iPon Hírek

A Noctua is sok-sok új terméket mutatott be

Dátum | 2017. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Négy és fél évnyi munka gyümölcsei kezdenek beérni A Noctua mérnökei négy és fél éve kezdtek neki egy olyan ventilátor kifejlesztésének, amely teljesítmény és zajszint terén kellemes egyensúlyt képvisel, azaz nem zajong, mégis nagy mennyiségű levegő megmozgatására képes. A következő generációs „A” sorozatot erősítő újdonság létrejöttét több, mint 200 prototípus elkészítése előzte meg, az egyes modelleket pedig számos vizsgálatnak vetették alá, kezdve az akusztikus képalkotástól a folyadékdinamika-analízisen át egészen lézeres Doppler vibrációmérőig.
A kutatás egzotikus anyagok felhasználására is kiterjedt, így végül sikerült megalkotni egy speciális, Sterrox LCP névre keresztelt műanyagfajtát, ami kiváló tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a következő generációs „A” sorozatú ventilátorok alapját adhassa. A kellően merev, kiváló rezgéscsillapító tulajdonságokkal rendelkező anyag jóvoltából a keret és a lapátok között kevés, mindössze 0,5 milliméternyi rés látható. Az új ventilátorok sem maximális légáram, sem pedig maximális légnyomás tekintetében nem érik el a már meglévő modellek szintjét, viszont kiválóan dolgoznak közepes fordulatszám-tartományon, ahol a legtöbb felhasználó járatja a ventilátorokat.
Ebben a tartományban jobb statikus nyomást és jobb légáramot nyújtanak, mint az eddigi termékek, így kiváló hűtőteljesítmény érhető el velük, miközben a zajszint alacsony szinten marad. A bemutató alkalmával egy ilyen ventilátort felszereltek egy NH-U12-es hűtőtömbre, míg egy másik hűtőtömbre a processzorhűtő gyári ventilátorai kerültek.
Az új ventilátorral ugyanazt a hűtőteljesítményt érte el a műterhelésre helyezett egyventilátoros processzorhűtő, mint amit a kétventilátoros, régi légkeverőkkel ellátott példány. Az ígéretesnek tűnő következő generációs „A” sorozatú ventilátorok elsőként 120 milliméteres változatban lesznek elérhetők, de később 140 milliméteres kivitelben is megjelennek majd. Szuperkompakt alacsony profilú Socket AM4-es processzorhűtő
A vállalat standján egy NH-L9 típusjelzésű, kifejezetten kompakt asztali számítógépekbe szánt Socket AM4-es processzorhűtő is feltűnt, ami extrém alacsony, hiszen mindössze 37 milliméternyi helyet foglal. A processzor által termelt hőt nikkelbevonattal ellátott hőcsövek juttatják el az alumínium lamellákig, amelyekből meglehetősen sok van, sűrűn elhelyezve. A hűtőtömb fölé egy NF-A9x14 PWM típusú ventilátort helyeztek, ami mindössze 92 milliméteres átmérővel bír. LGA-2066-os processzorfoglalatra illeszkedő rögzítő keret Mint ismeretes, az Intel következő generációs HEDT platformja, amely Skylake-X és Kaby Lake-X processzorokból, valamint X299-es lapkakészlet köré épülő alaplapokból áll, már egy új processzorfoglalatra támaszkodik, az LGA-2066-ra. Ugyan érintkezők terén történt némi változás az LGA-2011 v3-as foglalathoz képest, viszont a hűtő rögzítéséhez használt furatok távolsága nem változott, így a korábbi processzorhűtők az X299-es alaplapokra is felszerelhetőek.
Azokhoz a processzorhűtőkhöz pedig, amelyek megfelelő hűtőteljesítményt kínálnak, de nem rendelkeznek LGA-2011 v3-as rögzítő kerettel, ingyen ad a gyártó SecuFirm 2-es rögzítő keretet, ha a felhasználó számlával igazolja a processzor és az alaplap megvásárlását, valamint a tényt, hogy valóban rendelkezik az adott Noctua processzorhűtővel. Lencsevégen az első ThreadRipper processzorokhoz passzoló processzorhűtők
Az AMD idén nyáron indítja hódító útjára ThreadRipper processzorokból és X399-es lapkakészlettel szerelt alaplapokból álló HEDT platformját, amellyel az Intel megoldásai ellen próbálja hatékonyan felvenni a harcot mind ár, mind pedig teljesítmény terén. Ezek a processzorok TR4/SP3 processzorfoglalatba illeszkednek, ami a megszokott processzorfoglalatokhoz képes óriási lesz.
Az újdonságok az NH-U14S, az NH-U12S és az NHU9-es processzorhűtők speciális, TR4/SP3 támogatással felkészített változatai, amelyek nagyobb talpazattal érkeznek annak érdekében, hogy minél hatékonyabban vehessék át a processzor által termelt hőt. A torony formátumú újdonságok úgy készültek, hogy a processzorfoglalat körüli komponensekkel ne kerüljenek összetűzésbe, így felszerelésük és használatuk egyaránt zökkenőmentes lesz. Chromax sorozatú ventilátorok és hűtőborda borítások: színesedik a Noctua Az osztrák gyártó eléggé konzervatív álláspontot képvisel, ha a színekről van szó: LED vagy RGB LED alapú világítással rendelkező légkeverőket és processzorhűtőket abszolút nem tervez, de színes betéteket azért már készít egyes ventilátoraihoz, sőt, színes kábelharisnyával ellátott ventilátor kábelekkel is előrukkol.
A Chromax Edition ventilátorokhoz, amelyek alapját a népszerű NF-A15, az NF-A14, az NF-F12 és az NF-S12A adja, már járnak felhasználó által cserélhető, különböző színekben pompázó rezgéscsillapító gumibetétek, de opcionálisan különleges ventilátorkábeleket is lehet hozzájuk kapni. Maga a ventilátorkeret minden esetben semlegesnek mondható feketében pompázik, míg a rezgéscsillapító betétek pirosban, kékben, zöldben és sárgában érkeznek – mindegyik ventilátorhoz 4 szett. A színben hozzájuk illő kábelharisnyával ellátott tápkábelt külön kell megvásárolni, ha van rá igény.
Érdekesebb, hogy újabban már Chromac márkájú hűtőborda borítás is kapható, ami az alumínium lamella-tömb oldalára pattintható fel. A kiegészítő alumíniumból készül és néhány kivágással is rendelkezik, amelyekbe színes műanyagszalagokat lehet befűzni. A keret megtervezésénél komoly figyelmet szenteltek annak, hogy tökéletesen illeszkedjen a torony formátumú Noctua processzorhűtőkhöz, így a rezgés és a zörgés teljes mértékben elkerülhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Chrematori...
2017.06.06. 15:02
Szép, mondjuk nekem 3db NF-F12 van és 1db NF-A14. Amíg bírják szusszal, új gépbe is ezek kerülnének át
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Chrem...
2017.06.06. 16:22
Én olyan ventilátorokat látnék már szívesen, amik nem döglenek be rövid időn belül, ha lefele néznek. Fel, oldalra, minden stimmel. Lefele meg elkezdenek a jobbak betonkeverőt, a szarabbak harkályt játszani..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. matyi009 Asagr...
2017.06.07. 11:51
Nekem 2 corsair van lefele már 4 ève ès semmi bajuk. https://m.ipon.hu/termek/corsair-air-series-sp140-led-high-static-pressure-140mm-piros/750876 Csak zöldben Hogy a cikkhez is irjak valamit. Nemtul formabontoak ezek a hütèsek :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim matyi...
2017.06.07. 12:36
Corsairnél hangosabb ventilátorom még soha nem volt. 80mm-es Sharkoon ventikkel veszekszik az ML120 PRO-m zajszintje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!