iPon Hírek

A netbookok rontják az AMD mobilpiaci helyzetét

Dátum | 2008. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A piaci elemzők felmérései szerint az AMD a mobil szegmensben jövőre nem számíthat arra, hogy piaci részesedése növekedni fog. A következő évben a vállalat a jelenlegi 12-13%-os részesedés helyett alig 10%-ot könyvelhet majd el, ezt pedig az Intel Atom processzorainak és a köréjük épülő noteszgépeknek köszönheti a cég - számolt be a DigiTimes.

Az AMD mobil piaccal kapcsolatos terveiről már korábban lehullott a lepel, a prezentációk alapján a cég várakozásai szerint 2009 folyamán indítják majd útjára a Conseus processzort, amely a felsőkategóriás noteszgépekben foglal majd helyet.

A DigiTimes informátorai szerint az AMD valójában sokkal nagyobb figyelmet fordít a netbook piac meghódítására, mint ahogy azt a vállalat hivatalosan állítja. Viszont az Atom processzorok kedvező árai, valamint a platformváltás költségessége miatt az élvonalban szereplő PC gyártó vállalatok szinte biztosan az Intel Atomja mellett döntenek majd a jövőben is az AMD megoldásaival szemben, legalábbis a források most ezt állítják.

Az elemző nagyvállalat, az IDC egy hónappal ezelőtti felmérései alapján az Atom processzor forgalma jelentős növekedést hozott szállítások tekintetében a processzorok piacán világszerte, így az AMD, ha nem lép időben, könnyedén elveszítheti jelenlegi piaci részesedését a mobil szegmensben. Hogy az AMD képes lesz-e a rendkívül népszerű és sikeres Atom processzoroknak megfelelően olcsó, alacsony fogyasztással, ám mégis jó teljesítménnyel rendelkező konkurens terméket állítani, az rövidesen kiderül. Most már nagy szüksége  lenne az AMD-nek a fent említett alsókategóriás mobil processzorokra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bszoke88
2008.12.07. 13:37
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cizoe
2008.12.07. 14:51
"Hogy az AMD képes lesz-e a rendkívül népszerű és sikeres Atom processzoroknak megfelelően olcsó, alacsony fogyasztással, ám mégis jó teljesítménnyel rendelkező konkurens terméket állítani, az rövidesen kiderül."

Hát ha jól emlékszem az Athlon64 2000+ szétalázza az Atomot, és közben alig eszik az is, max azért picit többet, mert benne van a memóriavezérlő. És még az is előny, hogy nem ilyen csiccsófalvi chipsettel lehet használni csak mint az Atomot. Szóval csak az AMD-n múlik mikor dobja be intenzíven a picikét a netbook piacra. -_-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. cizoe
2008.12.07. 15:50
Az egész platformot nézd! A 945gc az atomnál szörnyű energiagazdálkodással rendelkezik, plusz pár wattot dob még a külsö memvezérlő. AMD-nél a 780g chipset sokkal okosabb ha energiagazdálkodásról van szó, ráadásul videovezérlője segít a videólejátszásban. Szóval az egész platform maga KEVESEBBET fogyaszt, mint az Intel megoldása. Ráadásul passzívan is működik a dolog, míg az atom felforr.

http://www.hoc.hu/upload/news/16921_energy.png

Kapcsolódó TomsHardware teszt: http://www.tomshardware.com/reviews/Atom-A...cient,1997.html

Mellesleg nem ez indul az Atom ellen, hanem majd a bobcat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!