóan még az idei év végéig elkészül.


Hogy miért fontos a HMC technológia? Nos, azért, mert a jelenlegi megoldásoknál mind teljesítményben, mind tokozás tekintetében, mind pedig energiafelhasználás tekintetében komoly előrelépést jelent, így forradalmi fejlesztésnek minősül a jelenlegi memóriatechnológiákhoz képest.

Az új technológia kifejlesztésére azért van szükség, mert a nagyteljesítményű számítógép konfigurációk, valamint a következő generációs hálózati megoldások sokkal nagyobb memória-sávszélességet igényelnek, mint amit napjaink hagyományos memóriatechnológiái biztosítani tudnak – ezt a jelenséget memóriafalként emlegeti a piac. Ahhoz, hogy a memóriapiacon áttörhető legyen az említett memóriafal, olyan új architektúrákra van szükség, amelyek az eddigieknél nagyobb memória-sávszélességet kínálnak – ilyen architektúra például a HMC is. A HMC segítségével növelhető a memóriasűrűség és a memória-sávszélesség – mindezt úgy, hogy az energiafelhasználás lényeges mértékben csökkenthető.


Egy-egy hibrid memóriakocka egyébként egymásra pakolt memórialapkákból áll, amelyek között TSV-k (Through Silicon „Vias”), azaz vertikális vezetők teremtenek kapcsolatot. A memórialapkák alatt egy nagyteljesítményű logikai áramkör helyezkedik el, amely szintén vertikális vezetők segítségével kapcsolódik a memóriatömbhöz. A korábbi hírek alapján a HMC prototípusok 128 GB/s-os memória-sávszélességet kínálnak és 70%-kal kevesebb energiát igényelnek az adatok továbbításához, mint a hagyományos memória megoldások. A HMC egységek helytakarékosak is, ugyanis a hagyományos memória megoldásoknál 90%-kal kevesebb helyet foglalnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Tuzvihar
2012.05.09. 12:22
Kisebb, gyorsabb, olcsóbb. Ezt jó hallani. Álltalában csak 2 sikeredik a 3. kárára. De nem ma!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Galanodel
2012.05.09. 13:09
Úgy emlékszem, hogy a problémás rész a hűtés lehet... A közepe igencsak melegedhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteorhead
2012.05.09. 13:31
Természetesen melegedni fog, de azért a vertikális vezetők nem csak az áramot, hanem a hőt is jól vezetik. A felső tokozáshoz így is el fog jutni a hő. Gömbérzékem azt súgja, hogy 4-8 rétegig simán működhet a dolog, és a rétegek száma kis túlzással egy az egyben a hely és sebesség előnyös irányú szorzója. (méretben persze csak lapka területre gondolok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2012.05.09. 17:14
"70%-kal kevesebb energiát igényelnek az adatok továbbításához, mint a hagyományos memória megoldások."
Kevesebb energia marad ami hővé alakulhatna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csiki2
2012.05.10. 01:19
A 70% jól hangzik, de ez azt jelenti, hogy már 4 réteg esetén is több hőt kell elvezetni adott nagyságú felületről, mint egy mostani memóriánál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Huma
2012.05.10. 10:38
Én nem látom olyan nagy gondnak a melegedést. Mást is lehet hűteni, igy ezt is. Max akkor lesz aktiv memória hűtő. Amennyivel kevesebbet fogyaszt annyival több megy el a hűtésére, de héjj! Gyorsabb memória
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Huma
2012.05.10. 10:38
+ tetszik a koncept, hogy kocka alakú :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!