iPon Hírek

A Microsoft stratégiája a táblák piacán

Dátum | 2011. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft érdekes stratégiát készített, amellyel a vállalat arról próbál gondoskodni, hogy a Windwos 8-as tábla PC-k megjelenésével a készülékek és azok gyártói megfelelő esélyekkel indulhassanak a piacon, azaz képesek legyenek felvenni a versenyt a rivális gyártók megoldásaival. Jövőre egy rendkívül zsúfolt piacon kell majd helytállniuk a Windows 8-as tábláknak, ami nem lesz könnyű, a Microsoft ezért valamelyest előkészíti a terepet.

A stratégia alapján úgy tűnik, hogy a WOA (Windows on ARM) platform esetében a tajvani gyártók csak a másodhegedűs szerepét kapták, legalábbis az ipari források legfrissebb információi alapján ezt szűrhetjük le. No, de mi a stratégia lényege? A Microsoft ötlete alapján a három nagy ARM SoC gyártónak, azaz az Nvidiának, a Qualcommnak és a Texas Instruments-nek választania kell a notebook/tábla gyártók közül egy fő és egy mellékpartnert, akikkel aztán együttműködhetnek a fejlesztéssel kapcsolatos munkálatokban. Ezzel a stratégiával biztosítható, hogy erős, ütőképes készülékek születhessenek, amelyek jó eséllyel indulhatnak a rivális megoldások ellen, ugyanakkor az is korlátozhatóvá válik, hogy hányféle Windows 8 alapú tábla kerüljön forgalomba. Az okok mögött szerepelhet az is, hogy a kevesebb gyártó között jobban, hatékonyabban felosztható a piac. Hogy a stratégia bejön-e? Ez idővel kiderül. Találgatások helyett inkább nézzük, melyik gyártó melyik noteszgép gyártót választotta elsődleges, illetve másodlagos együttműködő partnerként.

A Qualcomm a Samsung Electronics és a Sony mellett tette le a voksát, míg a Texas Instruments a Toshibával és a Samsunggal fog együttműködni. Az Nvidiának elsődleges partnerként a Lenovo jutott, míg a másodlagos gyártó az Acer lesz. Az elsődleges gyártók között tehát a Samsungot, a Lenovót és a Toshibát találjuk. Érdekesség, hogy az ASUS, aki az Nvidia Tegra sorozatú SoC egységeinek legnagyobb felhasználója és a noteszgép piac ötödik legnagyobb szereplője, kimaradt a projektből.

A fenti felsorolás egy érdekességet is tartalmaz: a Qualcomm és a Texas Instruments egyaránt a Samsungot választotta – előbbi elsődleges, utóbbi pedig másodlagos partnerként. Ez azért van, mert a Samsungnak komoly technológiai erőforrásai vannak és vezető szerepet tölt be mind az okostelefonok, mint pedig a nem-Apple tábla PC-k szegmensében. A másik érdekesség az, hogy az Nvidia a Lenovót választotta elsődleges partnerként. Utóbbinak az az oka, hogy a Lenovo komoly előnyökkel rendelkezik a kínai piacon, így a cég mindenképpen vonzó választás.

Időközben az elemzők is hangot adtak már véleményüknek, amelyben azt ecsetelik, hogy a Windows 8 nem lesz népszerű a piacon, legyen szó az asztali számítógépek, vagy akár a táblák szegmenségről. Hogy a táblák piacán beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a fent felvázolt stratégia, az idővel kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. polarx
2011.12.07. 11:53
Szerintem se lesz népszerű. A kinézet még hagyján. De nagy nehezen kiadtak a vista után egy jó os-t a win7-et a cégek iskolák vagy akár otthoni userek java része még win7-re se váltott ők már ezt is leváltanák egy win8-al ami kb cégeknél iskoláknál is szinte használhatatlan. MINEK? ja meg a pletykák szerint kevesebbet is fog enni ami vonzobb lehet. hát nem tudom.. a marketing része lehet vonzó benyögni egy ilyet hogy win7 szarul futna nállad? a win8 majd jól fog futni.. ja persze. Max TÖBBET nem fog enni de szerintem kevesebbet se. A win7-nek is az első hivatalos bétája a pre betákhoz képest már érezhetően lassabb volt. Majd a végleges ha nem is a vista sebességét érte el de azért sokkal jobb eredményt nem kaptunk. Jó persze a rendszer maga stabil meg semmi bajom vele de most szívesebben használok lassan 2.ik hete ubuntut.

Ja igen és amúgyis is miért MS "diktál" amikor még semmit nem tett le az asztalra ebben a szegmensbe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2011.12.08. 17:37
Két hét és máris bordó köntösben szürcsölgeted a whiskyd a kandalló előtt?D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!