iPon Hírek

A növények is képesek lehetnek a tanulásra és az emlékezésre

Dátum | 2014. 01. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ausztrál és olasz kutatók sikeresen demonstrálták, hogy a Dél- és Közép-Amerikában őshonos szemérmes mimóza (Mimosa pudica) ugyanúgy képes a tanulásra és az emlékezésre, mint az állatok nagy része. A faj leginkább jellegzetes növényi mozgásáról (thigmotropizmus) híres: érintés hatására összecsukja leveleit, mégpedig az inger erősségétől függő mértékben reagálva. Monica Gagliano és kollégái érdekes módot választottak a mimóza vizsgálatára, olyan kísérletek során tesztelték az érintésre adott reakciót, amelyeket kifejezetten állatok tanulmányozására szokás alkalmazni. Az egyedi megközelítés rendkívüli eredményeket hozott: a növény a jelek szerint rövid- és hosszútávú memóriával (legalábbis valami nagyon hasonlóval) is rendelkezik, és képes a tanulásra. A kutatók egy speciális készülék révén vízcseppeket ejtettek a mimóza leveleire. A növény rövidesen felhagyott levelei összecsukásával, mivel „észlelte”, hogy az újra és újra lehulló cseppek nem okoznak károkat. Ami még érdekesebb, a növény hetekkel később is emlékezett a tanultakra, még akkor is, ha közben a környezeti tényezők jelentős változásokon mentek át.
Ahogy a kutatók beszámolnak róla, a mimóza akár egy hónapig és képes volt megőrizni a tanult reakciót. Ezt a fajta tudást, vagyis a viselkedés bizonyos tapasztalatok hatására történő megváltoztatását, majd a körülmények ismétlődése nyomán ennek felidézését, eddig csak állatokban tapasztalták. „A növények nem rendelkeznek ugyan aggyal vagy idegszövettel, kifinomult, kalcium-alapú jelzőhálózatuk azonban az állati emlékezethez nagyon hasonlóan működést mutat” – magyarázzák a szerzők. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen biológiai folyamatok állnak a mimóza tanulási mechanizmusának hátterében, a felfedezés azonban tovább bővíti azon eredmények sorát, amelyek alapján a passzívnak látszó növények jóval komplikáltabb szervezeteknek tűnnek, mint valaha is gondoltuk. Úgy tűnik, hogy a növények és az állatok közti határvonal egyáltalán nem olyan éles, mint amilyennek tűnik, a tanulás képessége pedig nem feltétlenül korlátozódik az idegrendszerrel rendelkező organizmusokra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. atti2010
2014.01.20. 13:11
A növények is képesek lehetnek a tanulásra

Kivéve a WOT nevű játékban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. r-chee
2014.01.20. 14:27
Szóval ezért vannak a dísznövényiskolák.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.01.20. 15:07
Szóval ezentúl nem számít olyan becsmérlőnek a "Az IQ-d mint egy darab répáé"?... módosítani kell döglött mókusra vagy kavicsra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2014.01.20. 15:19
Az biztos! Amikor elszívok egy vicceset, akkor olyan emlékek törnek rám, amikről addig nem is tudtam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.01.20. 16:40
Ezek utan a novenyvedok majd jogosan fognak a vegak ellen tuntetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MacAndor
2014.01.20. 17:01
Remek, kössz a ciket... Mostantól csak bűntudattal tudok fűnyírózni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Devio
2014.01.21. 02:31
MacAndor: Ne legyen bűntudatod. A fű az buta növény. Hisz hiába vágod le visszanő. Ha okos lenne akkor megtanulná, hogy maradjon akkora amekkorára le lett vágva. Annyi esze sincs mint egy mimózának!
Vagy lehet olyan okos, hogy direkt növekszik és idegesíti vele az embert.

Nagyon jó cikk. Ámulok a világunkon elég keményen.


A WOT-ban valami egysejtüek játszanak. Azok a növényi szintre nem emelhető valamik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!