iPon Hírek

A PCI Express 10, a PCI pedig 20 éves lett

Dátum | 2012. 07. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A PCI portok még manapság is jelen vannak az egyes alaplapokon, igaz, az utóbbi időkben egyre inkább kezdik átvenni a helyüket a PCI Express slotok, azaz a húszéves szabványtól előbb-utóbb most már tényleg el fogunk búcsúzni.

A PCI Express szabvány ezzel szemben rendületlenül fejlődik: jelenleg a 3.0-s verziónál tartunk, de már úton van a 4.0-s kiadás is, amely – ahogy az lenni szokott – elődjéhez képest kétszer akkora adatátviteli sebességet kínál. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a PCI Epxress 3.0 8 GT/s-os tempója a PCI Express 4.0 érkezésével 16 GT/s-ra növekszik. A sebességnövekedés mellett viszont arra is számíthatunk, hogy a PCI Express szabvány „hatótávolsága” a korábbi ~50 centiméter helyett a PCI Express 4.0 esetében már csak 20 és 30 centiméter között helyezkedik majd el, azaz jelismétlők nélkül csak ekkora távolság áthidalására lesznek képes a szabványra alapozó PCIe linkek. További fontos változás, hogy a PCI Express 3.0 adó-vevő áramkörénél alkalmazott single tap DFE eljárást a PCI Express 4.0 esetében multi-tap DFE eljárás váltja le, ami növeli majd az áramkör komplexitását. A PCI Express szabvány 4.0-s revíziója várhatóan 2015-ben válhat véglegessé, így az idő múlásával valószínűleg további részletek is kiszivárognak az általa felvonultatott újításokkal kapcsolatban.


A PCI Expres 4.0 mellett egyéb újításokról is említést tett a PCI-SIG. A nem is oly távoli jövőben érkezik a PCIe OCuLink, amely egy kisformátumú, optikai és réz alapokon egyaránt elérhetővé váló kábeles adatátviteli megoldás lesz, amely a PC házon kívüli és belüli kommunikációra egyaránt bevethető lesz. A külső és belső csatlakozó formájában egyaránt elérhetővé váló PCIe OCuLink sávonként és irányonként 8 Gbps-os adatátviteli sebességet kínál, így négysávos kivitelben akár 32 Gbps-os sávszélességű kétirányú kommunikációra is használható. Az új csatlakozó szabvány egy-, két- és négysávos kivitelben válik majd elérhetővé. Az újítás várhatóan az ugyancsak PCIe alapokon nyugvó Thunderbolt port riválisa lesz – utóbbi, azaz a Thunderbolt persze a PCIe mellett a DisplayPort szabványt is támogatja, ami előny.

A másik fontos újítás a Mini CEM specifikációt érinti: az ultrabookok és az ultravékony noteszgépek egyre komolyabb térhódítása miatt egy kisebb, rugalmasabb, kevesebb helyet foglaló alternatívára van szükség a mini-PCIe slotokkal szemben, hiszen a jelenlegi szabvány és port alkalmazásának a különböző mobil eszközök vékonyodásával már fizikai határai vannak. Az új bővítőhely ugyanúgy alkalmazható lesz WWAN és WiFi bővítőkártyák, illetve SSD kártyák fogadására, mint a jelenlegi mini-PCIe slot, mindössze kompaktabb lesz elődjénél.

A közlemény az SFF-8698-es csatlakozó szabvány elektronikai specifikációinak kifejlesztéséről is említést tesz – ez a szabvány az egyre inkább terjedő PCIe alapú adattároló megoldások számára lesz fontos, igaz, a PCI-SIG további információkat nem osztott meg vele kapcsolatban.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. LavX
2012.07.13. 02:41
Megtörtént, nem ízlett neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Warpath
2012.07.13. 08:22
Pont tegnap takarítottam 2 gépet, eszembe nem jutna tortaszelettel dobálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. btomi1980
2012.07.13. 09:32
Boldogságos szülinapot PCI-nek és PCIe-nek!!!

PCI már nagykorú, sunáznám!

Van mire bebaszni ma is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!