iPon Hírek

A Microsoft nekiment a Google-nak

Dátum | 2011. 03. 31.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Csütörtöki beadványában a Microsoft azt kifogásolja, hogy a Google "lépések sorával" igazságtalanul korlátozza a piaci versenyt. Érvelésük szerint a Google megakadályozza, hogy más keresőmotorok hozzáférhessenek a Youtube videó megosztó portálon lévő tartalom pontos adataihoz és a könyvkiadóktól átvett tartalmakhoz. Kifogásolják azt is, hogy a Google nem engedi, hogy a fogyasztókról oldalain összegyűjtött adatokat más honlapokon felhasználják, illetve, hogy az a potenciális vetélytársak reklámköltségeit is felsrófolja. A Microsoft továbbá azzal vádolja a Google-t, hogy megakadályozza a többszörös keresőpanelek beillesztését a honlapokra. Először fordult elő, hogy a Microsoft valamelyik vetélytársa ellen versenyjogi eljárást kezdeményezzen. Korábban számos vizsgálat indult a Microsoft piaci magatartása miatt az Egyesült Államokban és Európában. A vállalatot eddig összesen 1,68 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Európai Bizottság versenyjogi szabálysértések miatt.

Korábban három kisebb európai vállalat - köztük a Microsoft egyik leányvállalata - indított eljárást a Google ellen az Európai Bizottságnál.

A Google szóvivője, Al Verney a beadványra reagálva elmondta: "részünkről folytatjuk a konzultációkat az Európai Bizottsággal, és a legnagyobb örömmel magyarázzuk el bárkinek üzleti működésünket".

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott: "az Európai Bizottság tudomásul vette a Microsoft beadványát, és az eljárási rendnek megfelelően értesíti a Google-t, illetve kikéri véleményét".

 Christopher Thomas, a Hogan Lovells ügyvédi iroda jogásza szerint a Microsoft panasza nyomán megnőhet az ügy fontossága. "Ha a Microsoft ad be indítványt, az egészen más. A három vállalat (.

..) nem rendelkezik ugyanazokkal az erőforrásokkal és azzal az elszántsággal, mint a Microsoft".

Thomas Vinje, a Clifford Chance jogi iroda trösztellenes részlegének vezetője szerint a Microsoft lépése megakadályozhatja azt, hogy a Google egyezségre jusson a bizottsággal a korábbi beadvánnyal kapcsolatosan. "Már a kért előzetes vizsgálat is hat hónappal tolhatja el a megállapodást" - tette hozzá.

Korábban a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó források arról számoltak be, hogy a Google és az Európai Bizottság egyezség megkötését tervezik, bár konkrétumok még nem születtek a kérdésben.

A Google Európában az internetes keresők piacának 90 százalékát uralja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. gebana
2011.03.31. 20:21
ez a hajó már elment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. neofery
2011.03.31. 20:38
A Google szerintem,de ez csak az én kis buta véleményem.Tehát szerintem hamarosan meg fog fingatni mindenkit.Értsd úgy ahogy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Saint
2011.03.31. 21:26
Tápos Csibe $
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. lackoo1111
2011.03.31. 21:29
Nem lesz jó vége ennek a nagy Google uralomnak .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajcsi1975
2011.03.31. 21:36
és ez mind semmi!

A teljesen aktuális operámban nem jelenik meg a gmail felülete normálban , csak akkor ha egyszerűsített nézetbe kapcsolok , valamiért az az érzésem hogy ezzel is a krómnak csinálják az utat.

Nem hinném hogy az opera annyira elavult lenne hogy a gmailt nem tudja megjeleníteni teljes pompájában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ossyni
2011.03.31. 21:43
lajcsi1975
frissítsd a flash playered meg a frameworkot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ossyni
2011.03.31. 21:47
Azért nincs vetélytársa a googlénak mert a legjobb.
Baxottul utálom minden kereső oldalon fullra nyomja a felesleges infót, reklámot.

Egy időben még a Yahoo volt vetélytárs ma már az sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csigabigaf
2011.03.31. 21:48
Ez olyan mint az AvP.
Mindegy, ki nyer: Mi veszítünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2011.03.31. 22:42
Ezzel az erovel a Fideszt is fel lehetne jelenteni, mert monopol helyzetbe kerult. Mivel az EU elnoke is ezert maganal kell feljelenteni. De ha egyszer mindenki ezt akarta, akkor mi a problema. Aki nem szereti ne hasznalja, mas is scannelhet konyveket es elerhetove teheti oket ingyen, csinalhat ingyenes operacios rendszert, ingyenes GPS programot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Destroy666
2011.03.31. 22:49
@pjszilard: Itt nem ez a probléma. A komolyabb gond az, hogy a google visszatart olyan információkat, amit közkincsé kéne tennie (a licence szerződésében ez áll). Szóval saját maga szegi meg a saját szerződését, zzel a konkurenciát háttérbeszorítva.
A Google nagy vetélytársa a Bing, viszont még közel sem rendelkezzik akkora adathalmazzal, mint a google. Ez érthető is, hisz jóval késöbb indult. Szép letisztult kezelőfelülettel rendelkezik, gyors, és jobban szelektál, mint a google. Tény, hogy még pár év kell neki, amig megszedi magát, viszont akkor esélyes lesz rá, hogy lekörözi a googlét. A beadvány többek között ezért is került a bíroság elé, azaz, hogy egyenlő jogokkal induljon az MS a googleval szemmben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BillGetz
2011.03.31. 23:15
Akasztják a hóhért?
Eddig a M$ szart mindenkire és mindenkinek a jogaira, most nekik nem tetszik, ha más még nagyobb kutya lett?

A végén még muszáj lesz a böngészőjüket is megcsinálni úgy, hogy a szabványokkal kompatibilis legyen.
Hallatlan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm BillG...
2011.03.31. 23:16
Vagy ne legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!