iPon Hírek

A Microsoft már blokkolja a RYZEN és Kaby Lake frissítéseket

Dátum | 2017. 04. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft még időben, tavaly augusztus folyamán felhívta a felhasználók figyelmét, hogy az új generációs processzorok mellé csak Windows 10-es operációs rendszert lehet majd használni, ugyanis csak ahhoz biztosítanak megfelelő támogatást. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az Intel Kaby Lake, az AMD RYZEN, az AMD Bristol Ridge és a Qualcomm 8996-os processzoraihoz a Windows 10 lesz az egyetlen naprakész Windows kiadás a későbbiekben. Néhány hete ismét előkerült a téma, ma pedig már „élesben” is tapasztalhatják a szigorítást mindazok, akik Windows 7-es vagy Windows 8.1-es operációs rendszert telepítenek modern processzorral ellátott konfigurációjukra. Ők innentől kezdve „nem támogatott hardver” megjegyzéssel találkoznak majd minden esetben, amikor felkeresik a Windows Update menüjét, ahogy az a lenti képen is látszik – sőt, esetenként még „Unknown Error 80240037” hibaüzenet is társul majd mellé.
Innentől kezdve érdemes lesz Windows 10-re váltaniuk az érintetteknek, ha friss operációs rendszerre vágynak – a Microsoft ezt kifejezetten ajánlja is. További érdekesség viszont, hogy ezzel egy időben a Windows 7 és a Windows 8.1-es operációs rendszerrel ellátott, Skylake alapú konfigurációknál a korábban tervezett terméktámogatási időszak végét, ami 2017. július 17-e volt, egy évvel meghosszabbították, így ezekre a rendszerekre 2018. július 18. napjáig érkeznek frissítések. A Microsoft persze itt is azt ajánlja, frissítsék ezeket a rendszereket is Windows 10-re.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

60. Galdech
2017.04.19. 08:27
Legalább várná meg a támogatás végét a cég, aztán tegyen ilyen intézkedéseket mert ez így pofátlanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. j.panzer
2017.04.19. 08:44
Majd frissítek manuálisan.
MS meg bekaphatja. Nem használok Win10-et (asztalin), amíg stabil nem lesz, meg ki nem néz valahogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Asagrim
2017.04.19. 08:46
Előbb váltok kényszerűen Linuxra, mint kényszerűen Win10-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. ChoSimba
2017.04.19. 08:46
" csak Windows 10-es operációs rendszert lehet majd használni, "
Ez így nem teljesen igaz, használni lehet win7-et is, csak nem lesz többé frissítve.
Azért nem ugyanaz
És igen, az MS sz@rjon sünt.

Asagrim:
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. MrJerk
2017.04.19. 09:07
Na, legalább nem kell kikapcsolnia vérpistinek az ápdétet, megteszi az magától.. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Asagrim MrJer...
2017.04.19. 09:12
Win 7 és 8.1 alatt eddig se kellett, mert nem akadékoskodott úgy, mint 10-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. katt777
2017.04.19. 09:32
A W10 RS2 meg blokkolja az alig pár éves hardvereimet, vagy használhatatlanná teszi azokat, pl. SSD-n több perces rendszerindítással, stb. De az isbszép, hogy a visszajelzési.központ (N$A) sunyiban hozzáférést kap a mikrofonhoz/kamerához (is). Most megy vissza a 7-es, főleg, hogy a dx12 nem ér egy kalap szart sem, akkor meg minek az egész? Amúgy hozzá nem értőknek: a telemetriát teljesen ki lehet kapcsolni. A M$ meg csókoltassa Markus Wolfot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. PalMajor j.pan...
2017.04.19. 09:42
Emlékszem ez volt XP-nél is. Volt pár ember aki szentül hitte, hogy a Win7 annyira szar, hogy hülye aki arra átáll.

Semmi baj nincs a 10-el, egyáltalán nem instabil. Valamit rosszul csinálsz. Otthon is Win10 van, cégen belül is lassan mindenhol az lesz, és semmivel se rosszabb mint a 7.

Win7 nél már nagyon unalmas, hogy saját telepítőt kell csinálni, integrálva minden updatet. Egy telepítés hosszú órákat vesz igénybe, ha csak simán próbálná telepíteni az ember, és amikor van, hogy egy nap 4 gépet meg kell csinálni különböző igényekkel, úgy, hogy azon dolgozni is akarnak, akkor ez nem túl hatékony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Asagrim PalMa...
2017.04.19. 10:07
Csak míg XP-ről azért kellett váltani 7-re, mert reménytelenül elavult az elkaszált Longhorn és a szarul sikerült Vista miatt, addig az égvilágon semmi nem késztetné az embert váltásra egy 8.1-ről, csak az ilyen sunyi húzások, hogy önkényesen korlátozzák a visszafele kompatibilitást.

Egy dolog nem támogatni régi hardvereket, egy teljesen másik szándékosan utólag tiltani régi szoftverben az új hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. eriol
2017.04.19. 10:21
"Your PC uses a processor that is designed for the latest version of Windows."
Azért az ügyes hogy úgy próbálják eladni, hogy a processzor lett a OS -hez tervezve és nem fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. ChoSimba eriol
2017.04.19. 10:27
Azt mégsem írhatják le, hogy:
"Látjuk hogy szép új procid van, légyszi vedd meg az új félkész windowst a remekül működő régi helyett, mert üres a mi kasszánk is."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. PalMajor Asagr...
2017.04.19. 10:35
Ebben igazad van, de megtehetik.

Ez is le fog csengeni, ezentúl is Windowst fognak használni az emberek, és idővel a nagy százalék át is áll 10-re, mint ahogy már most is tették elég sokan.

Üzleti szempontból valószínűleg nekik jobban megéri ez a lépés. Az, hogy ez a felhasználóknak nem tetszik meg nem hiszem, hogy bárkit érdekelne.

Viszont ennek ellenére a Win10 jó irányba halad, és pár éven belül kimondottan jó rendszer lehet.
Most is jó, egy két idegesítő dolgot leszámítva, amit utólag kell kikapcsolni telepítés után.
Azt aláírom, hogy elég erőszakos frissítések terén, de azt is lehet orvosolni.

Összességében nem rossz rendszer. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. hunluki PalMa...
2017.04.19. 11:09
De sajnos van. Nálam eddig hibátlanul üzemelt, creators óta random fagyogat, egyszer már újra is indult játék közben. Ezen felül újra visszatért az éjszaka random bekapcsolás (igen, eszközkezelőben újra végigjátszottam az energiagazdálkodós játékot de nem hatotta meg).

Ezért érdemes volt gyűjteni a gépemről a telemetriát, köszi MS. Nem az a baj hogy gondok vannak, az a baj hogy eddig teljesen hibátlan volt, küldtem az adatokat (én kis naív) és most ennek ellenére szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Cooley
2017.04.19. 11:15
Ti egyáltalán értitek, amiről itt irkáltok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. dbelam hunlu...
2017.04.19. 11:16
Random apró fagyogatás itt is van, de éjszaka nem tud magától bekapcsolni, hacsak nem kapcsolja be az elosztót. Ha azt megteszi magától, hozom a baltát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. BiroAndras hunlu...
2017.04.19. 11:46
Az esemény naplóban elvileg benne van, hogy mitől indult el. Rengeteg oka lehet.
A fagyásokat is érdemes megnézni ugyanott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. hunluki BiroA...
2017.04.19. 11:54
Nézelődtem, powercfg laswake szerint unknown, nem lettem előrébb. Restartnál: "The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly."

Fagyásokról nem nagyon van nyom, log üres. Nem is mondanám fagyásnak, inkább kisebb reccenésnek, de rohadt idegesítő. Zene megakad, játék megbiccen, YT videó beakad egy-egy pillanatra.

Továbbra is az bánt hogy eddig hibátlanul ment majd egy évig (előtte azért voltak hasonló gondok), full elégedett voltam, kapták a gépem jóformán összes adatát és most ennek ellenére elcseszték. Akkor meg minek kérik el ha le se.... ? Értem én hogy el lehet adni és ez buli mert nem kevés pénz van benne, de cserébe akkor ne hazudják az arcomba hogy mindez az én érdekemben van. Ha full stabilan és hibátlanul működne az egész akkor a legkevésbé sem érdekelne hogy viszik az adatokat mert látom az eredményét, de a valóság egészen konkrétan az ellentétét mutatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. ChoSimba hunlu...
2017.04.19. 12:33
Éjjel mikor kapcsol be ? Mindig ugyanakkor vagy random ? Nálam volt olyan, hogy elektromos zajra kapcsolt be. Pl. le vagy felkapcsoltam egy lámpát. Gondolom vacak volt a kapcsoló és ívet húzott vagy ilyesmi.
Amióta szünetmentes mögött van, azóta nincs ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. hunluki ChoSi...
2017.04.19. 12:39
Random, valamikor leteszem sleepbe és 3 perc múlva ugrik fel, valamikor hajnalok hajnalán ébredek a ventik ébresztő dallamára. Régen erre megoldás volt ugye hogy hálókártya meg USB eszközök energiagazdálkodását megbuzeráltam, de sajnos most ez a megoldás nem működött. Ha hálókártyát le is tiltom az még oké, de alapból billentyűzettel szoktam bekapcsolni a gépet, nem szívesen fosztanám meg magam egy feature-től ami eddig hibátlanul ment és nap mint nap használom. Áramingadozást kizárnám, másik SSD-n lévő manjaro soha nem ébred ha lepihentetem, meg alapból fura hogy CU után jelenik meg a random áramingadozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. BiroAndras hunlu...
2017.04.19. 13:10
Az adatokat nem azért gyűjtik, hogy személyesen neked optimalizáljanak, és nem is azért, hogy eladják, arra nem szorulnak rá, viszont szénné perelné őket mindenki.
Az adatgyűjtés elsődleges célja statisztikák készítése. Milyen vasat használnak az emberek, mire és hogyan használjáka windows-t, milyen szoftvereket használnak, és azok hogyan terhelik a gépet, milyen problémák a jellemzőek, hol vannak teljesítmény gondok, stb. Ez olyan dolog amit ma már minden komoly szoftver fejlesztő csinál, mert végtelenül hasznos.
Mivel én nem nekik dolgozom, nyílván nem tudom pontosan, hogy milyen adatot gyűjtenek, és mire használják, de ennek van értelme.

Ha a logban nincs nyoma fagyásnak, csak annyi van, hogy váratlanul újraindult a gép, akkor az valami hardver probléma lehet inkább. Ilyenkor általában a táp a hibás, de lehet meglazult vezeték, vagy RAM modul, túlmelegedés, esetleg alaplap hiba. Lehet, hogy az update csak véletlen egybeesés, vagy valami olyat változtatott, amitől picit másképp terhelődik a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Terror
2017.04.19. 13:13
Amiután ingyen osztogatták a rendszerüket, aminek előző verzióit kemény másolásvédelem védett, én is teljesen biztos vagyok benne, hogy a felhasználói szokásaimon egy vasat sem akarnak majd keresni, abszolút. Ki van zárva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. hunluki BiroA...
2017.04.19. 13:19
HW hibát sem tartom valószínűnek, most visszaraktam az előző buildet és minden pöpec megint. No microlagg, az ébredés este kiderül, de érezhetően fürgébb a rendszer. Plusz másik OS se produkál semmiféle hibát, ha hw gond lenne ott is kijönne.
Mindegy, egyelőre elvagyok ezzel így, remélhetőleg peccselik majd előbb vagy utóbb és jó lesz. Korábbi buildekkel is így volt, upgrade után valami elromlott, vissza az előzőre, peccselgették picit, utána jó volt. Pedig nem annyira rossz gép, SSD, 8g ram, i5 4690k proci alap órajelen CM evo 12 hűtővel, NV 1060 6G VGA-val.

Úgy fest hogy mostantól nálam default lesz a defer updates kapcsoló Díjaznám ha az MS rendesen tesztelt SW-t adna ki és nem félkész cuccot amit majd idővel helyrepeccselnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. eriol hunlu...
2017.04.19. 13:34
Nekem is ezt csinálja a laptopom, már vagy fél éve. Reggel csak azt veszem észre, hogy lecsukott állapotba pörög a venti. Én arra jutottam, hogy este felkelti sleepből windows frissítéseket installálni, aztán nem altatja vissza ha végzett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. FaL
2017.04.19. 14:15
Ebben egyébként semmi kivetnivaló sincs, mivel a szoftvert amikor megveszed valójában nem kerül a tulajdonodba, hanem a használatára kapsz feljogosítást. Viszont ezt (legtöbb esetben) egyoldalúan megváltoztathatja a kiadó, tehát az ilyen megkötések is teljesen legálisak. Arról nem is beszélve, hogy miért is lenne köteles határozatlan ideig biztosítani a visszafelé kompatibilitást. Ennyi hisztit de tényleg

Minden ítélkezés nélkül, akik ilyen hevesen tiltakoztok a Win10 ellen olyan gyönyörű képét adjátok a magyar társadalomnak. Mindenki mindent jobban tud, mindenki minden mögött rossz szándékot vizionál és mindenki mindennel elégedetlen.

Utóbbi év februárjában kényszerűségből minden munkahelyi gépet frissíteni kellett Windows 10-re. Mit ne mondjak a legjobb kényszerű dolog volt valaha.

Napi 10 órát minimum a munkahelyi gép előtt töltök és ez alatt az egy év alatt annyira megszoktam, megszerettem ezt a rendszert, hogy komolyan fáj otthon leülni a Win7 elé.

Stabilitás - pipa
Gyorsaság - pipa
Intuitív és kényelmes kezelőfelület - pipa
Sallangmentes design - pipa

Magyarul, gyors, stabil és kényelmes használni. Mi kell még ennél több egy OS-től?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. BiroAndras Terro...
2017.04.19. 14:43
Azért osztogatták ingyen, hogy gyorsabb legyen az átállás. A régebbi verziók támogatása jelentős költség, viszont bevételt semmit nem hoz, így simán megérheti egy kicsit megpörgetni a piacot. Aki új gépet vesz úgyis kifizeti, szóval keresnek rajta bőven, aki meg upgrade-elt az meg jó eséllyel amúgy sem vette volna meg. A legtöb windows használó nem kocka, nem maga építi a gépét, és nem maga telepíti az OS-t. Ezen kívül most már saját boltjuk is van, ahol az eladott szoftverek árából szép százalékot kapnak. Már csak ezért is megéri minél több júzert minél gyorsabban begyűjteni. Nem kell félteni őket, nem fognak mostanában csődbe menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ChoSimba FaL
2017.04.19. 14:47
Nem arról van szó hogy ez illegális, különben már a bíróságon ülnének.
Csupán csak nem fair.
A kabylake még hagyján, mert amikor kijött, már tudható volt, hogy nem lesz rá win7.
De aki skylaket vett, az joggal számíthatott rá, hogy akár 15 év múlva is win7 lesz rajta.
A visszafelé kompatibilitás meg egy kamu, mert ettől még megy a kabyn is a win7. Csak frissítés nem lesz hozzá.
És akkor most fel lehet tenni a 20 forintos kérdést, hogy egy biztonsági frissítésben mi van olyan, ami nem kompatibilis a kabyval, de megy minden mással ez alatt, legyen az haswell, sandy, amd-fx vagy 486 ?
Mert ugye a win7 frissítés a többi procira le fog jönni, tehát nem arról van szó, hogy kompletten megszűnik a win7 frissítés mindenre.
Ebből látszik, hogy ennek semmi köze a kompatibilitáshoz, ez színtisztán egy marketing döntés. Így koptatják ki a win7-et, mert az istennek nem akar magától "megszűnni", nem akarnak az emberek win10-re váltani.
Kb. mint a nyugdíjpénztári átállás. Lehetett váltani, aztán meg egyenesen kötelezővé tették, mert a kutya nem választotta az államit.
Persze hogy nem, mert sz@rabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim FaL
2017.04.19. 15:02
"Mi kell még ennél több egy OS-től?"

- kizárólag MUI appként létező Windows komponens helyett (mellett) x86-os verzió, hogy ne lépjen fel az a következetlenség, hogy a built-in administrator ne tudjon hozzáférni a Windows egy részéhez
- teljes értékű operációs rendszer teljes áron, avagy (így megjelenés után lassan 2 évvel) működő Cortana és reklámmentes kezelőfelület
- a másfél éve tanúsított teljesítmény (jobb volt a Win10 HDD-n, mint a 8.1 SSD-n, most kábé PIO mode-ban futó HDD-n is jobban futna a 8.1, mint SATA SSD-n a Win10)
- egységesebb GUI design
- vagy az új oprendszer támogassa a régi szoftvert, vagy a régi oprendszer támogassa az új hardvert ha egyik se megy, akkor az operációs rendszer az alapvető feladatában bukott meg (ba dum tss)

Úgy hirtelen ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Terror BiroA...
2017.04.19. 15:08
Értem, szóval amit eddig pénzért adtak, az semmi bevételt nem hozott, és még támogatni is kell, DE az új, amit ingyér' osztogattak, és ugyanúgy kell utólagosan támogatni, az sokkal jövedelmezőbb minden hátsó szándék nélkül természetesen. Engem meggyőztél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.19. 15:08
Naív és gyerekes felfogás úgy nézni a dolgokat, hogy mi "fair". Semmi nem az, az élet sem az, az üzlet meg még kevésbé.
Miért a MS a rossz fiú azért, mert meg akarja szüntetni a piaci szegmentáltságot. Abban mi a kivetni való, hogy nem kíván erőforrást áldozni egy 8 éves OS-re? Érdekes, azon senki soha nem hőbörög, hogy bármilyen más szoftverét kényszerűen frissítik, legyen az webböngésző, WoW, Dota, vagy Adobe Reader, stb. Próbálj meg pl. BF-ezni úgy, hogy nem up-to-date a játék. Nem megy. Még akkor sem, ha neked a legutóbbi build rohadtul nem tetszik, de a megjelenéskori meg igen. Ilyeneken senki nem akad ki, de ha a MS csinál bármit úgy, ahogy a legelemibb logika diktálja (és mások is így tesznek) akkor már rögtön mindenki előkapja a vasvillákat meg a fáklyákat...

Az utolsó két mondatodat nem kommentálnám. Kinek mi.


@Asagrim
Az első nyűgödet nem értem, én soha semmi ilyesmibe nem futottam bele.
A Cortana köszöni szépen jól van, működik rendben. Az, hogy alapból csak az Egyesült Államokban működik (talán más angolszász területen is, nem tudom) az már más kérdés, de ez is egy olyan dolog, amit az EULA elfogadásakor elfogadsz. Egyébként meg teljes értékű, már egy évvel ezelőtt is az volt, nem tudom miről beszélsz.
A GUI-val sem értem mi a bajod, teljesen letisztult és jól használható. Az más kérdés, hogy megszoktad a Win7 kinézetét és nem tetszik az új. Az nem a GUI hibája, hanem a Te ízlésed kérdése.
Milyen reklám? Soha nem futottam bele semmilyen reklámba amióta használom.
A teljesítménnyel nincs bajom. A munkahelyi gépen a Win10 majdnem hamarabb bootol be HDD-ről, mint otthon a Win7 SSD-ről. Minimális a differencia. (Tudom, biztos szar az SSD-m...)
Fordítva ülsz a lovon komám. Nem az OS-nek kell minden létező szoftvert támogatnia, hanem a szoftverkészítőknek kéne az új OS-kompatibilitást garantálni. Biztos racionális, hogy kismillió szoftverhez igazítsanak egy terméket, mint fordítva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Asagrim FaL
2017.04.19. 15:20
" Érdekes, azon senki soha nem hőbörög, hogy bármilyen más szoftverét kényszerűen frissítik"

Azért, mert abból nem készül hír. Anyáztam egy sort akkor is, mikor a Chrome bevezette a profilokat, a Firefoxot meg egyszerűen nem fogom felfrissíteni az utolsó verzióról ami még támogatja a régi bővítmény API-t, mert az új ellehetetleníti a GUI modokat. Persze egy olyan forkot használok, ami nem frissül automatikusan, így megtehetem, hogy egy régebbi verziónál maradok.

Egyéb kifogás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Asagrim FaL
2017.04.19. 15:27
"Annyira alapvető dolgokra használom az operációs rendszeremet, hogy nincsenek igényeim, így ellenvetéseim sem."

Köszönjük Emese. Majd akkor kampányolj valami mellett, ha nem csak felületesen ismerkedsz vele, hanem ismered is. Az nem válasz, hogy "engem nem zavar, így téged se kellene, nekem ez nem kell, így neked se kellene"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.19. 15:45
A "Köszönjük Emese" dumát otthon a családi asztalnál süsd el, el nem hangzott szavakat meg ne adj más szájába. Amit meg idézel nem tudom honnan vetted, én biztos nem írtam ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. BiroAndras Terro...
2017.04.19. 15:53
Azt kell megérteni, hogy a legtöbb ember aki win-t használ nem ért hozzá. Ők megvszik a gépet úgy ahogy van, és valószínűleg soha nem upgrade-elnek. Tehát az MS-nek az új gépek eladásából van a legtöbb bevétele. Szóval ha ingyen adják az upgrade lehetőséget, és csak azt, azzel viszontyag keveset buknak, viszont cserébe az új verzió gyorsabban terjed. Ezzel a régi verziók támogatását hamarabb meg lehet szüntetni, ami jelentős költségcsökkentés. Emellett motiválja a fejlesztőket, hogy használják ki az új rendszer lehetőségeit, és több bevételt hoz a Store.
A későbbiekben már nem lesz ilyen gond, mert nem lesznek verziók, hanem minden automatikusan frissül. Az új gépekhez továbbra is meg fogja venni a többség, legalábbis egyelőre, úgyhogy bevétel továbbra is lesz. Hosszabb távon meg gondolom a Store-os app eladásokból akarnak megélni. Legalábbis nekem ez tűnik logikusnak.

Az adataid eladása amellett, hogy sok országban illegális, egy MS szintű cégnek elhanyagolható bevételt hozna, nem éri meg a macerát.
Ezzel szemben a Google és a Facebook üzleti modelje nyíltan arra épül, hogy az ég világon mindent tud rólad, és ez alapján célzott reklámokkal bombáz.
Ők azért tudnak milliárdokat keresni ezzel, mert a reklám felületet adják el, nem magát az adatbázist.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. pycur
2017.04.19. 16:24
29. FaL: az oké, egy játékba időnként vannak újítások, ez kell is, mert egy idő után talán érdektelenné is válna.
De egy operációs rendszer, ami a gépet működteti, amit nap mint nap használsz, sokkal jobban szeretjük azt ha mindig úgy működik, ahogy azt megszokhattuk. Tudjuk mi hol van benne, 1 katt a nyomtató feltelepítése, a wifi/lan beállítása, fájlok megosztása és kész.
Erre azt is rá lehetne mondani hogy 3-5 évente úgy gyártják a kocsikat hogy a műszerfalon felcserélnek pár kijelzőt, esetleg a pedálokat is, meg talán a sebességváltó is föléd kerül.
Na ez az amit nem lehet csak úgy az emberek torkán lenyomni.
Oké, ha változni kell változzunk, de azt ne játsszuk már, hogy minden 3.-5. évben ugyanúgy felcserélnek benne ezt azt, azért mert csak, és mert így rá tudják fogni hogy ez egy új program. És újra jó pénzért el tudják adni.
De a valóságban mindig ugyanazt a firefoxot, media playert, szövegszerkesztőt, torrentet, stb... futtatjuk az oprendszeren. Mindenki arra használja a gépét, amire szüksége van.
És igazából ez csak egy alap keretrendszer, az égvilágon semmire nem használjuk közvetlenül, és a jelenlétét kb észre se kellene vennünk, úgy kéne hogy menjen, hogy nagyon. Mint ahogy tapasztaltátok egy izmosabb gépen is úgy viselkedik a win10, hogy egy korábbi win7-8 is gyorsabb nála. És 15 évvel ezelőtt, amikor a p4-es gépek bejöttek, már akkor is 2,8 ghz cpunk volt, és az xp ugyanúgy 1-2 percig eltart míg betölt rajta, mint a mai 10x gyorsabb 4 magos gépen a win10. De ez hogyan lehetséges? Ilyen processzor teljesítménnyel, a korábbiakhoz hasonlítva már kb. gondolat sebességgel kellene hogy működjön a progik betöltése és a web böngészése.
Ha lehetne kipróbálnám, hogy mondjuk a win2000 milyen sebességgel menne egy ilyen 4 magos ssd-s gépen. Ha az elméletem jó, akkor olyan menetszél lenne hogy bevágná az ajtót mellettem.

És akkor mondják azt is hogy senkit sem kötelezünk a legújabb winfos használatára...á dehogy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim FaL
2017.04.19. 16:33
Otthon vagyok az íróasztalomnál. Close enough.

#34

Ott az igazság. Nem az operációs rendszer feladata diktálni, hogy mit csinálhass a gépeddel. Az operációs rendszer egyetlen feladata közös platformot szolgáltatni a harmadik féltől származó alkalmazásoknak, amiket a gépen használsz. Senki nem az operációs rendszerét használja, hanem az operációs rendszerre telepített programjait, így semmi joga egy operációs rendszernek diktálni a végfelhasználónak a használata körülményeit. Dirigálhat a szoftverfejlesztőknek, akik az oprendszerre írnak dolgokat, de nekem mint végfelhasználónak nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. BiroAndras pycur
2017.04.19. 17:49
Hát ha azt hiszed, hogy az autóknál nincs fejlődés és nem kell semmi újat tanulni, elég nagyot tévedsz. Sok példát fel lehetne hozni, de talán a legjobb a Tesla. Nézd meg milyenek belül, főleg az új, a Model 3. A kezelésük se épp hagyományos. A következő generációban pedig már lehet, hogy kormány se lesz.
Az, hogy te nem tudod mit csinál egy OS nem jelenti azt, hogy nem csinál semmit. Rengeteg funkciója van, és csak egyre több lesz. Nem kezdem el sorolni, mert nem hoztam 3 napi kaját.
Lehet, hogy te közvetlenül nem használod ezeket (bár ez se igaz), de a programok amiket futtatsz nagyonis használják, egy rakás másik funkció meg a háttérben dolgozik, például a víruskereső, lemez karbantartó, frissítés kezelő, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. jsipos.reg pycur
2017.04.19. 18:48
Teljesen egyetértek Veled.
Az oprendszernek láthatatlan keretnek kellene lennie, nem folyamatosan változó felületű, az MS és az informatikusai önmegvalósítására szolgáló felhasználószívató bizgerentyűnek.
Informatikusként mondom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ChoSimba FaL
2017.04.19. 20:28
Miért a MS a rossz fiú azért, mert meg akarja szüntetni a piaci szegmentáltságot.
Egy szóval sem mondtam, hogy ez rossz.

"Abban mi a kivetni való, hogy nem kíván erőforrást áldozni egy 8 éves OS-re?"
Semmi, de nem erről van szó, mert a win7-hez lesznek a továbbiakban is frissítések. Kivéve ha éppen kabylake van alatta, mert akkor önkényesen megtagadják.
Vagy létezhet olyan update, ami lefut bármelyik régi hw-en, de pont a kabyn nem ?
Fordítva megérteném, hogy valamit a kabyra készítenek és az nem fut le a többin.
De így...
Most jött ki a ryzen, ha valami, akkor az aztán eltér az intel hw-től, és láss csodát, még azon is csodálatosan megy a win7.
Persze attól is megtagadják a frissítést, mert csak. Izomból, mert megtehetik.

"Érdekes, azon senki soha nem hőbörög, hogy bármilyen más szoftverét kényszerűen frissítik, legyen az webböngésző, WoW, Dota, vagy Adobe Reader, stb."
Ezt csak álmodtad, olvasgass fórumokat frissítések után...

"Próbálj meg pl. BF-ezni úgy, hogy nem up-to-date a játék. Nem megy. Még akkor sem, ha neked a legutóbbi build rohadtul nem tetszik, de a megjelenéskori meg igen."
De értsd már meg, hogy pont nem a frissítéssekkel van a baj, hanem azzal, hogy ezt megtagadják a legújabb hw-től!
Veszel egy új hw-t és a régi játékokkal nem tudsz játszani, mert nem töltődik le a frissítés, pedig mindenki másnak megy és játszanak vele !
Veszel egy kabyt és csak a megjelenéskori Diablo V1.0 megy rá, nem az új 2.5.0...
Nonszensz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thestock FaL
2017.04.19. 20:34
Már az első mondatba bele lehetne kötni: nem megveszed,hanem bérled. Nagyon nem ugyanaz.

Jobban szerettem amikor megvettem a szoftvert, a dobozban ott volt a lemez a kóddal,és mindenféle töltögetés,account nélkül használhattam. Biztos magyar mentalitásom van, és fiatal korom ellenére még konzervatív is vagyok, de ha pénzt adok ki valamire akkor azt szeretem én birtokolni, nem csak használni.

Neked tetszik, nekem viszont nem. Stabil? Nálam a win7 is az volt. Gyors? Nem tapasztaltam számottevő különbséget. Intuitív és kényelmes? Mivel napi 10 órában 1 éve használod így nem csoda ha így gondolod. Én ritkán (bár manapság egyre gyakrabban) találkozom vele,és vannak funkciók amiket keresgélnem kell. Sallagmentes design? Legutóbb a windows 2000-re lehetett ezt mondani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. eriol BiroA...
2017.04.19. 20:54
Ettől még a tesla kocsiban a felhasználó szemszögéből, nem kell az eddigi feladatokat "máshogy" csinálni. Nem kell máshogy indexelni, vagy kormányt tekerni. Tehát a fejlődés nem abban van, hogy máshogy kell csinálnia, hanem hogy már nem kell annyi mindent a csinálni, mert megy magától. A felhasználónak nem kell semmi újat tanulnia, sőt, az önvezető autónak az a jó, ha inkább felejt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lesliel
2017.04.20. 04:53
Chap 'fixes' Microsoft's Windows 7 and 8 update block on new CPUs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pycur
2017.04.20. 06:24
Háh, ez gyors volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba lesli...
2017.04.20. 08:23
Majd patchelik.
Mondjuk az nagyon mókás lenne, ha sima reg kulccsal is működne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BiroAndras eriol
2017.04.20. 10:59
Nem csak az a különbség, hogy magától megy. A legalapabb funkciók többnyire ugyanott vannak persze, de semmi más. Nincsennek gombok, mindent a nagy monitoron kell vezérelni. És ez részben pont azért van így, hogy utólag is lehessen bővíteni/átalakítani a funkciókat. És a fő funkciók se mind ugyanúgy működnek. Például másképp fékezel az energia visszanyerés miatt. És feltölteni is teljesen másképp kell, mint egy hagyományos autót.
De csak egy kézi és egy automata váltó közti átállás se könnyű.

Ezek az átalakítások a windows esetén se azért vannak, mert unatkoznak a programozók. Az új felület jobban használható, és többet tud, valamint sokkal fejlettebb technológia van mögötte, amitől szebb, jobb, gyorsabb, stabilabb. Például az egész alapból dpi-független, míg a régibe ez utólag lett beleerőltetve, és nem mindíg működik jól.
A régi start menüt meg elég nehézkes volt használni, és amúgyis elég ritkán kellett, a win8-as verzió fényévekkel jobban használható (Fitt's law) ha egyszer megszokta az ember. A win10 visszalépés sok szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. BiroAndras jsipo...
2017.04.20. 11:09
Az oprendszer utoljára talán a 70-es években volt láthatatlan keretrendszer. Már a DOS is közvetlenül beszélgetett a felhasználóval.
Amúgy meg a karbantartáson kívül gyakorlatilag semmit nem kell csinálnod a windows saját felületén, ha nem akarod.
Kitűzöd a programjaidata a tálcára, és onnantól minden amit akarsz egy kattintásra van.
Amúgy meg szinte minden elérhető keresővel. Megnyomod a Windows gombot, és elkezded gépelni amit keresel, és pár betű után jó eséllyen ott is lesz amit akarsz. Még a beállításokban is van kereső, úgyhogy nem is kell tudni, hogy mi hol van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim BiroA...
2017.04.20. 11:23
"A régi start menüt meg elég nehézkes volt használni, és amúgyis elég ritkán kellett, a win8-as verzió fényévekkel jobban használható (Fitt's law) ha egyszer megszokta az ember."

Ácsi! A "régi" start menü sorba rakta a leggyakrabban használt programjaimat, és nyíllal meg lehetett nyitni a jumplistjét, hogy eleve korábbi dokumentum megnyitásával indítsam a programot.

Most kénytelen vagyok egy 4x4-es rácsban elhelyezni, majd vizuálisan memorizálni a program helyét, elindítani és utólag betölteni a fájlt, ami rettentően nyögvenyelős a régi módszerrel szemben, tálcára meg nem fogok program ikonokat aggatni, hogy legyen jumplist program elindítása előtt, mert egyrészt nem fogok szándékosan ikonok képernyőbe égetésével tönkretenni egy 150 ezer forintos monitort, másrészt nem fogok leszokni a "csoportosítatlan" tálca gombokról, mikor előtte majd' 20 évig úgy váltottam ablakot alt+tab helyett, hogy rákattintottam a tálcán az aktív ablakra ha minimalizálni akartam, vagy az inaktívra ha előtérbe akartam hozni, csoportosított tálcaikonokkal pedig ez nem megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pycur BiroA...
2017.04.20. 15:20
Oké, de egyre több az új felhasználó, akik azt se tudják mit keressenek, rajtuk nem segít az ha nincs lista az orruk előtt, csak beírással tudsz oda jutni ahova akarsz. A gyakorlottabbaknak meg amúgy (ilyen nélkül) is megy a parancsszavak begépelése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BiroAndras Asagr...
2017.04.20. 15:45
Nem kell memorizálni a programok helyét jobban mint eddig, viszont sokkal nagyobbak az ikonok, így könnyebb felismerni, és eltalálni őket. A két dimenziós elrendezée miatt pedig kevesebbet kell húzni az egeret.
Az új start menüben is van jump list, szóval ez se gond. Jobb click a csempén.
A monitorok már rég nem égnek be. A gagyi plazma TV-k még talán, de egy 150 ezres monitor nem. 3 éve van meg a 4K TV-m, amit monitornak használok, napi 8-16 órát van rajta ugyanott ugyanaz az ikonsor, mégsincs beégve. Előtte volt több rendes monitorom, egyik se égett be. A céges monitorom se, pedig az már jó 6 éves, és egy olcsó vacak.
Én se szeretem a csoportosított ikonokat, és én is a tálcán váltok taszkot. Ez nem tudom miért probléma. Csak azokat a programokat kell kitűzni a tálcára, amiket napi szinten használsz. A többi mehet a start képernyőre, vagy használhatod a keresőt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BiroAndras pycur
2017.04.20. 15:50
Akkor meg pláne mindegy. Az új felhasználókat nem fogja zavarni, hogy máshol van a menü, mint 30 éve. Lista most is van, csak másik ikonra kell kattintani, és kicsit másképp hívják a csoportokat meg a menüpontokat. Aki nem tudja fejből a régit, annak teljesen mindegy. Sőt, az új szerintem sokkal érthetőbb a kezdőknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim BiroA...
2017.04.20. 16:21
"Nem kell memorizálni a programok helyét jobban mint eddig"

Dehogy nem. Telepítesz fel egy újat, már el is tolódik balra/le a helyük, ha kategóriába szedve akarod rakni őket. Aztán marhára szeretik a fejlesztők is cserélgetni az ikonjaikat. Szerintem olvasni könnyebb, mint pictionary-t játszani.

"viszont sokkal nagyobbak az ikonok, így könnyebb felismerni, és eltalálni őket"

34 colos monitoron ez nekem inkább átok. Kimegyek a szobámból, a ház lehető legtávolabbi pontjáról nézem a monitort ahonnan még rálátok, és felismerem a Total Commander ikonját. De itt megint az a helyzet, hogy ha kiírva lenne, akkor nem kellene "eltalálni" csak elolvasni. Kép felett át lehet siklani, de írástudóként betűre úgy nem tudsz ránézni, hogy ne olvasd el.

"A két dimenziós elrendezés miatt pedig kevesebbet kell húzni az egeret."

Ezt nem értem. Egy darab függőleges listánál vs. horizontális és vertikális irányba is szétszórt ikonoknál az előbbivel kell kevesebbet tökölni egérrel.

"Az új start menüben is van jump list, szóval ez se gond. Jobb click a csempén."

Igen?
Nem látok fájlokat.
"A monitorok már rég nem égnek be. A gagyi plazma TV-k még talán, de egy 150 ezres monitor nem. 3 éve van meg a 4K TV-m, amit monitornak használok, napi 8-16 órát van rajta ugyanott ugyanaz az ikonsor, mégsincs beégve. Előtte volt több rendes monitorom, egyik se égett be. A céges monitorom se, pedig az már jó 6 éves, és egy olcsó vacak."

Hát én itt eléggé konkrétan látom még szemes mobiltelefon fényképen is szürke háttéren az ikonokat, de még a monitor közepén a függőleges csikot is, ahol az egymás mellé helyezett 2 ablak szegélye volt:Az lehet, hogy fél óra filmezés után megszűnik, de még így is eszméletlenül irritál, hogy addig viszont ott van. Ha normális kontrasztaránnyal és megfelelően kalibrálva használod a kijelződet akkor az ilyen sajnos marha gyorsan kibukik, mert iszonyat feltűnő. Emiatt leszoktam az ikonosdiról tálcán, és visszatértem a régi feliratos gombos verzióra.

"Én se szeretem a csoportosított ikonokat, és én is a tálcán váltok taszkot. Ez nem tudom miért probléma. Csak azokat a programokat kell kitűzni a tálcára, amiket napi szinten használsz. A többi mehet a start képernyőre, vagy használhatod a keresőt is."

Ha nem csoportosítom, akkor a registryben össze kell húznom a gombok szélességét a felére, különben nem férnek ki ultra-widescreen monitorra a naponta használt ikonok mellé az aktívan futó alkalmazások gombjai, úgy meg szarnak pofon effektus, mert látok egy ikont, az ablak fejlécének az első betűjét, meg három pontot és vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. iponsanyi
2017.04.20. 17:13
Hihetetlen, mekkora bonyodalmakon és tanulási folyamaton kell átmenni, hogyha valaki a 7/8-ról a 10-re vált. Ne adj Isten meg kell jegyezni egy új helyet, vagy máshová, máshogyan kell kattintani, mint eddig. Attól még ugyan úgy ott van a szádban minden funkció. A kezdőknek lényegesen érthetőbbek az újítások, csak hogy ne levegőbe beszéljek: nővéremék kaptam tőlem ajándékba egy Kaby Lake gépet a régi Intel Celeron 10+ éves csoda helyett, amin még az XP döcögött. Tíz perc múlva mind a hárman a családból úgy használták, mintha évek óta Win10 menne a gépen. Pedig egy szót sem szóltam, csak annyit, hogy olvassanak el és nézzenek meg mindent jól, mert ez egy teljesen más rendszer, mint amihez szoktak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim ipons...
2017.04.20. 17:42
"Attól még ugyan úgy ott van a szádban minden funkció."

Ja, olyannyira, hogy 92 óta nem használtam ennyi parancssort, mert kényelmesebb gépelni, mint kiigazodni ezen a személyiségzavaros foson. Eddig volt egy vezérlőpult, most van ami a vezérlőpultban, van ami a gépházban, meg van ami hirtelen sehol sincs. Így egyszerűbb a wmic mint a kattintgatás, de lassan már ott tartok hogy notepad helyett is copy con-t használok powershellben, mert szarik rá az angol Windows, hogy nekem UTF-8-ba kellene elmenteni a txt-t, akkor is ASCII-be menti. Angol Windows nélkül meg a Win10-re való frissítés totálisan értelmetlenné válik, mert régiókorlátosak a felhasználói élményt leginkább érintő változások.

A MUI appokból meg elegem van, egyszerűen nem asztali környezetbe valók, erre egyre több van belőlük. Annyira fapados, zéró funkcióval rendelkező játékszerek, hogy a legalapvetőbb dolgokon felül nem alkalmasak semmire, ezt a pár alapvető dolgot pedig egy olyan szinten képernyőhely-pazarló felületen helyezik el, hogy az üres nagy semmibe két GUI komponens közé ki lehetne rakni olvasható betűméretben a János Vitézt az elejétől a végéig. Tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a juhászbojtárra, és elértünk a következő ikonig.

Addig rendben van, hogy erre szükség van egy 5 colos kijelzőn, ahol az ujjaddal elfoglalod ennek a felületnek a jelentős részét használatkor, így egymástól távolabb kell elhelyezni a kezelőfelület elemeit, de ugyanennek semmi keresnivalója egy asztali gépen, ahol ezt egyszerűen nem lehet komolyan venni egérrel, 24+ colos monitoron egy ténylegeseb desktop PC-re tervezett program mellett.

Egy nyamvadék szövegszerkesztőben megírt widescreen monitorra való 30 pixel magas sávba kétsoros elrendezéssel elhelyeztem a számítógépem összes rendszerinformációját nem csak átlátható, de interaktív módon, egy sajátgépnyi meghajtóval betűjel/szabad hely/írás/olvasás indikátorokkal, lomtárat, processzor terhelést hőmérséklettel alkalmazás kiíratással %-os terhelés értékkel, GPU/VRAM terhelés/órajel/hőmérséklet infóval, szabad memóriával, ébresztőórás dátumos órával, gmail bejövő olvasatlan levelek megjelenítésével dropdown menüben, a következő napszak ill. következő nap időjárás infóját, egy 9 keresőmotort támogató szövegbeviteli mezőt, ami a találatokat az alapértelmezett böngésződben nyitja meg, egy akku töltöttség kijelzőt %-kal és hátralevő idővel, meg egy hálózat figyelőt vezetékesen IP cím és fel/letöltési sebesség kijelzéssel, wifin SSID, sebesség, le/feltöltött adatmennyiség, jelerősség kijelzéssel.

A Microsoft egy 30 pixel magas sávban elhelyezte 4 ikon 80%-át skype-ban, aztán egy újabb 30 pixel magas sortöréssel jön a partnerlista.

Csupán csak ennyi az ellentét az én elképzelésem és a Microsoft elképzelése között, hogy milyennek kell lennie egy GUI-nak.

Én megpróbáltam esélyt adni neki, de megszabadultam tőle, és semmi nem vesz rá arra, hogy újra használjam, amíg nem szedik rendbe!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BiroAndras Asagr...
2017.04.20. 18:58
Az ami neked van az nem Win10 szerintem.
Nálam van neve is az ikonoknak, meg minden. Eltalálás alatt pedig azt értem, hogy az egérral ezerszer könnyebb rákattintani, mint a régi start menüben, mivel szép nagyok. És nem csúsznak el az ikonok, ha új program települ, hanem a végére kerül a listának. Sőt, automatikusan ki se rak semmit, így nincs annyi szemét.

Nekem 49 colos a monitorom, és nincs gondom a nagy ikonokkal. Ez persze ízlés dolga is. De hacsak nem akarsz sok száz ikont egyszerre, akkor nem látom a problémát.

A két dimenziós listának az az előnye, hogy azonos ikon méret mellett kisebb távolságot kell megtennie az egérnek. Meg persze több is fér ki a képernyőre.

Én a képeden nem látok semmi beégést, akárhogy erőltetem a szemem. Milyen monitord van ami be tud égni? LCD elvben nem csinál ilyet. Valami plazmád van?

Hány programot használsz egyszerre, hogy nem férnek ki?
Most a céges 24-es monitoron megszámoltam, kb. 8 ablak teljesen jól elfér. Amúgy meg a megnyitott programok mindenképp ott vannak, tehát azon nem spórolsz. Ami meg nincs rendszeresen használva, azt nem kell odarakni, arra pont jó a start képernyő is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BiroAndras Asagr...
2017.04.20. 20:35
Nem tudom mi az amit nem találsz, minden ott van. Ha még nem win10-et használsz, hanem win8-at, akkor valóban van némi tudathasadás. De azért abban is el lehetett bodgulni.
Én már nem is emlékszem mikor kellett utoljára a régi vezérlőpult. Parancssort akkor használok, ha a hibernációt kapcsolom ki (+16GB hely az SSD-n), mert azt csak úgy lehet.

Amúgy gyakorlatilag minden beépített alkalmazás lecserélhető. Nálam intéző helyett Total Commander, Notepad helyett Notepad++, képnézőnek xnview, filmre Mediaplayer Classic (bár a beépített se rossz). Más azt hiszem nincs is, a többire jók a beépített progik. Például a gyári pdf olvasó kifejezetten jó. Levelezőből is a gyárit használom, mert az sokkal stabilabb és gyorsabb, mint a többi, és ugyan fapados, de ebben nincsennek nagy igényeim.
Egyébként meg amikor az MS jó segédprogramokat intergrál a windows-ba, akkor meg jól beperelik, hogy visszaél a helyzetével, és megöli a konkurenciát.
A GUI-nak nem az a dolga, hogy tömve legyen mindennel, hanem hogy jól átlátható és intuitív legyen([LINK],[LINK]). Sok információ kis helyen csak a kockáknak kell, akik nem az elsődleges célközönsége a windows-nak.
Én se értek egyet mindennel amit az MS csinál, de ettől még simán tudom használni a windows-t. Szinte minden része átalakítható/lecserélhető, úgyhogy ha nem tetszik valami, általában meg tudod oldani. Akár a régi start menü is visszahozható, ha minden áron az kell.

Egyébként most nézem, hogy itthon a start képernyő sokkal szegényesebb, mint a cégnél. Ott már fent van a Creators Update, lehet, hogy amiatt. Na ennyit használom a start képernyő dolgait, hogy fel se tűnt a különbség eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim BiroA...
2017.04.20. 21:27
Egy olyan cikk alatt, aminek az a hírtartalma, hogy a Win7 és a 8.1 nem kap több frissítést új procival, és a harmadik hozzászólásnál hangot adok annak, hogy ezzel inkább terelnek Linux mint Win10 felé még jó hogy nem Win10-em van.

"Én a képeden nem látok semmi beégést, akárhogy erőltetem a szemem. Milyen monitord van ami be tud égni?"

Pedig elég egyértelmű, váltogass a két kép között, ha így sem látod a különbséget kalibráld a kijelződet:LG 34UM68-P

"Hány programot használsz egyszerre, hogy nem férnek ki?"

Nem programot, ablakot. Ha a futó programok ablakainak széles feliratos gombjai mellett ki lennének tűzve a nem futó programok ikonjai, akkor egyszerűen nem férnék ki. Ráadásul kis ikonokkal, nem nagyokkal.

"Ami meg nincs rendszeresen használva, azt nem kell odarakni, arra pont jó a start képernyő is."

Nem, nem jó, mert nincs startképernyőn jumplist, ezzel kezdtem. Minden olyan programot ki kellene tűznöm, amit üresen jóformán meg se szoktam nyitni, hanem egy jumplist elem megnyitásával. Ilyen a Foobar playlist, a java app, a mappák, stb.

A javaslataiddal így néz ki a tálcám (a kép nagyítható):
Se nem "jól átlátható", se nem "intuitív", és még nincs egyetlen slack/teamviewer/akármi ablak a tálcán.


"A GUI-nak nem az a dolga, hogy tömve legyen mindennel, hanem hogy jól átlátható és intuitív legyen."

Szerintem ez elég átlátható, a felsorolásom minden elemét tartalmazza az akkun kívül, mert most nincs szünetmentes tápom amihez kellene (a kép nagyítható):"Sok információ kis helyen csak a kockáknak kell, akik nem az elsődleges célközönsége a windows-nak."

És? Ha tőlem számon kérik, hogy miért nem csipázom a Win10-et, akkor az egyéni szubjektív megítélésem szerint fogom megírni a kritikát, nem aszerint, hogy gémer pistának vajon mennyire felel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Asagr...
2017.04.20. 21:49
Csendben megjegyzem, hogy én sem látom a beégést
Pedig tudom mit kell keresnem, mert a munkahelyen be van égve a kijelző, majd lefotózom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim ChoSi...
2017.04.20. 21:56
Sajnos új képet nem tudok készíteni róla, már eltűnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras Asagr...
2017.04.21. 12:49
Ha jobban tetszik a Win7, mint a Win8, akkor a Win8-ról Win10-re váltás nem kéne probléma legyen. A Win10-ben visszahoztak egy csomó Win7-es dolgot kicsit más formában. A GUI is sokkal kiforrottabb, és egységesebb, nem olyan felemás, mint a Win8. Nézd meg a képeket pl. itt : [LINK]
És vannak még hasznos trükkök, például a Windows gombra jobb kattintva előjön egy menü amiben a vezérlőpult leghasznosabb funkcióit közvetlenül el lehet érni.

A beégést így se látom, de mondjuk a céges monitorom elég vacak, otthon meg nem néztem. Az internet szerint az LCD-k nem tudnak beégni, de az olcsóbb IPS paneleken átmenetileg megmaradhat a kép. Én jó sok LCD-t használtam már, de még sose találkoztam ezzel a jelenséggel. Plazma TV-n igen, de az teljesen más. Úgy tűnik csak nem volt szerencséd ezzel a monitorral. 34 colos IPS 150-ért elég olcsó, lehet, hogy ez a magyarázat.
Viszont az ikonokon kívül egy rakás más dolog is fixen kint van, szóval ez még mindíg nem elég jó indok. Azt tudom javasolni, hogy állítsd be a tálcát eltűnősre.

Win10-en van jumplist a start képernyőn, így nem kell az összes létező programot kitűzni, csak azt, amit folyamatosan használsz.

Azok az adatok amiket az utolsó képen mutatsz nagyon keveseket érdekelnek, nincs értelme gyárilag kirakni. Csak összezavarná az átlag júzert és a helyet is foglalná.
Ha neked ez kell, semmi gond, könnyen megoldható.
A bajom annyi volt csak vele, hogy te azt szeretnéd, hogy alapból így legyen, legalábbis nekem így jött le.
Régen nekem is ki volt rakva mindenféle hasonló adat, de leszoktam róla, mert nem kell állandóan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim BiroA...
2017.04.21. 13:59
Eddig még nem volt olyan LCD panelem, amin ne égtek volna be statikus grafikus elemek. Persze egyik se permanensen, de az ideiglenes szellemkép is baromira irritáló, ahogy azt már mondtam.

Tálcát nem tudom automatikusan rejteni, mert minden alkalommal mikor előhozod majd elrejted, a Windows újraméretezi az ablakok által elfoglalható területet (hogy ne tudja fedni a tálca az ablakokat), ez pedig azt eredményezi, hogy az utolsó képen található információs sáv dedikált képernyőterületét is felülírja, és onnantól fedik az ablakok. Az ablakok által elfoglalható képernyőterületnek statikusnak kell lennie, hogy alul a tálca, felül az információs sáv mindig látható maradjon.

Egyáltalán nem azt akarom, hogy a Microsoft akár hasonlót is csináljon, tök felesleges, ha egyszer nélkülük is meg tudom csinálni. A lényeg ott van, hogy akkora különbség van a Microsoft és az én elképzelésem között, hogy milyennek kell lennie egy asztali számítógépre való program vizuális megjelenésének, hogy összeférhetetlenségi gondokkal küzdök emiatt Win10 használat közben. Jó, nagyját le lehet cserélni 3rd party alkalmazással, ahogy azt említetted is, de ezzel szabotálod azt a szinergiát, amit a Microsoft a Windows 10 ökoszisztémával elérni szándékozott, így csak egy újabb indokot szolgálsz arra, hogy miért felesleges 10-re váltani, ugrott egy újabb Win10 feature, ami miatt érdemes lenne. De ha ennek a szinergiának a megtartása mellett is döntenék, irritálják a szememet a grafikus elemek, a félig start menü, félig startképernyő akármijüket a hátam közepére se kívánom, se a Cortana, se az App Store nem jó semmire Magyarországon, de ha valótlan régiót adok meg akkor meg más régióhoz kötött dolgokkal akadok össze (nyelvi beállításban nem tudom rábeszélni a programokat, hogy ne angol billentyűzetkiosztást használjanak, állandóan nekem kell manuálisan váltanom vissza magyarra, konkrétan 2x fordult elő, hogy USA régiót beállítva nem tudtam EU régiós licenceket aktiválni, és az UWP is rendre amerikai szerverekre dob stb.), és még 1000+1 olyan idegesítő dolog van, ami miatt elvből nem fogom fő rendszerként használni ezt a valamit, mert minél több dologra használok 3rd party megoldást, annál kevesebb okom marad az új Windowst használni, mert ha egyenként iktatom ki az új Windows feature-öket akkor minek egyáltalán azt használni?
A régin is meg tudnám teremteni ugyanazt a környezetet, a régit meg már ismerem.

Ez kábé olyan, mintha úgy akarnál Linuxra váltani, hogy utána wine-nal használnád tovább a megszokott Windows programok többségét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Asagr...
2017.04.24. 13:43
Furcsa ez a beégős dolog. Megkérdeztem a rendszergazdánkat is, de ő se találkozott még vele.

A Windows-t kb. 1 milliárd ember használja. Nem lehet olyanra megcsinálni ami mindenkinek tetszik. Nekem se tetszik benne minden, de meg lehet szokni.
3rd party alkalmazások meg mindíg voltak, ezen nem kell fennakadni. Már DOS alatt is Norton Commander-t használtunk, nem a gyári parancssort. Az OS-nek nem feladata, hogy az ég világon mindent tökéletesen megoldjon. Annyit kell tudnia, hogy alapszinten használható legyen a többség számára. Viszont, attól, hogy egyes funkcióit lecseréled még nem fölösleges váltani. Egyrészt csillió dolog történik a háttérban, amit nem látsz, de nagyon fontos. Biztonság, stabilitás, sebesség, modern technológiák támogatása, stb. Másrészt a GUI-ból is marad épp elég.
Azért nem értelek, mert Win8-at használsz. Ha Win7-ről nem akarnál átállni, az valamennyire érhető lenne. Viszont a Win10 GUI csak annyiban különbözik a Win8-tól, hogy benne van egy rakás dolog amit hiányoltál. És elég jól testreszabható, lehet a Win7-hez hasonló start menüje, vagy Win8-as start képernyője is. Mindkettőtől különbözik persze, de mostanra egész használható lett.
A Cortana nem működik, de az csak egy fícsör a sok közül. Az AppStore viszont nekem tökéletesen megy, azzal nem tudom mi a bajod. Vettem is már egy-két programot.
A GUI is sokkal egységesebb Win10-en, szóval ha a szépérzéked zavarja a felemás kinézet, akkor megint csak érdemesebb lenne váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!