iPon Hírek

A Nehalem és a beépített memória vezérlő

Dátum | 2008. 09. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel hamarosan megjelenő új processzor architektúrája számos változást hordoz magában. Talán az egyik legfontosabb újításként azt hozhatjuk fel, hogy a processzorban helyet kap a memóriavezérlő is csak úgy, mint az AMD egységei esetében. A megjelenő Nehalem egységek hivatalosan DDR3-800 MHz-es és DDR3-1066 MHz-es memóriatámogatással érkeznek, de a DDR3-1333 MHz-es modulok használata sem okoz majd problémát.


Azonban van egy apró gond: sokan próbálkoznak majd 1,8 GHz-es vagy 2 GHz-es órajelen üzemelő, felsőkategóriás DDR3-as modulok használatával is, ám ezek a termékek sajnos nem fognak majd elindulni ekkora órajelen, legalábbis erről szólnak a legfrissebb értesülések. A probléma oka az, hogy a Nehalem processzor és a memória feszültsége szinkronizálva működik, ennek a feszültségnek a felső határa 1,6-1,7 V körül helyezkedik el. A processzor feszültségének 1,8 V-ra emelése már károkat okozhat az egységben, ennek következményeként a processzor akár működésképtelenné is válhat.

A tények most azt mutatják, hogy a Nehalem platform a maga szinkronizált CPU és memória feszültsége miatt olyan DDR3-as modulokat tud majd hatékonyan használni, amelyek alacsony feszültség mellé magas órajelet kínálnak. A memóriagyártó nagyvállalatok már minden bizonnyal rajta vannak az ügyön, nekik nem okoz majd nehézséget az 1,6V-on és magasabb órajelen üzemelő modulok létrehozása, ám ekkor valószínűleg le kell majd mondani az alacsony időzítésekről is, így a memória és a processzor biztonságosan működhet együtt.

A JEDEC egyébként már dolgozik az alacsony feszültségű DDR3-as szabványokon, amelyek a későbbiekben megoldást jelenthetnek a problémákra. Az, hogy a meglehetősen furcsa információnak végül is mennyi valóságalapja van, a Nehalemek megjelenési időpontjának közeledtével hamarosan kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. danee91
2008.09.13. 16:12
Nem értek az elektronikához, de az AMD-nél pl nem így van...CPU és RAM mehet más feszen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kenny22
2008.09.13. 16:16
épp ezért tettem fel a kérdést, mert a cikk is írja, h ugyan ezt használja az amd is és ott nincs ilyen probléma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.09.13. 19:28
Sokkal egyszerűbb, és könnyebben követhető volt a kompatibilitás amíg a memóriavezérlő az alaplapban volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!