iPon Hírek

A Moorestown-on nem, az Oak Trail-en fut a Win7

Dátum | 2010. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel nemrég mutatta be Moorestown platformját, aminek a segítségével minden eddiginél nagyobb konkurenciát kíván teremteni az ARM számára az okostelefonok és a MID eszközök piacán. A Moorestown x86-os architektúrát támogató Atom processzorokat, egészen pontosan az Atom Z600-as sorozat tagjait használja majd. A platform Google Android OS és MeeGo Linux támogatással egyaránt rendelkezik, ám Windows 7 futtatására nem képes, mert nem tartalmaz PCI buszt, ami előfeltétele a Windows támogatásnak.

Az Oak Trail platform
Az Intel azért, hogy Windows 7 támogatással ellátott kis készülékek is forgalomba kerülhessenek, elkészíti az Oak Trail platformot, amely a Moorestown Lincroft Atom SoC chipjét ötvözi a PCI buszt is kínáló Whitney PCH (Platform Controller Hub) chippel. A Whitney PCH tulajdonképpen a Moorestown platformban használt Langvell vezérlőre épül azzal a különbséggel, hogy SATA, HD Audio és HDMI támogatással is rendelkezik. A chip a felsoroltakon kívül kívül HPET, GPIO, RTV és DMA I/O vezérlőket is tartalmaz. Az Oak Trail platform hasonló mérettel rendelkezik majd, mint a Moorestown, csak annál valamivel többet fogyaszt, de még így is sokkal kevesebb energiát igényel, mint a netbookokba és nettopokba szánt Pine Trail platform.

Az Oak Trail megjelenésével az Intelnek lehetősége lesz olyan netbookok, illetve tábla konfigurációk piacra dobására, amelyek a Google Android OS és a Linux operációs rendszerek mellett Windows 7 futtatására is képesek, ami hatalmas előny lehet az ARM alapú gépekhez képest, ha a sebesség is megfelelő lesz.

Az Intel meglehetősen gyorsan elindította az Oak Trail projektet: az egész platform megtervezéséhez és megalkotásához kevesebb, mint 12 hónapra lesz szükség. Az Oak Trail platform 2011 első negyedévében debütálhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. YuGabe
2010.06.02. 13:40
Minek kell egyáltalán PCI busz a Windows 7-nek? Simán össze lehet rakni ma egy olyan PC-t, ami nem használ PCI buszon semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fausztg
2010.06.02. 13:52
Szerinted a Sata vezérlő, az IDE vezérlő, az ethernet, az audio, a billentyűzet vezérlő, az egér vezérlő, az USB vezérlő min kapcsolódnak a rendszerhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.06.02. 14:09
Aha, jogos, de szerinted akkor ha a Moorestown nem támogatja, akkor azon hogy fognak kapcsolódni rá? Épp ezaz, hogy nem PCI-on keresztül, mivel nem támogatja - ergo ha a procinak nincs szüksége rá, az OS-nek miért lenne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. felziusz
2010.06.02. 14:18
YuGabe: ez így nem igaz! van jó pár olyan alkotóelem ami PCI-n keresztül csatlakozik. A platformból kivették mert rájöttek semmi szükség rá azokat az alkotó elemeket bele lehet integrálni a cpuba vagy más módon hozzácsapni. Az meg hogy a windows még ilyen elavult... nevetséges.

Viszont ha a rendszerben nincs PCI-s cucc akkor az OS miért hiányolja?
egyeszerűen nem tudom felfogni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YuGabe
2010.06.02. 14:54
Én is ezt akartam mondani, úgy látom félreérthetően fogalmaztam.
Ha egyszer PCI nélkül is megoldható a megfelelő működés (Moorestown), akkor a Windowsnak miért van szüksége arra, hogy PCI felület nélkül ne működjön megfelelően? Ezt nem értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. felziusz
2010.06.02. 15:45
Akkor énkérek elnézést. és nem értem miért van szükség arra hogy futtathasson windowst. van egy halom jobb gyorsabb stabilabb modernebb és testreszabhatóbb OS miért kell windows... akinek meg az előbbiek nem tetszenek ez vehet ipadot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2010.06.02. 17:42
Hát Win mellett ugyanaz az érv áll, mint már 15 éve gyakorlatilag a piacon: a legtöbb mainstream szoftver még mindig Winre készül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman YuGab...
2010.06.02. 18:08
Azért azoknak a szoftvereknek a többségét nem mobilokra írták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.06.03. 11:52
még egy szegmens, még egy fejlesztés, és nemsokára még egy siker
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!