iPon Hírek

A NASA mikrobákkal üzemeltetné űrjáróit

Dátum | 2012. 01. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Úgy tűnik, hogy a NASA marsjárói esetében a méret a lényeg: a 2,5 milliárd dollárból megépített Curiosity, amely novemberi fellövését követően most éppen a vörös bolygó felé tart, ötször akkora mint elődei, a Spirit és az Opportunity. 2,2 méteres magasságával és három méteres hosszával egy kisebbfajta terepjáróra emlékeztet méretében, és ha ehhez még hozzávesszük 2,2 méteres robotkarjait még nagyobb benyomást kelt.

Egy ekkora szerkezet működtetése sok energiát igényel, ezt a Curiosity esetében plutónium alapú radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja, amely a küldetés tervezett idejéig, 687 földi napig, vagyis egy marsi évig biztosan képes lesz ellátni a monstrumot energiával. (A generátor egyébként névlegesen 14 földi évre elegendő plutóniumot tartalmaz, így elképzelhető, hogy utólagosan meghosszabbítják majd a küldetést.)

Curiosity
Az Egyesült Államok Tengerészeti Kutató Laboratóriumában egészen más méretarányokban gondolkoznak, ha más bolygókat felfedező robotokról van szó. A Curiosity 900 kilogrammos tömegéhez képest, a labor kutatói által tervezett „mikro-roverek” mindössze egyetlen kilót fognak nyomni.

Gregory Scott, a labor egyik mérnöke 2011-ben megkapta a NIAC díját (NASA Fejlett Elképzelések Intézménye) a mikro-roverek baktérium alapú energiaellátásának területén végzett úttörő kutatásáért. Az apró robotok üzemanyagigényének kielégítése mikrobiális cellák segítségével hatékony, megbízható és emberi beavatkozást nem igénylő megoldása az energiaellátási problémáknak.

A mikrobiális üzemanyagcella működési elve
A mikrobiális üzemanyagcellák a baktériumok anyagcsere-folyamataiból nyerik az energiát, olyan bio-elektrokémiai eszközök, amelyek működésekor mikrobák szerves anyagot oxidálnak és így termelnek elektromosságot. Az anód térben élő mikroorganizmusok az oxidáció során elektronokat adnak le, amelyek a katódhoz vándorolva áramot hoznak létre. A baktériumok természetes szaporodóképessége pedig folyamatosan „feltöltve” tarja az elemet.

Scott elképzelése szerint az így kapott energia egy része az alapvető irányítórendszert látná el, míg a maradékot egy lassan töltődő akkumulátor vagy kondenzátor felé irányítaná. Amikor ez feltöltődött a robot képes lenne felhasználni a tárolt energiát a jóval energiaigényesebb tudományos műszerek működtetésére.

A további kutatásban Scott anaerob baktériumtörzsekkel, főként a Geobacter sulfurreducens baktériumcsalád tagjaival kíván kísérletezni. Célja az üzemanyagcellák hatékonyságának növelése, és szerkezeti felépítésük optimalizálása.

A kutatás megoldást jelenthet az alacsony energiát igénylő műszerek hosszú távú és megbízható működtetésére, ami az űrkutatásban mindig is kritikus pontnak mutatkozott. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. prohlep
2012.01.05. 17:19
Erdekes fejlesztes, mert az ember sajat testi tapasztalata a bakteriumokkal eppen hogy nem a stabilitas es megbizhatosag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tomazolika
2012.01.05. 21:19
prohlep
A saját tested is képes regenerálódni , nagyonsokáig , megbízhatóan .
A sejtjeid (mint ahogy a baktériumok is) nagyon gyorsan , és megbízhatóan szaporodnak/munkálkodnak .
Minden héten cserélődik a gyomornyálkahártyád , és havonta van "új" veséd , a baktériumok is gyorsan teszik mindezt , és a munkájuk oxidáció során energiát termel .
Nem is kell enél tisztább megbízhatóbb energiaforrás ,stabil , és beavatkozás mentes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gezu1025
2012.01.05. 21:37
"Egy ekkora szerkezet működtetése sok energiát igényel, ezt a Curiosity esetében plutónium alapú radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja, amely 687 földi napig, vagyis egy marsi évig képes ellátni a monstrumot energiával."


Máshol 14 évet olvastam. És valahogy nem tudom, de az tűnne logikusabbnak, ha a jelenleg többszörösen tervezett életartamukat tovább bíró roverekből indulunk ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2012.01.05. 22:03
gezu1025: a NASA-honlapon az van, hogy legalább ennyi ideig képes ellátni, és ez a tervezett időtartama a küldetésnek, mást én nem találtam, de ha van forrásod, szólj! A legalábbot meg beleírom.

http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl/mission/rover/energy/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.01.05. 22:49
Műszakiaknak:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gezu1025 Jools
2012.01.05. 22:52
Itt olvastam. A küldetés tervezett ideje az simán lehet, hogy csak 687 nap, majd ha bírja meghoszabbítják, ahogy szokták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools
2012.01.05. 23:59
Közben a NASA-nál is megtaláltam a 14 évet is, ami elviekben valóban a generátor élettartama (ennyi benne a plutónium), és a küldetés tervezett ideje a 687 nap, és nyilván ezt ahogy írtad is biztos meghosszabbítják, amennyiben a többi műszer is bírja ennél tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jools
2012.01.06. 00:05
Ennek szellemében kiegészítve, és köszönöm, hogy szóltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gezu1025 Jools
2012.01.06. 02:25
Szívesen segítettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!