iPon Hírek

A NASA megoldotta az északi sarkfény rejtélyét

Dátum | 2008. 07. 27.
Szerző | Svindler
Csoport | EGYÉB

 Az Aurora Boreális, vagyis a sarki fény már több mint 30 éve foglalkoztatta a tudósokat. Rejtély volt számukra, hogy a jelenség pontosan hogyan jelent meg az atmoszférába. A tudósok nem voltak biztosak benne, hogy mágneses mező vonalak újracsatlakozása váltotta ki, vagy más, földhöz közelebbi indok, valami robbanás okozta instabilitás.


A NASA az 5 földkörüli pályán lévő Themis űrszondával figyelte meg a kiváltó tényezőt, amitől a sarki fény kialakult, az okozók pedig igen erős energia-kitörések voltak a föld mágneses mezejében. A Themis szondák megfigyelték a mező energiaszintjét és megtalálták a viharokat, amik a Föld magnetoszférájának alsó felén voltak és a naptól elfele áramlottak.
Ahogy az energiaszint növekszik, a mágneses mezőben a vonalak közelebb kerülnek egymáshoz, addig, amíg össze nem kapcsolódnak, aminek következtében vihar alakul ki a magnetoszférában és kialakul az Aurora Boreális.
A kutatók szerint minél többet tudunk a viharokról, amik a fény okozói, annál biztosabban tudjuk majd előre jelezni az „űr időjárás” változásait, ami veszélyeztetheti az űrben levő asztronautákat és a kommunikációs berendezésekben is komoly zavart kelthet.

Aurora Australis az űrből
Vassilis Angelopouros űrkutató (Kaliforniai Egyetem, L.A.) szerint „meg kell értenünk környezetünket, hogy előre jelezhessük ezeket a hatalmas energia felszabadulásokat, hogy az űrhajósok időben visszamehessenek a hajóra, illetve kikapcsoljuk a szatelliteken a kritikus rendszereket azok sérülésének elkerülése végett”.
A Themis űrszondát 2007 Februárjában lőtték fel az űrbe kifejezetten acélból, hogy megállapítsa a viharok okát a magnetoszférába. A küldetést 2 évesre tervezték. Korábban egy másik szondát is fellőttek, az Image-et, ugyancsak a magnetoszféra vizsgálatára, de váratlanul 2006-ban tönkrement. Ettől függetlenül a küldetése sikeres volt, tekintve, hogy azt is 2 éves időtartamra tervezték.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. pluto
2008.07.27. 16:47
vissza a hírhez

Kössz a fönti képet,beállítottam az asztalon háttérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2008.07.27. 16:55
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...olarlicht_2.jpg

itt a teljes felbontású is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2008.07.27. 21:44
Bidzsi alá is van írva, hogy az az Aurealis.
Csak úgy mondom, nem kötözködni akarok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.07.27. 22:31
ez nekem is megütötte a fülem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2008.07.28. 01:25
Nem gondolom Hawaii, hanem tudom. Én raktam ki és írtam a kép alá még kimenetel előtt. Ezt innentől lezártnak tekintem, mert nem igazán lényeges

Forrás:
http://www.dailytech.com/NASA+Solves+30yea...rticle12494.htm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.07.28. 21:34
Kössz a teljes felbontásút is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!