iPon Hírek

A miniatürizálás újabb lépcsőfoka

Dátum | 2008. 10. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabb lépést tettek a mindössze atomi méretű számítógépek megalkotása felé az Osakai Egyetem kutatói. Egy friss fejlesztésűk, az ún. "atomtoll" segítségével ugyanis lehetővé tették a valóban atomonkénti "írást".

A tesztelés keretében sikeresen "felírtak" (bár pontosabb kifejezés lenne a "kialakítottak") egy félvezetőlap felületére két betűt ("Si", mint szilícium), együttesen mindössze 2x2 nanométeres méretben (ami kb. 40.000-red része egyetlen hajszálunk szélességének).

Masayuki Abe, a projekt vezető kutatójának meglátása szerint ezzel egyben egy végső határt is elértek - ő ugyanis nem kevesebbet mondott ki, mint azt, hogy "Ennél kisebb méretben nem lehetséges írni". (Különös, hogy a tudósok csak nem szoknak le a "nem lehetséges" és a "lehetetlen" kifejezésekről, holott az idő mindig rájuk cáfol; ki tudja, idővel talán szubatomi részecskékből raknak össze feliratokat későbbi kutatók...)

Ezt az atomi írást mindenesetre egy atomerő mikroszkóp hegyének segítségével valósították meg, amely a félvezető felületéhez kellően közel érve képes kicserélni az egyes szilíciumatomokat. A kutatócsoport véleménye szerint ezzel megnyílt az út a minden eddiginél parányibb számítógépek megalkotása felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. dusinnhht
2008.10.18. 21:19
Zzz, mihaly.hermann: Ez azért más, mert a szilícumnak gyémántszerkezete van, ami kicsit más, mint a fémeknél... ennek ugyanis van gyakjorlat haszna; pontosan lehet szennyezni a szilíciumot, ami ugye kissebb félvezetőket jelent...
LeeHegyi: Nem az írás a fontos, hanem a technológia. A felhasználási módja nem az lesz, hogy szöveget továbbítasz vele(bár titkosírásnak nemrossz...), hanem mint már írtam, pontosabban, azaz pontosan lehet szennyezni a szilíciumot, hogy olyanabb legyen a félvezető tulajdonsága, amilyet szeretnénk.
Lásd: Múltkor olvastam valahol: 12 atomból csináltak tranzisztort...
A cikk szerzőjének: A kutatók valószínűleg arra gondoltak a lehetetlennel, hogy ennek a technológiának ez a vége, a csúcsa. Nyilván más technológiával lehet még gyorsítani, fejleszteni a dolgokat(lásd: kvantumszámítógép).
Ha valamit rosszul írtam nyugodtan javítsatok ki, még csak elsőéve vagyok a fizikaszakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!