iPon Hírek

A Microsoft megerősítette: lesz Game Mode Win10 alatt

Dátum | 2017. 01. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 10 Creators Update egy újabb érdekes funkciójáról lebbent fel a fátyol, ami a Game Mode nevet kapta, elsődleges célja pedig az, hogy a rendszer erőforrásainak hatékony menedzselésével biztosítson minél zökkenőmentesebb játékélményt a gamerek számára. A Game Mode szolgáltatás érkezését a Microsoft Xbox csapatának egyik tagja, Kevin Gamill erősítette meg a Windows Central munkatársainak adott nyilatkozatában, így néhány technikai részletre is fény derült. A Game Mode egy hasznos újítás lesz, ami mind az UWP, mind pedig a Win32 alapú alkalmazásoknál ki tudja fejteni jótékony hatását, amennyiben aktiválják.
Lényege abban rejlik, hogy játékok futtatásakor a rendszer erőforrásaiból amit csak lehet a játéknak ad, magas prioritással, így a háttérfolyamatok sokkal kevésbé tudják elszipkázni az erőforrásokat, ami pozitívan hat a játék futására. Itt lényegében arról van szó, hogy a teljesítmény kiszámíthatóbb, konzisztensebb lesz, azaz a kisebb akadásoknak is búcsút lehet majd mondani, amelyek sokszor egy-egy háttérfolyamat megnövekedett erőforrás-igénye miatt jelentkeztek. Aktív Game Mode mellett nem magasabb FPS értékekre, hanem sokkal egyenletesebb teljesítményre és sokkal kevesebb „eldobott képkockára” számíthatunk.
A Game Mode funkciót az Xbox One játékkonzol ihlette, célja pedig az, hogy minél jobb játékélményt nyújtson a Windows 10 alatt játszó gamerek számára. Magát a funkciót egyébként az Xbox Game Bar ablakban lehet aktiválni, így aki korábban letiltotta az Xbox Game Bar-t, előbb újra aktiválnia kell, csak ezután férhet hozzá a Game Mode funkcióhoz. A Game Mode működése természetesen automatikus lesz, vagyis játék futtatása után, illetve akkor, ha a játékablak elveszíti a fókuszt, automatikusan visszaadja a rendszer-erőforrásokat a háttérfolyamatoknak, így a PC játékon kívül is rugalmas marad. A Microsoft szerint a funkció támogatását nem kell külön implementálni az adott játékba, de a cég természetesen együttműködik a játékfejlesztőkkel annak érdekében, hogy az újítás minél hatékonyabban működhessen. A Windows Insider Program résztvevői a 15019-es buildtől kezdve próbálhatják ki a Game Mode-ot. Szélesebb körben majd csak tavasszal, a Creators Update megjelenését követően válik elérhetővé az újítás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. pdx06
2017.01.26. 16:14
Ezt mondjuk már korábban is kitalálhatták volna. Nem lett volna egy nagy dolog olyan funkciót amelyet bekapcsolva kilő minden játék közben szükségtelen memóriazabáló alkalmazást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Merwenus
2017.01.26. 16:26
Fantasztikus. 2017-re összehoznak egy olyan módot, aminek akkor volt értelme mikor a gamer gépekben nem 16gb memória volt meg core i7. Az igazi gamer gépeknél konkrétan semmi hatása nem lesz, mert a VGA nem lesz gyorsabb tőle, viszont régen, mikor még proci és memóriaéhesebbek voltak progik ez nagyon nagyot ütött volna, így viszont...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. SeaQR
2017.01.26. 16:35
Tavaly? Vagy tavalyelott? - volt egy bugos jatek aminel low-ra kellett allitani a prioritast, kulonben folyamatos akadozasokat produkalt, mert ossze akart csuklani alatta a win10. Talan mas is talalkozott vele. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mejoc
2017.01.26. 16:44
Xbox Game Bar Nagyszerű, még egy ****ral több, ami megakasztja a játékot. Jók ezek a kötelezően telepítendő koncepciói a Microsoftnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2017.01.26. 22:10
A beígért aero jobban érdekel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer Merwe...
2017.01.26. 22:11
Ezzel a kommenttel 100%-ban egyet tudok érteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim
2017.01.27. 04:25
Steam statisztikákat elnézve nem mindenkinek telik i7-re, szóval ez a prioritáskezelés üdvözlendő dolog. Még csak azt sem lehet rá mondani, hogy feladatkezelőben is beállítható, így felesleges, mert teljesen automatikusan váltja, ha a játék van előtérben.

Persze még mindig jobb megoldás, ha a háttérben feleslegesen futó programokat egyszerűen csak bezárná a játékos, de pontosan az elterjedt temérdek mennyiségű RAM miatt elkényelmesedve nem szokott senki bezárni semmit, amíg úgy véli, hogy azzal még aznap foglalkozni fog, szóval ennek az újításnak pontosan most van itt az ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BiroAndras
2017.01.27. 14:43
Egy rendes gamer PC-nek sose okozhatott gondot a játékok futtatása.
Ez inkább a belépő szintű gépeknél lehet hasznos. Ma nagyon divatosak a kompat gépek, notebook-ok , tabletek, amik éppen csak elbírnak az igénytelenebb játékokkal, úgyhogy lehet, hogy pont most van itt az ideje ennek a fícsörnek. Egyébként is ma sokkal több folyamat fut a háttérben, mint régen, és a CPU teljesítmény is stagnál évek óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2017.01.27. 18:40
Nem szaladgál mindenki gamer pc-vel a hóna alatt. Sokaknak alapgép van és abból próbálja kipréselni a maximumot. Azt se mondhatnám hogy ilyen módon sokkal rosszabbul jár az ember, és sokkal több dologról marad le, főleg a mai gyér játékfelhozatal mellett. Én is vehetnék gamer gépet 600 rugóért, de rohadtul sajnálom rá a pénzt, inkább költök rá évente X összeget, és akkor is szinten van a gép, persze nem 144 FPS-el, nekem elég a 44 átlag is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemethpete... BiroA...
2017.01.27. 20:03
Az UWP -s játékoknál, de különösen a Forza Horizon 3-nál jött elő, hogy az UWP-s alkalmazások beépített fájlrendszer titkosítása miatt az operációs rendszer erőforrást von el a fájlok betöltésénél. Mivel a FH3 egy open world játék, ezért folyamatosan tölt, ergó össze vissza akad a játék még 6-8-10 magos 32-64 GByte RAM-os TitanX Pascal szörnyetegeken is. Nem véletlen szerintem, hogy ezzel a játékkal mutatja be a Microsoft ezt a játékmódot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2017.01.27. 22:10
Az egyik szemem sír, a másik nevet... Egyrészt örülök ennek a dolognak, másrészt meg csodálkozom, hogy MS-éknél hogyan lehetnek ennyire lassúak és érdektelenek...

Nem game mód kellett volna, hanem performance mód, és az is úgy, hogy én vagyok az aki megmondja melyik alkalmazáshoz veszem igénybe és nem ők a nyomorék xbuziságukon keresztül.
Ugyanis nem lenne rossz ez a feature videószerkesztés közben, vagy amikor AutoCADezik az ember.

Lassan ott tartok, hogy vennem kell egy ssd-t mert annyit szarakodik a vinyóval bekapcsolásnál, hogy sokszor telítésbe viszi (100%) Ha meg az ember aktíválja a component kontrolt a tűzfalban és kézzel tiltogatja le a titokzatos windows alkalmazásokat az internetről, lerohad a keze.

Telepakolják a rendszert egy csomó marhasággal amire egyáltalán nincsen szükség, azt a gyanútlan user letiltja, mondván, hogy minek, de azért a letiltott marhaság csak tovább fut a háttérben... --> Erre messiásként kiadnak egy gamemódot... Gratulálok!

Miért érzem magam rabszolgának?? Miért nem a fogyasztó diktál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hgabi84
2017.01.29. 11:53
Sziasztok! Nem lesz rossz ez a Game Mode - mindennek örülni kell. De kifejezetten játékhoz már eddig is léteztek gyorsító-megoldások -> [LINK], a PC rendszerének pedig alapvető gyorsításához is számos gyorsító létezik már - ilyen például a Kerish Doctor legújabb verziójában is elérhető optimalizáló funkció! De a Windows 10 felhasználóknak a Defender TELJES kikapcsolása is sok gyorsító előnyt jelenthet - RÉSZLETEK ITT .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cathaya
2017.01.29. 12:42
Én pont a tegnap tettem fel az Insider Preview változatot egy másik lemezre valóban benne van a game mode.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BiroAndras Humbu...
2017.01.29. 14:59
Ha nem teljesen fostos a géped, akkor a háttérben futó folyamatoknak nem kellene gondot okozniuk.
Azt én is tapasztaltam, hogy a 4-5 éves belépő szintű procikon a win10 indokolatlanul sokat eszik. Erre a megoldás hogy visszaállsz win7-re, vagy veszel új gépet.
Azt viszont nem hiszem, hogy AutoCAD-et alsó kategóriás procival használnál, szóval ilyen problémának nem kellene lennie.
Az sokkal inkább gond, ha nincs SSD a gépedben. Erre ma már nincs mentség, bőven megfizethető az áruk.
Az is lehet gond, ha kevés a memória a gépben, és ezért sokat kell a lapozófájlt tekerni. 8-16 giga az ajánlott manapság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cathaya BiroA...
2017.01.29. 15:16
Nem csak a régi gépeken segít hanem az újakon is mivel a lag néha olyankor jelentkezik amikor játék alatt a Windows átcsoportosít futó folyamatokat a magokon, pont ezt akarják úgy megakadályozni hogy a folyamatok egy fix magon futnak és a játékok a többi szabad magon, persze ehhez jó ha minimum egy 4 magos procid van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!