iPon Hírek

A PC piac gyengélkedik, de a gamerekre mindig lehet számítani

Dátum | 2013. 08. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Manapság már-már unalomig ismételt tény, hogy a PC piac alaposan gyengélkedik: egyrészt a gazdasági körülmények nem túl kedvezőek, másrészt az okostelefonok és a táblák jelentős mennyiségű vásárlót "szipkáznak el" a PC piacról, így nem túl meglepő, hogy a szegmens gyengélkedik. A PC piac gyengélkedik, de a gamerek szépen vásárolnak A legfrissebb adatok azért mégis tartogatnak némi érdekességet. A Canalys elemzőinek legfrissebb piaci körképe szerint az idei év második negyedévében az asztali- és mobil számítógépek forgalma sorrendben 7,4%-kal, illetve 13,9%-kal csökkent. A táblák forgalma ezzel egy időben meredeken emelkedett: a szóban forgó időszakban nem kevesebb, mint 42,9%-os növekedést mértek.
Digital Storm Hailstorm II Gaming PC
Digital Storm Hailstorm II Gaming PC - Ultimate kivitelben 8669 dollárt kérnek érte
Ebben eddig nincs semmi új, illetve semmi váratlan. A John Peddie Research elemzői azonban nemrégiben kiadtak egy meglehetősen érdekes előrejelzést, amely azt állítja, hogy a gyengélkedő PC piacnak bizony van egy speciális szegmense, ami még a manapság tapasztalható mostoha körülmények között is szárnyal, ez pedig nem más, mint a kifejezetten játékosoknak készített hardverkomponensek piaca. Idén a gamer hardverek eladási mutatója 3%-kal múlhatja alul a tavalyi év teljesítményét, de jövőre már növekedést prognosztizálnak az elemzők, méghozzá 6,5%-osat, sőt, ez a tendencia 2016-ig egészen biztosan folytatódik majd. A hardcore játékosokra mindig lehet számítani Meglehet, hogy az alkalmi PC felhasználók egyre inkább elfordulnak az asztali- és mobil számítógépektől a táblák és az okostelefonok felé, de a hardcore játékosoknál hasonló tendenciának nyoma sincs, sőt, éppen ellenkezőleg: ez az a keménymag, amire mindig lehet számítani. Az elemzők szerint a gamerek mentalitása, illetve gyakorlata hasonlóságot mutat a sportautók, a terepjárók és a motorok rajongóival, akiknek a gamerekhez hasonlóan az a legfontosabb, hogy kedvencük erősebb, irányíthatóbb és gyorsabb legyen. A játékosoknál ez nyilván a kedvenc játékok zökkenőmentesebb, nagyobb felbontásban és nagyobb részletesség mellett történő futtatása iránti igényben nyilvánul meg - ennek érdekében ők folyamatosan keresik az erősebb hardverkomponenseket és igyekeznek konfigurációjukat a lehető leginkább naprakészen tartani. Ezért van az, hogy a nagyobb, fontosabb, komoly érdeklődésre számot tartó címek érkezése előtt - ilyen lehet például a Bohemia Interactive ARMA 3-as játéka - meglódulnak a hardver eladások. A szóban forgó játék az elemzők várakozása szerint önmagában mintegy 800 millió dollárnyi PC építésből származó forgalmat generálhat. A helyzetet bonyolítja, hogy több játék is komoly terhelést ró a processzorra - pontosabban az adott CPU nem feltétlenül tud kihajtani egy modernebb, csúcskategóriás VGA-t -, így egyre többször jutnak arra a gamerek, hogy a videokártya szimpla cseréje nem elegendő, így processzort - és jó eséllyel alaplapot, illetve rendszermemóriát - is cserélnek. Persze egy-egy komolyabb cím érkezésével a modding hajlandóság is megugrik, így az ebből befolyó bevétel is növekszik. A PC-s gamer hardverkomponensek szegmense tehát nem teljesít rosszul és az elemzők szerint ez a jövőben sem változik, ugyanis jelenleg a PC az a platform, ahol a legnagyobb felbontásban lehet játszani, és ahol a megjelenítő kezelés is rugalmasabb, mint egy konzolnál. Persze ennek ára van - de a jelek szerint sokan vannak, akik szerint így is megéri a dolog. A drága videokártyákat viszik, mint a cukrot

GeForce GTX Titan
A Forbes egy érdekes kutatást is végzett, amelyből kiderült, hogy a felsőkategóriás videokártyák manapság is remekül fogynak. A kutatás keretén belül megvizsgálták a Falcon Northwest forgalmát, aki a vastagabb pénztárcával rendelkező vásárlókra fókuszál. Az adatok alapján a GeForce GTX Titan a legjobban fogyó videokártya - sokan vannak, akik egyszerre több ilyen VGA-t is kérnek újdonsült gamer erőművükbe. A helyzetet remekül szemlélteti, hogy idén az előző évihez képest 16%-kal többet költöttek a vásárlók videokártyára. A legnépszerűbb videokártyák között a GeForce GTX Titan mellett a GeForce GTX 780-at, illetve a GeForce GTX 770-et találjuk. A Titan egy 1000 dolláros termék, a GTX 780 és a GTX 770 pedig 650 dollárba, illetve 400 dollárba kerül. Persze ezen tulajdonképpen kár is csodálkozni, hiszen a drágább termékek piaca válság esetén is pörögni szokott - a jelek szerint nincs ez másképp a gamereknek szánt hardverkomponenseknél sem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. MrFox
2013.08.09. 12:28
És mivel mesterségesen tartják fenn a gépigényeket, illetve a minimum konfig növekedést, így mindig lesznek barmok akik megveszik a drága cuccokat. Ez a 120fps gaming mítosza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. atti2010
2013.08.09. 12:54
Örülj neki hogy legalább nem arról szólnak a hírek hogy holnap holnapután lehúzzák a rolót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MrFox
2013.08.09. 13:36
Annak örülnék, ha nem évente jönne ki olyan újabb VGA, ami csak felbontásban veri az egy évvel ezelőttit. Nagyobb ugrások csak akkor vannak, amikor kijön egy újabb DX verzió a microsofttól, ami ugye nem túl gyakori. Most a 4K a legújabb sláger, egy éven belül szerintem itt lesznek a 8-12gb-s kártyák fűtőtestnek való GPU szörnyekkel ez miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Reinkz
2013.08.09. 13:37
Többször leírtam azoknak akik azzal jönnek "pc gameing is dead" stb, hogy lehet hogy nem elemelkednek az eladások pc-n de ez azért van mert ez már egy kiforrott üzletág ami nem fog nőni de biztos felvevő piacot képez és az is marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. NovaTerra
2013.08.09. 14:05
Már nem azért róka úr, de ez mindig is így volt és így lesz. Ugyanis a szoftver használja a hardvert. Lehet akármennyire jó a hardver, ha nincs hozzá megfelelő szoftver. Arról meg nem a hardvergyártók tehetnek, hogy sok szoftver egyszerűen nincs megfelelően optimalizálva és pazarolja a hardver erőforrásait.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim MrFox
2013.08.09. 14:17
Azon vagy felháborodva, hogy nem kell évente videókarit cserélned, mert nem növekszik a játékok gépigénye ugyanazon a felbontáson?

Te beteg vagy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MrFox
2013.08.09. 14:42
Nova : persze, csak éppen szándékosan nem optimalizálnak, vagy ami még rosszabb, behoznak olyan direkt gpu-t terhelő megoldásokat, mint a tesszelláció - csak hogy az user azt érezze, érdemes volt megvennie az új vga-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MrFox
2013.08.09. 14:43
Asagrim : nem tudok mit kezdeni a szövegértési gondjaiddal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim MrFox
2013.08.09. 14:49
Nincs semmi gond a szövegértésemmel a hat nyelv egyike közül sem amit beszélek, bár kettő még elég döcögősen megy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.09. 14:52
Asagrim

Ne foglalkozz a róka komával, minden PC-s és XBOX hírhez megy fikázni meg trollkodni, neki a PS4 az Isten, igaz még nem jelent meg, így a hátralévő időt addig eltrollkodja a fórumon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Digu
2013.08.09. 15:06
Nem kell bemutatni, csak nekem nincs jobb dolgom mint szárazkenyérrel etetni hattyúk és Balaton híján a trollokat iponon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. fallosz
2013.08.09. 15:08
Róka úr úgy látszik még nem játszott 120fps-en kompetitív shooterrel, különben rögtön tudná, mennyire nem mítosz az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szergej77
2013.08.09. 15:12
Egy külföldi, mondjuk német, vagy amerikai állampolgárnak könnyű beszereznie egy 2-300 ezer ft-os vgat. A havi fizetéséből legalább 2-őt vehet, ennyiben irigylem a külföldieket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LechooEdy
2013.08.09. 16:22
Végre nem egy PC lehúzó cikk. Helyes az igényes játékosok miatt és ugye a fejlesztők miatt sem fog elveszni a piac.
...Semmilyen madarat nem szabad kenyérrel etetni, csak így a trollos kommenthez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Lecho...
2013.08.09. 16:45
Tudom, a poén része volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.08.09. 17:06
Pont hogy nem csak akkor vannak nagy ugrások amikor új DX jön ki, csupán azoknál az eseteknél van látványos változás! A konzolok fogják vissza a PC-s fejlődést. Amikor jött az új generáció akkor volt egy ugrás, amit szép lassan az átlag PC-s is utolért, majd beelőzött, ekkor kicsit belassultak a dolgok, mert nem volt semmi ami ki is használta volna a kártyákat. Ezért mikor jön az új ugrás akkor a PC-s fejlesztés megint belehúzhat, mert lesz mi kihasználja a gépet.

szóval (több konzol tulajaként is mondom) pfujj.. hülye konzolok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Szefm...
2013.08.09. 17:21
Lassan 4 éve szolgál ki tökéletesen egy 955 BE meg egy HD4850 ... szóval imádom a konzolokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2013.08.09. 17:23
Szerintem konzolon játszani szar. Játszani PC -n a legjobb és legkényelmesebb, jó nagy 26" -s monitoron vagy 32-42" -s TV -n. Én csak ezért tartom a windózt a gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. xXdoki88Xx
2013.08.09. 17:42
Már majdnem elkezdtem elolvasni a kommenteket, de nem ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2013.08.10. 08:44
Ez a konzol gyartok hibaja!6 evente adnak ki uj konzolt,mig Pc ujdonsagok minden evben vannak.Es ha valaki megteheti hogy minden evben cserel,az miert zavar titeket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ingy
2013.08.10. 15:50
Pedig Mr. Foxnak bizonyos mértékben igaza van, tudom mert dolgoztam mint játékfejlesztő, nem az a baj hogy a fejlesztők hanyagok lennének(szívük szerint töletességig fejlesztenék a játékot, én is szerettem eltökölni a részleteken) hanem inkább a kiadókban keresendő a hiba, legyen szép és jó de nekik minél olcsóbb és lehetőleg tegnapra legyen kész ami persze az optimalizáltság rovására megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630
2013.08.12. 07:58
Ingy:
Teljesen igazad van.
A baj csak az, hogy mivel 28 fele eszkoz van es mindegyijre ki akaraja hozni "penzugyi okokbol" 1,5-2* annyi ember kell ami noveli a fejlesztesi koltseget amit az ido leszukitesevel probal kompenzalni.
Ami miatt osszecsapott lesz az egesz.
Szal az osszes konzolt bezuznam.
A konzol tulajokat meg tarkon loni, aztan meszesgodor.

Nesze neked koltseg csokkentes vaze....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!