iPon Hírek

A Penguin kivonult az e-könyvtárakból

Dátum | 2011. 11. 23.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Penguin, a világ legnagyobb könyvkiadója eltávolította kölcsönözhető e-könyveit a digitális könyvtárak polcairól és a Kindle készülékekről is. A kiadó a „digitális kiadások biztonsága”, vagyis a kalózkodás miatt aggódik, ennél bővebben nem indokolták döntésüket, azonban a bejelentés szerint már dolgoznak egy biztonságosabb és jobban működő kölcsönzési rendszer kialakításán.

Más szavakkal a Penguin meg akarja akadályozni, hogy a kölcsönzött elektronikus kiadványokról a felhasználó könnyedén eltávolítsa a DRM-et (digital rights management), amely a másolásvédelemért felelős, és így büntetés nélkül megtartsa a könyvet. A legnagyobb elektronikus könyvtárhálózat, az Overdrive reményét fejezte ki, hogy rövidesen újra visszakerülnek ezek a könyvek a rendszerbe, azonban egyelőre nem világos, hogy a Penguin milyen kalózellenes megoldásokat akar alkalmazni.Az Amazon Kindle-re szeptember óta lehet kölcsönözni. Az Overdrive-on keresztül férhetünk hozzá a helyi könyvtárak állományához, ahol kiválasztjuk a könyvet, és készülékünkre küldjük. A rendszer jól működik, amikor működik, azonban a könyvválaszték elég visszafogott, mert az egyes könyvtárak csak korlátozott számú licenccel bírnak, továbbá több nagy kiadó igen bizalmatlan az e-könyvkölcsönzés lehetőségével szemben.

A Macmillan és a Simon & Schuster egyáltalán nem kölcsönöz, a Hachette pedig új e-könyveit nem engedi a könyvtárakba. A HarperCollins minden 26 kikölcsönzés után újabb kópia megvételére kötelezi a könyvtárat. A Random House az egyetlen kiadó, amely korlátlan hozzáférést biztosít e-könyveihez a könyvtárakon keresztül. A Penguin váratlan kivonulásával pedig csak tovább rontott a helyzeten.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Vendég-Ven...
2011.11.23. 18:27
A Penguin a legjobb módját választotta annak, hogy a zene- és filmkiadók sorsára jusson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.11.24. 10:01
Megint az sziv, aki becsulettel NEM keszitett feltort masolatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.11.24. 10:04
Asszem online es vedett dolgot valszeg azert nem fogok venni soha, mert nem akarom hogy ilyen rettenetes mertekben ki legyek szolgaltatva.

Mert azt a konyvet, amit 6 eves koromban a szulinapomra kaptam szuleimtol, ... MA IS ki tudom nyitni es olvasni.

Ha ezek kitalalnak valami vedelmet, akkor mi a garanica arra, hogy a most megvasarolt konyv fel evszazad mulva olvashato????????

Digitalis fuggosegbe es digitalis kiszolgaltatottsagba dontenek az online es egyuttal vedett tartalmak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!