iPon Hírek

A Plextor is belépett az SSD meghajtók piacára

Dátum | 2010. 03. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az SSD meghajtók piacán egyre több modell közül választhatunk, sőt, a piacra belépő gyártók száma is folyamatosan növekszik, még ha igen-igen lassan is. Az egységek árai még mindig igen magasak, de a pár hónappal ezelőttivel ellentétben ma már azért szép számmal vannak jó ár/teljesítmény arányú meghajtók is, ám kétségtelen tény, hogy a vonzóbb, nagy adattároló kapacitást és nagy sebességet kínáló meghajtók még mindig nagyon-nagyon drágák. Ma egy újabb vállalattal bővül az SSD szegmens: az optikai meghajtók szegmensében etalonnak számító Plextor is betette a lábát a szilárdtest adattárolók területére.

Már a Plextornak is vannak SSD-i.A Plextor egyelőre csak kétféle SSD meghajtót kínál: az első egy 64 GB-os változat (PX-64M1S), míg a második már 128 GB-nyi adattároló kapacitást kínál (PX-128M1S). Az újdonságok belsejében MLC típusú NAND Flash chipek lapulnak, amelyeknek kezeléséről egy Marvell vezérlő gondoskodik. A meghajtók 64 MB-nyi gyorsítótárat tartalmaznak és másfél millió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül helytállni. Az egységek SATA 3 Gbps-os csatolófelület segítségével kapcsolódnak az adott rendszerhez és írási/olvasási sebességek tekintetében a középmezőnyben foglalnak helyet. A 64 GB-os SSD meghajtó 110 MB/s-os olvasási- és 65 MB/s-os írási sebességet kínál, míg 128 GB-os társa 130 MB/s-os sebességgel olvas és 70 MB/s-os tempóban ír.

A 2,5 hüvelykes formátumú újdonságok szálcsiszolt alumínium házzal büszkélkednek, amelynek jobb felső sarkában egy Plextor logót találunk. Mindkét meghajtóhoz megkapjuk az Acronis True Image névre keresztelt merevlemez/SSD klónozó szoftvert, amivel a Kingston egyes SSD-inél már korában is találkozhattunk. A 64 GB-os SSD-ért 225 dollárt, 128 GB-os társáért pedig 400 dollárt kérnek majd el az üzletekben. A termékek szállítása már megkezdődött, így napokon belül találkozhatunk velük az üzletek polcain.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!