iPon Hírek

A MIUI 9 kíséretében futott be a Xiaomi Mi 5X

Dátum | 2017. 07. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi egy új okostelefont és egy új rendszert is útnak indított. A vállalat lerántotta a leplet a Mi 5X-ről, ami többször is kiszivárogtatás áldozatává vált az elmúlt hetekben, és befutott ezzel a géppel együtt a MIUI 9, amire régóta vártak már a felhasználók.
Először vegyük górcső alá a Xiaomi friss szoftverét, a MIUI 9-et. Ezt a megoldást a szakemberek a Nougátra húzták fel. Itt a Xiaomi három kulcsfontosságú újítást emelt ki. Az első dolog, hogy a rendszer már automatikusan „kulcsszavakat” fog rendelni a készüléken található fényképekhez, és ezeknek a használatával lehet majd keresni. Lényegében a kép jellemzőit tudja felismerni a MIUI, így például a szelfi keresőszóra ki fogja listázni azokat a képeket, amiken egy személy arca dominál, a kékre pedig megmutat minden olyan fotót, amin a kék szín nagyobb mértékben megjelenik, és így tovább. Ennek köszönhetően könnyebben meg lehet találni bármilyen fényképet egy ömlesztett galériában, ahol akár ezernél is több felvétel található. A MIUI 9 második kiemelkedő újdonsága a Smart alkalmazásindító. Ez képes arra, hogy elindítsa pl. a Google Térképet, mikor a környezetében arról beszélnek, hogy menni kellene valahova, vagy tud extra információkat mutatni egy a kijelzőn található dolog kapcsán. És kiemelendő még a Smart asszisztens szolgáltatás, ami egy összetett kereső, ez mindenféle tartalmat képes előbányászni annak függvényében, hogy éppen mit szeretne a felhasználó. Ez sajnos csak Kínában működik egyelőre.
A Xiaomi szakemberei sokat dolgoztak azon, hogy megfelelően legyen optimalizálva a rendszer, ennek eredményeként állítólag minden eddiginél gyorsabban indulnak majd a MIUI 9 esetében az alkalmazások. A fájlrendszer is változott, és ez is jót tesz majd a sebességnek. Továbbá a haptikus visszajelzések is jobbá váltak az új MIUI főverzióval és a Nougáttal. A frissítés folyamatosan zajlik majd a meglévő készülékeken a következő hetekben, hónapokban – a vállalat még hároméves okostelefonra is rászabja a rendszert. A MIUI 9 frissítéssel csak a most bemutatásra kerülő Mi 5X esetében nem kell foglalkozni, ez a gép ugyanis elvileg már az újdonsággal együtt kerül ki a dobozából.
A Xioami új középkategóriás mobilja egy 5,5 hüvelykes megjelenítőt kapott. A panel IPS technológiát alkalmaz (LTPS eljárással készül) és 1920 x 1080 képpontos a felbontása, ami kiváló részletességet garantál. A kijelző fényereje eléri a 450 nitet, a kontrasztaránya pedig kereken 1000:1-hez. A tempóért jelen esetben a Qualcommtól származó Snapdragon 625 mobilplatform felel. Ennek megfelelően kizárólag Cortex-A53 processzormaggal számolhatunk, egészen pontosan nyolc darabbal, melyeknek az órajele elérheti akár a 2 GHz-et is. A 14 nm-es csíkszélességen előállított, energiahatékony lapka egy 650 MHz-es Adreno 506 integrált grafikus vezérlőt is felvonultat. A rendszermemória 4 GB-os méretet öltött a Mi 5X-ben, ez már mindenre elegendő lesz, hiszen csúcsmodellek születnek még most is ennyi RAM-mal felvértezve. Az okostelefon tárkapacitása sem ad okot panaszra, ugyanis 64 GB-tal szolgál, és ha a szükség úgy hozza, akkor bizony még bővíteni is lehet.
A mobil kamerarendszere nagyon hasonlít ahhoz, mint amit a Xiaomi Mi 6 felvonultat. A Mi 5X hátoldalán kettő 12 megapixeles (1,25 μm) egység található, a szenzorokat az OmniVision szállítja a vállalat számára. A modul egyik tagja normál, F/2.2-es optikával van felszerelve, a másik viszont már egy telelencsét kapott (F/2.6), amellyel távolabbi objektumokat lehet lefényképezni veszteségmentesen, illetve valós mélységélességet tud produkálni portréknál. Van PDAF támogatás és LED-es villanó is. Az előlapi kamera 5 megapixeles, ezzel már elfogadható minőségű önarcképeket lehet készíteni, a videocsevegések alkalmával pedig Full HD támogatást nyújt. Kettő SIM kártya kezelésére lett felkészítve a masina, ennek köszönhetően még több ember igényeit elégítheti ki. Van a fedélzetén hatos kategóriájú 4G LTE hálózati modem VoLTE-vel megtoldva, kétsávos Wi-Fi, ami a 802.11ac szabványt is támogatja, Bluetooth 4.2 modul, A-GPS vevő és még IrDA port (infra) is. Egyedül az NFC chip az, aminek a hiánya érzékenyen érintheti az érdeklődőket.
A Mi 5X háza teljes egészében fémből készült, éppen ezért megvannak rajta az antennacsíkok is, szerencsére ezek nagyon diszkréten futnak végig a keret alján és tetején, így szinte nem is láthatóak. Arany, rózsaarany és fekete, ez a három szín alkotja a választékot az újdonság esetében. A matt festésének és az extra ujjlenyomat-taszító rétegnek köszönhetően a burkolat nem gyűjti az ujjlenyomatokat, a hátlapon található biometrikus szenzor viszont igen, ráadásul a másodperc tört része alatt tud mindenkit azonosítani. 155,4 x 75,8 x 7,3 milliméteres vonalak határolják a Mi 5X-et, a tömege pedig 165 gramm. Már ez a középkategóriás gépezet is C-típusú USB aljzattal szerelve született meg, és van rajta 3,5 milliméteres hangkimenet is, amihez egy dedikált erősítő kapcsolódik. Egy 3080 mAh-s akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges energiát a masina, ez a hatékony belbeccsel „összeházasítva” kellemes üzemidőt fog nyújtani. Ráadásul van itt még gyorstöltés támogatás is.
A Xiaomi Mi 5X először Kínában válik elérhetővé, az okostelefon 1500 jüanba fog kerülni a hazájában, ami átszámítva nagyjából 220 dolláros összegnek felel meg. A tervek szerint augusztus elsején kezdi a karrierjét az okostelefon. Láttunk már jobb ajánlatot a vállalat kínálatában, de így is igazán jó ár-érték arányról beszélhetünk, és ne feledjük, hogy itt már a szoftver is friss.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!