iPon Hírek

A mikrobiom lesz az új „ujjlenyomat”?

Dátum | 2015. 05. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amikor ujjainkkal megérintünk egy felületet, jellegzetes mintázatot hagyunk hátra a bőrünkről átkerülő zsírok és olajok által. Egyúttal apróbb bőrdarabokat is elhullajtunk, amelyek tartalmazzák DNS-ünket. Ezen kívül hátrahagyjuk mikrobiomunk, vagyis a rajtunk (és bennünk) élő mikrobák egyes képviselőit is, amelyek a legfrissebb kutatások alapján korlátozottan ugyan, de szintén alkalmasak lehetnek azonosításunkra. Az elmúlt évek vizsgálatai világossá tették, hogy mindannyiunk egyedi jellegzetességeket hordozó mikrobiális közösségnek ad otthont testében, illetve annak felületén. Bár az emberi mikrobiomot mindenkiben nagyjából hasonló fajú mikroorganizmusok alkotják, ezek pontos létszáma és genetikája erősen függ a gazdatesttől, magyarázza Curtis Huttenhower, a Harvard szakértője. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy a bennünk élő mikrobák genomjának apró eltérései révén szintén lehet-e azonosítani az egyes embereket, ahogy az ujjlenyomat és a humán DNS alapján ez megtehető. Egyes kutatások azt sugallják, hogy ez valóban lehetséges. 2010-ben Noah Fierer, a Coloradói Egyetem kutatója és kollégái igazolták, hogy a billentyűzetről begyűjtött baktériumminták tényleg sokkal jobban hasonlítanak annak az embernek a bőrén élő baktériumokra, akitől erednek, mint az adott klaviatúrát nem használó alanyok mikrobáira. A tavalyi évben Simon Lax és Jack Gilbert, a Chicagói Egyetem kutatói pedig sikeresen beazonosítottak 18 önkéntest az otthonukban hátrahagyott mikrobák alapján. Lax és kollégája, Sean Gibbons nemrégiben újabb kísérletbe kezdtek. Napokon keresztül óránként mintákat vettek telefonjuk képernyőjéről, saját cipőtalpukról, illetve arról a padlóról, amelyen éppen álltak. Az elemzések alapján úgy tűnik, hogy mind a cipőtalp, mind a telefon elég mikrobát szed össze tulajdonosától annak nagy biztonsággal való azonosításához. Az is kiderült ugyanakkor, hogy ezeket a tárgyakat nagyon erősen befolyásolja a környezet. A cipőtalpon nagyon könnyen megragadnak a padlón található mikrobák, ami azért érdekes, mert elképzelhető, hogy ezek alapján vissza lehet követni az adott személy korábbi útvonalát. Arra kérdésre, hogy ezek az azonosító metódusok nagyobb populációk esetében is működőképesek-e, Eric Franzosa és Huttenhower igyekeztek választ találni. A vizsgálathoz a Humán Mikrobiom Projekt adatait használták fel, amelynek keretében a kutatók 120 ember különböző testtájairól vettek mikrobiális mintákat több alkalommal is. A különböző alkalmakkor levett mintákat egyénenként összehasonlították, és azt vizsgálták, hogy a meglehetősen változékony mikrobiom mely részei tekinthetők állandóak. Ebből minden önkéntesre konstruáltak egy egyéni kódot, és pár hónappal később ezen kód alapján igyekeztek összepárosítani a résztvevőket a frissen begyűjtött, névtelenül kezelt mintákkal.
A módszerrel csak a minták egyharmadát tudták egyértelműen egy-egy személyhez kötni, ami nem rossz eredmény, de egyelőre nem versenyképes az ujjlenyomat és a humán genom igazságügyi orvostani alkalmazhatóságával. Sokkal jobb eredményt tudtak felmutatni a kutatók azon kísérlet során, amikor csak a bélflóra mikrobáira koncentráltak. A mikrobiom ezen része meglepően állandó képet mutat, és az ez alapján történő azonosítás 86 százalékban sikeresnek bizonyult. Huttenhower szerint pontosabb genetikai adatokkal és jobb algoritmusokkal mindkét eredmény feljebb tornászható. A szakértő azt is hozzátette, hogy a módszer jelen formájában ugyan nem tökéletes, viszont közel tévedhetetlen. Ez annyit jelent, hogy bár a technikával nem mindig lehet a mintát egy konkrét személyhez kötni, ha a begyűjtött mikrobákat sikerül valakivel összepárosítani, akkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy azok valóban az illetőhöz tartoznak. A kutatók ennek ellenére nem gondolják, hogy a mikrobiom valaha is érdemben használható lesz az igazságügyi orvostanban. Ennek nagyon egyszerű oka van: ha mikrobákat hagyunk hátra bőrünkről, valószínűleg saját DNS-ünkből is „elpotyogtatunk” valamennyit, ezt pedig a génszekvenálás felgyorsulásával és olcsóbbá válásával sokkal egyszerűbb elemezni, mint a baktériumokat. A hasonló projektek viszont nagyon sokat segíthetnek a bennünk élő bakteriális közösség jobb megismerésében, és annak megértésében is, hogy az egyéni eltérések mögött milyen komplexebb egészségügyi és élettani okok állhatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. mikej95
2015.05.14. 19:36
Bélflórából 86% csak én érzem úgy, hogy ez nem fog működni egy bűnténynél, ha csak oda nem piszkítanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Petho2Atti...
2015.05.14. 19:55
De tele van a tököm, hogy mással nincsenek elfoglalva a "tudóskák", csak hogy MI ALAPJÁN azonosítsanak bennünket!! B... meg, hűűű micsoda megoldandó probléma ez!!!!

Vágóhídra szánt állatok és kísérleti nyulak vagyunk mind !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2015.05.14. 20:25
Pár napja még valami azonosító DNS-sel való arconspriccelésről volt szó, vagy miről. Valóban nagyon igyekeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gombabacsi
2015.05.14. 20:51
a CSI sorozatban már volt ilyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szilagyiv
2015.05.14. 20:58
És miért nem jó a vénaszkenner, ami már működik, elérhető és megbízható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller Petho...
2015.05.14. 21:42
Nem az eszközzel van a baj, hanem azzal, ha rossz dologra használják fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock
2015.05.15. 05:46
Az utolsó bekezdésből nekem az jön le hogy az igazságügyi orvostan-féle úton zsákutcába jutottak,viszont ebben a felfedezésben vannak még lehetőségek. És ha idővel ez alapján is lehet majd valakit vizsgálni,és rájönni hogy mi baja van?
Nem kell rögtön szabadkőműveszombizsidónácikat látni a dolog mögött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.15. 09:18
Pont ezt mondják a cikk végén maguk a kutatók is.

Ettől függetlenül a mikrobiom vizsgálata nagyon fontos, akár a diagnosztizálást is forradalmasíthatja, mivel a mikrobiom változása egyértelműen vizsgálható és viszonylag jó indikátora bizonyos betegségeknek. Ha erre rágyúrnának, sok a régi módszerrel nehezen diagnosztizálható betegség, könnyen és gyorsan beazonosítható lenne.

@Petho2Attila
Mitől félsz ennyire? Hidd el senki nem kíváncsi a kecske-poresz gyűjteményedre, arra sokkal inkább ha másokra veszélyes vagy. Ha nem vagy, akkor nincs miért aggódnod.
Mindenesetre az alufólia csákót ne felejtsd el felvenni felkelés után mert az illuminátus gyíkemberek a hold sötét oldalán lévő náci bázisról leolvassák a gondolataidat!!4!négy!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Petho2Atti... FaL
2015.05.17. 13:23
Ettől nem nekem kell tartanom, hanem a kibiceknek. Az igazság felszabadít. Mondá David Icke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!