iPon Hírek

A Noctua újdonságai

Dátum | 2015. 06. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az idei Computex meglehetősen mozgalmas volt: annyi újdonságot jelentettek be a különböző gyártók, hogy még mindig maradt néhány érdekesség, amiről feltétlenül érdemes beszámolni. Elsőként a Noctua háza táján nézünk szét. Fejlődik az aktív zajcsillapító eljárás, az ANC A Noctua mérnökei már régóta dolgoznak az ANC fejlesztésén, a munka pedig nagyon jól halad: az idei Computexen bemutatták az első olyan ventilátort, amelybe tökéletesen beleintegrálták az ANC funkció biztosításához szükséges összes alkatrészt.
Az ANC gyakorlatilag a destruktív interferencia elvén működik, azaz a keletkező zajt egy azonos amplitudójú, de ellentétes fázisú hanghullámmal oltja ki, így érezhetően csendesebbé varázsolja a ventilátort. A Noctua megoldásánál egy mikrofon érzékeli a ventilátorlapátok és a ventilátor motorja által keltett zajokat, majd ezeket egy processzornak továbbítja, ami fázisfordítást alkalmaz, az inverz hanghullámokat pedig egy hangszórónak adja át, amely végeredményként csillapítja a zaj intenzitását.
A zajt kioltó hanghullámokat precízen kell irányítani és időzíteni, ami kontrollált körülmények között – mondjuk autóban vagy fejhallgatóknál – viszonylag könnyen megvalósítható, de az axiális ventilátoroknál már sokkal keményebb feladat. Ennek leküzdésére egy speciális megoldást találtak ki a mérnökök: a ventilátor keretébe tekercset építettek, a lapátokba pedig apró mágneseket, így maga a ventilátor tölti be nem csak a zajforrás, de a hangszóró szerepét is.
A tekercsen keresztül moduláció útján lép interakcióba a rendszer a ventilátorlapátok mágneseivel, így a zajkioltó hanghullám is ugyanabból a forrásból érkezik, ahonnan maga a zaj, sőt, még a fázisa és forgási mintázata is tökéletesen pontos, így a zajcsillapítás hatékonyan működhet.
A fejlesztés legutóbbi fázisában sikerült odáig jutni, hogy a fentebb említett elektronikát már nem egy külső, kissé ronda műanyagdobozba, hanem a ventilátor motorja köré pakolhatják, a kész ventilátor pedig még az extrákkal együtt is megfelel az általános méretszabványnak: 120 milliméteres átmérővel és 25 milliméteres vastagsággal bír, így szinte minden számítógépházban alkalmazható. A szakemberek sikeresen javítottak a ventilátor keret mentén végigfutó ANC rendszer tekercsének és mágneseinek dizájnján, most pedig a ventilátorlapátokat és az ANC szoftverét tökéletesítik. A legfrissebb tanulmány alapján a termék rövidesen akár sorozatgyártásba is küldhető. Project Chromax: Színes kiegészítőkkel dobhatóak fel a megszokott ventilátorok A Noctua ventilátorok minőségét szinte mindenki elismeri, hiszen igényesen kialakított, strapabíró és halk megoldásokról van szó, ám a cég ventilátoraira jellemző barna színt már sokan kritizálják. A vállalat az idei Computex alkalmával számos színes kiegészítőt mutatott be, amelyek a Chromax projekt keretén belül készültek: vannak itt színes rezgéselnyelő gumibetétek, illetve színes, ugyancsak rezgések csillapítását szolgáló gumi alapú ventilátor rögzítő stiftek is. A show alkalmával az újdonságokat az IPC 120-as sorozat tagjaira aggatták fel.
Arról egyelőre nincs hír, ezek a kiegészítők pontosan mikor válnak elérhetővé, de az biztos, hogy egyes termékeihez mellékelni fogja a cég. Arra nincs túl sok esély, hogy a barna ventilátorkereteket teljes mértékben leváltsák, hiszen a speciális barna árnyalat már szinte a Noctua ventilátorok védjegyének számít, így ettől egykönnyen biztosan nem fog megválni a cég – maximum alternatív színeket is bevezethetnek, ahogy arra lentebb még láthatunk is példát. Két új, vékony kerettel rendelkező ventilátorról is lehullott a lepel A vállalat "A" sorozatú ventilátorainak tábora két friss taggal bővült: az egyik a fehérben pompázó Slim 120-as modell, a másik pedig a szokásos barnás színvilágot alkalmazó Slim 200.
A kisebbik újdonság, azaz a Slim 120 mindössze 15 milliméter vastag kerettel rendelkezik, forgórésze és kerete pedig fehér dizájnt kapott. Az új ventilátor keretét a zajcsökkentés jegyében készítették, belső fele pedig speciális mikrostruktúrákat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a minél alacsonyabb zajszint biztosításához. A keret mentén zajcsillapító gumilapokat helyeztek el, a rögzítés pedig gumi stiftek segítségével történhet. A légkeverő SSO2-es csapágyazást kapott.
A 200 milliméteres példány ugyanezeket kínálja, de dizájn tekintetében már a régi jól bevált egyenruhát alkalmazza. A 200 milliméteres átmérővel büszkélkedő ventilátort és kisebb társát már a tavalyi Computexen is bemutatta a cég. Új "L" profilú processzorhűtő érkezik A Noctua standján feltűnt az NH-L12-es modell továbbfejlesztett változata, amely négy darab hőcsővel dolgozik, hűtőtömbje pedig meglehetősen alacsony: felső ventilátor nélkül mindössze 65 milliméter magas.
A réz talpazattal és alumínium hűtőbordákkal ellátott processzorhűtő már egy új generációs ventilátort, egy NF-A9x14-es modellt használ, ami felül helyezkedik el, de a hűtőtömb alján egy 120 milliméteres átmérőjű légkeverő is található. Az újdonság a már jól ismert SecuFirm 2 rögzítő rendszert használja, így az összes modern processzorfoglalatra felszerelhetjük – köztük az érkező Skylake-re is. Két "U" típusú processzorhűtőt is bemutattak A torony formátumú processzorhűtők szegmensébe rövidesen két friss modell érkezik, amelyek prototípusait az idei Computex alkalmával lehetett megtekinteni. Az aszimmetrikus felépítéssel rendelkező újdonságok megtervezésénél nagyon fontos szempont volt, hogy ne zavarják a memóriafoglalatok használatát.
A 120 milliméteres ventilátort alkalmazó változat az NH-U12S modellre épül, és egy kis módosítást alkalmaz: hőcsöveit egy kicsit meghajlították annak érdekében, hogy a hűtőtömb közepe a talpazat középpontjától hátrébb essen, így biztosítva a memóriafoglalatokhoz való akadálytalan hozzáférést. A 140 milliméteres prototípus hasonló elv mentén készült – az a példány az NH-U14S alapjaira támaszkodik.
A 120 milliméteres példány az optimalizációk hatására 50%-kal nagyobb hőleadó felülettel rendelkezik, mint az NH-U12S; a 140 milliméteres prototípus pedig 30%-kal megnövelt hőleadó felületet alkalmaz az eredeti NH-U14S-hez képest. Az újdonságok a memóriafoglalatok fölé a legcsekélyebb mértékben sem lógnak be, sőt, az alaplapok legfelső PCIe slotjának használatát sem akadályozzák. Mindkét új processzorhűtő következő generációs ventilátorral érkezik, megjelenésükre pedig később lehet számítani. Az LGA-1151-es processzorfoglalattal rendelkező processzorokhoz is lesz ingyen rögzítő keret A Noctua régóta alkalmazza azt a felettébb szimpatikus gyakorlatot, hogy processzorhűtői mellé egy-egy új CPU foglalat megjelenésekor ingyenesen bocsátja vásárlói rendelkezésére az adott CPU foglalathoz passzoló rögzítő keretet, így nem kell új CPU hűtőt venni, valamint rögzítő keretre sem kell költeni. Az opciónak egy feltétele van: igazolni kell, hogy valóban van a tulajdonunkban olyan Noctua processzorhűtő, ami alapból nem szerelhető fel a kiszemelt CPU foglalatra.
Az LGA-1151-es processzorfoglalat érkezésével tovább folytatódik a már-már hagyománynak tekinthető akció: azok a processzorhűtők, amelyek nem támogatják az új foglalatot, jogosultak lesznek ingyenes LGA-1151-es rögzítő keretre – az akció még a 2005-ben gyártott processzorhűtőkre is vonatkozik majd. Fontos, hogy a jelenleg kapható Noctua processzorhűtők mindegyike felszerelhető az LGA-1151-es processzorfoglalatra, ennek ugyanis csak annyi a feltétele, hogy rendelkezzenek LGA-1150/1155/1156-os támogatással, hisz az LGA-1151 esetében is ugyanezt a furattávolságot viszi tovább az Intel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Terror
2015.06.10. 11:07
Skylake-ready? Nem pont ugyanolyan a lefogatókeret, mint eddig is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp Terro...
2015.06.10. 11:13
De, az utolsó két bekezdésben írja is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Antos
2015.06.10. 11:46
De így jobban hangzik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp Antos
2015.06.10. 14:47
Úgy van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. markangabo...
2015.06.10. 23:17
Azt a "fehéret" mintha szappanbol faragták volna ki. Annyira gagyi hatást kell, hogy nem találok rá szavakat. Még prototipusként sem merném mutogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2015.06.11. 16:47
Ez a Noctua megragadt az 1950-es években a színvilágával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!