iPon Hírek

A mitokondrium lehet az öregedés kristálygömbje

Dátum | 2014. 02. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemrégiben publikált tanulmány eredményei szerint egyes élőlények várható élettartama fiatal felnőtt korban nagy pontossággal megjósolható lehet a mitokondrium működése alapján. Az eukarióta sejtek ezen aprócska erőművei energiatermelés közben reaktív oxigén molekulákat hoznak létre, amelyek károsítják a sejtszervecskét. Számos kutató szerint ez a károsodás a sejt, és ezen keresztül a szervezet öregedésének egyik leginkább meghatározó faktora. Meng-Csiu Tung, a Pekingi Biológiai Intézet sejtöregedéssel foglalkozó munkatársa 2008-ban sikeresen igazolta, hogy a mitokondriumokban a reaktív oxigén termelése nem akármilyen ütemben zajlik, hanem pár percenként 10 másodperces felvillanások jelzik a szabad gyökök keletkezését. Ezen felvillanások megfigyelése révén vizsgálhatóvá vált az egyes sejtszervecskék aktivitásának változása az adott élőlény élettartama során. Tung első tanulmányában rövid- és hosszúéletű (átlagosan 21, illetve 30 napig élő) fonálférgek mitokondriális felvillanásait hasonlította össze. Úgy találta, hogy két olyan életszakasz van, amikor a felvillanások üteme felgyorsul: az egyik ilyen eseményre fiatal felnőttkorban, a másikra az öregkor idején kerül sor.
A kutató először úgy gondolta, hogy a második felgyorsulás lehet a fontosabb, kiderült azonban, hogy ebből nem sok mindenre lehet rájönni. A mitokondrium működésének fiatalkori üteme (vagyis a felvillanások gyakorisága), illetve az élettartam közt azonban szoros összefüggés mutatkozott. Az átlagosan 21 napig élő férgek esetében ebben az életszakaszban mérhetően sűrűbbek voltak a felvillanások, mint hosszabb életű társaikban. Tung ezt követően további 29 különböző élettartamú fonálférgen végezte el a vizsgálatot, és az eredetileg megállapított összefüggés mindenütt használhatónak bizonyult. A kísérletek során kiderült, hogy a felvillanások üteme nem tisztán genetikai meghatározottságú, hanem attól is függ, hogy az egyes egyedek milyen körülményeket tapasztaltak meg korai fejlődésük során. Az ifjú korukban magas hőmérsékletnek vagy éhezésnek kitett példányok mitokondriumai például lassabban „villognak”, és ennek megfelelően ezek az állatok tovább is élnek. Ezek az eltérések még genetikailag teljesen egyforma, de különböző körülmények közt felnövő férgek esetében is kimutathatóak voltak. Ami még ennél is érdekesebb, Tung a mitokondrium működésének külső befolyásolása révén képes volt megváltoztatni a kísérleti alanyok élettartamát. Amikor a kutató különféle eszközökkel növelte a sejtszervecskében a keletkező reaktív oxigén mennyiségét, a felvillanások sűrűbbé váltak, a fonálféreg pedig rövidebb ideig élt, mint a beavatkozás nélkül tette volna. Jan Gruber biogerontológus szerint roppant érdekes tanulmányról van szó, amelynek köszönhetően egészen új utak nyílhatnak meg az öregedés vizsgálatának területén. A szakértő különösen izgalmasnak találta, hogy a mitokondrium működése nem egyszerűen lelassul, majd leáll az életkor előrehaladtával, hanem annak vége felé újra rendkívül aktívvá válik. Gruber szerint mindenképpen érdemes lenne megvizsgálni a sejtszervecskék ezen „hattyúdalát” és a mögötte álló okokat is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. benczeb90
2014.02.14. 21:24
Nagyon érdekes! Valahogy el kéne nyomni a szinglet oxigént amint az termelődik.

Az összefüggést e reaktív oxigén mennyisége és az élettartam között értem, azt viszont nem, hogy ez a felszabaduló oxigéngyök pontosan milyen biokémiai úton eredményez élettartamcsökkenést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. spdrfx bencz...
2014.02.14. 22:18
Mindenki csodalkozna ha pontosan ertened, ezt akarjak kideriteni lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. aAron_
2014.02.14. 22:36
Én meg azt nem értem, hogy az evolúció során miért így alakult ki. Számomra ez a működik teljesen logikátlan, meg maga az öregedés is, nem látom semmilyen előnyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. benczeb90 spdrf...
2014.02.15. 00:11
Ettől még igaz, amit ítam, nem értem. Az, hogy te se meg ők se értik, az mellékes ebből a szempontból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. benczeb90 aAron...
2014.02.15. 00:18
Fenn kell tartani a körforgást. Az élő szervezetek anyaga a halál után a lebontó szervezetek tápláléka lesz. A lebontás után az alapegységek pedig becsatlakoznak a táplálékláncba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Hawaii aAron...
2014.02.15. 02:29
Evolúciós szempontból elsősorban a faj fennmaradása a fontos, az egyéné kevésbé. A mutáció egyrészt kulcsa annak, hogy a faj bizonyos egyedei képesek legyenek megfelelni a változó környezeti kihívásoknak (pl. időjárási körülmények, ragadozók, vírusok... stb.), másrészt potenciálisan káros az egyénre nézve, mert többnyire nem előnyös kimenetelű. Ha az ember meg szeretné hosszabbítani az egyén élettartamát, netalán a természetes halál okainak teljes kiküszöbölésével, akkor annak feltételeit meg kell teremtenie és fenn kell tartania. Kezdetben fejlettebb orvosi gyógymódok, később valószínűleg mélyreható 'génmérnöki' beavatkozások által.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. peti198706...
2014.02.15. 03:45
Mehetek taichizni mindannyian a chi áramlása befolyásolható, amint a kutatók is kimutatták ámen. A többire pedig a szabad lelkű erdei templomosok(dats emlősök ) jöttek rá időszámításunk előtt jó pár évvel, s még mai napig is alkalmazzák, hogy megőrizzék az egyensúlyukat; testüket ami ideköti őket, s hogy tovább barangolhassanak a legfényesebb álomországukban válaszaik után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2014.02.15. 13:15
Evolúció szempontjából irreveláns, hogy 80 éves korodig mindened leépül, ha egyszer 30 évet sem élsz meg mert elrabol a viziló.

Nincs előnye az öregedésnek, de hátránya sincs. Ha egyszer továbbattad a génállományodat, megszületett az utódot, akkor evolúció szempontjából lényegtelen, hogy mi történik veled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim kisko...
2014.02.15. 13:29
Epigenetikai szempontból viszont egyáltalán nem mindegy hogy hány évesen nemzed az utódodat ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Narval
2014.02.15. 21:22
Hello!
Éppen evolúciós szempontból van értelme az öregedésnek/halálnak, ha már van utódod! Ugyanis, ha az ős elpusztul, akkor az utódnak nem kell osztozkodni a forrásokon (pl.: kaja). Nyilván azért felnevelni fel kell a gyereket. Egyébként egészen döbbenetes, hogy mennyi hasonlóság van az élő rendszer és a gazdaság/társadalom között. Ez a fajta megközelítés pl. teljesen hasonlít a nyugdíjrendszerre. (Nem politizálni akarok, ha a hsz-em ütközik a szabályokkal, akkor töröljék/cenzúrázzák nyugodtan a Tisztelt adminok.) Csak egyszerűen érdekes a párhuzam, és nagyon sok más területen is megfigyelhető ez.
Az oxigéngyökök a sejtben lévő molekulákkal reagálnak és károsíthatják azokat. Lipideket, fehérjéket és sokszor magát a DNS-t is. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy mi lesz akkor, ha ez utóbbit túl sok sérülés éri . Ezért van értelme antioxidánsok fogyaztásának, pl. C-vitamin. Persze ésszel!! Nem napi 10 grammot!
Bye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. benczeb90
2014.02.16. 09:15
Én napi kb 1-3 ezer mg szintetikus c-vitamint fogyasztok (tabletta/por), bár ennek ellenére évente 1-2x így is lebetegszem. Az a c-vitamin amit a boltok árulnak a rágók mellett, meg a Béres c-vitamin az tényleg jelentéktelen mennyiségű c-vitamint tartalmaz. Vannak olyan termékek, ahol egy egész levélnyit/maréknyit kell bevenni ahhoz, hogy egy másik termék egy szemében lévő mennyiségű vitaminhoz juss.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint bencz...
2014.02.17. 12:48
Azért azt remélem tudod, hogy nincs bizonyítva, máig vitatott dolog, hogy van-e egyáltalán pozitív hatása a betegségek leküzdése szempontjából a nagy mennyiségű C vitaminnak. Kontrollcsoportos vizsgálattal még nem sikerült bizonyítani. Placebonak mondjuk mindenképpen jó, én is néha szedek, ha félek, hogy megbetegszek.

A másik pedig, hogy rengeteg esetben a C vitamint tartalmazó élelmiszerek, táplálékkiegészítők nem tartalmaznak annyi C vitamint, amennyit feltüntetnek, mert a legtöbb esetben kutya sem ellenőrzi. Kivételt azok képeznek, amelyeket az OGYI bevizsgált. Ez tényleg így van, barátnőm ahol tanul egyetemen, ott az egyik tanszéken sokféle táplálékkiegészítőt vizsgáltak meg, és nagyon sok esetben a C vitamin tartalom töredéke volt a feltüntettek.

Mondjuk én meg az elmúlt 10 évben kétszer voltam beteg (1 influenza, meg egy lázas-hasmenéses valami romlott kajától), ugyanakkor több mint 10 éve nem jártam orvosnál. Ezt nem összevetésként, mert nem lehetünk egyformák, nem ugyanolyan körökben mozgunk, de ha a C vitamin annyira csodaszer lenne, mint ahogy egyesek előadják körlevelekben, bulvár cikkekben, akkor neked extrém gyenge immunrendszerednek kellene lennie az évi 1-2 betegséghez, amit viszont kétlek, főleg ha a 90 az a születési éved.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Zabal...
2014.02.17. 13:07
Szerintem nem kell extrém gyenge immunrendszer az évi két megfázáshoz, az influenza végigseper a bolygón tavasszal meg ősszel is. Ha szétnézek az irodában, olyan menetrendszerűen jön a járvány, hogy órát lehet hozzá igazítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk Zabal...
2014.02.17. 14:29
Nem csak az "üzemanyag" számít, hanem az életkörülmények is.
Alkohol, drog, cigaretta, túlzott szénhidrát bevitel, továbbá nem elhanyagolható a pihenés sem, amit az emberek 80%-a "nem tart be".
A probléma komplexebb ennél, ha módszeresen gyilkolod a szerverezeted, nincs az a C-vitamin ami segít rajtad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint Terro...
2014.02.17. 18:44
Nem azt mondtam, hogy extrém gyenge immunrendszer kell évi kettő megbetegedéshez, hanem azt mondtam, hogy ha olyannyira csodaszer lenne a C-vitamin, mint ahogy beállítják sokan, akkor napi kb. 1-3 ezer mg-al egy átlagos immunrendszerű fiatal felnőtt nem betegedne meg évi kétszer.

Nyilván ettől még elképzelhető, hogy az ilyen hatalmas mennyiségű aszkorbinsavnak van kedvező hatása a fertőzésekkel szemben, csak ugye nincs bizonyítva, de ha van is, ennek a hatásnak nem olyan mértéke van, hogy aki 60-200 mg-ot visz be naponta, az sokkal veszélyeztetettebb lenne, mint aki 1-3 ezret.

Ezt csak azért írom, mert sokan olyan bulvár cikkekből tájékozódnak, amik kb. azt adják be, hogy több ezer mg C-vitamin, és akkor hú de fasza lesz minden, a keményebb vonalasok még összeesküvést is gyártanak, amely szerint nincs szükség gyógyszerekre, az csak a gyógyszer cégek összeesküvése, mert valójában ott a C vitamin mint univerzális csodaszer mindennek a megelőzésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint Humbu...
2014.02.17. 18:45
Nyilván, én viszont azt látom problémásnak, hogy sokan olyan módszerekben hisznek, amelyeknek a pozitív hatását még nem sikerült tudományos módszerekkel bizonyítani. Ebből a C-vitamin kultusz a legenyhébb amúgy, mert az legalább nagy mennyiségben is ártalmatlan anyag, vannak meredekebbek is, lásd pl. lúgosítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!