iPon Hírek

A napokban befejeződhet a Nap mágneses pólusainak kicserélődése

Dátum | 2013. 11. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Rövidesen befejeződik a Nap a mágneses pólusainak kicserélődése a Stanford kutatóinak elmondása szerint. A pólusváltásra 11 évente kerül sor, és a szakértők augusztusban azt nyilatkozták, hogy 3−4 hónapon belül bekövetkezhet. A novemberi naptevékenység kiemelkedően aktívnak mutatkozik, rengeteg flert és napkitörést észleltek, ami azt jelzi, hogy a váltás valóban megkezdődött, és rövidesen be is fejeződik. A Nap 11 éves ciklusa évszázadok óta ismert a csillagászok előtt, csak a 20. században, a mágneses tér tanulmányozásának megkezdésével derült ki azonban, hogy a naptevékenység összefügg központi csillagunk mágnességével. A pólusváltásra mindig a ciklus tetőpontján, a naptevékenység maximumakor kerül sor: a pólusok felcserélődnek, a Nap mágneses tere átszerveződik és megváltozik a napfoltok polaritása is. Az égitest mágneses terének ereje először nullára csökken, majd ellentétes polaritással újjáépül: a kutatók elmondása szerint ez a folyamat zajlik napjainkban.
Intenzív röntgenfler 2013. november 5-én (Solar Dynamics Observatory)
A jelenlegi pólusváltás egyik érdekessége, hogy a Nap két féltekéjén eltérő ütemben zajlik: az északi oldal napfoltjainak polaritása már a nyáron megkezdte az átfordulást, a déli féltekén azonban csak ezekben a napokban tetőzik be a folyamat. Bár a jelenségnek nincs jelentősebb földi hatása, következményei az egész Naprendszerben észlelhetők. A fokozott naptevékenység befolyással van a Föld magnetoszférájára, ezzel pedig egyrészt zavarokat okozhat egyes technológiák működésében, másrészt a következő hetekben nagyon felerősödhetnek a sarki fények. Ami a többi égitestet illeti, valamilyen formában mindenütt érezteti hatását a váltás: a Szaturnuszon szintén intenzív sarki fények várhatók, a Jupiteren pedig erős viharok indulhatnak útjukra.
Sarki fények a Szaturnuszon (Hubble)
A Föld polaritása szintén átfordul időről időre, bár ez jóval ritkábban történik meg, mint a Nap esetében. A két pólusváltás közt eltelt idő hossza bolygónkon változó lehet, de átlagosan pár százezer évről van szó. A Föld mágneses tere ráadásul jóval lassabban, 1000−10 ezer év alatt fordul át a kutatók jelenlegi feltételezései szerint. Egyes jelek arra utalnak, hogy bolygónk is egy pólusváltás időszakát éli, mivel 1840 óta pár százalékos csökkenést mutattak ki a mágneses tér erejében. A teljes kicserélődésére azonban minden valószínűség szerint még pár ezer évet várni kell, szemben a Nappal, amelyen a következő napok bármelyikén befejeződhet a pólusváltás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. kisohun
2013.11.20. 19:31
Kérdés:
ha a Föld-nek is a Naphoz hasonlóan vált a mágneses tere("az égitest mágneses terének ereje először nullára csökken", akkor akár ideiglenesen védtelen lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabest
2013.11.20. 20:35
Ebben az országban semmit se bírnak időre befejezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tibaimp
2013.11.20. 21:14
kisohun: nem attól még maga a mező megmarad....remélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Hitoshi
2013.11.20. 22:53
Nincs földi hatása? De ha nő a naptevékenység az nincs kihatással a földi hőmérsékletre ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 Hitos...
2013.11.20. 23:13
A napkitörésekre értik nem arra hogy növekszik a hőmérséklete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jools
2013.11.20. 23:16
kisohun: ezzel kapcsolatban nem sokat tudni, pontosan azért mert olyan ritkán történik meg, de a kutatók többsége jelenleg úgy véli, hogy a Földnél nem csökken le nullára a magnetoszféra ereje, hanem valamilyen más módszerrel történik meg a váltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.11.21. 09:38
tök mindegy mi módon játszódik majd le.. a lényeg hogy olyan felfordulás lesz miatta hogy csak na..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. epyn
2013.11.21. 09:59
Felcserélődik a mágneses pólusa....Tudtommal a Napnak sok-sok mágneses erővonala,polusa van,összevissza kuszaságban.
Vajon van-e határozott állandó É/D-i pólus is és mi hozza ezt létre ha belül nincs szilárd mag,ami körül folyékony anyag kering?A Nap egy gázhalmaz,millió olyan tulajdonsággal amit a mai ember még nem érthet,bármennyire is hiszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2013.11.21. 12:28
tibaimp
Ha a pólusok eltűnnének, akkor a mező is eltűnik. Viszont mivel hatalmas mágnesezett részek vannak szerte a szárazföld felszíne alatt, és a szárazföldi részek túlnyomó többsége az északi féltekén helyezkedik el, ezért nem valószínű, hogy itt is nullára esik le a mágnesezettség.
Felfordulás az persze lesz, sőt, valószínűleg a merevlemezek ára is felmegy majd akkortájt.

epyn
A Napnak két fő pólusa van, de a napkitöréseknél megjelennek lokálisan kisebb extra pólusok.
A két fő pólus oka, hogy a Nap belsejében az atomokról leszakadnak elektronjaik, és nem azonos módon mozognak. Ez áramot indukál a rendszerben, amely mágneses teret gerjeszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gargoyl
2013.11.21. 12:39
Másrészt pedig extrém körülmények között, a gázok fémes tulajdonságra tesznek szert.
És ha jól tudom kb. 4hét a forgási ideje, szóval létezik benne egyfajta "mag".
Másrészt meg a napkitörés egyfajta plazma kilövellés ,ilyenkor a felső hidegebb réteg leszakad és a mélyebb részek láthatóvá válnak.Ezért virít jobban a röntgen képeken is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. epyn
2013.11.21. 13:45
"valószínűleg a merevlemezek ára is felmegy majd akkortájt"
Ezt mondani sem kell.Mi a helyzet a memóriával?A felfordulás miatt újra leég egy távol keleti gyáregység?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2013.11.22. 12:45
Ti tapasztaltatok elektromos zavarokat a napokban? Nem tudom, hogy hálózati zavarok sújtanak, vagy a tápegységem döglődik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. epyn
2013.11.22. 13:59
Délelőtt megrázott az áram(frankón)
Ez elég komoly elektromos zavart okozott bennem,még mindig remegek tőle.De legalább tudom,hogy nincs semmi baj a hálózattal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!