iPon Hírek

A PC-s játékpiac nem veszik el, csak átalakul

Dátum | 2010. 03. 12.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Már egy ideje hallgatjuk, hogy a digitális disztribúció a helyes út, de a PC Gaming Alliance 2009-es felmérése alapján már el is indultunk rajta. Először is jó hír 2009-cel kapcsolatban, hogy nem kell temetni a PC-s játékpiacot, mert nemhogy csökkent volna 2008-hoz képest, de még nőtt is. Persze 2008 elég gyenge év volt, úgyhogy ez annyira nem kiemelkedő dolog, ám attól még fontos. A növekedés azonban nem annak köszönhető, hogy mindenki megtért és halomra veszi a boltban a játékokat, ugyanis a teljes forgalomnak (13,1 milliárd dollár) csak 20%-át teszik ki a boltban vásárolt példányok. A forgalom maradéka MMO havidíjakból és digitális terjesztésekből áll (Steam, Direct2Drive, DLC-k, stb.).

Ez nem is lenne baj, hiszen a digitális disztribúció mindenkinek jó kéne legyen, elvégre egy kiadási folyamatban lecsökken a résztvevők száma és fizikailag se kell legyártani semmit, így olcsóbban adható a játék, vagy több pénz maradhat a fejlesztők zsebében, hogy legközelebb halál motiváltan még jobb művet készítsenek. Persze ez lenne az ideális állapot, de még nagyon messze vagyunk tőle (az 1 dollár = 1 euró problémát pl. gondolom nem kell ecsetelni).


A Games Industry jelentése szerint pedig a legnagyobb bevételeket az MMO-k generálják, ahogy az a fenti diagramon látszik, csak az USA-ban 3.8 milliárdos forgalom köszönhető nekik. Még több és részletesebb képért katt ide.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. csokad
2010.03.12. 15:49
azért nem kis pénzek ha azt vesszük hogy milyen sokan töltenek le torrentel illegálisan játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dice
2010.03.12. 16:05
Nem beszélve arról, hogyha valamit megvásárolsz, azt később is letöltheted (pl formázás, új winchester esetén) ugyan úgy a gépedre, míg a CD/DVD karcolódik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2010.03.12. 16:18
Hidd el nekem, jobb a CD. És amig ilyen internetek vannak (lassúak) addig senki nem mondja azt hogy gyorsabb letölteni pl az mw2-t steamról mint berakni cd-t és feltenni. Ráadásul arra még nem jöttek rá, hogy nem 10 meg 12-ér kellene adni hanem 4-5000.--ért és még marisnéni is megvenné, ha akar vele játszani, nem egyből letölti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ace0098
2010.03.12. 16:19
csokad
Az "1 torrent/warez letöltés = -1 vásárló" elmélet helytelen, hiába mossák a nép agyát a jogvédő szervezetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Newil
2010.03.12. 17:44
Axe

Egy játékot,ha boltban veszed meg várnod kell,hogy megjelenjen.
Ha rendeled várnod kell,hogy kiküldjék.
Ha pl. Steam-en keresztül veszed meg digitálisan.Megjelenés előtt te már letöltheted,de csak a játék hivatalos megjelenésének napján tudod "aktiválni".
Nem hiszem,hogy gyorsabban elérsz a boltba meg vissza és feltelepíted a játékot,mint letöltöd(Steam-en) és elindítod.

Más...az viszont tényleg bosszantó,hogy a mai napig nem tettek semmit az 1$=1€ problémán.Kishazánkban is jó lenne ,ha terjedne a digitális jómód.Ami van az édes kevés sztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csigabigaf
2010.03.13. 00:11
Newil, ilyen alapon most hasonlítsuk össze hogy én megveszem a játékot boltban míg te a halálraterhelt szerókrol letöltöd a játékot (nem mindig van preload) vagy egyszerűen jószokása szerint beszarik a steam?

Vagy azt hogy a kutya elharapta a vezetéket és net nélkül akarnál játszani valamivel?

Nem aztmondom hogy nem fejlődés a digitális disztribúció, de én azért szerettem régen, és most is tulajdonomban tudni a játékokat, teljesen egyoldalú bérleti szerződések helyett.
Sőt szerettem azokat kölcsönadni, elcserélni, néha eladni haveroknak.

Akinek meg a "CD karcolódik" az nőjjön fel és tanuljon meg bánni a dolgokkal jézusom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2010.03.13. 13:23
Én szeretem látni, ha egy korongon egy dobozban a polcomon van a játék, amit Én megvettem, és nem csak egy serialt kapok emailben amit ha kitörlök vgy valami cseszhetem. És igen, akinek karcolódik, bánjon vele jobban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!