iPon Hírek

A PCI Express 4.0 és a 300 wattos felvehető teljesítmény

Dátum | 2016. 08. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hét folyamán nagy port kavart egy bejelentés, ami eredetileg a Tom’s Hardware virtuális hasábjain tűnt fel. Szó esett benne a PCI Express 4.0-s szabvány leglényegesebb újításairól, például arról is, hogy az új szabvány érkezésével megduplázódik az elméleti maximális adatátviteli sávszélesség értéke, de ennél érdekesebbnek tűnt, hogy óriási ugrás várható tápellátás terén, már ami a PCI Express x16-os csatolóból felvehető teljesítményt illeti. Az elsődleges információk alapján úgy tűnt, hogy a 75 wattos limitet alaposan megemelik, így már akár 300 wattnyi teljesítmény leadására is képes lehet egy-egy slot, ami alaplap-tápellátás szintjén radikális változtatásokat indokolhat. Az adat láttán sokan örültek, ugyanakkor sokan hitetlenkedtek is – nemrégiben azonban fény derült rá, hogy az egész tápellátás-fejlődésről szóló információ egy szerencsétlen félreértésen alapszik.
A PCI-SIG alelnöke, Richard Solomon eredetileg az IDF alkalmával nyilatkozott a Tom’s Hardware munkatársainak, amelynek keretén belül azt állította, minimum 300 wattnyi teljesítmény felvételére lesz lehetőség a sloton keresztül, de ez a teljesítmény külső tápcsatlakozók segítségével tovább fokozható, így egy-egy bővítőkártya akár 400-500 wattnyi teljesítménnyel is gazdálkodhat. A meredeknek tűnő kijelentés azonnal sok-sok kérdést vetett fel, ám ezeket nemrégiben meg is válaszolták a PCI-SIG illetékesei: az információ inkorrekt. A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy a PCI Express 4.0 x16-os sloton keresztül továbbra is 75 wattnyi teljesítményt hasznosíthatnak a bővítőkártyák, viszont a sloton és a tápcsatlakozókon keresztül felvehető összesített teljesítmény jó eséllyel tényleg növekedni fog, méghozzá 300 watt fölé. A növekményt azonban külső tápcsatlakozókon keresztül biztosítják. (Azért csak finoman megjegyeznénk, hogy eddig is láttunk már valójában 300 watt fölé lövő kártyákat.) Ennek fényében az alaplapgyártóknak tápellátás terén nem kell radikális változtatásokat eszközölniük, viszont cserébe nem is lesz lehetőség arra, hogy egy „csúcskártyát” PCI Express tápcsatlakozók nélkül, egyetlen PCI Express 4.0 x16-os sloton keresztül „tápláljunk”. Legalábbis egyelőre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. DemonDani
2016.08.29. 12:16
Az AMD R9 295X2 tulajdonosok tudnának miről mesélni szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteorhead
2016.08.29. 12:36
Akkor mi is változott? Eddig sem akadályozta meg semmi sem a GPU gyártókat, sem az alaplap gyártókat, sem a barebone tervezőket, hogy 300 Watt fölé menjenek... akkor mégis miben újdonság ez?

Ha eztán egy rack server csak úgy kaphat "PCI-E 4.0 Certified" plecsnit, hogy én akár 500 Wattos fűtőszálat is rakhatok a PCI slot helyére, akkor sem olvadhat le a gép, akkor minden ok. De nem hiszem, hogy ez lenne a lényeg. Ez nagyon durván sűrű klasztereket engedne meg, ami persze jó lenne, de nagyon kitágítja a keretet, amiben működőképesnek kell maradnia egy rendszernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2016.08.29. 12:46
Igazából mindkét oldal tudna miről beszélni. Ez a 300 Wattos felvételt csak az utóbbi időkben próbálja visszaszorítani a magas fogyasztást, holott a szabvány már régóta létezik. Csak az utóbbi időkben kezdték el komolyabban figyelembe venni a gyártók. Ezért szokták a legerősebb egymagos kártyáikat olyan 220-250 Watt környékére belőni és a dual verziókat 290 Watt környékére. A gond csak az volt, hogy ebből a 290 Wattból mindig voltak olyan termékek amelyek még így is kifutottak mindaddig, amíg lenem szabályozták őket fix 290 vagy 300 Wattra. Az AMD például ezt csinálta de beépített egy olyan kapcsolót is amikor szabadon engedheti az ember a benne lévő Watt értéket. Na ilyenkor simán kifutott a 300-ból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteoreso
2016.08.29. 13:28
Ez a Tom’s Hardware olyan mint a rakétacsapat
Neki mindig balhét kell csinálni, mindig ott kell lennie a hírekben, ebből élnek...
Az OC eddig sem 300 wattból gazdálkodott ezután sem abból fog.
Bőven elég lenne még egy darabig a 3 is de hogy akkor jövőre vehetsz mindenből 4est juppííí
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. spdrfx
2016.08.29. 14:39
Na igen, alsobb kategoriaban egy kicsit ha alultervezik az amperszallito agakat az alaplapon, maris csarelheted a lapot 1-2 evente, mert a gari ilyen hibara nyilvan nem vonatkozik. Nekem konkretan a 75W -os pcie ag volt gyenge, elegett 3 ev utan. Forraszthato volt, mukodik meg mindig, de akkoris...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!