iPon Hírek

A placebo-hatás miértjei

Dátum | 2012. 09. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A placebo-hatásnak nevezett jelenség egyike az emberi szervezet legkevésbé értett viselkedési folyamatainak. Ha egy egyszerű fertőzésből az ember képes felgyógyulni egy gyógyszernek álcázott cukorkától is, akkor minek egyáltalán a színjáték? Miért kell az agyat megtéveszteni ahhoz, hogy meg tudjuk gyógyítani önmagunkat?

A Bristoli Egyetem kutatói létrehoztak egy számítógépes modellt, amely talán közelebb visz minket a háttérben zajló folyamatok megértéséhez. Peter Trimmer, a kutatás vezetője kiterjedten tanulmányozta a placebo-hatáshoz hasonló jelenségeket az állatvilágban. A szibériai hörcsögök például szinte semmit sem tesznek a gyógyulásért, ha ketrecük világítása a téli időszak fényviszonyait ‒ hosszú éjszakák, rövid nappalok ‒ szimulálja, ha viszont nyári világításra váltunk, az immunrendszer teljes erővel beveti magát a fertőzés legyőzése érdekében, mondja a kutató.

Hasonlóképpen azon emberi betegek immunrendszere, akik abban a hitben vannak, hogy gyógyszert kapnak, pedig valójában placebót szednek be, akár kétszer olyan aktív is lehet, mint a semmit nem szedő pácienseké. Úgy tűnik tehát, mintha időnként a hörcsög és az ember szervezetének is szüksége lenne egyfajta külső jelre, ami beindítja az immunválaszt.

Trimmer szerint ennek egyszerű oka van: az immunrendszer működtetése drága mulatság, egy erős és hatásos immunválasz veszélyesen lemerítheti az egyed energiakészleteit. Ha tehát egy fertőzés nem tűnik halálosnak, kifizetődőbb lehet kivárni egy kicsit, és megválasztani azt a pillanatot, amikor a betegséggel való harc legkevésbé juttatja veszélyes helyzetbe az élőlényt.

„Ez pedig itt a placebo-görbe. Különösebb értelme nincs, de jobban érezzük tőle magunkat.”
Ezt az elméletet elsőként egy Nicholas Humphrey nevű pszichológus vetette fel, de mindeddig nem sikerült igazolni. Humphrey szerint a hörcsög immunrendszere azért várja ki a nyarat, mert a szervezet tisztában van vele, hogy ha így tesz, sokkal több táplálék áll majd rendelkezésére lemerült energiái pótlására, mint télen. Az ember esetében pedig az a tudat indítja be az immunválaszt, hogy a feltételezett gyógyszer már legyengítette a kórokozót, az immunrendszernek tehát nem egyedül kell megküzdenie a problémával, és így remélhetőleg kevesebb energia befektetése árán sikerül győzedelmeskedni.

Trimmer számítógépes szimulációja azon a feltételezésen alapul, hogy az állatoknak létfontosságú tartalékjaikhoz kell nyúlni az enyhébb fertőzések leküzdéséhez. A modell alapján úgy tűnik, hogy nehéz környezeti körülmények között élő állatok közül azok, amelyek nem reagálnak rögtön az enyhébb megbetegedésekre, végeredményben tovább élnek és több utódot nemzenek, mint azonnali immunválaszt produkáló társaik. Barátságosabb környezetben viszont éppen az azonnali immunválasz a jó stratégia, így a lehető legrövidebb idő alatt helyreállhat a szervezet egészsége. Az eredmények tehát egyértelműen rámutatnak az immunrendszer körülményektől függő ki- és bekapcsolásának evolúciós előnyeire.

Nicholas Humphrey a hírek hallatán elmondta, hogy nagyon örül, hogy elméletének helyességét megerősíti a számítógépes modell. Amennyiben pedig a teória a természetben is megállja a helyét, az azt jelenti, hogy mindeddig félreértettük a placebo-hatás lényegét, teszi hozzá. Az földművelésnek és az elmúlt 10 ezer év egyéb fejlesztéseinek köszönhetően az emberiség túlnyomó többsége stabil élelmiszer-utánpótlással rendelkezik, így elviekben bármely időpillanatban kockázat nélkül bevethető lenne az immunválasz. Úgy tűnik azonban, hogy szervezetünknek ez az idő kevés volt ahhoz, hogy adaptálódjon az újfajta, biztonságosabb körülményekhez. A placebo ezt a „lemaradást” segít áthidalni: „átveri” az elmét, hogy az azt gondolja, elérkezett az optimális időszak az immunrendszer aktiválásához. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. zodiac83
2012.09.07. 14:40
Ekkora összefüggéstelen baromságot már rég olvastam. Kezdem érteni a "brit tudósok" szállóigét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nyerek01
2012.09.07. 15:29
Úgy tűnik nekem hogy buták vagytok, de lehet hogy csak megtévesztetek. Ez teljesen érthető cikk, és amit állít az igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dfsz34
2012.09.07. 15:50
Magyarul, a legtöbb gyógyszer, főleg, amit enyhébb betegségekre adnak, majdhogynem teljesen felesleges lenne, ha találnának egy egyszerübb módszert az immunválasz stimulálására.

Ez egyébként nagyon sok mindent megmagyaráz, sarlatánok vagy modern megfelelőik a csodakütyüikkel miért tudnak néha eredményesek lenni, és vannak dokumentált "csodás" gyógyulások stb. Meglehet, hogy csak az immunválaszt kellett beindítani az illetőnél, amit csak kapisgálnak, hogy pontosan hogyan is lehet.

A napfény lehet az egyik, mert pl az biztos, hogy nyáron sokkal kevesebbett vagyunk betegek, de más okok is lehetnek.

Érdekes a cikk és teljesen jól érthető is, hacsak valaki nem funcionális analfabéta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim dfsz3...
2012.09.07. 16:47
Erről eszembe jutott egy vicc.

Új patikust vesznek fel a gyógyszertárba, és mutatják neki mi hol van.
- Ezek itt az antibiotikumok, aztán erre vannak a fájdalomcsillapítók ...
- És az a nagy üveg pirulákkal?
- Jah, az placebo, azt az olvashatatlan receptekre adjuk ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Benny
2012.09.07. 17:54
Érdekes cikk volt. köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sturmtiger
2012.09.07. 19:28
Nem hinném hogy az embereknél a napfény mennyisége lehetne a trigger. Már egy éve nem vagyok otthon, és itt Dániában azért nincs annyi napfény közel sem mint otthon, és mégis a viszonylag napos nyáron voltam többször beteg (enyhe megfázás semmi komoly). Én inkább a csapadékos időhöz kötném a betegségeket, de ez csak én vagyok. A placebo kialakulására viszont nekem van egy másik elképzelésem (bár lehet hogy hülyeség). Szóval szerintem a hörcsög azért nem indít immunválaszt télen mert amúgy is nagy a téli mortalitás nyugodtan kimúlhat egy példány, nem kezdi el terjeszteni a betegséget hanem szépen kimúlik. Persze ez az egyed szempontjából fatális, de a populáció szempontjából nem biztos hogy nem jó. Mondjuk ez meg még több kérdést vetne fel, szóval mindegy is nem vagyok biológus csak vadgazda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2012.09.07. 23:53
Sturmtiger

Amit irsz nagyon okos, sot valoszinu igaz is lehetne, de egy komoly baj van ezzel az en tudomasom szerint: A genetika es ezzel egyutt az oroklodes MINDIG az egyed tulajdonsagait tartja szem elott, annak tuleleset, hiszen ha erosek az egyedek akkor az egesz kozosseg(populacio) eros lesz.(Talan az ONZO gen cimu kony utal erre)

De a logikad megerdemli a kalapemelest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 0rigami
2012.09.08. 12:19
Baromi jó cikk és a kutatási terület is érdekes! Tényleg jó lenne, ha lenne valami komoly előrelépés a kutatásban, mert sztem ezt még a gyógyszergyártók is támogatnák, hisz így hatóanyag nélküli tablettákat tudnának eladni (talán emberibb áron) és mi sem erőltetnénk meg a szervezetünket felesleges kemikáliákkal.

A legjobb talán az lenne, ha bizonyított és tanulható lenne az öngyógyítás (bizonyos betegség szintig).
Bár ez inkább a végcél, nem a következő lépcsőfok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabushi
2012.09.08. 16:32
0rigami

Tanulható, bár bizonyítani max önmaga számára tudja az ember, mert nincs rá mód, hogy megfigyelhető legyen a hagyományos módszerekkel (ezen kívül nyitottnak kell lenni a módszerre, hogy valóban képes vagy befolyásolni a folyamatot, mert ha a placebo gyógyszerről is ha tudod, hogy mi akkor nem működne.. itt is ha "kétellyel" áll hozzá valaki akkor nem működik mivel a folyamatot önmaga generálja az ember)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 0rigami
2012.09.08. 17:49
Maradjunk annyiban, h ez eddig egy elmélet, amit sikerült logikusan levezetni... majd ha bizonyított és tömegesen alkalmazható lesz, akkor válik igazán "tanulhatóvá" és nem csak önmaga számára bizonyíthatóvá!

Én hinnék benne, mert ez így tényleg nagyszerű, de attól, h valami logikus és hihető, még nem feltétlenül igaz! Értem ez alatt, h lehet nem "csak" placebo kell az immunrendszer ilyen mértékű mozgósításához... de ne legyen igazam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!