iPon Hírek

A polipnak több génje van, mint az embernek

Dátum | 2015. 08. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A nyolc, fogásra alkalmas, szívókorongokkal ellátott karral, kameraszerű szemekkel, hihetetlen álcázási képességgel és intelligenciával rendelkező polipokhoz hasonló élőlény nem létezik a Földön. A különleges állatoknak ráadásul a legutóbbi vizsgálatok szerint szokatlanul nagyméretű génállományuk is van, amely segíthet megmagyarázni, hogyan alakulhatott ki egy egyszerű puhatestűből egy ilyen egzotikus lény. Olyan mintha egy földönkívüli faj genomját látnánk, viccelődik Clifton Ragsdale neurobiológus, a Chicagói Egyetem kutatója, aki a kétpettyes polip (Octopus bimaculoides) genomjának szekvenálását végző tudóscsoportot vezette. A kutatásban a Kaliforniai és a Heidelbergi Egyetem, illetve az Okinavai Műszaki Intézet munkatársai is részt vettek, és az említett faj genomjának leírásán a gének kifejeződését is megvizsgálták kívül 12 különböző szövetben. A polipok genetikai állománya azért nagyon érdekes, mert sokat elárulhat arról, hogyan válhatott egy vízben lebegő puhatestű azzá az intelligens és nagyon komplex élőlénnyé, amely képes bonyolult labirintusokban tájékozódni, vagy egy finom falatokat tartalmazó üveget kibontani. Ilyen körülmények közt nem meglepő, hogy a polip genomja majdnem akkora, mint az emberé, és jóval több génből, összesen 33 ezer fehérjekódoló szakaszból áll össze, mint a Homo sapiens 25 ezer génje.
A gigantikus génállomány jelentős része egyetlen specifikus géncsalád bővülésének az eredménye, mondja Ragsdale. A neuronok fejlődését és rövidtávú kommunikációját szabályozó protocadherin-génekről van szó. A vizsgált polipfaj 168 ilyen fehérjekódoló DNS-szakasszal rendelkezik, ami több mint duplája az emlősökben megtalálható hasonló gének számának. Ez megmagyarázhatja a polip hatalmas agyának és idegrendszerének különlegességeit is. A polip testében félmilliárd neuron található – hatszor annyi, mint egy egérben −, és ezek kétharmada az állat fején túlnyúlva a karokban kap helyet. Az állat nem rendelkezik a gerincesek gerincvelőjében található hosszú idegrostokkal, hanem karjainak irányítását független alrendszerek, apró agyak révén oldja meg. Ennek eredményeként a karok a testről való leválasztás után is mozgásképesek maradnak, felépítésük és működésük pedig éppen ezért nagy érdeklődésre tart számot a hajlékony robotok fejlesztői közt. Az egyedfejlődésben fontos szerepet játszó cink-ujj transzkripciós faktorok génjeiből szintén nagyon sok van jelen a polip genomjában. Ezekből összesen 1800 van az állatokban, így ez minden idők második legnagyobb géncsaládjának számít az állatvilágban megfigyeltek közül, az elefánt 2000 darabos szaglóreceptor-génkészlete után.
Az elemzés során több száz olyan gén jelenlétére is fény derült a genomban, amelyek specifikusan a polipra jellemzők, és annak bizonyos speciális szöveteiben fejeződik ki. A szívókorongokban például egy olyan receptor génje mutat magas aktivitást, amely nagyon hasonlít az acetil-kolin nevű neurotranszmitter receptorára. A jelek szerint ezen gének segítségével az állat kiválóan képes ízlelni karjaival. A kutatók hat olyan gént azonosítottak, amelyek a reflektin nevű fehérjéket kódolják. Ezek a polipok bőrében fejeződnek ki leginkább, és megváltoztatják annak fényvisszaverő képességét. A polip emellett sok más módon is képes álcázni magát, többek közt bőre textúráját, mintázatát vagy árnyalatát is meg tudja változtatni, ha arra van szükség. Végül következzen az elemzés azon felfedezése, amely a polipok intelligenciájával hozható kapcsoltba. Az állat genomjában jelen van egy olyan rendszer, amely révén a szövetek gyorsan képesek megváltoztatni fehérjéik funkcióját. Ez megmagyarázhatja, miért tesznek bizonyságot a polipok bizonyos helyzetekben kivételesen magas szintű tanulási képességekről és emlékezetről: ilyenkor valószínűleg saját idegrendszerüket is átalakítják egy kicsit a feladat megoldása érdekében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Meteoreso
2015.08.14. 21:08
És több keze is
Amúgy a kalmárt tartják a föld második legokosabb állatának , ahhoz képest hogy agya sincs eléggé jó eredmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kocsisnak Meteo...
2015.08.15. 09:58
Még szerencse, hogy a cikkben a nyolckarú polipról volt szó és nem a tízkarú polipok öregrendjébe tartozó kalmárról. Amúgy nálad mi az okos definíciója?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. agyturbini... Kocsi...
2015.08.15. 10:08
Nagyon tetszett a kerdes... Szerintem nincs helyes valasz, csak a kornyezet bevonasaval lehet korbeiirni a dolgot, talan: az adott eletciklus folyaman a kornyezethez valo alkalmazkodas(tuleles szaporodas), esetleg annak befolyasolasa az adott egyed elonyere. Persze ekkor nem szocialis csoportokrol beszelunk, de a ketto nem zarja ki egymast(Ha embert vizsgalunk akkor sajnos majdnem mindig az egyen helyezodik eloterbe...) ?? Velemeny?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Meteoreso
2015.08.15. 12:32
Az adott körülményekhez alkalmazkodó tárgyat használó lény így megfelel ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. reklamszem...
2015.08.15. 12:50
Érdekes cikk! Nem olyan régen láttam egy dokumentumfilmet róluk, melyben evolúciós zsákutcaként emlegették őket, az alacsony vastartalmú vérük miatt, ami gátat szab a hatékonyabb anyagcserének és ezáltal a további fejlődésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.16. 10:13
Gondolom az is a tévében volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. reklamszem... Ronan
2015.08.16. 11:39
Általában ott néz az ember ilyet...
"Nem olyan rég" kb 3-4éve volt, amúgy nem TVzem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini... rekla...
2015.08.16. 13:36
Ezt erdekesnek tartom amit az anyagcsererol irtal. Hiszen az ember anyagcserejet ket dolog jellemzi: az energia bevitel es az oxidaciohoz szukseges oxigen bevitele(most a masik veget nem tekintem mervadonak marami a kimenetet illeti). Ha megemelkedik egy bizonyos szint fole az oxygen koncentracio a verben a akkor tul gyors az oxidacio ami novekvo hoterhelessel jar. Es ugye rovidebb eletciklussal hiszen minden aranyosan felgyorsul. Akkor vegulis miert is zsakutca? Ergo az ember esetben sincs ertelme az egekig fokozni a verben az oxygen koncentraciot... Vagyis az adott kornyezetben beallt egy egyensullyi allapot a szelekcios nyomas es az Eloleny kozott. Ez nem zsakutca csak egy atmeneti holtpont szerintem. Amint valtozik a kornyezet az eloleny aszerint valtozni fog...ha nem tenne akkor pedig kihal...Na akkor zsakutca
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. turidani Meteo...
2015.08.17. 11:40
Tévedsz.
A polipok (lábszámtól függetlenül) pont abban különböznem a többi gerinctelentől, hogy van agyuk.
Ráadásul kifejezetten fejlett, az emlősökéhez hasonló anyguk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. turidani Kocsi...
2015.08.17. 11:42
A polipok agya karszámtól függetlenül hasonló felépítésű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. turidani rekla...
2015.08.17. 11:47
Ahhoz képest, hogy milyen keveset tudunk róluk, elég nagy beképzeltségnek űnik elvolúciós zsákutcának nevezni a polipokat.

Ez kb. annyira tekinthető komoly megállapításnak, mint amikor a 60-as években azt állították, hogy a dinoszauruszok lassú, lomha hüllők voltak, akik a földön vonszolták maguk után a farkukat.
Aztán kiderült, hogy baromi gyors mozgású melegvérű lények voltak, akik egyensúlyozásra és verekedésre használták a farkukat.
Apró különbség :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!