iPon Hírek

A nettopok élesztik fel az asztali szegmenst?

Dátum | 2009. 04. 20.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Egy évvel ezelőtt még nem tudtuk mik is azok a nettopok, csupán a januári Consumer Electronics Show-n bemutatott néhány, Atom-ra épülő mindent-egybe gép után ismertük meg ezt a kategóriát, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.

Az egybegépek kategóriáját sokáig az Apple iMac-je uralta, azonban trónja megdőlni látszik a kisebb teljesítményű, de sokkal kedvezőbb árú nettopok által. Ezek a nettopok hasonlóan a hordozható netbookokhoz legtöbbször az Intel Atom központi egységére épülnek és Windows XP, vagy valamilyen Linux operációs rendszer fut rajtuk. Azt is mondhatjuk, hogy tulajdonképpen a netbook koncepció átültetve asztali rendszerre.

Ezekre az olcsó, Atommal felszerelt mindent-egybe gépekre az elemzők szerint hatalmas igény van, ugyanis idén 6, jövőre pedig 7 millió ilyen eszköz eladását várják. Ahhoz képest, hogy csak pár hónapja jelentek meg ezek a gépek, rövid idő alatt tényleg hatalmas népszerűségre tettek szert. Már többször beszámoltunk róluk, többek között szó esett az Acer, Asus, BenQ, Dell, MSI, Shuttle megoldásairól az oldalunkon.

Az Asus Eee Top-ja.
Ez a nettop-jelenség egy nagyon érdekes dolog az asztali szegmensben. Ahogy hozzájárult a netbookok sikeréhez a jelen gazdasági helyzet, úgy a nettopok népszerűségében is hatalmas része van ennek a visszaesésnek. "Amióta beütött ez a gazdasági helyzet, egy vásárló inkább egy 400 dolláros netbookot választ, mint egy 800 dolláros normális méretű laptopot." - közölte John Jacobs a DisplaySearch piackutató-cégtől. "Hasonló lesz a nettopok esete is, ugyanis idősebbeknek meg fiataloknak csupán arra van szükségük, hogy felmenjenek a netre és pár alap dolgot elvégezzenek a géppel." Egyes elemzők, például Richard Shim (IDC) szerint a visszaeső PC eladásokat a nettopok és az olcsó egybegépek le tudják lassítani, és talán vissza is fordíthatják.

A mindent-egybe gépek több mint egy éve kerültek a figyelem középpontjába, amikoris a Dell, a Gateway és a HP bemutatta dizájnos asztali rendszereiket. Ezek azonban viszonylag magas árcédulával rendelkező különlegességek voltak. Aztán jött az Asus, ami feltalálta az Eee PC-t valamint a netbook kategóriát és piacra dobta az Eee Top-ot. Ezt követte az MSI a Wind Top-pal. Ezután nem győzte kapkodni a fejét a vásárló, ugyanis gyakorlatilag egymást követték a nettop-bejelentések a különböző PC-gyártóktól.

Az MSI WindTop-ja.
A DisplaySearch számításai szerint akár 399 dollárért meg lehet építeni egy ilyen nettopot, amire ha a kereskedői hasznot is rárakjuk, akkor sem kerül sokkal többe. Ráadásul ezek a gépek, csakúgy mint a netbookok nem csak a számítógépes kereskedésekben, hanem mindenféle üzletben, üzletláncban könnyen eladhatók, ugyanis minden előre össze van állítva és be van csomagolva, nincs szükség különösebb szakértelemre az eladáshoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.04.20. 13:16
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.20. 17:15
Nagymama top!
-Jól mondom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. calvez
2009.04.20. 20:27
iskolákba, kávézókba velük!
otthonra valami izmosabb kéne 22"al. A legtöbb ember szórakozásra, vagy munkára használja a gépet, legyen olyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!