iPon Hírek

A mozikat veszi célba a Samsung Cinema LED kijelzője

Dátum | 2017. 07. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A házimozi kiegészítők gyártói egyre inkább törekszenek arra, hogy eszközeikkel a mozitermekhez hasonló felhasználói élményt nyújthassanak vásárlóiknak, legyen szó televízióról, házimozi rendszerről vagy éppen projektorról. Erre egyebek mellett a Samsung is törekszik, ugyanakkor a cég újabban arra is odafigyel, hogy a mozikban tapasztalható látványvilág is fejlődhessen – ebben segít a 10,3 méter széles Cinema LED kijelző.
A Samsung a tipikus projektor és filmvászon alapú rendszert egy óriási LCD kijelzővel próbálja meg kiváltani, amely mögött nagyteljesítményű LED alapú háttérvilágítás dolgozik. A Cinema LED Screen névre keresztelt termék egy óriási kijelző, amely 4096 x 2160 pixeles natív felbontást kínál, képarány terén pedig picivel szélesebb, mint a ma kapható UHD televíziók és UHD monitorok.
A Cinema LED Screen nem csak hatalmas szélességével és magas felbontásával hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy hatalmas fényerősséget kínál: ez az érték a Samsung szerint 146 fL (foot-Lambert), ami nagyjából tízszerese annak, amit egy átlagos, moziban használt projektor tud. Hogy a mértékegység érthetőbb legyen: picivel több, mint 500 cd/m2-es fényerősségről van szó. Az új kijelző különlegessége, hogy a HDR tartalmak megjelenítésére is képes, a hagyományos mozi projektorokkal ellentétben pedig magasabb fényerősség esetén sem vész el a színpontos képi megjelenítés.
A Samsung újdonsága nem csak filmnézésre használható, hanem akár játékokhoz is, amennyiben éppen nincs „előadás”, így a moziterem több célra is bevethető, ami az üzemeltetők számára extra bevételt, jobb kihasználtságot eredményezhet. A Cinema LED Screen várhatóan az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Délkelet-Ázsiában, illetve Európában egyaránt szerephez jut a nem is oly távoli jövőben. A Samsung szakemberei annyira bíznak a technológiában, hogy szerintük 2020-ra globális szinten már a mozitermek 10%-ában lesznek jelen az új kijelzők, ezzel kiváltva a projektor és a vetítővászon alapú rendszereket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. thestock
2017.07.17. 20:05
500cd/m2 mi!? Elmegyek moziba és 1 dioptriát romlik a szemem film végére!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. i2k010
2017.07.17. 21:51
Hogy a fogyasztásáról ne is beszéljünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2017.07.17. 23:37
A mai moziknak mennyi a felbontása? Tudja vki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lecza
2017.07.18. 00:01
A legtöbb mai mozi, ahol digitális vetítő van, 2K-s. tehát 2048x1080-as képet ad. Ahol 4K-s vetítő van (4096x2160), többnyire ott is 2K-ban fut a film, mert néhány 4K-s vetítőgép miatt nem fognak 4K-s kópiákat is beszerezni. Amúgy még a mai filmek többsége is csak 2K-ban "finishelődik", ritka aminél odafigyelnek, hogy végig minden 4K-s legyen (trükkök, fényelés, stb.).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!