iPon Hírek

A OnePlus One is ki lett tiltva Indiából

Dátum | 2014. 12. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Indiában rövid időn belül két olyan vállalatot sújtottak kitiltással bírósági úton, amelyek a „feltörekvő” cégek élvonalában járnak. Korábban a Xiaomi okostelefonjai jártak pórul, most pedig a OnePlus esetében fordultak rosszra a dolgok. Azt viszont rögtön az elején le kell szögezni, hogy a két eljárás csak véletlen egybeesés, nincs közük egymáshoz. A OnePlus mindössze egyetlen telefonnal rendelkezik, de a jelek szerint egy vetélytárs úgy véli, ez is több a kelleténél. Az éppen egy évvel ezelőtt, Pete Lau által alapított OnePlus a szoftvere miatt került hátrányos helyzetbe az ázsiai országban. A OnePlus One okostelefonon az Android operációs rendszer fut, egész pontosan a Cyanogen tapasztalt csapata által készített CyanogenMod. És hogy ezzel mégis mi a probléma? Nos, mindössze az, hogy India határain belül csak egyetlen vállalat okostelefonjain futhat a Cyanogen által fabrikált Android, az pedig nem a OnePlus, hanem a Micromax. Bármilyen érdekesen is hangzik, a Cyanogen és Micromax korábban kizárólagossági egyezményt írt alá, minek értelmében Indiában csak az általuk forgalmazott mobilokon futhat gyárilag ez az operációs rendszer variáns.
A OnePlus most igencsak érdekes helyzetbe került, hiszen ők is megállapodtak a One kapcsán a Cyanogennel, de ennek ellenére is rendkívül gyorsan megítélte a bíróság, hogy jogos a Micromax követelése. A Micromax neve egyébként bár felénk nem igazán cseng ismerősen, Indiában viszont elképesztő népszerűségnek örvend, és ennek köszönhetően a piaci részesedésük is dinamikusan nő. (Vannak olyan piaci elemzések, ahol már az első tíz vezető gyártó között tartják őket számon a harmadik negyedéves eladásaik alapján.) Mivel ők jobbára csak Indiában tevékenykednek hivatalosan, így érthető, hogy nem szeretnének egy olyan erős vetélytárssal szemtől szemben megmérkőzni, mint a OnePlus. A CyanogenMod pedig remek ütőkártyának bizonyult, amit nem voltak restek kijátszani.
A legfelsőbb bíróság a OnePlus esetében úgy határozott, hogy addig nem importálhatnak okostelefonokat Indiába, ameddig nem találnak olyan megoldást, ami a Micromaxnak is megfelel. Ez azt jelenti, hogy azok a készülékek még értékesíthetőek, melyek raktárkészleten vannak felhalmozva az országban. Mivel a OnePlus szerződése nem kizárólagos a Cyanogennel, így valószínűleg azt az utat választják, hogy egy másik Android verziót szereznek be, de erről konkrétumokat egyelőre nem tudunk
Végül még érdemes egy kicsit visszakanyarodni a Xiaomi ügyére, ugyanis friss fejlemény történt. Az indiai ítélőszék valamelyest könnyített az eddigi határozatán, de túlzottan továbbra sem örülhetnek a Xiaominál. Azok a készülékek, amelyekben valamilyen Qualcomm lapka van jelen, visszakerülhetnek a boltok polcaira, de ezek is csak január 8-ig maradhatnak forgalomban. (Így legalább már az ünnepi szezont átvészelik komolyabb veszteség nélkül.) Ide sorolható a felsőkategóriát erősítő Xiaomi Mi3 és Mi4, valamint a Redmi Note 4G és a Redmi 1S modell is. Tiltás alatt marad viszont addig, ameddig a két fél nem tud megegyezni a Redmi Note és az első Redmi variáns is. Azt továbbra is nehéz megjósolni, hogy mikorra és miként rendezheti a szabadalmi vitát az Ericsson és a Xiaomi. Feltehetően licencelési megállapodást fognak kötni a cégek, ez pedig elképzelhető, hogy a mobilok drágulását eredményezi.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Asagrim
2014.12.18. 13:21
Ami jogos az jogos ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani Asagr...
2014.12.18. 15:29
Persze, de nyugati országban szinte biztos, hogy nem így zajlana a tárgyalás.

Ott tuti nem arra mennek a bíróságok, hogy minél magasabb legyen a perköltség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Demon...
2014.12.18. 16:42
OnePlus helyében mindennemű költséget a Cyanogen nyakába varrnék, mert ők szegték meg az exkluzivitásról szóló szerződést, de minimum nem adtak megfelelő tájékoztatást arról, hogy egyáltalán van ilyenjük, márpedig a szerződésben fel kellett volna tüntetni az ilyesmit, hogy hol van érvényben levő használati korlátozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.18. 20:26
Az exkluzivitás kizárólag Indiára vonatkozik, és ott is gondolom csak akkor, ha országon belül akarod forgalmazni. Valószínűleg volt róla sejtésük a O+O-soknak, hogy van ilyen dolog ott Indiában. Marhaság, de úgy látszik a bíróság a hazai céget támogatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!