iPon Hírek

A pocsék játékok diadala

Dátum | 2009. 04. 09.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Az EEDAR (Electronic Entertainment Design and Research) és az EDGE magazin érdekes felmérést végzett a 3 nagy konzolra megjelent játékokkal kapcsolatban. Megvizsgálták, hogy az Xbox 360-ra, PS3-ra és Wii-re megjelent összes játék közül mennyi kapott az EEDAR 100-as skáláján 85 pont feletti értéket, illetve hány százalék végzett 65 ponton vagy az alatt. Az értékelés érdekes képet ad a játékok átlagos minőségéről az egyes játékplatformokon.


Az EEDAR szerint arányaiban a legtöbb jó játék PS3-ra érkezett, de nem sokkal lemaradva követi őt az Xbox 360 is. Ami meghökkentő, hogy a Wii játékoknak mindössze csak 4%-ról mondhatjuk el, hogy az top kategóriás. A gyengébben sikerült játékok frontján is jól áll a PS3, mindössze 30% kapott negatív értékelést, az Xbox 360 38%-a szintén elfogadható. A Wii-nél viszont elképesztő 54%-os értéket láthatunk, ami annyit tesz, hogy a Nintendo konzoljára érkezett videojátékok több mint fele futottabb kategóriás!

Ennek oka több dologra is visszavezethető. Egyrészt, hogy Wii-re könnyű és olcsó fejleszteni, így többen próbálják meglovagolni a Wii hullámot, és az általa nyújtott lehetőségeket. Másrészről ott van az irányítása. Sok fejlesztőnek akad gondja azzal, hogy hogyan használja ki megfelelőképp a Wii mozgásérzékelős controllerének a lehetőségeit. A "hadonászós" irányítás igencsak lekorlátozza a játékstílusokat, valószínűleg ezért is jött be annyiféle új kiegészítő a Wii-hez...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Svindler
2009.04.09. 21:05
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. HUNrobar
2009.04.09. 23:15
Azt ez eléggé attól függ, mennyi játék is jött ki az adott konzolra. Mivel a PS3 a legkevésbvé favorit konzol (játékfejlesztés szempontjából) a 3 közül, nem meglepő, hogy a nagyobb, igényesebb projekteken kívül nem sok próbálkozás készült rá.


Ezt a mondatot pedig szerintem át kéne írni:
"hogy a Nintendo konzoljára érkezett videojátékok több mint fele futottak még kategóriás!" - ez így elég értelmetlenül hangzik, talán elgépelés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Magrathea
2009.04.09. 23:34
Jah, a copy-paste diadala a mondat. =) Javítva, thx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2009.04.10. 00:14
Modern kocka new wave gamer gyerekek játékkritériumai:

-színes legyen
-mozogjon
-magyar legyen mert angolul nem tud
-de mégjobb ha csak nyilak vannak benne meg rajzok, mert magyarul se tud
-menni és lőni - ennél ne legyen bonyolultabb a játékmenet, mert akkor nehezen kezelhető

10 éve még nem lehetett eladni egy ilyen játékot, most meg szinte csak ezt lehet.

Az Álljunk meg egy szóra! helyett most Győzike Show megy, Panoráma helyett Aktív. Egyenes az út a totális szellemi leépülés felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. harangx2
2009.04.10. 01:42
Terror:

Figyelmedbe ajánlanám az Idiocracy - Hülyék paradicsoma c. filmet. Az kb. megmutatja hogy merre haladunk.

http://www.imdb.com/title/tt0387808/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hsc416
2009.04.10. 08:24
harangx2:

Eggyetértek. csak szerintem nemkell hozzá 500 év.
Nekünk (magyaroknak legfőbbkép) eléglesz 50 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nattila77
2009.04.10. 08:43
Terror: wolf3d-hez meg doom-hoz aztán nagy ész kellett 10 éve

szerintem túldramatizálod, mindig is voltak és lesznek is komolyabb és egyszerűbb játékok is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozefgucci
2009.04.10. 09:40
Szerintem Terrornak igaza van sajnos ! Nemcsak játék szinten megy a társadalom tudatos butítása .Persze erröl nem csak az állam tehet hanem mi emberek is ,hogy nekünk ez jó. Nem kel messzire menni de sok ismerősömnél ez van .: Hazamegy melóbol kaja aztán leül TV elé mert jön a Monika , Balázs és még mi nem és ez megy este 9 ig .Sokan ezt szórakozásnak nevezik. Vagy más a mai fiatalok döntő többsége azért kéri a netet a szülőktöl ,hogy tölthessen torrentröl , multi játék miatt stb.Ami nem lenne anyyira baj ha esetleg mást is használna a benne rejlő lehetőségek közül. Persze nem akarok álszent lenni én is töltök le vmit néha-néha ,de tulnyomó részt inkább az információ szerzés a célom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2009.04.11. 09:55
Ebben most egyetértek Terrorral! Tényleg megy a butítás! Láttam unokatesóméknál WIIre milyen játékok jönnek ki, és borzasztó, mint vmi oriási Márió a múltból, kb. olyan az összes, csak tele van gnóm figurákkal, és nem ad semmi kihívást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fix3r
2009.04.11. 11:11
Mondjuk nem értem hogy terjedhetett el ennyire a wii hisz az "új gamerek" többsége már csak a next-gen grafot nézi abból meg wii-n nem sok van. Helyette van hadonászós joystick ami hűdenagy fun. Szerintem egy olyan konzoltól aminek ez az alapfelszereltsége nem is kell többet elvárni.(persze akadnak itt is kivételek pl: a super mario galaxy vagy a no more heroes kifejezetten tetszett). Amúgy érdekes lenne megnézni, hogy pc-re menyi "rossz" játék készül mert nekem van egy olyan érzésem, hogy azon van a legtöbb(nap mint nap találkozom iszonyat játékokkal és nem mentség rá, hogy nagy része budget kategóriás hiszen pl a flatout2 is az és mégis egy nagyon jó játék). Ráadásúl van néhány fejlesztő aki csak ontja magából a szemetet pl value soft vagy a city interactive.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ossyni
2009.04.12. 13:47
Azért itt alapvetően a wii megjelenésekor is kihangsúlyozta a nintendo, hogy őt nem érdekli a grafika úgy mint másik két vetélytársukat, hanem inkább gagyi grafikával mozgós-megmozgatós hátékokat készít.
Tehát nem kategóriája, csak piacban lehet ezeket számolgatni, ki mennyi lóvét nyelt le...

Azért a 10-15 éves Doomnak volt egy hangulata amit nagyon kevés játék tudott reprodukálni azóta is, hiába gyak agyatlan lövöldözés.Hiába a directX-55 vagy a pixel shader 28.1 akkor is belül üressek ezek a játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fabiano
2009.04.13. 19:22
HUNrobar es Pacman!
A "futottak még kategória" azt jelenti, hogy emlitesre sem melto.
Azaz a verseny soran voltak azok, akik valamilyen teljesitmenyt produkaltak, es voltak azok, akiket csak osszefoglalo neven lehet emliteni, mert az, amit nyujtottak, ertekelhetetlen volt a tobbiekhez kepest.

Ugyhogy batran ugorj neki visszajavitani a cikkben szereplo kifejezest az eredetire, mert a jelenlegi allapotaban hulyeseg.
Egyebkent kivancsi vagyok, hogy mi a definicioja a "futottabb kategorias" kifejezesnek (azt most hagyjuk, hogy Te csak 1db "b"-vel irtad).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Magrathea
2009.04.14. 09:17
Fabiano: Mint kiderült oda-vissza javítgattuk Svindler kollégával az általad említett kifejezést. A kettő egy és ugyanaz, szerintem mindkettő helyes (az eltűnt "b" misztikus megtalálásának történetéről a jövőben még minden bizonnyal hírt adunk.)

A béé eltűnésének lehetséges okait kutatva megkérdeztünk néhány szakértőt:

P: Nem látott a fák között véletlen egy bét?
Jaheira: You speak as though you were dropped as a child... or kicked.
P: No és pali a hörcsöggel? Nem bánja ha megkérdem?
Boo: *squeak*
Minsc: Boo says "WHAT?"
P: Igen maguk! Nem láttak véletlen utazásaik során egy bét?
M: Take heart fellow adventurers, for you have curried the favor of Boo, the only miniature giant space hamster in the Realm!
P: Boo?
M: See battle Boo? Run, Boo, run!
P: Nade...
.
.
.
P: Csakis Imoen nyúlhatta le.
Imoen: Oh, get over yourself already, Pacman! Sheesh. (giggle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fabiano
2009.04.14. 21:34
Pacman
Koszonom az uditoen humoros reakciot.
(:
Legyszi kuldd el privben, hogy hol bukkantatok ra a "futottabb" kifejezesre ugy, hogy az a "futottak még" szinonimaja.
Nem kekec, csak tenyleg erdekel.
thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!