iPon Hírek

A nagy sáskarák és a színlátás határai

Dátum | 2013. 09. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Emberként szeretjük azt hangoztatni, hogy milyen elképesztő színekben látjuk a körülöttünk lévő világot. Ennek oka, hogy a szemünkben három különböző fotoreceptor (vörös, zöld, kék) található, szemben például a kutyákkal, amelyek látószerve ezek közül csak kétfélét tartalmaz (zöld, kék). Messze nem mi vagyunk azonban a legtöbb színt megkülönböztetni képes faj: számos madár rendelkezik négyféle fotoreceptorral (vörös, zöld, kék, ultraibolya), a pillangók pedig ötféle különböző színérzékelő sejttel bírnak, így az ultraibolya tartományban is látnak, és jóval könnyebben megkülönböztetik egymástól a hasonló színeket. Ez azonban még mind semmi, a nagy sáskarák minden ismert élőlényt kenterbe ver, ha színlátásról van szó, hiszen 16 eltérő fotoreceptorral rendelkezik, így képes az ultraibolya és a látható tartományban is látni, illetve a polarizált fényt is észleli. Jelenlegi ismereteink szerint a sáskarákok egy egyes képviselői az egyetlenek az állatvilágban, akiknek látószerve képes detektálni a körkörösen polarizált fényt. Ezen kívül fél szemmel is képesek a térlátásra, és egymástól függetlenül tudják mozgatni szemeiket. Az ember látószerve ehhez képest olyan „szegényesnek” tűnik, hogy valójában el sem tudjuk képzelni, milyennek láthatja a világot egy nagy sáskarák.

A sáskarákok szeme több tízezer aprócska egységből, úgynevezett kehelyszemekből áll össze, amelyek mindegyike külön fotoreceptorokkal és optikai ideggel rendelkezik. Az állatcsoport leginkább lenyűgöző látású tagjai (a Gonodactylus és a Lysiosquillina nemzetségbe tartozó fajok egyedei) látószervük közepén módosult kehelyszemekkel is rendelkeznek, amelyek hat sorba rendeződnek. Minden sor egy-egy hullámhossztartományra vagy polarizációs módra érzékeny: az első négy sor az ember által látható tartományt, illetve az ultaribolya tartományba eső fényeket detektálja, az utolsó két sor kehelyszemeiben pedig precízen pozícionált aprócska szőrszálak találhatók, amelyek lehetővé teszik a polarizált fény észlelését. A szemek szerkezete és működése és különleges: amikor a látószervek valamire fókuszálnak, mindkét szemen belül három-három alrész összpontosít ugyanarra a területre, így lehetséges, hogy egyetlen szemmel is megoldható a térlátás. Mivel ennek köszönhetően a sáskarákok összetett szemének 70 százaléka egyetlen szűk térrészre mered, vagyis a központi látótér meglehetősen kicsi, az állatok folyamatosan mozgatják szemüket, hogy észlelni tudják a környezetükben bekövetkező változásokat. Ezen a ponton válik nagyon hasznossá, hogy szemeik egymástól függetlenül is képesek mozogni.

A legtöbb különleges látással rendelkező állat esetében sikerült igazolni, hogy ezek életében fontos szerepe van a vizuális jeleknek. A páva tojók például az olyan kakasokat preferálják, amelyek több szemfolttal rendelkeznek díszes farktollaikon, a kaméleonok közt pedig a színesebb bőr a dominancia jele. A sáskarákok viselkedésének vizsgálata, illetve morfológiai kutatások alapján úgy tűnik, hogy ezek az állatok is hasonló módon használják a színeket és a színlátást. A hím sáskarákok násztánccal hódítják meg párjukat, illetve a más hímekkel való versengés során is fontos szerepe van színes külsejüknek. A testük különböző pontjain található, eltérő színű foltok felvillantása a szakértők szerint egyfajta kommunikációs aktus, amely révén információkat közölnek egymással az állatok. A jelek pontos mibenlétére vonatkozóan egyelőre nincsenek behatóbb ismereteink, de remélhetőleg idővel fény derülhet a színpompás állatokat körülvevő mélyebb rejtélyekre is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Norbert09
2013.09.08. 12:14
Már csak át kéne "drótozni" őket és mehetnének a hadseregbe..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jocek
2013.09.08. 13:05
Színes egyéniség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csiki2
2013.09.08. 13:17
Sok színt lát, de a felbontáson még van mit javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BadDevil
2013.09.08. 13:52
Megteheti, hogy játszadozzon a színekkel és fejlessze a szemét...halálos fegyvere van, tán csak a murénák és barracudák számítanak természetes ellenségeinek. TARKA HALÁL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LechooEdy
2013.09.08. 14:37
Ennyit az IPS panelről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.09.08. 14:57
Kíváncsi lennék egy olyan képre, ami az emberi látás spektrumot mutatná be, ha a normál emberi látás a sáskaráké. Mennyire lenne színtelen és fakó, netán színtorzult...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mzso
2013.09.08. 16:14
Elég érthetetlen. Amennyi agya ennek van sok mindent nem tudhat feldolgozni a sokféle színből.
Úgy látom ez sem lát az infra tartományban. Érdekes, hogy nincs olyan állat amelyiknek a szeme lemenne a hőtartományig. (Pár kígyónak van valamilyen primitív hő érzékelő szerve, de nem a szemében.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aAron_
2013.09.08. 16:21
http://youtu.be/F5FEj9U-CJM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MassKilla
2013.09.08. 16:50
egy vicces interpretációja a sztorinak Oatmeal tollából szintén a sáskarákról
http: //theoatmeal.com/comics/mantis_shrimp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2013.09.09. 08:34
Nem mondom, hogy nem adnék pár hónapot az életemből egy ilyen spektrumú látásárt, De azért azt ne feledjük el, hogy a látás "minőségének" ennél sokkal több paramétere is van: fényérzékenység, felbontás, fókuszsebesség, látószög, információmennyiség, stb,stb, ahogy arra a cikk is utalt.

Csak azért írom, mert sok olyan cikk/film van, ami az emberi érzékek gyengeségéről szól - pedig minden szempontot figyelembe véve nem is olyan rosszak azok... És mi is vagyunk rekorderek, több területen is :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zelbacsi
2013.09.09. 09:14
"a más hímekkel való versengés során is fontos szerepe van színes külsejüknek"
Tehát minél színesebb, annál szexibb?
Ezért látni akkor lilára meg zöldre festett hajú embereket, ahhaaa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lomha8V
2013.09.09. 12:02
Kéne ez a látás, de csak akkor ha kikapcsolható lenne, mint a Predatornak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!