iPon Hírek

A nanodot típusú SSD adattárolóké a jövő?

Dátum | 2010. 05. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Észak-Karolina Állami Egyetemén meglehetősen érdekes kutatásokat folytat egy mindössze néhány főből álló csoport, amely Dr. Jay Narayan irányítása alatt dolgozik. A szakemberek a NAND Flash chipek alternatíváját keresik, amelynek segítségével költséghatékony, a jelenleginél sokkal nagyobb adattároló kapacitással rendelkező SSD meghajtók készíthetőek. A munka eredményeként kifejlesztették a nanodot (nanopont) technológiát, amely 10 nm-es átmérőjű nanopontok segítségével tárolja az egyes biteket. A technológia jóvoltából így egy hagyományos méretű szilícium chipen hatalmas mennyiségű adatot lehet tárolni.

Új korszak köszönhet be az SSD adattárolók piacán?Dr. Narayan állítása szerint a technológia jelenlegi állapotában a 10 nm-es átmérőjű nanopontokból álló struktúra alkalmazásával egy négy négyzetcentiméter felületű chipen 512 GB-nyi adat tárolására nyílik lehetőség, és ez még csak a kezdet. A kutatócsapat most azon dolgozik, hogy a nanopontok átmérőjét 10 nm-ről 6 nm-re csökkentsék, így azonos felületű chipen még több adatot lehet majd tárolni, de ezzel kapcsolatban pontos számot nem mondtak. Ez a technológia a remények szerint alkalmas lesz arra, hogy segítségével költséghatékony adattárolókat készítsenek, amelyek akár öt éven belül leválthatják a klasszikus, napjainkban is forgalomban lévő NAND Flash chipek köré épülő meghajtókat.

Magának a technológiának még bőven kell fejlődnie, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülő adattárolók gyártására alkalmaznák, de a fejlesztés már most is nagyon ígéretesnek tűnik. A nanodot eljárás segítségével sokkal jobb ár/adattároló kapacitás aránnyal rendelkező SSD meghajtókat lehet majd előállítani.

Reméljük, tényleg alkalmazni fogják az új eljárást és az nem fog eltűnni a süllyesztőben, mint oly sok más ígéretes technológia.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. ncsicso
2010.05.04. 20:08
Majd piacra dobják, ha már mindenkinek lesz SSD meghajtója legalább 2, és behozta a fejlesztés árát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Smith166
2010.05.04. 20:10
Na meg amikor majd annyiba kerülnek az SSD-k amennyibe most a HDD-k, akkor jöhet az új technológia. Ismét csillagászati árakon! Ahogy ezt már megszoktuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MassKilla
2010.05.04. 20:20
jeeee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vendég-Ven...
2010.05.04. 21:10
"Reméljük, tényleg alkalmazni fogják az új eljárást és az nem fog eltűnni a süllyesztőben, mint oly sok más ígéretes technológia."

Amíg jól lehet kaszálni a flash chipekkel - és ez még sok évig így lesz -, addig a gyártók nem fogják lecserélni őket. Remélem, túl pesszimista vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2010.05.04. 22:08
Ha áttérnek a 10 nm-ről a 6 nm-re, akkor elvileg 1,38 GB fog elférni egy 2x2 cm-es chipen MAXIMUM.
Azt is hozzáteszem, hogy a képen látható prototípuson 12 db egység látszik helyet foglalni, az 6 TB... kábé 10x8 cm-es az infók alapján. SSD méretben az duplaekkora lenne, azaz 12 TB. A képen levő prototípus A 6 nm-es elviekben meg lehetne 33,33 TB. Wow. 5 év múlva nem elképzelhetetlen, hogy egy mai méretű SSD-nek 32 TB kapacitása legyen.
Ja és még valami: a képen láthatóan IDE felületen keresztrül csatlakozik, és erről jut eszembe, hogy a sebességéről nem volt szó Lehet, hogy nem lesz elég gyors, csak nagy tárolókapacitású... Mint anno a szalag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lordy
2010.05.05. 00:16
"Mint anno a szalag"? A mai napig használnak (nyilván nem normál magnókazetta kategóriás) szalagos adattárolókat archiválási célokra Lassú, szekvenciális működésű, de piszkosul olcsó, nagy kapacitású és sok évig eláll
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2010.05.05. 01:05
Annyiban jogos az "anno" használata, hogy a házi használatból már rég kikoptak a szalagos tárolók. Még a CD-ROM megjelenése előtt én is használtam itthon kommersz streamert (szalagos tárolót), bár az még nem DAT-streamer volt, hanem kb. 10-szer tekerte a szalagot oda-vissza, azaz kb. 20 sávra írt. Egy kazettára 100MB adat fért, a mentés ellenőrzéssel együtt egy óráig tartott. A 100MB mai szemmel igen kevés, de az akkoriban csúcsnak számító vadiúj winchesterem is csak 200MB-os volt.

Később egy orosz olyan elektronikát épített, amellyel mezei VHS videomagnóval lehetett videokazettára menteni, ott már GB-okról volt szó.

De jó lenne ma egy olyan gyors és olcsó tároló, amelyből kettőre két óra alatt el tudnám menteni az 1TB-os winchesterem tartalmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. uristen
2010.05.05. 07:20
az szép is lenne 5 év múlva ilyen 100TB -os SSD -k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. homeware
2010.05.05. 09:16
Őrületes lépésekkel fejlődik a tudomány. Ha egy ilyen cucc élettartama is kielégítő, akkor ha még lassú is, de használható volna backup célokra. Ha gyors is lenne, akkor a tárhely szinten felválthatná a HDDket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.05.05. 11:48
homeware pont hogy azér fejlődik lassan mer a cpu-knál is minden egyes centet ki akarnak csikarni a vásárlóktól. és ha ez megtörtént lépnek egyet tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2010.05.05. 12:16
Hat ez Komolynak Tunik Bar az Elettartamrol nem szol a fama ugye ami az SSD eseteben akar gond is Lehet...
Kivancsi Leszek Ra Pedig En mar az Elektron szintu adattarolas varom igaz a Magnese adat tarolas is az csak Tobb elektron

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.05.07. 08:41
hát igen nem lenne rossz ha elterjedne de nem csillag áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!