iPon Hírek

A Mozilla első embere kiakadt a Windows 10 frissítés miatt

Dátum | 2015. 08. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Mozilla elnök-vezérigazgatója, Chris Beard egy picit kiakadt, amikor megtudta, milyen gyakorlatot alkalmaz a Microsoft a Windows 10 frissítés esetében: a figyelmetlen frissítők a folyamat végén azt tapasztalhatják, hogy a korábban alapértelmezett Chrome vagy Firefox webböngészőjük helyére a Microsoft vadonatúj Edge webböngészője lépett, hisz a telepítés során ez az alapértelmezett webböngésző-beállítás. Chris Beard egy nyílt levelet címzett a Microsoft első emberének, amelyben arra kéri Satya Nadellát, változtassák meg a Windows 10 alapértelmezett telepítési beállítását. A Mozilla első embere szerint a Windows 10 telepítésénél alkalmazott alapértelmezett beállítás komoly visszalépés a korábbi állapothoz képest, amikor szabadon, egyszerűen választhatták ki a felhasználók, mely webböngészőt szeretnék alapértelmezetten beállítani. Persze az Edge alapértelmezését a frissítés során most is át lehet állítani, ám ezt elsőre a felhasználók többsége nem biztos, hogy észre fogja venni, hisz a módosítás elvégzése kissé körülményes lehet egy egyszerű átlagfelhasználó számára, így ő majd csak akkor találkozik a problémával, ha a telepítés végén azt látja, már a Microsoft Edge az alapértelmezett webböngésző. A beállítást viszont a jelek szerint még ekkor sem nehéz módosítani, hiszen ahogy az Edge helyett egy másik webböngészőt indítunk, azonnal felugrik a párbeszédablak, legyen-e az aktuálisan megnyitott szoftver az alapértelmezett webböngésző. A Mozilla szakemberei pedig még egy részletes kis bemutató videót is összedobtak annak értelmében, hogy könnyen a Firefox felhasználók könnyedén visszaállíthassák kedvenc webböngészőjüket alapértelmezettnek.
A Microsoft a nyílt levélre nagyjából annyit válaszolt, hogy a Windows 10-re szolgáltatásként tekintenek, így ha a felhasználói visszajelzések azt indokolják, hogy változtassanak valamely beállításon, akkor azt a szakemberek meg fogják tenni. Korábban már volt ebből baja a cégnek, gondoljunk csak az EU döntésére, amely kötelezte a Microsoftot, biztosítson választási lehetőséget a felhasználók számára, hogy egyszerűen kiválaszthassák, mely webböngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. Stormrage
2015.08.03. 12:02
linuxot sem kotelezik browser valasztora es az osx-t se, microsoft-ot se kene, vagy ha igen, akkor az osszes tobbi os-t is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Insignia
2015.08.03. 12:05
Aki next, next, finish kombóval frissített az ne csodálkozzon, hogy változtak az alapértelmezett programok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim Storm...
2015.08.03. 12:09
Az nem érdekel senkit, mert nem Linux meg OSX fut az x86-os PC-k háromnegyedén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gejza666
2015.08.03. 12:13
Akinek meghaladja a képességét a default browser beállítása, annak úgyis tök mindegy, hogy mit használ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. flashpoint... gejza...
2015.08.03. 12:47
Pont ezt akartam irni, biztos felti az ürge a par szazalekos piaci reszesedeset , foleg azokat akiknek valami programmal ment fel a firefox bonuszkent mert bepipalva hagytak valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. kistoth gejza...
2015.08.03. 12:49
Pont azoknak a legfontosabb, mert azok fognak mindent megnyomni ami villog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim kisto...
2015.08.03. 12:51
Azok általában megjegyezték, hogy milyen ikonnal kell elindítani a böngészőt, az meg szól érte, ha nem alapértelmezett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kistoth Asagr...
2015.08.03. 12:54
Ez is igaz, ilyen embereknél kell átneveznem az ikont Internetre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim kisto...
2015.08.03. 13:04
Az is valami. Nekem egyszer a Chrome ikonját kellett lecserélnem az IE ikonjára, mert a szokás nagy úr (márpedig szükség volt Chrome specifikus funkcióra).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. wishformor...
2015.08.03. 13:15
EN sem ertem ezt a sirast itt a faszi reszerol :
"felhasználók többsége nem biztos, hogy észre fogja venni, hisz a módosítás elvégzése kissé körülményes lehet egy egyszerű átlagfelhasználó számára,"

a ki nem veszi eszre vagy korulmenyes neki egy alapertelmezes beallitasa, az vaszleg a 2 bongeszo kozott sem tud kulonbseget tenni, innentol meg mindegy hogy a majom mit hasznal.

@flashpointer
igy van ez egy kozjatek, semmi tobb...

@Stormrage
Csak a linux egy FOSS rendszer, teljesen mas Licence-el. amugy meg ha ilyenen tamad kedved viccelodni, legalabb irnal egy disztribucio nevet hogy melyikben nem tetszik. mert azzal hogy "linux" kb egy kernel-t nevezel meg, shell / gui nelkul, ennyibol meg nem is erdemes bongeszorol beszelni. btw a legtobb mainstream disztro console-ig megy a telepites soran, onnantol kezdve azt huzol le ra a public repokbol amit akarsz, vagy forditasz be sajat magadnak. Nem ertem az ervelesed, ultel mar akarmilyen *nix elott egyatalan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tomboy013
2015.08.03. 14:32
Majd ha kiad a Firefox egy asztali oprendszert, beállíthatja magának a saját böngészőjét. Azért a MS-ot se nézzék már hülyének, csinálnak direkt egy saját böngészőt és azt hiszik nem azt fogják nyomatni a MS-nál? Hol élnek ezek? Meg aztán baromi körülményes beállítani utólag. A gépház annyira egyszerű és átlátható lett, hogy még egy tapasztalatlanabb ember is megtalálná benne a beállítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. TheRealTsL
2015.08.03. 14:33
A cikk lényegi tartalmánál jóval maradandóbb élmény az a kilenc "webböngésző"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LechooEdy
2015.08.03. 15:03
Egy kattintás és újra megy a régi beállítás. Aki meg ennyire sem képes, valószínűleg meg mindegy neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kpbendi Storm...
2015.08.03. 15:20
Az osx új verzióra frissítéskor nem változtatja meg az alapértelmezett böngésző beállítását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kajafun
2015.08.03. 15:25
Mekkora probléma te jó ég!
Nekem nagyobb is van, el fogyott a söröm!
Erről is kérnék egy cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kpbendi tombo...
2015.08.03. 15:26
Pont az a lényeg, hogy a Microsoft nem nyomathatja jobban a saját cuccait a windowsban, merthogy azért úszta meg a trösztellenes pert anno, mert megígérte, hogy a saját megoldásai nem fognak előnyt élvezni a konkurens termékekkel szemben.

A Firefox csávó pedig nem azon akadt ki, hogy nem a Firefox az alapértelmezett böngésző, hanem hogy ha egyszer valaki már beállította magának, akkor a windows 10 ne állítsa már át.
Amúgy tényleg nem nehéz visszaállítani, de szvsz azért megy most a hiszti, mert ha ezen itt és most nem rugóznak, akkor a végén az MS minden egyes rendszerfrissítéskor át fogja állítani az alapértelmezett programokat a saját hulladék megoldásaira, amit szabad akaratukból bottal sem piszkálnának a felhasználók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim Kajaf...
2015.08.03. 15:47
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.03. 15:52
Leírtad, hogy miért nincs igaza a FF-os formának.

Ez egy új operációs rendszer. Ha telepíted, nem egy frissítés, hanem egy teljesen új oprendszer. Ha új win-t telepítesz, akkor mindig az IE volt eddig a default browser. Olyan dologért basztatják már megint az MS-t, amiben semmi különös és főleg semmi káros hatás nincs.

Egyébként a nyílt levelek irogatása helyett ráfeküdhetnének a FF fejlesztésére, mert megint sokkal jobb a Chrome...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. istvankiss...
2015.08.03. 17:04
3 dolog...
- Ez csak egy ingyen reklám a Mozilla részéről.
- Fejlesszen a Mozilla egy oprendszert, amiben alapértelmezett lesz a FFox.
- Az ilyen kötelezte (a jóságos és igazságos) EU a (csúnya és gonosz) MS-ot, hogy biztosítson választási lehetőséget a felhasználók számára... dolgoktól feláll a szőr a hátamon. Lassan kötelezni fogják a Mercedest, hogy az opciók között legyen a BMW feliratos szőnyeggarnitúra is elérhető a kereskedésben, mert a vevőnek joga van hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tibike1993
2015.08.03. 17:32
Ez de gáz... ha nem lehetne megváltoztatni az alapértelmezett böngészőt, azt mondom ok. De meglehet. Így véleményem szerint nem lehet azt a szót használni, h ráerőlteti. Androidon is ott van a Chrome, alapértelmezett. Le lehet tiltani, lehet feltenni másikat. Egyértelmű, h az oprendszergyártó nem a másik gyártó termékét fogja előnyben részesíteni. Szerintem ez szánalmasan vicces a FF részéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djkissmrt
2015.08.03. 19:42
Firefox párti vagyok, de akkor se értem hogy miért kell ilyen nagy ügyet csinálni ebből, persze nyilván azért hogy ne veszítsen a népszerűségéből, de amúgy mit számít az hogy melyik az alapértelmezett? Én úgy is mindig az asztalra kirakott ikonról indítom el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. corzi FaL
2015.08.03. 21:38
Igen, ez addig passzol is mig nem a Frisites menupontra mesz hanem a telepitesre. Mivel itt FRISSITES van hivatalos formaban es nem pedig telepites addig a FF-os formanak lesz igaza. Teljesen uj telepitesnel termeszetesen megint mas a szitu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. elrohir23 djkis...
2015.08.03. 22:15
Használsz Windows 10-et? Mert én igen és nem egyszerű beallitani, nem olyan mint régen hogy elég ha a böngésző megkérdezi igenre nyomsz... Még a win10 en belül is át kell állítani. De lehet nekem volt furcsa sok év win7 után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim elroh...
2015.08.03. 22:43
Hát nem tudom nálad mi folyik, de ha én rábökök arra a gombra, hogy legyen alapértelmezett az a böngésző, akkor azonnal kapok egy Windows értesítést, hogy új alkalmazás van, ami weboldalakat kezel, és hogy szeretném-e ezt használni alapértelmezettként.

Tehát mondjuk nem egy, hanem három kattintás beállítani az alapértelmezett böngészőt, de ettől függetlenül világos, érthető lépésekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. yodamester... elroh...
2015.08.03. 23:06
Ez érdekes mert nálam kb 20 másodpercig volt a win10 böngészője.Ráadásul mozbackup-al visszaraktam a csupasz ff-re mindent és simán megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2015.08.04. 00:04
Srácok tessék szépen visszaemlékezni, mi volt az ie6 idején, és akkor látni lehet, miért olyan fontos ez.

Ha az MS a Windows segítségével még jobban tudná javítani az IE pozícióját, megszűnne a verseny. Kapitalizmusban élünk, verseny kell ahhoz, hogy működjenek a dolgok. IE6 idejében nem volt verseny, nem voltak arra kényszerülve a MS fejlesztői hogy betartsák a szabvány előírásokat, és egy trágya browser lett az eredménye.

Fontos különválasztani az OS-t az alkalmazásoktól, különben nincs fejlődés, mivel OS-t nem tudsz választani magadnak.

Ugyanez igaz az OS piacon: Nincs igazi pergős verseny, ezért az MS-nek nem kell semmilyen szabványt betartania, ami még jobban lassítja a versenyt. Hiába jó a GNU/Linux, ha egyszer egy hatalmas hátránya van: Nem MS termék. Hiába alkotnak a fejlesztők szabványokat, ha az MS leszarja őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim kisko...
2015.08.04. 09:39
A Linuxnak az a hatalmas hátránya (tessék kíméletesen kezelni a példát, közérthetőség érdekében fogalmazódik), hogy annyi felesleges disztró elágazás van, mintha valaki eldöntené, hogy a Windowsban nem tetszik neki a képnézegető, lecseréli, és kiadja az egész Windowst új név alatt.

Egyetlen disztró elágazásnak sincs semmi értelme, mert a developer emberünk olyan változtatásokért csinál sajátot, amit az alapra amúgy is fel lehetne tolni (eleve úgy csinálja a sajátját).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FRK
2015.08.04. 11:08
Ez most mi? Komolyan azon rinyálnak, hogy 3 kattintás és egy görgetés kell a változtatáshoz, ami pofázással együtt is fél perc?
A saját videójukban alázzák magukat, mert amikor rábök az alapértelmezetté tevő gombra egyből odairányítja a Win arra felületre, ahol be lehet állítani.
Akkor igazat adnék az "elnyomottaknak", hogyha a a gombra kattintás után az usernek saját magának kellene kikeresnie a gépházban túrva a 20. almenüben az alapértelmezett programmá tételt, de így röhej...

Aki egy ilyen műveletet sem tud végrehajtani az szóljon olyannak, aki jártasabb a gép kezelésében és kész. A probléma kezd az lenni, hogy az ilyen minimálisnál is alacsonyabb tudással rendelkezőket kezdik alapfelhasználónak tekinteni, holott ez annál jóval lejjebb van. És az ilyenek miatt szívnak azok, akik valóban alapfelhasználók, mert letiltanak eddig alap funkciókat (pl frissítések menedzselésének lehetősége).
Kvázi én szívom meg, hogy a 2 éves laptopomat nem tudom egyszerű módon megóvni attól a drivertől, amitől rosszabbul működik, mert olyanokat tekintenek alapnak, akik még a bekapcsoló gombot sem találják meg egyedül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. powerage
2015.08.04. 12:42
"Korábban már volt ebből baja a cégnek, gondoljunk csak az EU döntésére, amely kötelezte a Microsoftot, biztosítson választási lehetőséget a felhasználók számára, hogy egyszerűen kiválaszthassák, mely webböngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani."

Ja, és ennek a döntésnek járt le az érvényessége valamikor tavaly év végén, úgyhogy a Microsoft per pillanat nincs kötelezve semmi ilyenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2015.08.04. 15:55
Furcsa ez a böngésző választási lehetőség!
Én ezzel úgy vagyok, hogy ha majd a böngésző gyártók csinálnak saját OP rendszert akkor ők is rinyálhatnak. Ja, mégsem. Mert akkor verseny lenne, de így? Mégis mit akarnak?
Majd én is megkérdezem a vásárlókat hogy milyen színű madzaggal csomagoljam a körbálákat.... LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zolik1 kisko...
2015.08.05. 21:28
ennyi hülyeséget rég olvastam! grat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!